Diskusije : Obrazovanje

 Komentar
„The Handbook of Human Ownership”
zg7666
03. jul 2011. u 20.34
„The Handbook of Human Ownership - A Manual for New Tax Farmers” - Predivna knjiga Stefan Molyneux-a, prepuna ironije i crnog humora. Vise nego dovoljno da otvorite oci, a ujedno i indirektna sugestija na ono sto vi mozete da uradite.
Ako vas interesuje sustinska uloga ispravnog obrazovanja, odgoja, ili pak politika, ekonomija, drustvoj, odgoj djece ili vas zivot, sadasnje stanje i ono sto mozete ocekivati, svakako da vrijedi posvetiti deset-petnaest minuta ovom remek djelu, pa ako vam se ne slusa dajlje.. boze moj, vjerovatno je na TV-u neka mnogo vaznija i zanimljivija spanska serija.

http://www.youtube.com/watch?v=k67_imEHTPE&feature=youtube_gdata

Text/Audiobook: http://www.fdrurl.com/HHO

Audiobook: http://www.fdrurl.com/HHO_Audio
A evo i uvoda za one koji se neckaju da kliknu na postavljeni link:

„Hey -- seriously - congratulations on your new political post!

If you are reading this, it means that you have ascended to the highest levels of government, so it's really, really important that you don't do or say anything stupid, and screw things up for the rest of us.

The first thing to remember is that you are a figurehead, about as relevant to the direction of the state as a hood ornament is to the direction of a car -- but you are a very important distraction, the ”smiling face„ of the fist of power. So hold your nose, kiss the babies, and just think how good you would look on a stamp.

Now, before we go into your media responsibilities, you must understand the true history of political power, so you don't accidentally act on the naive idealism you are required to project to the general public.

The reality of political power is very simple: bad farmers own crops and livestock -- good farmers own human beings...”
erinije
(studerande)
04. jul 2011. u 13.24
Citala sam Vase komentare i na drugim diskusijama i dopada mi se kako razmišljate.

Problem u ovom sto ste postavili je jasan mnogima, ali jedna ili par individua ne može da promeni sistem koji je usavrsavan godinama. (ako pogledate neke diskutante ovde sve će Vam biti jasno...i uzalud vam trud sviraci...)
Nemaju svi roditelji isti mentalni sklop (sto je dobro) i time svako ima neke svoje prioritete. Svaki roditelj želi dobro svojoj deci ali pitanje je da li svaki roditelj ima dobru pedagogiju.

Znate i sami kako su se neki ovde hvalili da tuku svoju decu i misle da je to pravilan način. A zašto? Zato sto su nesposobni da vide drugi način odgoja. Ili možda vodjeni subjektivno-tradicionalnim gledanjem na odgoj ...mislim na to ako su oni dobijali batine pa sebe smatraju dobrim osobama onda i oni treba da tuku decu da bi deca bila dobra.
Jedan normalan roditelj trebalo bi da je mudriji od svog deteta i da je uvek spreman objasniti pozitivne i negativne starane jednnog postupka. Mnogi roditelji nemaju dobru komunikaciju sa decom niti im sto objasnajvaju i kada dete napravi probelm onda ga roditelji prebiju. To je pokazatelj da su roditelji glupi u oblasti odgoja.

Niko se naucen nije rodio pa da unapred zna sve i zato roditelji treba deci da sve vreme objašnjavaju pozitivne i negativne strane svakog postupka odnosno aktuelne dogadjaje shodno okruzenju u kome se nalaze i opasnosti koje mogu da nastanu. Problem je takođe kako roditelji shvataju funkcionisanje stvari. Znate da svako danas može da se razmnozava i bude roditelj. (u slučaju da je osoba zdrava)...

Razvojem tehnologije povecavaju se potrebe stanovnistva. Osnovne potrebe jedne osobe su odavno zanemarene i izvrnute jer sekundarne potrebe imaju veci uticaj na svest coveka. (Maslow's hierarchy of needs)

Nazalost danas se mnoga deca vaspitavaju da vise cene materijalne vrednosti i da je najbitnije imati novac i ne birati sretstva doći do njega.
Posledica toga je da deca biraju obrazovanje koje je najviše placeno a ne ono koje oni vole. Time nastaju mnoga nezadovoljstva sto je i logicno kada se rade stvari koje se ne vole ali dobijeni novac za to bude kao stimulans da se nastavi...
Moj/nas način vaspitavanja je da ništa nije lako i besplatno tj. da za sve mora da se potrudi... i dobro mi ide. Nemamo TV jer ne dozvoljavamo medijsko zaglupljivanje, čitamo dosta svako u svojoj oblasti, treniramo, setamo i putujemo zajedno. Kod nas nema individualnih odluka, sve se diskutuje i svako ima pravo da iznese i objasni svoje mišljenja...

zg7666
04. jul 2011. u 14.32
Pozdrav erinije. Drago mi je da se slazemo, lijepo je i takve stvari ovdje cuti :))
I oko problema koji su pred nama se apsolutno slazem. Nakaradan sistem, koji vuce korjene od vajkad sigurno nije lako promijeniti. Sigurno da ga je nemoguće „odozgo” mijenjati. Jedinu kontrolu koji imamo, jedino sto možemo u svemu mijenjati i prilagodjavati smo mi sami.

Koliko nas je odoabralo pogresan način i metode vaspitavanja sopstvene djece svakoga dana mi je bolno jasno. Nazalost taj teško rjesivi problem je, kao i ovaj film kaže, u korjenu svega - tiranije, pljacke, zlostavljanja. Mislim da je veza između ovih stvari odlično uspostavljena.
I šta na kraju može tu da se uradi? Opet ista stvar, izbjeci ponavljanje stalno istih gresaka i uciti i njih. Promijeniti se.
Iz svog ovog napretka, dobili smo i neke predivne stvari, bolje komunikacije i pregrst informacija, skoro svima raspoloživih. Kako Ameri kažu, „The Genie Is Out of the Bottle”, informacije su tu za svakoga. I još jedna divna stvar, odluka je na svakome od nas kako se dalje ponasati. Do sada je svako mogao smisliti milionn izgovora, ali kada ti je nešto ispred nosa i jasno vidis stvari kako stoje, odgovornost za tvoje postupke je 100% tvoja.
Tako i vaspitavanje, edukacija.. pa ko hoće da ponavlja traume iz svog djetinjstva mora da preuzme i odgovornost za svoje postupke.

Tebi i tvojima sigurno svaka cast, samo nastavite sa ispravnim odgojem, sa odnosom baziranim na ljubavi i povjerenju, a ne komandovanju i kontroli. Sve najbolje vam želim i nadam se da podrska i možda po neka od korisnih informacija od mene barem mrvicu pomogne :))
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.