Diskusije : Obrazovanje

 Komentar
Nepravde - ocene. Kako postupiti?
gigo899
(bingo)
09. jun 2011. u 08.39
Moj sincic sada zavrsava peti razred. Veoma je razocaran. Skolski drugovi koji su imali slabije ocene kroz celu godinu sada imaju petice. On koji je imao petice i cetvorke, izveli mu 4 na kraju. Ja se nisam pojavio cele godine kod profesora da insistiram da mu pišu peticu jer mislim da sin sam treba da se izbori. Nisam ni ja niko i ništa u gradu. Ali, sada je on razocaran, gubi motiv za ucenje jer vidi nepravdu.

Kako postupiti u narednoj godini?
zg7666
09. jun 2011. u 20.21
Mislim da svakako prvo treba provjeriti koliki je tvoj uticaj(roditelja) na to kako se sin osjeca u cijeloj prici!! Odnosno svima nam je jasno da je ocjena potpuno nebitna i ne znaci ništa (naravno nama, a njemu je to sada vjerovatno čitav svijet, te tako blag, razuman, postupan pristup treba imati, kao da neko sa pozicije autoriteta prica sa vama o kreditima ili poslu recimo:), a to da se on osjeca demoralisan je istinski problem. Poceti od toga da li smatra da je 4 iznevjerio vas, da li smatra da trazite od njega da ima peticu i slično.
Kada to rijesis onda možeš dalje pricati o tome kako se osjeca u poredjenju sa drugarima. Pojasniti mu da je to samo subjektivna procjena jedne osobe, te da je daleko bitnije da on uci jer želi to... „Nepravda” govori o tom ili tim nastavnicima, a ne o njemu. U svakom slučaju interesovati se pitati stalno zašto, šta mislis, kako se osjecas... pa će rjesenja doći sama po sebi. I ne misliti da se sada jednim razgovorom nešto može uraditi već biti svjestan da će takav pristup biti potrebno imati još nekih 7-8god.
Pozdrav i svako dobro obojci.
mali_ja
(zidar)
12. jun 2011. u 21.01
Pozdrav,
nazalost, ovakve stvari su realnost za većinu emigranata, bilo koje rase, vjere, nacije, itd. da su. Ti kao roditelj treba da kažeš svome djetetu da ovakve stvari nisu njegova krivica, ako stvarno nisu, i da je jedini način da se ovo prebrodi jeste mnogo vece ucenje i zalaganje.
Izabel Aljende kaže da emigrant za duplo veci trud dobije pola nagrade, u odnosu na bijeloga starosjedioca, sto je veoma blizu istine. Ti ne možeš da promjenis osobu koja ocjenjuje tvoga sina, ali možeš da ucis svoga sina da se zalaze vise i da je jedini način, da ima iste ili bolje ocjene, ako je deset puta bolji od svih ostalih.
Ovo moje izlaganje se neće svidjeti mnogima, ali i ja živim u inosrtanstvu, USA, i skoro svaki dan vidim ovo, bilo da se dogada meni, nekome Crncu, Meksikancu, ili bilo kojima drugim manjinama. Iz licnog iskustva znam da je biti mnogo puta bolji od ostalih jedini način da se stranac nametne u bilo kojem polju rada ili nekoj drugoj situaciji.

Pozdrav.
appassionata
22. jun 2011. u 17.13
Nisi napisala gde živis i u kakvu vrstu skole ide sin.
Ja živim u Kanadi i, da sam na tvom mestu, razgovarala bih sa uciteljem i pitala za kriterijume izvodjenja zavrsne ocene. Ako bi se opirao, obavestila bih i direktora. Naravno, sve na finjaka, ali cvrsto i odlucno. Nije u redu da ti detence izgubi volju za skolu, a ucitelj će da porazmisli kad mu bude izvodio ocene sledeće godine jer može i posao da izgubi.
mostarskaliska
(Radioloski Tehnicar)
26. jun 2011. u 11.14

Mislim da je postavljac teme na Balkanu jer se vecina ocijena dobija putem usmenog ispitivanja te je ocijena i te kako subjektivna i ne mora obavezno da bude odraz znanja koje je ucenik stekao. Pismeno ispitivanje je mnogo objektivnije, izuzima nastavnikovo trenutno raspoloženje i mišljenje o datom uceniku kao faktor ocjene, i daju uvid nastavniku i roditeljima koje oblasti je ucenik savladao a na kojima treba da i dalje radi. Sve crno na bijelo. Usmeno ispitivanje je najveca glupost koja je izmišljena pogotovo kad se zna da se vecina odraslih blokira kad treba da govori pred grupom pogotovo kolega i saradnika.Druga stvar, kod nas se usmeno ispitivanje svelo na povracanje onoga sto je uceniku gurano niz grlo u vidu neprestanog bubanja napament kojekakvih cinjenica koje ti nikada u zivotu neće trebati. Niko te ne pita šta TI mislis o zadatoj temi nego šta je autor udzbenika napisao da TI TREBA ZA ZNaš. Pametna djeca koja bi nešto i da upitaju ne usudjuju jer se plase da će da naljute osoblje i na sebe navuku negativnu paznju.

Razgovarajte sa sinom i budite mu podrska.Objasnite da zivot nije uvijek fer i da nepravda ne prestaje sa zavrsetkom skole i da ćete biti uz njega 100 % da nadje način kako da se izbori sa problemima. Put komunikacije neka je otvoren, jer ako vam dolazi po pomoć oko ocjena doći će vam kada bude nešto puno ozbiljnije u pitanju. Mislim da se sin osjeca obeshrabren jer više ne zna šta da radi. Fokus treba da bude na njemu i šta on treba da promjeni a ne šta drugi (ne)rade a dobijaju najbolje ocjene. Otidjite do nastavnika i mirno i kulturno upitaje u cemu je problem i konkretno korake koje sin treba da poduzme da se ocjena podigne ( dodatno vjezba , radi extra projekat ili šta već ). Mislim da kad sin bude konkretno znao šta treba da uradi da dobije 5 da će biti ohrabren i vidjece izlaz iz ove situacije. Vas akcenat treba bude na 100 % ulozen trud, ocjena nebitna ,jer kad pravi zivotni problemi pocnu iako smo ulozili sve od sebe ne znači da ćete biti nagradjeni svaki put, ali u sebi treba da znate da ste uradili pravu stvar. Graditi ličnu REZISTENCIJU na zivotne probleme i uciti djecu da se nakon pada podignu, oprase i nastave dalje sa još vecom snagom je vaznije od bilo kojeg lekcije koju će dobiti u skoli. Sretno nam svima da sto bezbolnije prenesemo tu poruku nasoj djeci,

zg7666
28. jun 2011. u 11.36
Svaka cast mostarskaliska!
Mostro
(junior member)
29. jun 2011. u 06.41

Kako postupiti u narednoj godini?
---------
jednostavno, treba objasniti detetu da i među profesorima ima djubradi. Neke nepravde je mnogo jeftinije precutati nego ići glavom kroz zid, pa komplikovati situaciju i gubiti vreme i zivce.

„Mislim da je postavljac teme na Balkanu jer se vecina ocijena dobija putem usmenog ispitivanja te je ocijena i te kako subjektivna i ne mora obavezno da bude odraz znanja koje je ucenik stekao.”
---------
ovo je budalastina. Usmena ispitivanja su javna i pred svima i tu se vide i kriterijum i znanje.
erinije
(studerande)
04. jul 2011. u 12.07
Nepravda postoji na svim nivoima i svugde u svetu. Da li Vi pricate o jednom nastavniku ili o vise njih, jer iz toga sto ste naveli ne mogu zakljuciti da li se radi o jednom predmetu ili o vise predmeta. Molim Vas ako mozete da objasnite to.

Dacu Vam dobar savet jer moje sestre kcerka je nastavnica u Srbiji.(ako se u Vasem slučaju radi o Srbiji). Naravno da se sve može rešiti.

ticesmikazes
12. jul 2011. u 04.03
Upadni u zbornicu sa masingeverom i vezi ih za stolice lancima.
Kad upisu malom ocene i da je zavrsio poslednji razred, predji na dogovor sa osobljem fakulteta...
maslacakk
(cvet)
25. jul 2011. u 14.07
Mislim da vas sin treba da reaguje na to sam. Da pita nastavnike kako,zašto, da kaže da je on bolji?U pravo vrijeme. Svaki savjestan nastavnik će se zapitati ?
Vjerujete neka su djeca prodorna,nametljiva,mole danima za bodove...naravno kod nekih nastavnika uspiju kod nekih ne.
Neki uče samo na kraju godine i pođe im za rukom da sve nauče i isprave ocjene.To su vam oni kampanjci što spavaju pa onda pred kraj uhvate učiti...
Nekoj djeci je svejedno i kad im kažeš... pa fali ti 2 boda za 5 npr. oni sliježu ramenima kao svejedno im ali kad roditelji reaguju onda se pravdaju na drugu djecu i nastvanike.
Mora vam dijete biti prodornije...a nesavjesne nastavnike kritikujte na roditeljskim sastancima omekšaju uvijek.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.