Diskusije : Obrazovanje

 Komentar
Ukinuti državne skole!?
zg7666
10. februar 2011. u 20.08
Znam da ste sigurno čuli kako treba pozatvarati privatne fakultete,
skole.. Da li ste ikada razisljali kako bi izgledao ovaj nas crni
vilajet da ukinemo državne skole!?
Imali smo ih vise od stotinu godina, zar nije već odavno postalo
ocgledno da državne skole ne funkcionisu kako treba??
Azdaya
(bedno piskaralo)
13. mart 2011. u 14.36
državne skole ne treba ukinuti nego reformisati...
zg7666
16. mart 2011. u 13.09
Hej, hvala na odgovoru, slučajno sam vidio da je ipak neko odgovorio :)

Znam da odgovaranje pitanjem nije bas najkorisnije, ali namece se jedno: Koliko reformi smo do sada imali?? Zašto nam (a i svagdje na svjetu) izgledaju i dalje kao Pruske stale stvorene za dinamitiranje svakog kritickog mišljenja i samosvijesti radi stvaranja poslusnih radnika i vojnika?

Sa druge strane, šta je to država ikada, igdje radila bolje od privatnog sektora!?
Azdaya
(bedno piskaralo)
23. mart 2011. u 13.45
pa problem u reformama koje smo do sad imali je u tome da nisu nikada uradjene kako treba - ne možeš ti da reformises skolstvo tako što ćeš odokativno izbaciti 20 poslednjih strana iz udzbenika. :o))

drugi je problem ulaganja para u skolstvo - i tu kreće da se prelama pitanje treba li možda da se predje na privatno.
ja lično smatram da velike strukture (zdravsvto, skolstvo, gradski prevoz, zeleznica, elektrodistribucija i sl.) treba da budu državne. privatnicima nije bitno ništa osim profita, evo ovde u kanadi su prodali CPR (canadian pacific railway) pa da vidis šta su napravili i koliko nesreca i prirodnih katastrofa izazvali prevrtanjem vozova jer nisu ulagali u infrastrukturu već samo gledali profit.
problem sa državnim institucijama javlja se kad država ne ulaze pare iz budzeta gde treba nego sebi u dzepove :o))

i tako se na zalost malo vrtimo u krug... :o))

takođe mislim da je jedan od velikih problema u srbiji u glavama profesora i to odvajkada, cast retkim izuzecima, ali dogod vecina ne prestane da se ponasa kao da ucenici postoje zbog njih, a ne oni zbog ucenika dotle ništa.

a na kraju - pa i ova diskusija ti ilustruje koliko ljude intresuje obrazovanje :o)) svi su na politici i navijacima, a ovde ako neki svrati retko kad mu neko i odgovori :o))
Azdaya
(bedno piskaralo)
23. mart 2011. u 13.48
kad pricamo o reformama - na ovako nešto sam mislila:
http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
zg7666
25. mart 2011. u 21.12
Izvini Azdaya, a kako to da se svaka reforma svela na to izbacivanje dvadeset strana iz udjbenika?? Ovako je moja prof. istorije davno nekada prokomentarisala tada aktuelnu reformu skolstva, „djeco, ja otkako radim, mi smo staaalno u nekim reformama! I kada sam se ja skolovala i studirala, mi smo reformisali onaj sistem.” I sve tako, a dok ovo pišem pade mi na pamet komentar iz jednog dokumentarca o raspadu sovjetskog bloka: Ispostavilo se na kraju da sistem nije bio sposoban za reforme odozgo, ali zato unistljiv odozdo. Za državne skole teško da može i da vazi šta drugo.

Ahh i taj novac vise, da je samo novac problem, bio bi negdje, konacno već rijesen. A evo i jedan video odgovor od mene na ovu temu :)
http://www.youtube.com/watch?v=Bx4pN-aiofw&feature=related nešto je duzi video. Konkretno oko novca kratko je obradjeno posliej sedmog minuta. Mada mislim da vrijedi pogledati barem do tog dijela, pa ako ti se svidi, možeš i da produžiš dalje :)
Ovo sto si postavio je svakako odlcno, i u velikoj vecini stvari se slazem. Dijagnoza je p obicaju vrlo dobro postavljena, ali posebnog odgovora n probleme ovdje nema.. sad` ja sam siguran da se svi ovi, manje-vise rigidnoscu dosadasnjeg skolstva stvoreni, problemi mogu rijesiti na razumno lagan i brz način, ali u šta sam podjednako siguran jeste da državno skolstvo nije apsolutno sposobno da rijesi ovako kompleksna pitanja.
Primjer zeljeznica je pomalo izvrtanje teme jer nisu isto zeljeznice i skole, onda ne vjerujem da u „socijalistickom raju” Kanade :) može postojati apsolutno slobodno trziste i privatizacija... ne znam za konkretan primjer i siiguno neću sada ulaziti u tu raspravu i traziti info o vrsti privatizacije, o tome kako je prodan taj državni monopol, koliko je monopolisticka uloga zadrzana zakonskim sredstvima i poslije privatizacije, itd. Jer spoj velikog kapitala i države je ekonomski fasizam po definiciji Musolinija, a on je znao stvar ili dvije o tome. Znaci ne vjerujem da je jednostvano otvoreno trziste i prepusteno privatnom sektoru. Onda i da jeste, ipak za izgradnju novih zeljeznida je potrebno neko vrijeme... Na kraju, imaš primjer zeljeznica XVIII vijeka u Americi, privatne i državne i kakve rezultate su imale i jedna i druga...

Pa zar nije logicnije da se tako bitne, najbitnije stvari i daju u privatne ruke, jer kako rekoh, ništa država ne može bolje da radi. I koja je logika da država prisilno (naravno, a kako drugacije) otima pare od svih nas, potrosi ogroman dio na birokratiju i potpuno nepotrebne „checks and balances” i onda osnuje monopol koji je nesposoban za bilo kakve promjene i poboljsanje kvaliteta kroz konkurenciju, te da sada već samo dio preostalog novca nastavnicima za poducavanje!?!? Zar ne bi bilo logicnije, te daleko efikasnije da svako za svoj novac „kupuje” obrazovanje za svoju djecu?

Pa zamisli da si evo ti taj rukovodilac skole, vlasnik, bilo kakve, zeljan i gladan profita...i ako znamo da to sigurno nisi :) , no zarad argumenta samo, šta bi tebi bio prvi cilj? Da zaradis novac, logicno. Kako ćeš najlakse zaraditi najviše novca kroz svoju skolu?

Ha ha ha, da... ovo sigurno i jeste tako :)) sarkazam dobro primljen ;)

P.S. Sjetih se još jednog, možda i boljeg komentara, video snimak, namjenjnog bas nastavnicima... postavicu ga u novoj temi.
Pozdrav.
Azdaya
(bedno piskaralo)
26. mart 2011. u 11.35
mislim da pre nego nastavimo pricu prvo treba da definisemo o skolstvu u kojoj konkretno državi pricamo... ovako samo generalizujemo bez veze i vrtimo se u krug...:o))

„Ispostavilo se na kraju da sistem nije bio sposoban za reforme odozgo, ali zato unistljiv odozdo.”

sto će reci u srbiji treba prvo menjati sistem i kompletan državni aparat :o)), a skolstvo i biblioteke ako ikada dodju na red.

kako mali perica tj. ja vidi reformu u srbiji - pocevsi sa obrazovanjem nastavnickog kadra i to obrazovanjem sa fokusom na sociologiju, pedagogiju, metode u nastavi i prakticnu primenu svega naucenog. pa onda kad buduci profesori nauce vrednost prakticne primene možda će promeniti pristup djacima u nastavi.
zatim plan i program - ne treba da bude vezan za jedan udzbenik koji onda svi moraju da kupe i uce irelevantne gluposti, već definisati oblasti koje djaci treba da savladaju, a omogućiti fleksibilnost nastavnicima da se nadovezu informacijama iz knjiga, zivota, vesti i sl.
da ne bi sad razradjivala kompletnu platformu i smorila brojni auditorijum - ovde ću stati :o),a ti mi reći da li se secas da i jednoj reformi kod nas pristupljeno na sličan način? ja ne. od svih reformi razlika je bila sto moras da kupis novu knjigu, jer polovna neće odgovarati, sto? zato što ima 20 strana vise ili manje... a to iz ovog ugla mi ni ne lici na pokusaj reforme, već na pokusaj otimacine para... :o))

„sad` ja sam siguran da se svi ovi, manje-vise rigidnoscu dosadasnjeg skolstva stvoreni, problemi mogu rijesiti na razumno lagan i brz način, ali u šta sam podjednako siguran jeste da državno skolstvo nije apsolutno sposobno da rijesi ovako kompleksna pitanja. ”

e ja sam recimo sigurna u suprotno - pogotovo što se svi problemi mogu relativno lako rešiti - država da hoće i da joj je u intresu da se tim problemom bavi sasvim sigurno bi nasla nacina... jer neke stvari iz navedenog videa, tj. neke promene i primene ja imam prilike da vidim iz prve ruke da se desavaju ovde u kanadi. i 100% sam uverena da bi se mogle desiti i u srbiji, samo da ima onih kojima je to u intresu.

„Pa zar nije logicnije da se tako bitne, najbitnije stvari i daju u privatne ruke, jer kako rekoh, ništa država ne može bolje da radi. I koja je logika da država prisilno (naravno, a kako drugacije) otima pare od svih nas, potrosi ogroman dio na birokratiju i potpuno nepotrebne ”checks and balances„ i onda osnuje monopol koji je nesposoban za bilo kakve promjene i poboljsanje kvaliteta kroz konkurenciju, te da sada već samo dio preostalog novca nastavnicima za poducavanje!?!? Zar ne bi bilo logicnije, te daleko efikasnije da svako za svoj novac ”kupuje„ obrazovanje za svoju djecu? ”

nije. jer kapitalisti nije bitno ništa osim profita, a država ako je normalna njoj je bitno blagostanje. privatnik vedri i oblaci kako hoće, a državni aparati ipak koliko toliko zavise i stalno su na udaru javnog mnjenja. doduse u srbiji je koliko čujem i država privatna, onda sve naše price padaju u vodu.
i uporno ponavljas da država ne može ništa bolje da radi? zašto tako mislis? ja recimo ovde imam prilike da uporedim privatne i drustvene skole i ne vidim da privatne nešto odskacu po kvalitetu od drustvenih, niti da su deca iz jednih ili drugih nešto bolja.
tvoja prica navodi samo na vodenicu bogatih. imaš para, imaš sve, nemas ko te... smirgla :o))
ja sam možda socijalista i pionir u dusi i smatram da kolicina para ne sme na diktira kolicinu prava.

„Pa zamisli da si evo ti taj rukovodilac skole, vlasnik, bilo kakve, zeljan i gladan profita...i ako znamo da to sigurno nisi :) , no zarad argumenta samo, šta bi tebi bio prvi cilj? Da zaradis novac, logicno. Kako ćeš najlakse zaraditi najviše novca kroz svoju skolu? ”

najlakse ću zaraditi novac tako što ću roditelje koji caluju kintu učiniti srećnim :o), a često roditelji vole da cuju samo najbolje o svojoj deci - i kao kepitalista zeljan profita je onda lepo pogazim svoj integritet i pricam kako je perica divno jedno dete i primoram nastavnike da mu gledaju kroz prste, jer onda srećna mama milkica otvroi novcanik i finansira novu biblioteku, a preica antihrist nauci da se parama sve može... :o))
nemoj pogresno da me shvatis - ne tvrdim da su sve privatne skole loše i sve drustvene dobre, ima svega svuda. i sasvim je moguće da skole koegzistiraju jedna pored druge, privatne i drustvene, a na roditeljima je da biraju šta misle da je bolje za njihovu decu. imati samo privatne skole bi podrazumevalo da ne može svako da se skoluje, a za državu je najpogubnije da ima nepismene i neobrazovane stanovnike, osim ako nisi politicar, onda sto vise ovaca imaš to bolje :o))

p.s. zašto je asocijacija na „azdaju” uglavnom „muski rod”, zar nije logicno da je u pitanju „ta azdaja” ;o))
zg7666
30. mart 2011. u 11.57
Svakako, volim konkretne i precizne razgovore :) Što se tiče skolstva po meni je tu prica manje vise savagdje slična, jer ono sustinskoje svuda, manje-vise, podjednako korumpirano i unisteno.
Možemo pricati o Srbiji, svakako. Ja sam Iz BiH, RS, većinu vremena skolovan ovdje, nešto kratko, oko pola god i u Srbiji (devedesetih), a proveo i napolju (Austrija) tri god studija. I po licnom iskustvu nema one sustinske, filozofske, idejne razlike nigdj. Ponegdje je metod nešto drugaciji, naravno ove ustanove u inostranstvu su bogatije, ali po meni je to sve, kako Ameri kažu, premijestanje stolica na Titaniku.

Naravno da treba, ali po meni si uzroci ovakvog skolskog sistema, ovakvog socijalnog sistema (države na prvom mjestu), religija i sl., prvenstveno psiholoski, u poimanju autoriteta i traumama koje autoriteti ostavljaju na djecu. Prvi autoritet su nam skoro uvijek roditelji, onda porodica, blisko okruzenje, potom dolaze skole, religije i tako dalje. Pa zato i krecem od porodice i skole.

Svakako, ja se potpuno slazem sa tobom u ovoj ideji o potrebi i nacinu reforme. To bi bio konkretan pristup dijelu problema, ali postoji ono sto ide uz to. Nemoguće, odnosno veoma teško je promijeniti već formirane licnosti, po meni opet uglavnom formirane pod uticajem nekog vida traume, porodic, okruzenje i sl., da promijene tek tako čitav svoj pristup svojoj profesiji, poducavanju, a time i svom zivotu. To zahtjeva i neka često mucna preispitivanja licnog, koje obavezno pokrece kod ljudi onaj psih. odbrambeni sistem, zarenja amigdule i blokira svako primanje informacija i njihovu obradu...
Zato po meni je nešto laksi pristup prvenstveno demaskiranje jezika, koji je tako zgodno konstruisan, malo po malo, da se neke jasne stvari zamaskiraju. Kao npr., porez je u stvari reket! Socianla pravda je u stvari preraspodjela resursa, odnosno pljacka jednih i mito za druge i tako redom :) E sada, ne mislim da je moguće, niti da će covjek, odnosno svi profesori li nastavnici odmah recii, vidi stvarno i napustiti državne skole zbog ovoga, ali barem se ne lažemo dok razgovaramo. Dalje, kada se na to doda, da državni sistem skolovanja prvo nikako ne može biti efikasniji od privatnog, jer ništa pod kapom nebeskom nije država bolje uradila od privatnog sektora, drugo, da onaj ko je poslodavac, nikada neće placati svoje radnike da loše pricaju o njemu, već bas suprotno, a da ne tj „poslodavac” u ovom slučaju monopol sile, koji nazivamo država, koji je samo u ovom vijek pobijo oko 270miliona svojih nenaoruzanih gradjana (to su procjene zrtava koje su pocinile države sirom svijeta nad svojim nenaoruzanim gradjanima, tome treb dodati još stotinjak miliona pobijenih u ratovima...), brojke od kojih staje pamet... a i ne trebaju nam te nepojmljive informacije, već samo da se osvrnemo oko sebi i vidimo šta su dobrocudne vodje oko nas poarcile, pobile i upropastile u poslednjih deset, dvadeset, pedeset i stotinu godina... i gdje bi bili i mi i naše skolstvo da toga nije bilo... pa da shvatimo kako država, zaista nema posla u odgajanju naše djece!

Ali kako rekoh, nije države (tj onima na vrhu) u interesu da imaju masu sposobnu za kriticko mišljenje. Slobodne ljude. Već poslusne i mirne. Oni koji će da trpe i kada se javi neki problem, samo da traže još vise jednog te istog, sto je i izrodilo probleme, a to je kontrola države.

Ma kakvo blagostanje, pazi ovako, da ti imaš svoju skolu, koja se takmici sa velikim brojem drugih i uzmi da ti je najbitnija stvar da proitiras, kako bi se ponasala!?
To je iluzija da privatnik vedri i oblaci, a ako se ukljucis u ovu igru zamisli da.. možda i uspijem docarati :)
Ne postoje prave privatne skole, slobodne. Jer kako sama kažeš, treba novaca da se zapocne, ne možeš ti u svom stanu otoriti skolu, a zašto je tako, zato što se dobra majkica država pobrinula da imaš gomile i gomile propisa, zakona, predusova da u opste udjes u ovo trziste. Onda treba ti licenca za rad, od koga, iste ..sad već macehe države. Onda inspekcije, profesori moraju takođe biti licencirani, obuceni..ugl na državnim jaslama.. i tako dalje i ako dalje. Vidis teško je govoriti o privatnim skolama u ovakvom kontekstu kada su t o u stvari državno odobrene skole... a o slobodi nema pojma, to je imaginarni kostruk u ovom slučaju.
(Da, ovo da ništa ne možemo bolje da obavlja država, takođe je informacija vise iz bavljenja ekonomijom... do sada se govorilo da ratove bolje vodi, tj ubijanje, ali koliko vidim i to sve vise iznajmljuju privatnim kompanijama!)

Naravno pionir, ali da li kolicinu prava remeti to što ciko kada obuce plavu uniformu može da puca i ubije u odredjenim situacijama (isto tako ciko u zelenom kostimu), a ti ne!? Da li remeti to što odredjene druge uniforme mogu da ti oduzmu oko 50% tvoje plate, a ti svome komsiji nikako ne možeš doći i reci daj mi polas svoih primanja itako dalje i tako dalje.. dakle ovo sve i potice od te price o moralnosti - etike i prava!

Mmmm... izgled da sam već pitao :) hajde da vidimo o cemu se zapravo radi (sorry, zaboravim po nekada šta sam pisao, a lijen da čitam sve ponovo :):
Ok, i šta kada ga roditelj nešto pita? Ili kada bilo ko na bilo koji način uvidi da on nema pojma?
Dalje šta kad bude trebao vise skolstvo? Faklutet?? Kako će onda da se odrazi na tvoj posao kada isti ti roditelji opale drvlje i kamenje po tvojoj skoli?

Potpuno se slazem da treba da postoji mogućnost izbora, ali trenutno ga nemamo, kako gore rekoh mogu državno vodjene, ili državno odobrene i odabrane skole. Izbor bi bio, postoje državne, postoje apsolutno slobodne privatne. Oni koji se skoluju ili svoju djecu u privatnim skolama apsolutno ne izdvajaju nikakav novac za državno skolstvo, niti doprinosi, niti porezi, nula! Onda bismo ubrzo i vidjeli šta j e bolje.

Taj „argument”, da se neko ne bi ni skolovao je ono sto je i pokrenulo ovu monstruoznost koju danas imamo, mislim poslije 1850-tih... ugl. zato što je zabranjen rad djece do 12 god, pa onda kuda će sa njima (to ja parafrazram) hajde da ih smjestimo u onako lijepo uredjene redove i fino ih zacesljamo, da im ne damo da skakucu okolo. ..ugl. to je onda trazilo sve vise i vise ulaganj, otimanja od roditelja djece koja su se skolovala, onda su i ona morala da odustaju, granica siromastva se povecavala, odnosno sve vise je djece moralo na državne jaslice itd., dok na kraju nisu maltene svi presli na grbacu državi.
Evo i zašto ta prica ne pije vodu, prvo da li ta losa stvar-siromastvo, moralno opravdava, nemoralnu i zlu stvar pljackanje, zatvaranje, ubijanje? Znaci samo od osnova da krenemo. Jer pare za to skolstvo moraju od nekuda doći, a država ne stvara ništa, dakle ili porez ili zaduzivanje ili inflacija!
Drugo, zašto danas u demokratskim sis. ugl imamo socijalno skolstvo, a uz toi socijalnu državu, pomoć najugrozenijima...bla bla? Valjda zato što vise od 50% ljudi želi da pomogne drugima.. zar onda ne bi bilo logicno da 5o% srednje i bogate klase može da pomogne one koji ma je ovo potrebno? Pa da li je bolje da se taj novac uzima pod prijetnjom oruzjem, već da se dobrovoljno daje??
Onda da li novac koji se dobrovoljno da, bude bolje iskoristen ili onaj koji je otet i koji birokratija države raspoređuje prema svom nahodjenju??

P.S. Zar mislis da sam bogat, p a navlacim vodu na „bogati mlin”? :) ili mislim da je ovo ispravno.
P.S. na tvoj P.S. :)) Ha ha ha, da, vidis, vjerovatno pretpostavka, jer cesce su muski sagovornici na ovom forumu. Izvinjavam se.
zg7666
30. mart 2011. u 11.59
Uhhh... tek sada vidim koliko sam tek ja otisao u smaranje sirokog auditorija :))) Šta ćeš, neke stvari se ne mogu obrazloziti u dvije recenice, na zalost. Nadam se da ćeš imati volje da sve natanane procitas. Nema pritiska, polako bez zurbe :D
Pozdrav
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.