Diskusije : Umetnost i kultura

 Komentar
Picassova djela
No-1
30. novembar 2010. u 21.37
NASLJEDNICI SLIKARA ULOZILI TUZBU: 100 MILIONA EURA VRIJEDNA PICASSOVA DJELA PRONADJENA KOD ELEKTRICARA

- Električar i njegova porodica „sjedili” su na više od 100 miliona eura vrijednoj kolekciji Picassovih djela.


Nedavno je otkriveno 271 djelo Pabla Picassa iz razdoblja od 1900. dio 1932. za koja niko nije znao, a nasljednici su uložili tužbu da bi se razjasnilo kako su ta djela dospjela u ruke sedamdesetogodišnjeg električara koji je radio za slavnog slikara posljednje tri godine njegovog života, izvijestio je francuski list Liberation.

Slike, blokovi i crteži vrijednosti procijenjene na 60-ak miliona eura bili su u posjedu električara i njegove žene, a djela su otkrivena kad su oni od slikareva sina Claudea Picassa željeli nabaviti potvrde o autentičnosti. Među nepoznatim djelima se nalazi i devet kubističkih kolaža procijenjenih na 40-ak miliona eura, jedan akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti prve supruge Olge, piše Liberation.

Pierre Le Guennec (71), koji je od januara uputio nekoliko pisama Claudeu Picassu, nakon čega su se u septembru sastali u Parizu, radio je kao električar za Pabla Picassa tri posljednje godine slikareva života. Picasso je umro 1973. Guennec je precizirao da je postavio alarmne sisteme u raznim kućama umjetnika, među kojima i u vili California u Cannesu gdje je pohranjeno nekoliko kutija sa crtežima.

Nasljednici i stručnjaci su odlučili uložiti tužbu protiv nepoznatog počinioca zbog moguće krađe. Djela je 5. oktobra zaplijenio Središnji ured za borbu protiv trgovine kulturnih dobara. Policijski izvor je potvrdio da su djela zaplijenjena.

List dodaje da je penzionisani električar u zatvoru gdje tvrdi da je nedužan i da su mu slikar i njegova supruga poklonili djela.

Claude Picasso je isključio ideju da je njegov otac mogao pokloniti takvu količinu djela, koja su bili njegov život i želi da pravosuđe objasni tu aferu.

appassionata
30. novembar 2010. u 21.59
I mi, ostali, čitamo naslovnu stranu SC!
YYYY
27. februar 2011. u 18.40
Обично сликарство је имало смисла док није пронађена фотографија. Данас је безвезе платити било коју слику скупље од 2 долара, кад можеш да направиш фотографију исте за мање од 1 долар!!

Човек мора да буде сноб или превише богат да би платио <Борбу петлова< више од 2 долара. Шта има у њој?? Ништа. Чак ни један ђак основне школе не би добио прелазну оцену за такву слику. Тип је једноставно седио напољу, пушио и пио ракију, гледао петлове како се туку, и нашкрабао нешто на папиру из досаде и то веома лоше, и то је сада скупо неких десетак милиончића!!

Експресионизам, и надреализам у сликарству су већ нешто друго.
wildflower
11. jul 2011. u 20.11
Umjetnicka slika i fotografija su dvije razlicite kategorije i ne mogu da se porede, niti bi to imalo ikakvog smisla.
Imported_from_SERBIA
(StefAco)
22. oktobar 2011. u 15.13
YYYY,

Slazem s tobom u jednom, da ne bih platio ni jednu sliku par miliona, niti desetine hiljada evra/dolara da sam vlasnik svicarske banke, jer slike jesu lepe, imaju umetnicku vrednost, kulturnu, kult jednog stvaraoca, poruku, al' gube svaki smisao izrazenu u novcanoj jedinici izrazenoj sa nekoliko nula. Istu sliku koju je pikaso naslikao može da „kopira” student ALU. Slika će se dopasti i neće pojedincima, al' nemu tu velicinu kao sto nosi original sa potpisom Pikasa.
Ne ulazim u detalje, formu, izrazajnost koju je predstavio Pikaso, već generalno posmatrajuci delo.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.