Diskusije : Religija

 Komentar
Марко 16:15-18
___TYR___
(***)
14. jul 2020. u 09.53
„… 15. И рече им: Идите по свему свету и проповедите јеванђеље сваком створењу.
16. Који узверује и покрсти се, спашће се; а ко не верује осудиће се.
17. А знаци онима који верују биће ови: именом мојим изгониће ђаволе; говориће новим језицима;
18. Узимаће змије у руке, ако и смртно шта попију, неће им наудити; на болеснике метаће руке, и оздрављаће…” (Марко 16:15-18)

Свашта је овде набацано...

Стих 15

У Матеју 10:5-6, „Исус Христ” заповеда ученицима: „...5. Ових дванаест посла Исус и заповеди им говорећи: На пут незнабожаца не идите, и у град самарјански не улазите. 6. Него идите к изгубљеним овцама дома Израиљевог...”, док овде шаље ученике да проповедају „сваком створењу”.

Кад је „Исус Христ” променио мишљење? Да ли су „Матеј” и „Марко” писали под утицајем различитих „духова светих”?

Стих 16

У Матеју 19:16-19 „Исус Христ” даје „рецепт” за спасење:
„...16. И гле, неко приступивши рече Му: Учитељу благи! Какво ћу добро да учиним да имам живот вечни?
17. А Он рече му: Што ме зовеш благим? Нико није благ осим једног Бога. А ако желиш ући у живот, држи заповести.
18. Рече Му: Које? А Исус рече: Да не убијеш; не чиниш прељубе; не украдеш; не сведочиш лажно;
19. Поштуј оца и матер; и љуби ближњег свог као самог себе...”.

У Марку се „рецепт” мења – довољно је поверовати (у Савлову причу) и покрстити се (примити Савлов „жиг звери”?)...

Стих 17

Дакле, онај који поверује добија моћ да „изгони ђаволе”. У Матеју 17:19-20 („...19. Тада приступише ученици к Исусу и насамо рекоше Му: Зашто га ми не могасмо изгнати? 20. А Исус рече им: За неверство ваше...”) видимо да чак ни апостоли, изгледа, нису баш много веровали. Временом су само одређени свештеници у „хришћанским” црквама добили дозволу (од кога???) да „изгоне ђаволе”. Када и зашто су сви други, „они који верују”, изгубили ту моћ? Или нису? Изгоните ли ви, који верујете у Савлову причу, понекад ђаволе? И говорите ли, онако изненада, нове језике?

Стих 18

Сад долазимо до медицине... Овде је један линк за вест о смрти пастора који је „узимао змије у руке”:

https://abcnews.go.com/US/serpent-handling-west-virginia-pastor-dies-snake-bite/story?id=16459455

Д ли је сироти пастор погрешно веровао или његова вера није била довољно јака (као нити у апостола)? Како се може измерити да ли је вера (у Савлове приче) довољно јака да би се могло узимати змије у руке и пити отрове?

И на крају – „на болеснике метаће руке, и оздрављаће”. Да ли је и када овај „знак” престао да функционише? Ако није, да ли ви који верујете у „Исуса Христа” понекад оздрављате болеснике „метањем руке”?

K-MC
(llkktt)
15. jul 2020. u 10.00
Iako mnogi kažu da su ti referi u Marku ubaceni i da nisu u originalu, odgovoricu ti na te dileme.

Kao prvo, Hristos kaže: ne kusaj Gospoda Boga svojega

To znaci, ne stavljaj sebe namjerno u opasnost misleci da će te Bog izbaviti. To je kusanje Boga, zato ti Pentekostalci koji se igraju sa otrovnim zmijama često izgube zivot. Slično je i sa drugim vrstama ,,kusanja,,

Da, sila Bozija - Duh sveti radi preko ljudi koji su obraceni, poslusni, žive uredno, pokajani i vjeruju Bogu.

I danas demoni napustaju osobu opsjednutu i danas se desavaju ozdravljenja. Ali, ima slučajeva kad demoni teško odlaze i kad se vracaju. Isto tako, ima slučajeva kad bolest teško odlazi ili ne odlazi ili kad se vraca. Zavisi od osobe.

Ja sam imao iskustva sa izgonjenjem demona kao i sa ozdravljenjem. Ali takođe i iskustva sa obracanjem okorelih gresnika. I to obracenje je za mene vece iskustvo od ova prva dva. Radije ulazem trud i vrjeme u obracenje osobe nego u ovo drugo.

Danas, nakon iskustava, nebi iz nikoga izgonio demone za koga ne mislim da je rjesio da se preda Bogu. Jer, kako Hristos kaže: kada necisti duh napusti covjeka. on trazi mjesto gde da se skrasi, pa kad ne nadje, vraca se nazad gde je bio, nadje ono mjesto pocisceno, te se vraca nazad sa još 7 gorih duhova od sebe. Tako da poslednje stanje onog covjeka biva gore nego prvo.
To je zato što se osoba nakon ociscenje nije predala Bogu i Duh sveti se nije uselio u tu osobu. Jer da se je desilo pokajanje, nebi vise bilo mjesta za zle duhove. Buduci da je mjesto ,,prazno,, mjesta ima...

Danas demoni rade lukavo, opsjednuti izgledaju potpuno normalno i nisu svjesni da su pod kontrolom zlih duhova. Zato i ne traže oslobodjenje a ako im se ponudi, oni odbijaju i tvrde da nisu pod djavolskom kontrolom. Duhovno iskusan covjek može da raspozna stanje covjeka.

Izlecenja su takođe moguća, bolesnik treba da ima i vjeru, Hristos kaže ,,vjera tvoja pomoze ti,,

Dakle nije samo vjera, sila je Bozija koja izgoni djavole i ljeci, ali vjera pomaze i otvara put za izlecenja i oslobodjenja.

Nakon iskustava, shvatio sam da je najbitnije obracenje, da se propovjeda evandjelje, da se covjeku objasni istina, da mu se predstavi Hristos u pravom svjetlu. Da shvati svoju potrebu. A onda i ovo drugo.

Jer nasa vjera i Hrišćanski zivot se ne zasniva na cudima nego na pomirenju gresnog covjeka sa Bogom i stupanja u zajednicu sa Bogom kroz Isusa Hrista. Bez tog pomirenja i zajednice koja ukljucuje pokajanje i promjenu zivotu, nema svrhe ni ozdravljenja i izgonjenje demona, jer će se u protivnom povratiti i jedno i drugo. Ali ako se osoba pokaje, demoni se neće vise moći vratiti a i zdravlje će se pojacati i sluziti, ako nije Bozija volja da covjeka kroz bolest nauci nečemu.

Dakle, nije samo teorija, nije laz, nije prazna prica, nego zaista RADI, stvarnost je. I ti takođe možeš posluziti Bogu za izgonjenje demona i ljecenje ljudi, ako se istinski pokajes, obratis, vjerujes Hristu i ostvaris zajednicu sa Njim. Svako to može, kao sto i kaže Pismo. Ali opet, ne iskusavaj Gospoda Boga svojega, ako se desi zla sutuacija, desi se, Bog može da spasi, ali je grjeh raditi to što rade ti pentekostalci sa zmijama itd, strasna zabluda i totalno neHrišćanski.
___TYR___
(***)
21. jul 2020. u 08.06
>>> K-MC: „Iako mnogi kažu da su ti referi u Marku ubaceni i da nisu u originalu, odgovoricu ti na te dileme... ”

*** Па как' сад?! Јесу ли убачени накнадно или нису? Ако је то убацио накакав фанатик, фалсификатор, да ли је то урадио надахнут „Духом Светим” или под утицајем Савла тј. Сотоне? Да ли би, заправо, „Дух Свети” дозволио преправљање тј. дописивање оригиналном јеванђељу?
Знамо да је „Марко” написан пре „Матеја”. Зашто онда „Матеј” каже да „Исус Христ” заповеда ученицима да не иду међу незнабошце ако претходно у „Марку” Исус заповеда ученицима да иду „по свему свету”?
Знамо такође да је Савле одлучио да своје „јеванђеље” проповеда међу незнабошцима, управо супротно речима рабија Исуса. Све упућује на то да је неко од Савлових следбеника мало брљао по јеванђељима...

И одакле разлика у начину „спасења” – код „Марка” се „спашава” веровањем и крштењем, код „Матеја” држећи заповеди Торе. Тај „рецепт” у „Марку” опет, поприлично, мирише на Савла...

>>> K-MC: „Dakle, nije samo teorija, nije laz, nije prazna prica, nego zaista RADI, stvarnost je.”

*** Ако апостоли нису могли изгнати ђавола, а ти можеш, значи ли то да ти јаче верујеш него апостоли? И ако РАДИ зашто је толико болести и лудила на овоме свету? Зар не би ви, који баш јако верујете, могли то мало поправити?

И како код вас, који баш јако верујете, функционише „говорење новим језицима”? Сретнеш нпр. једног кинеза и хоћеш да му представиш јеванђеље. Причаш одмах на кинеском? Или свако од вас може причати одмах само на једном или више одређених језика?

>>> K-MC: „I ti takođe možeš posluziti Bogu za izgonjenje demona i ljecenje ljudi, ako se istinski pokajes, obratis, vjerujes Hristu i ostvaris zajednicu sa Njim.”

*** Не бих ја баш да се петљам са „демонима”... Нити бих да лечим људе – нисам квалификован за тако нешто... И где је Бог рекао да они који верују требају и могу послужити за изгоњење демона и лечење људи?

Уосталом, још нисмо разјаснили да ли је, ко је, када и зашто убацио тај завршетак у „Марку”. Ако је аутор тог текста био под утицајем „онога који се претвара у анђела светла” (на путу за Дамаск) колико су онда ти „знаци” истинити?

>>> K-MC: „Kao prvo, Hristos kaže: ne kusaj Gospoda Boga svojega... Isto tako, ima slučajeva kad bolest teško odlazi ili ne odlazi ili kad se vraca. Zavisi od osobe... Izlecenja su takođe moguća, bolesnik treba da ima i vjeru, Hristos kaže ,,vjera tvoja pomoze ti,, ”

*** Када апостоли нису успели изгнати ђавола и упиташе Исуса „Зашто га ми не могасмо изгнати?” Исус каже „За неверство ваше”. Дакле, није кривица до особе и веровања те особе него је кривица у апостолима јер нису имали вере.
Према „Марку” „знаци онима који верују” су безусловни, односно нигде се не спомиње да и друга страна (пацијент) треба да испуни некакав услов (да верује)...
K-MC
(llkktt)
21. jul 2020. u 10.32
4 Evandjelja su jasna kako se dolazi Bogu i kako se spasava, iako su malo razlicita.

Duh Sveti radi gde hoće i kako hoće.

Isus sam Sin Boziji nije mogao učiniti mnogo cuda tamo gde Ga nisu vjerovali, kaže Evandjelje.

Duh necisti se vraca u osobu iz koje je isteran ako se ta osoba nije u međuvremenu pokajala i startovala zivot u skladu sa Bogom. Zato je bitnije objasniti put spasenja i pokajanje osobi prvo.

Ja sam imao iskustva sa:
1- izlecenjima
2-isterivanjem zlih duhova
3-obracenja okorelih gresnika na licu mjesta u roku od 5-10 minuta, kad se tačno uoci kako Duh sveti dirne osobu koja dozivljava kajanje - promjenu stava.

Sva iskustva mogu da potvrde doticne osobe, ne samo ja.

Znaci Bog - Hristos - Duh sveti radi i danas isto ili slično kao i onda.

Sve ostalo je politika i prazno nadmudrivanje, ljudsko isprazno mudrovanje, puko teoretisanje, bezumlje.

Znam, svjestan sam, ko nije duhovno ziv njemu ne vredi objašnjavati sve ovo jer mu je sve to pokriveno i ne vidi niti može. Dok se ne ukloni ,,veo sa ociju,,

Ljep pozdrav i prijatan dan želim

cartensius
(pisac)
21. jul 2020. u 18.51
Tyr, ovo je Stari Zavet, ima li neke veze sa citiranim tekstovima iz
Novog Zaveta? Ako si odbacio NZ, da nisi možda i SZ?
Evanđelje se propoveda, zar ne, Hristov nalog se sprovodi.
Hristov nalog, za grupu apostola, koji će propovedati samo Jevrejima i sledeći nalog za apostole koji će propovedati neznabošcima. Obrati dobro pažnju, pročitaj dobro!
„И одакле разлика у начину ”спасења„ – код ”Марка„ се ”спашава„ веровањем и крштењем, код ”Матеја„ држећи заповеди Торе. Тај ”рецепт„ у ”Марку„ опет, поприлично, мирише на Савла...
Tyre, tebi bi Isus rekao: ”veruj i spašćeš se, pošto zna da si Jevrej a poznata je stvar da Jevreji poštuju Toru, a meni bi Isus rekao: poštuj-drži Toru, veruj i spašćeš se, OK.
Apostoli su mogli da čine čuda tek po izlivanju Duha Svetoga, pogledaj malo bolje.
Onaj pastor nije uspeo, ali pogledaj šta radi onaj Hindus, nije ni hrišćanin ni Jevrej.

6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
7 I krava i medvedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
8 I dete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
9 Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.
10 I u to će vreme za koren Jesejev, koji će biti zastava narodima, raspitivati narodi, i počivalište Njegovo biće slavno.
11 I tada će Gospod opet podignuti ruku svoju da zadobije ostatak naroda svog, šta ostane od asirske i od Misira i od Patrosa i od etiopske i od Elama i od Senara i od Emata i od ostrva morskih.
12 I podignuće zastavu narodima i prognane Izrailjeve i rasejane Judine sabraće s četiri kraja zemlje...
Pozdrav,Cartensius.
___TYR___
(***)
26. jul 2020. u 13.44
>>> K-MC: „4 Evandjelja su jasna kako se dolazi Bogu i kako se spasava, iako su malo razlicita.”

*** Према „Матеју” Исус је сасвим јасан: „Држи заповести”. У дописаном крају „Марка” фалсификатор каже: „Који узверује и покрсти се, спашће се”. Две различите ствари… „Мало различите”. „Нови Завет” је препун тих „малих различитости” које су вековима дописиване према потреби.

>>> K-MC: „Ja sam imao iskustva sa:
1- izlecenjima
2-isterivanjem zlih duhova…”

*** Завршетак „Марка” је ко зна од кога дописан, а самим тим и „знаци онима који верују” наведени у том додатку су измишљени од тог дописивача. Интересантно је да ти владаш тим измишљеним „знацима” које је Исус наменио само апостолима (+ 70 или 72 ученика) пославши их само „к изгубљеним овцама дома Израиљевог”… Пази да се не изненадиш кад/ако Исус дође други пут:

„22. Многи ће рећи мени у онај дан: Господе! Господе! Нисмо ли у име Твоје пророковали, и Твојим именом ђаволе изгонили, и Твојим именом чудеса многа творили?
23. И тада ћу им ја казати: Никад вас нисам знао; идите од мене који чините безакоње...” (Матеј 7:22-23)

>>> K-MC: „Znaci Bog - Hristos - Duh sveti radi i danas isto ili slično kao i onda.”

*** Постоји неколико листа са именима апостола и 70/72 ученика и просто је немогуће да неко од њих још бауља путевима Јудеје. А нешто баш и не верујем да се ти налазиш на било којој од тих листа…

>>> K-MC: „Sve ostalo je politika i prazno nadmudrivanje, ljudsko isprazno mudrovanje, puko teoretisanje, bezumlje.”

*** Овакво објашњење је могло пролазити у време када су људи/верници били неписмени па су им свештеници сервирали приче и тумачења у које се није смело сумњати и доводити их у питање. Данас, када је дозвољено сумњати и истраживати (без страха де ћемо завршити на ломачи) и када нам је доступно неколико хиљада копија „новозаветних” текстова, у којима постоји на десетине хиљада разлика, видимо да је цела та Савлова новозаветна прича, у односу на Танах, безумље, пуко теоретисање, људско испразно мудровање, политика и празно надмудривање, а понајвише богохуљење…

___TYR___
(***)
26. jul 2020. u 13.46
>>> cartensius: „Tyr, ovo je Stari Zavet, ima li neke veze sa citiranim tekstovima iz Novog Zaveta?”

*** Танах нема апсолутно никакве везе са „Новим Заветом”.

>>> cartensius: „Evanđelje se propoveda, zar ne, Hristov nalog se sprovodi.
Hristov nalog, za grupu apostola, koji će propovedati samo Jevrejima i sledeći nalog za apostole koji će propovedati neznabošcima.”

*** Проповеда се Савлово јеванђељe, према Савловом налогу, међу незнабошцима:

„…7. Него насупрот дознавши да је мени поверено јеванђеље у необрезанима, као Петру у обрезанима…” (Галатима 2:7).

>>> cartensius: „Tyre, tebi bi Isus rekao: ”veruj i spašćeš se, pošto zna da si Jevrej a poznata je stvar da Jevreji poštuju Toru, a meni bi Isus rekao: poštuj-drži Toru, veruj i spašćeš se, OK.„

*** Ја нисам Јевреј. Кад је један Јевреј питао Исуса какво добро да учини да има живот вечни, овај му је одговорио ”држи заповести„, а не ”веруј и спасићеш се„. Ви ”хришћани„/савлинисти чак и Исусове речи изврћете само да би потврдили Савлово богохулно учење.
”Који узверује и покрсти се, спашће се„ нису ни Исусове ни ”Маркове„ речи него речи фалсификатора који је дописао крај ”Марковог„ Јеванђеља.

>>> cartensius: ”Apostoli su mogli da čine čuda tek po izlivanju Duha Svetoga, pogledaj malo bolje.„

*** Кад су се напунили ”Духа Светог„ стадоше говорити другим језицима. Давно пре тога ”Матеј„ у 10:1 каже: ”И дозвавши својих дванаест ученика даде им власт над духовима нечистим да их изгоне, и да исцељују од сваке болести и сваке немоћи.„. А ови ипак ”не могоше„…

Исаија 11, којег цитираш, јесте месијанско пророчанство. Све би се то требало дешавати када се појави Месија…

cartensius
(pisac)
26. jul 2020. u 14.58
Tyre, za Savla zna mali broj ljudi, nisam čuo da je neko dao život za Savla.
Za Isusa Hrista dali su živote milioni, i u srcima miliona ljudi, danas živi Hristos.

Jedan lekar ne prepisuje iste lekove svakom pacijentu, za Zakonika je vredeo taj poziv, za druge,
drugačije, ako dotični već poštuje Dekalog, poziva se samo da veruje a potom i da se krsti. Ok.

Dobro si primetio, reč je o Mesijanskom carstvu, ali uporedo se govori i o budućem carstvu, o novoj Zemlji, pročitaj malo bolje. Da je Izrailj ostao veran svom Bogu, proročanstvo bi se ispunilo na njima,
ali nažalost Bog ih je odbacio, pošto je Bog milostiv, smilovaće se na ostatak.

Mesija se pojavio, sledeća pojava će biti slavan dolazak u pratnji hiljada anđela, da da platu svakome prema delima.
Vi očekujete drugog Mesiju? Dobro, čekajte. Srećno.
___TYR___
(***)
27. jul 2020. u 12.12
>>> cartensius: „Tyre, za Savla zna mali broj ljudi, nisam čuo da je neko dao život za Savla. Za Isusa Hrista dali su živote milioni, i u srcima miliona ljudi, danas živi Hristos.”

*** Број оних који су дали живот за неку идеју или веровање није мерило вредности те идеје или веровања. За Трећи Рајх и Хитлера милиони Немаца су дали живот а знамо добро каква је то политика/идеја била.
Уосталом, ни самозвани апостол Савле није дао живот за „Исуса Христа” када је могао (иако се тиме хвалио), него је успешно избегавао ту „жртву”.
У свом делу „Против Целза” (3.8) Ориген каже: „… Бог је умешао своје провиђење у име верника, растурајући самим поступком Његове воље све завере уперене против њих; тако да ни краљеви, ни владари, ни становништво, не би могли да бесне против њих изван одређене тачке. Неколицина ангажована у борби за своју религију, а ти појединци које је могуће лако пребројати, претрпели су смрт ради хришћанства…”

Дакле, половином 3. века Ориген, један од најзначајнијих „хришћанских” учитељ и теолога, тврди да је само НЕКОЛИЦИНА, ПОЈЕДИНЦИ КОЈЕ ЈЕ МОГУЋЕ ЛАКО ПРЕБРОЈАТИ, дала живот за „хришћанство”.

Приче о некаквом систематском прогањању „хришћана” и мучеништву су каснијег датума, смишљене као део уносног бизниса – трговина реликвијама мученика и ходочашћа на гробове мученика и у цркве које поседују остатке тих измишљених мученика.

>>> cartensius: „Jedan lekar ne prepisuje iste lekove svakom pacijentu, za Zakonika je vredeo taj poziv, za druge, drugačije, ako dotični već poštuje Dekalog, poziva se samo da veruje a potom i da se krsti. Ok.”

*** Наравно да лекар преписује исте лекове за исте болести.
Исус сам за себе каже да је „послан само к изгубљеним овцама дома Израиљевог” и своје ученике саветује да иду „к изгубљеним овцама дома Израиљевог” и да на пут незнабожаца не иду. И каже да је пут спасења држање заповести. То исто каже и Бог више пута у Танаху.
И онда се ниоткуда појављује Савле и све окреће наопако… У то се убраја и дописивање рецепта за спасење на крају „Марка”, које је у суштој супротности са речима и самог Бога и Исуса али у изванредном складу са Савловим „јеванђељем”.

>>> cartensius: „Da je Izrailj ostao veran svom Bogu, proročanstvo bi se ispunilo na njima, ali nažalost Bog ih je odbacio, pošto je Bog milostiv, smilovaće se na ostatak.”

*** Када је Бог одбацио свој народ?! Можеш ли ми цитирати текст у којем Бог каже да одбацује свој народ?

„…7. А постављам завет свој између себе и тебе и семена твог након тебе од колена до колена, да је ЗАВЕТ ВЕЧАН, да сам Бог теби и семену твом након тебе;…” (1.Мојсијева 17:7)

„...19. И рече Бог: Заиста Сара жена твоја родиће ти сина, и надећеш му име Исак; и поставићу ЗАВЕТ СВОЈ С ЊИМ ДА БУДЕ ЗАВЕТ ВЕЧАН СЕМЕНУ ЊЕГОВОМ НАКОН ЊЕГА...” (1.Мојсијева 17:19)

Шта за тебе, и вас „хришћане”, значи „вечан”?

„...44. А зато ни онда кад буду у земљи непријатеља својих нећу их поврћи НИТИ ЋУ ТАКО ОМРЗНУТИ НА ЊИХ ДА ИХ ПОТРЕМ И РАСКИНЕМ ЗАВЕТ СВОЈ СА ЊИМА; ЈЕР САМ ЈА ГОСПОД БОГ ЊИХОВ. 45. Него ћу се њих ради опоменути завета са старима њиховим, које изведох из земље мисирске народима на видику да им будем Бог, ја Господ...” (3.Мојсијева 26:44-45)

„...35. Овако вели JHVH, који даје сунце да светли дању, и уредбе месецу и звездама да светле ноћу, који раскида море и буче вали његови, коме је име JHVH над војскама:
36. Ако тих уредби нестане испред мене, говори JHVH, и семе ће Израиљево престати бити народ преда мном на век.
37. Овако вели JHVH: АКО СЕ МОЖЕ ИЗМЕРИТИ НЕБО ГОРЕ И ИЗВИДЕТИ ТЕМЕЉИ ЗЕМАЉСКИ ДОЛЕ, ТАДА ЋУ И ЈА ОДБАЦИТИ СВЕ СЕМЕ ИЗРАИЉЕВО ЗА СВЕ ШТО СУ УЧИНИЛИ, ВЕЛИ JHVH...” (Јеремија 31:35-37)

И, измери ли Савле небо горе и извиде ли темеље земаљске доле?

Ви „хришћани” би на силу да се утрпате као некакав „нови (духовни) Израиљ”… Смешни сте… И јадни…

>>> cartensius: „Mesija se pojavio, sledeća pojava će biti slavan dolazak u pratnji hiljada anđela, da da platu svakome prema delima.”

*** Савлов „месија” се појавио, ништа није испунио, и онда на поправни – смишљамо „други долазак”… Алелуја!
Савле тврди да ће се тај „други долазак” десити још за његовог живота:
„...15. Јер вам ово казујемо речју Господњом да ми који живимо и останемо за долазак Господњи, нећемо претећи оних који су помрли.
16. Јер ће сам Господ са заповешћу, са гласом Арханђеловим, и с трубом Божјом сићи с неба; и мртви у Христу васкрснуће најпре;
17. А ПОТОМ МИ ЖИВИ КОЈИ СМО ОСТАЛИ, ЗАЈЕДНО С ЊИМА БИЋЕМО УЗЕТИ У ОБЛАКЕ на сусрет Господу на небо, и тако ћемо свагда с Господом бити.
18. Тако утешавајте један другог овим речима...” (1.Солуњанима 4:15-18)

„Матеј” такође тврди да ће се „други долазак” десити још за живота апостола: „...23. А кад вас потерају у једном граду, бежите у други. Јер вам кажем заиста: НЕЋЕТЕ ОБИЋИ ГРАДОВА ИЗРАИЉЕВИХ ДОК ДОЂЕ СИН ЧОВЕЧИЈИ...” (Матеј 10:23)

„Јован” каже: „...18. Децо! Последње је време, и као што чусте да ће доћи антихрист, и сад многи антихристи посташе; по том ПОЗНАЈЕМО ДА ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ЧАС...” (1.Јованова 2:18)

А Савле опет, онако зналачки, охрабрује: „...37. ЈЕР ЈОШ МАЛО, ВРЛО МАЛО, ПА ЋЕ ДОЋИ Онај који треба да дође и неће одоцнити...” (Јеврејима 10:37)

Промашај за промашајем…

И как’ сад „da da platu svakome prema delima” кад Савле каже: „…16. Па дознавши да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса Христа, и ми веровасмо Христа Исуса да се оправдамо вером Христовом, а не делима закона: јер се делима закона никакво тело неће оправдати… јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.” (Галатима 2:16,19)

Да, узалуд Савле измисли „христоса”, узалуд тај „христос” умре, јер Бог каже: „...5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:5).

>>> cartensius: „Vi očekujete drugog Mesiju? Dobro, čekajte. Srećno.”

*** Јевреји очекују не другог него правог Помазаника. А ви очекујете „други долазак”? Добро, чекајте, „јер још МАЛО, ВРЛО МАЛО, па ће доћи” (рече Савле пре 2000 година)… Срећно!

Bazorilo
29. jul 2020. u 18.30
Apostoli su govorili sa aspekta Ere(Hrišćanske).U toj Eri će covecanstvo doziveti Drugi Hristov dolazak,a oni sebe metaforicki stavljaju u generaciju koja će biti ziva u tom periodu Hrišćanske Ere.To je sasvim razumljivo,jer su svi oni ceznuli da budu živi o Dolasku Gospodnjem.
moca77
(.)
30. jul 2020. u 10.04
Kao sto hrišćani nisu svesni kontradikcija koje je Tyr naveo (ima ih još dosta) tako ni judejci nisu svesni šta je sve nabacano u njihovim „svetim” spisima a koje su usput preuzeli iz drugih religija. Vecina gleda samo iz svoje pozicije i to im se čini kao apsolutna istina.
cartensius
(pisac)
30. jul 2020. u 17.51
Čista desetka, bravo Moco!
Međutim ima neke istine, naizgled našeg saznanja, za koje mislimo da su kontradiktorne, one nisu, naše saznanje je progresivno, iz dana u dan, sve smo bliži apsolutnoj istini. Istražujući dugo, pomenute probleme, za mnoge sam našao rešenje, što daje snagu i volju da se dalje istražuje.
Trenutno čitam Svedenborgova dela, neke stvari razrešuje a neke još komplikuje, ali svi tražitelji su krenuli od pretpostavki sve dok nisu pojedine probleme rešili. Nauka, filozofija, psihologija, teologija, parapsihologija...neumorno rade i otkrivaju mnoge tajne...,„PROGRES”.
Svima pozdrav, dobro nam došao Moco.
moca77
(.)
31. jul 2020. u 03.41
Progres jeste pozeljan, sa druge strane koliko god istrazivali nećemo doći do apsolutne istine iz prostog razloga sto ista ne postoji. Sve može da bude a ne mora da znaci. Istina je samo pogled i način razumevanja jedne jedinke dok će druga jedinka imati malo drugaciju istinu zato što u svemiru ne postoje dve iste jedinke. Zato je naizgled egzaktna stvar „1+1=2” samo dogovor jer ne možemo sabirati babe i zabe. Kada bi dve jedinke bile potpuno iste onda ne bi bile dve jedinke nego jedna i u tom slučaju bi bilo 1+1=1. Kada bi rekli da svemir ne podrazumeva Mnostvo ni Zajednicu nego samo Jednotu onda bi eventualno mogli reći da apsolutna istina postoji.

Zbog svega toga sustina nije u istini nego u humanizmu, u ljudskoj zajednici, u ispunjenju, ljubavi...
___TYR___
(***)
31. jul 2020. u 11.55
>>> Bazorilo: „Apostoli su govorili sa aspekta Ere(Hrišćanske).U toj Eri će covecanstvo doziveti Drugi Hristov dolazak,a oni sebe metaforicki stavljaju u generaciju koja će biti ziva u tom periodu Hrišćanske Ere.”

*** Како су у ту „метафору” уклапа изјава у „Матеју”: „А кад вас потерају у једном граду, бежите у други. Јер вам кажем заиста: НЕЋЕТЕ ОБИЋИ ГРАДОВА ИЗРАИЉЕВИХ ДОК ДОЂЕ СИН ЧОВЕЧИЈИ...”? Па јесу ли апостоли обишли градове Израиљеве пре него се „Син Човечији” појавио по други пут?
Да ли је то Исус стварно рекао или је то смислио писац „Матеја” да би потврдио Савлову промашену изјаву стару неколико деценија: „А ПОТОМ МИ ЖИВИ КОЈИ СМО ОСТАЛИ, ЗАЈЕДНО С ЊИМА БИЋЕМО УЗЕТИ У ОБЛАКЕ”?

>>> moca77: „Kao sto hrišćani nisu svesni kontradikcija koje je Tyr naveo (ima ih još dosta) tako ni judejci nisu svesni šta je sve nabacano u njihovim ”svetim„ spisima a koje su usput preuzeli iz drugih religija.”

*** Добро је да ви „хришћани” нисте скоро ништа преузели из других религија. Осим, можда, Месију из Танаха којег сте поприлично обрадили. И јеврејске „свете” списе, такође обрађене (унакажене) и уштимане према потреби... И тако створили ваше „оригиналне свете” списе на основи јеврејских „светих” списа… Комедија…

>>> cartensius: „Nauka, filozofija, psihologija, teologija, parapsihologija...neumorno rade i otkrivaju mnoge tajne...,”PROGRES„.

*** Посебно је ”хришћанска„ теологија прогресивна… Ви још увек у Исаији 7:14 видите девицу… Учили су учили, од среде до петка, ал’ се нису макнули даље од почетка…

>>> moca77: ”Zbog svega toga sustina nije u istini nego u humanizmu, u ljudskoj zajednici, u ispunjenju, ljubavi...„

*** ”Јер ако истина Божија у мојој лажи већа постане на славу Његову, зашто још и ја као грешник да будем осуђен?„ каже Савле, учитељ… Касније Св. Јероним коментаришући Оригена, у свом делу ”Против Руфина„, само потврђује Савлово гледање на истину: ”…Из овога се закључује да је човек који је добар лажљивац и без оклевања поставља својој браћи било какву измишљотину која му уђе у уста, показује се као одличан учитељ.„… Да, суштина није у истини…
Bazorilo
31. jul 2020. u 17.55
Ako je Pavle bio uveren da će ziv docekati drugi dolazak İsusa Hrista,zašto je onda izjavio:Ali znam da će po mom odlasku nastati teski vuci,koji neće stedeti stada.Pa onda ono prorocanstvo:Jer neće doći dok se ne pokaze covek bezakonja,sin pogibli... .To se tačno uklapa sa knjigom Otkrivenja,koja sa knjigom proroka Danila čini okosnicu prorocanstava koja sezu do poslednjeg vremena.
revizor
(pilot)
31. jul 2020. u 23.31
___TYR___
(***)
01. avgust 2020. u 06.15
>>> Bazorilo: „zašto je onda izjavio:Ali znam da će po mom odlasku nastati teski vuci,koji neće stedeti stada.”

*** Овде се не ради о одласку са овога света него одласку из Азије.

>>> Bazorilo: „Pa onda ono prorocanstvo:Jer neće doći dok se ne pokaze covek bezakonja,sin pogibli»

*** 2.Солуњанима се одавно већ сматра посланицом коју није писао Савле. Пре свега због начина писања и употребе речника различитих од других посланица које се сматрају Савловим, као и због промене става о ”другом доласку„,
Уосталом, у 1.Коринћанима 15, писаној 2-3 године након 1. Солуњанима, Савле каже: ”51. Ево вам казујем тајну: јер сви нећемо помрети, а сви ћемо се претворити. 52. Уједанпут, у тренућу ока у последњој труби; јер ће затрубити и мртви ће устати нераспадљиви, и ми ћемо се претворити.„
Дакле, Савле и даље прави разлику између мртвих, који ће устати, и њих живих који ће се ”претворити„.
У 1.Тимотију 6:14, писаној 10-ак година након 1.Солуњанима, Савле саветује Тимотија: ”Да држиш заповест чисту и незазорну до доласка Господа нашег Исуса Христа,..„. Само жив човек може држати заповест до доласка… Итд...

Bazorilo
01. avgust 2020. u 19.00
Za svakog Bozjeg sledbenika,kraj zemaljskog zivota znaci automatski i Hristov drugi dolazak.Između ta dva dogadjaja,nema prelaznih faza.
moca77
(.)
03. avgust 2020. u 09.07
*** Bazorilo, koji je vas zvanicni stav da li je Pavle znao ili nije znao oce li ziv docekati Hrista? Po tvom pisanju stice se utisak da je Pavle savrseno znao da neće ziv docekati Hrista:

>>> Bazorilo: „Ako je Pavle bio uveren da će ziv docekati drugi dolazak İsusa Hrista,zašto je onda izjavio:Ali znam da će po mom odlasku nastati teski vuci,koji neće stedeti stada.Pa onda ono prorocanstvo:Jer neće doći dok se ne pokaze covek bezakonja,sin pogibli... .To se tačno uklapa sa knjigom Otkrivenja,koja sa knjigom proroka Danila čini okosnicu prorocanstava koja sezu do poslednjeg vremena.”

*** Nakon Tyrovih argumenata menjas stav i po tvom pisanju stice se utisak da Pavle nije mogao znao sa sigurnoscu oce li ili neće ziv docekati Hrista:

>>> Bazorilo: „Za svakog Bozjeg sledbenika,kraj zemaljskog zivota znaci automatski i Hristov drugi dolazak. Između ta dva dogadjaja,nema prelaznih faza.”
Bazorilo
03. avgust 2020. u 17.42
Gospod İsus Hristos je jasno opisao dogadjaje u vezi svog drugog dolaska,pa nema sumnje da su apostoli to dobro znali.A cinjenica je da Biblija o kraju ljudskog zivota govori kao o vremenu Hristovog drugog dolaska,jer je vreme provedeno u grobu,za vernog Bozjeg slugu,kao jedan trenutak.Znaci,u trenutku smrti,Bozji vernik je prakticno već pred tim najvecim dogadjajem u ljudskoj istoriji,jer mrtvi ne znaju ništa.O vaskrsenju pravednih,oni će preci iz smrti u zivot,pa zato Pavle kaže i ovo:... a dalje braco moja,meni je pripravljen venac pravde,koji će mi dati Pravedni sudija u dan onaj.Gore napred sam naveo,da su neki apostoli metaforicki sebe u nekim opisima svrstavali među vernike koji će živeti u poslednje vreme,kada će na zemlju po drugi put doći Gospod Isus.Znaci,ništa ja nisam promenio mišljenje,već opisao razne detalje koji kao kockice mozaika daju jednu celokupnu sliku o ovom predmetu-temi.
moca77
(.)
04. avgust 2020. u 16.31
Kažeš da neki apostoli sebe metaforicki svrstavaju među vernike koji će živeti u poslednje vreme jer je vreme provedeno u grobu, za vernog Bozjeg slugu, kao jedan trenutak. To nije dobar razlog da se tada i na tom mestu koristi ta metafora ako se već u Otkrivenju jasno razgranicuju dve grupe, oni koji će živi docekati Hrista to jest oni koji će se pretvoriti i veliko mnostvo koje će vaskrsnuti. Pavle takođe pravi jasnu razliku između mrtvih koji će ustati i njih živih koji se pretvoriti i potom sebe svrstava u drugu grupu živih koja će se pretvoriti: „Уједанпут, у тренућу ока у последњој труби; јер ће затрубити и мртви ће устати нераспадљиви, и ми ћемо се претворити”

Pavle je ocigledno mislio da će drugi Hristov dolazak biti dok je on Pavle ziv i da svi pomenuti znaci treba da dodju tokom njegovog zivota.
Vama je to shvatanje nedopustivo, po vama Pavle tu nije smeo da pogresi jer se ne uklapa u vasu pricu stoga je koristio metafore. Ima još gomila Pavlovih izjava koje se ne uklapaju u vasu pricu...

Ljudsko razumevanje je selektivno. Neki su izmanipulisani emocijama a drugi su bukvalisti. Uglavnom vi još niste shvatili da religije nemaju mnogo veze sa Bogom. Bog je još uvek nepoznat a religije dolaze iz ljudskog razumevanja. Religija me podseca na placebo efekat, bude ti onako kako verujes pa makar verovao u nebuloze.
Bazorilo
04. avgust 2020. u 19.06
Pa koji ste to vi,među kojima se ti naalzis?Opisi malo svoje Vjeruju,da vidimo šta je to,možda nam se svidi.
moca77
(.)
05. avgust 2020. u 05.31
>>> Bazorilo: „Pa koji ste to vi,među kojima se ti naalzis?Opisi malo svoje Vjeruju,da vidimo šta je to,možda nam se svidi.”

*** Ja sam laik i zašto bi morao da se svrstam u neku versku organizaciju ? Da bi ti možda imao nekog verskog osnova za moju kritiku ? Dzabe kad ne verujem ni u jednu religiju niti u apsolutne istine. Zanima me samo na koji su način religije povezane sa globalnog stanovišta ali to ne znači da verujem u iste.

Mislim da su dve vase glavne problematike upravo preterano svrstavanje u jednu grupu, vi nemate drugih kvalitetnih razmena sa ljudima osim onih na religijskoj osnovi. Vi ne vidite drugi način postojanja osim onog koji nalaze vasa teologija, za vas nema drugog kvalitetnog zivota izvan vasih okvira. Druga problematika je to što pokusavate da držite dva razlicita zaveta (Novi i Stari) odjednom iako jedan iskljucuje drugi. Zato kada Pavle u novozavetnom kontekstu kaže „jedite sve” vi to tumacite „jedite sve ali samo od onog sto je već dozvoljeno u Starom zavetu” sto je teoloski nepravilno. To ti je kao kada bi uzeli talibanski zakon i norveski zakon. Svakako će se u nekim odredbama ta dva zakona poklapati to jest imace iste kazne za neke prestupe ali u vecini slučajeva kazne će se razlikovati. Tako da će za neki prestup po talibanskom zakonu biti predvidjeno kamenovanje dok se ista stvar u norveskom zakonu neće ni smatrati za prestup. Ako živis u Norveskoj kači te norveski zakon a ako živis u odredjenim avganistanskim regionima kačice te talibanski zakon, ne može oba.
cartensius
(pisac)
05. avgust 2020. u 09.05
„Živimo na zemlji, ali pripadamo svetu iznad vremena i prostora.”
„... naše je življenje na nebesima.”

Božji sluga, ma gde živeo, poštovaće zakone i principe neba. U momentu,
kada se zakoni iz okruženja u kome se nalazi ili živi, budu suprotstavili moralnim principima Božjeg čoveka, on će sam odlučiti, kako će se ponašati i kome se povinuti. Primer hrišćana za vreme progonstava, mnogi od njih su, zbog svoje odanosti Hristu, dali svoje živote.
moca77
(.)
05. avgust 2020. u 11.00
Cartensius, previse si opsednut zakonom i moralom a sve sto je previse nije u prirodnoj ravnotezi i nije dobro. Drugo, nije sustina u zakonu i moralu nego u ljudima. Treba znati kako naći svoje mesto, naći ono ljudsko, humano i univerzalno koje svako srce razume u nekom prijateljskom i zdravom okruzenju. Meni nije potreban šerijatski zakon ni francuski ni biblijski da mi kaže da na pr. ne treba da ubijam druge ljude. Zakoni služe zbog organizacije ako se to slučajno desi da se osoba kazni kako drugi ne bi posli istim stopama. Zakon i moral je relativna stvar i menjaju se od drustva do drustva. Univerzalni zakoni su prirodni zakoni. Sa druge strane univerzalni moral nije ništa drugo do uskladjivanje svojih potreba sa potrebama drugih opet stvar organizacije i sklada. Radi se o ravnotezi između tudjih i naših potreba. Ako se stalno dajemo za druge a nas zaboravljamo nije dobro ni za tog drugog (jer ćemo mi biti istroseni) ni za nas i suprotno. Što se tiče tezih zločina i poremecaja tu pobude zalaze u detinjstvo čak detinjstvo roditelja, baba i deda. Za svaki postupak i poremecaj postoji razlog, koji se ispoljava u nekom dizbalansu ili neskladu.
revizor
(pilot)
06. avgust 2020. u 09.26


BIBLIJA I FRANCUSKA REVOLUCIJA
Reformacija koja je u 16. veku otvorila Bibliju narodu, nastojala da uđe u sve evropske zemlje. Neki narodi radosno su je pozdravljali kao glas sa Neba. U drugima je papstvo u velikoj meri uspelo da spreči njeno širenje, tako da je videlo poznavanja Biblije sa svojim oplemenjujućim uticajem u najvećoj meri ostalo nedostupno ljudima. U jednoj zemlji, iako je videlo uspelo da prodre, tama ga nije prihvatila. Stolećima su se videlo i tama borili za prevlast. Zlo je na kraju pobedilo, a nebeska istina bila je proterana. »A sud je ovaj što videlo dođe na svet, i ljudima omile većma tama nego li videlo, jer njihova dela bejahu zla.« (Jovan 3,19) Ovaj narod morao je da požnje posledice svoga izbora. Sila Božje zaštite napustila je narod koji je prezreo dar Njegove blagodati. Bog je dopustio da zlo sazre, tako da je ceo svet mogao da vidi posledice namernog odbacivanja istine.
Rat protiv Biblije, koji se u Francuskoj vodio toliko stoleća, dostigao je vrhunac u vreme revolucije. Ova strašna provala narodnog gneva bila je samo prirodna posledica rimskog nastojanja da suzbije Bibliju. To je bio najizrazitiji primer delovanja papske politike, koji je svet ikada video – upečatljivi prikaz posledica do kojih je dovela skoro hiljadugodišnja primena učenja Rimske crkve.
Proroci su prorekli da će u razdoblju papske supremacije Biblija biti suzbijana, dok pisac Otkrivenja ukazuje na tragične posledice koje će posebno zadesiti Francusku zbog vladavine »čoveka bezakonja«.
Gospodnji anđeo je izjavio: »I grad sveti gaziće četrdeset i dva meseca. I daću dvojici svojih svedoka i proricaće hiljadu i dve stotine i šezdeset dana obučeni u vreće... i kada završe svedočanstvo svoje, onda će zver što izlazi iz bezdana učiniti s njima rat, i pobediće ih i ubiće ih. I telesa njihova ostaviće na ulici grada velikoga, koji se duhovno zove Sodom i Egipat, gde i Gospod naš razapet bi... i koji žive na zemlji obradovaće se i razveseliće se za njih, i slaće dare jedni drugima, jer ova dva proroka mučiše one što žive na zemlji. I posle tri dana i po duh života od Boga uđe u njih i staše oba na nogama svojim, i strah veliki napade na one koji ih gledahu.« (Otkrivenje 11,2-11)
Razdoblje koje je ovde spomenuto »četrdeset i dva meseca« i »hiljadu i dve stotine i šezdeset dana«, predstavalja isto razdoblje, koje označava vreme u kome će Hristova crkva morati da trpi rimsko tlačenje. Hiljadu dve stotine i šezdeset godina papske prevlasti započelo je 538. godine posle Hrista, pa se prema tome završava 1798. godine. U to vreme je francuska armija ušla u Rim i zarobila papu, koji je i umro u izgnanstvu. Iako je novi papa uskoro bio izabran, papska hijerarhija od tada više nije mogla da stekne moć koju je ranije imala.
Progonstvo Crkve nije besnelo u celom razdoblju od 1260 godina. Bog je u milosti prema svom narodu skratio vreme njegovog ognjenog kušanja. Spasitelj je, proričući vreme »velike nevolje« koje će zadesiti Crkvu, rekao: »I da se ovi dani ne skrate, niko ne bi ostao; ali izabranih radi skratiće se dani ovi!« (Matej 24,22) Pod uticajem reformacije progonstvo je prestalo pre 1798. godine.
O dva svedoka, prorok je još dodao: »Ovo su dve masline, i dva žiška, što stoje pred gospodarom zemaljskim.« (Otkrivenje 11,4) »Reč je Tvoja žižak nozi mojoj i videlo stazi mojoj« (Psalam 119,105), rekao je psalmista. Dva
svedoka predstavljaju spise Starog i Novog zaveta. Oba su važno svedočanstvo o poreklu i trajnosti Božjeg zakona. Oba svedoče i o planu spasenja. Simboli, žrtve i proročanstva Starog zaveta unapred govore o Spasitelju koji će doći. Jevanđelja i poslanice Novog zaveta govore o Spasitelju, koji je došao upravo onako kao što je bilo najavljeno simbolima i proročanstvima.
»I proricaće hiljadu i dvesta i šezdeset dana obučeni u vreće.« Božji svedoci ostali su nepoznati tokom najvećeg dela ovog razdoblja. Papska sila činila je sve da od naroda sakrije Reč istine, i da pred njim uzdigne lažne svedoke koji će ustati protiv njenog svedočanstva. U vreme kada su verske i svetovne vlasti zabranjivale Bibliju, kada je njeno svedočenje iskrivljavano, kada je ulagan svaki napor koji su ljudi i demoni mogli učiniti da odvrate misli naroda od nje; kada su oni koji su se usuđivali da objavljuju njene svete istine bili progonjeni, izdavani, mučeni, bacani u mračne tamničke ćelije, ubijani zbog svoje vere ili primoravani da beže u planinska utočišta, u jazbine i pećine zemaljske – tada su verni svedoci proricali obučeni u vreće. Ipak, nastavili su da svedoče tokom celog razdoblja od 1260 godina. U najmračnijim trenucima bilo je vernih ljudi koji su voleli Božju Reč i ljubomorno čuvali Njegovu čast. Ove odane sluge primale su mudrost, silu i vlast da objavljuju Njegovu istinu tokom celog ovog razdoblja.
»I ako im ko nepravdu učini, oganj izlazi iz usta njihovih, i poješće neprijatelje njihove; i ko htedbude da im učini nažao, onaj valja da bude ubijen.« (Otkrivenje 11,5) Ljudi ne mogu nekažnjeno gaziti Božju Reč. Značenje ove strašne pretnje objašnjeno je u završnom poglavlju Otkrivenja: »Jer svedočim svakome koji čuje reči proroštva knjige ove: ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj; a ako ko oduzme od reči knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov deo od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj.« (Otkrivenje 22,18.19)
Tako su glasile opomene koje je Bog upućivao s ciljem da upozori ljude da ni na koji način ne menjaju ono što je On otkrio ili zapovedio. Ove svečane opomene odnose se na sve koji bi svojim uticajem mogli da navedu ljude da se olako odnose prema Božjem zakonu. One treba da doprinesu da strah i drhtanje obuzmu one koji brzopleto tvrde da nije posebno važno da li slušamo ili ne slušamo Božji zakon. Svi oni koji svoje mišljenje uzdižu iznad božanskog otkrivenja, svi oni koji su spremni da menjaju jasno značenje Pisma da bi ostvarili svoju udobnost, ili da bi se prilagoditi svetu, tovare na svoja pleća zastrašujuću odgovornost. Pisana Reč, Božji zakon, odmeriće karakter svakog čoveka i osudiće svakoga koga ovo nepogrešivo merilo bude proglasilo lakim.
»I kad svrše svedočanstvo svoje.« Razdoblje kada su dva svedoka morala da proriču odeveni u vreće, završilo se 1798. godine. Međutim, kada se budu približili kraju svog prikrivenog delovanja, protiv njih će zaratiti sile predstavljene kao »zver koja izlazi iz bezdana«. Sotona je u mnogim evropskim zemljama, služeći se papstvom, stolećima upravljao silama koje su vladale u Crkvi i državi. Međutim, ovde je najavljen novi način ispoljavanja sotonske moći.
Rim je uvek pokušavao, navodno iz poštovanja prema Bibliji, da je sakrije od naroda, držeći je u okovima nepoznatog jezika. Pod njegovom vladavinom, dva svedoka su proricala »odevena u vreće«. Međutim, jedna druga sila – zver koja izlazi iz bezdana, trebalo je da se pojavi i povede otvoreni rat protiv Božje Reči.
»Grad veliki«, na čijim ulicama su ova dva svedoka bila ubijena i njihova tela ostavljena da leže, nazvan je »duhovnim« Egiptom. Egipat je od svih naroda spomenutih u biblijskoj istoriji, najsmelije odricao postojanje živoga Boga i protivio se Njegovim zapovestima. Nijedan monarh, osim egipatskog faraona nikada se nije usudio da se otvorenije i drskije pobuni protiv nebeskog autoriteta. Kada mu je Mojsije, u ime Gospodnje, objavio poruku, oholo je odgovorio: »Ko je Gospod da poslušam glas NJegov i pustim Izrailja? Ne znam Gospoda niti ću pustiti Izrailja!« (2. Mojsijeva 5,2) To je bio izraz očiglednog bezboštva, i narod ovde predstavljen kao Egipat, izraziće glasno svoje odbacivanje zahteva živoga Boga i pokazaće isti duh neverovanja i prkosa. »Grad veliki« upoređen je »duhovno« i sa Sodomom. Pokvarenost Sodoma u kršenju Božjeg zakona posebno je označena razvratom. Taj greh postaće najizrazitija odlika naroda na koji se odnose navodi iz ovoga teksta.
Prema rečima proroka, kratko vreme pre 1798. godine, pojaviće se sila sotonskog porekla i karaktera koja će zaratiti protiv Biblije. A u zemlji u kojoj će svedočanstvo dva Božja svedoka na taj način biti ućutkano, doći će do izražaja faraonovo bezboštvo i sodomska razvratnost.
Ovo proročanstvo dobilo je svoje najtačnije i najizrazitije ispunjenje u istoriji Francuske. Za vreme revolucije, 1793. godine, »svet je prvi put čuo da skupština ljudi, rođenih i obrazovanih u civilizaciji, skupština koja je prisvojila pravo da vlada jednom od najuglednijih nacija Evrope, složno podigne glas i odbaci najsvečaniju istinu koju je primila ljudska duša, i da se jednoglasno odrekne verovanja u Boga i obožavanja Božanstva.« (Sir Walter Scott, Life of Napoleon, vol. 1, ch. 17) »Francuska je jedina zemlja na svetu, bar prema sačuvanim verodostojnim izveštajima, koja je kao nacija podigla svoju ruku da se otvoreno pobuni protiv Tvorca svemira. Bilo je mnogo bogohulnika, mnogo nevernika, i sada ih ima, u Engleskoj, Nemačkoj, Španiji i u drugim oblastima, ali Francuska stoji posebno izdvojena u svetskoj istoriji kao jedina zemlja koja je, dekretom svoje Zakonodavne skupštine, objavila da Bog ne postoji, i u kojoj su svi stanovnici prestonice, kao i većina ostalog stanovništva, radosno igrali i pevali prihvatajući taj dekret.« (Blackwood’s Magazine, novembar 1870)
Francuska je pokazala sve karakteristike kojima se Sodom posebno odlikovao. Tokom revolucije zavladalo je stanje moralnog propadanja i pokvarenosti slično onome koje je prouzrokovalo uništenje gradova u ravnici. Jedan istoričar predstavlja ateizam i razvat u Francuskoj u to vreme rečima koje kao da potiču iz proročanstva: »Usko povezan s tim zakonima koji su se odnosili na religiju bio je zakon koji je ograničio zajednicu braka – najsvetiju vezu kojom se mogu...
revizor
(pilot)
06. avgust 2020. u 09.29
..povezati ljudska bića, i čija trajnost najviše doprinosi učvršćenju društva – na stanje običnog građanskog ugovora prolaznog karaktera, koji bilo koje dve osobe mogu sklopiti i raskinuti po svojoj volji... Da su se demoni prihvatili posla da pronađu način da najuspešnije unište sve što je časno, skladno i trajno u porodičnom životu, i da istovremeno steknu sigurnost da će se zlo koje su želeli da učine nastavljati iz naraštaja u naraštaj, ne bi mogli zamisliti delotvorniji plan od ove degradacije braka... Sofi Arnold, glumica poznata po svojoj duhovitosti, opisala je republikanski brak kao ‘svetu tajnu preljube’.« (Scott, vol. 1, ch. 17)
»Gde i Gospod naš razapet bi.« Ova pojedinost iz proročanstva ispunila se u Francuskoj. Ni u jednoj drugoj zemlji nije tako izrazito pokazan duh neprijateljstva prema Hristu. Ni u jednoj drugoj zemlji istina se nije suočila s tako ogorčenim i surovim protivljenjem. Tokom progonstva koje je Francuska pokrenula protiv poklonika Jevanđelja, ona je razapinjala Hrista u liku Njegovih učenika.
Iz stoleća u stoleće prolivana je krv svetih. Dok su valdenžani polagali svoj život na planinama Pijemonta »za Reč Božju i za svedočanstvo Isusa Hrista«, slično svedočanstvo za istinu davala su i njihova braća, albigenzi u Francuskoj. U dane reformacije, njeni sledbenici bili su u najstrašnijim mukama ubijani. Kraljevi i plemići, žene iz visokog roda i nežne devojke, ponos i viteštvo nacije, naslađivali su svoje oči samrtnim mukama koje su trpeli mučenici za Isusa. Hrabri hugenoti, boreći se za prava koja su najsvetija ljudskom srcu, prolivali su svoju krv na mnogim bojnim poljima. Protestante su izjednačavali s ljudima izvan zakona, raspisivali nagradu za njihove glave, progonili ih kao divlje zveri.
»Crkva u pustinji«, je ime za ono malo potomaka starih hrišćana koji su se sve do osamnaestog veka održali u Francuskoj, sakrivajući se u planinama na jugu zemlje, i dalje negujući veru svojih otaca. Kada su se usudili da se noću sastanu na planinskim obroncima ili na usamljenim mestima, progonili su ih vojnici i odvodili da doživotno robuju na galijama. Najneporočniji, najplemenitiji i najinteligentniji ljudi Francuske bili su okivani, i strahovito mučeni, zajedno s razbojnicima i ubicama (vidi: Wylie, b. 22, ch. 6). Drugi, prema kojima je nešto milostivije postupljeno, bili su hradnokrvno ubijani vatrenim oružjem dok su, nenaoružani i bespomoćni, padali na svoja kolena u molitvi. Stotine starijih ljudi, nezaštićenih žena i nevine dece ostavljani su da leže mrtvi na zemlji na mestima na kojima su se okupljali. Kada bi neko prolazio preko planinskih obronaka ili kroz šume, u kojima su se obično okupljali, nije bilo ništa neobično da naiđe »na svaka četiri koraka, na mrtva tela koja su se crnela na zemlji ili visila sa drveća«. Njihova zemlja, opustošena mačem, sekirom i lomačama »bila je pretvorena u ogromnu, mračnu pustoš«. »Ova divljaštva bila su učinjena... ne u neko mračno doba, već u sjajnoj eri Luja XIV. Nauka je tada negovana, literatura cvetala, duhovnici na dvoru i u prestonici bili su učeni i rečiti ljudi, koji su se rado prikazivali u svojoj krotkosti i velikodušnosti.« (Isto, b. 22, ch. 7)
Ali, najcrnje u crnom nizu zločina, najužasnije među paklenim delima u svim tim stoleća, bilo je krvoproliće izvršeno na dan Svetog Vartolomeja. Svet se i danas sa užasom seća tog najpodlijeg i najokrutnijeg pokolja. Francuski kralj, po nagovoru rimskih sveštenika i prelata, odobrio je to zločinačko delo. Zvono, koje je zazvolilo u mrtvo noćno doba, dalo je znak za pokolj. Na hiljade protestanata, dok su mirno spavali u svojim domovima, oslanjajući se na svečano zadatu reč svoga kralja, bez upozorenja bili su izvlačeni iz postelja i hradnokrvno ubijani.
Kao što je Hristos bio nevidljivi vođa svoga naroda u vreme oslobađanja iz egipatskog ropstva, tako je sotona bio nevidljivi vođa svojih podanika u ovom strašnom delu umnožavanja mučenika. Pokolj je sedam dana trajao u Parizu, prva tri s neopisivim besom. Pokolj nije bio ograničen samo na grad, već je po posebnoj kraljevoj naredbi proširen na sve provincije i gradove u kojima su živeli protestanti. Ni starost, ni pol nisu bili poštovani. Ni nevina beba, ni čovek sede kose nisu bili pošteđeni. Plemić i seljak, star i mlad, majka i dete, svi su bili ubijani. Po celoj Francuskoj pokolj je trajao puna dva meseca. Sedamdeset hiljada ljudi, ponos i cvet nacije – bilo je ubijeno.
»Kada je vest o masakru stigla u Rim, oduševljenje među sveštenicima bilo je bezgranično. Kardinal od Lorene nagradio je glasnika s hiljadu kruna; topovi s Anđeoske tvrđave zagrmeli su radosnim pozdravnim plotunima; zvona su zvonila sa svakog zvonika, vatre su noć pretvorile u dan, a Grgur XIII, praćen kardinalima i drugim crkvenim dostojanstvenicima, krenuo je u dugoj procesiji prema crkvi Svetog Luja, u kojoj je ovaj kardinal služio svečani Te Deum... Iskovana je medalja u spomen masakra, a u Vatikanu se i danas mogu videti tri Vasarijeve freske, na kojima se vidi napad na admirala, kralj u dvorskom savetu za vreme planiranja masakra, i sam masakr. Grgur je poslao Šarlu orden Zlatne ruže, a četiri meseca posle masakra... zadovoljno je slušao propoved francuskog sveštenika... koji je govorio o ‘tom danu tako punom sreće i radosti i veselja, kada je sveti otac dobio vest i pošao u svečanom raspoloženju da izrazi zahvalnost Bogu i svetom Luju.’« (Henry White, The Massacre of St. Bartholomew, ch. 14, par. 34)
Isti duh koji je izazvao masakr na dan Svetog Vartolomeja stajao je i iza prizora revolucije. Za Hrista je govoreno da je varalica, a ratni poklič francuskih nevernika glasio je: »Smrvimo lopova«, to jest Hrista. Bogohuljenje koje je stizalo do neba i odvratna bezbožnost išli su ruku pod ruku, a najpodliji ljudi, čudovišta okrutnosti i poroka, bili su i najviše slavljeni. Na taj način, najviše poštovanje ukazivano je sotoni, dok je Hristos, utelovljenje istinitosti, neporočnosti i nesebične ljubavi bio razapinjan.
»Onda će zver, što izlazi iz bezdana učiniti s njima rat, i pobediće ih i ubiće ih.« Bezbožnička sila koja je preovladavala Francuskom u vreme revolucije i vladavine terora, zaista se usudila da objavi rat Bogu i Njegovoj svetoj Reči, rat kakav svet do tada nije video. Narodna skupština ukinula je obožavanje Boga. Biblije su bile pokupljene i javno spaljene sa svim mogućim izrazima prezira. Božji zakon bio je bačen pod noge. Biblijske ustanove su ukinute. Sedmični dan odmora je uklonjen, a umesto njega svaki deseti dan posvećen raskalašnim zabavama i bogohuljenju. Održavanje
krštenja i Večere Gospodnje bilo je zabranjeno. Natpisi, upadljivo stavljeni iznad grobnih mesta, objavljivali su da je smrt večni san.
Strah Božji više nije smatran početkom mudrosti, već sasvim suprotno tome, početkom ludosti. Svaka verska služba bila je zabranjena, osim one koja je obavljana u slavu slobode i domovine. Zakoniti pariski biskup bio je izveden da odigra glavnu ulogu u najbestidnijoj i najskandaloznijoj komediji koja je ikada izvedena pred licem narodne skupštine... Izveden je u punom ornatu da pred Konventom izjavi da je religija koju je toliko godina propovedao, u svakom pogledu samo sveštenička izmišljotina i da nema nikakav temelj ni u istoriji ni svetoj istini. On je porekao, svečanim i odlučnim rečima, postojanje Boga za čiju je službu bio rukopoložen i obećao da će se u budućnosti posvetiti služenju slobodi, jednakosti, vrlini i moralu. Posle toga položio je na sto svoje biskupske oznake i primio u bratski zagrljaj predsednika Konventa. Nekoliko otpalih sveštenika je sledilo primer svoga prelata.« (Scott, vol.I, ch. 17)
»I koji žive na zemlji obradovaće se i razveseliće se za njih, i slaće dare jedan drugome, jer ova dva proroka mučiše one koji žive na zemlji.« Nevernička Francuska je ućutkala glasove ukora ova dva Božja svedoka. Reč istine ležala je mrtva na njenim ulicama, a oni koji su mrzeli ograničenja i zahteve Božjeg zakona bučno su slavili. Ljudi su javno ustajali potiv Cara Neba. Kao grešnici iz starih vremena i oni su vikali: »Kako će razabrati Bog, i zar Višnji zna?« (Psalam 73,11)
S bogohulnom drskošću koja je premašivala svaku meru, jedan od sveštenika nove vere je uzviknuo: »Bože, ukoliko postojiš, osveti se zbog svog uvređenog imena! Ja te izazivam! Ti ćutiš, ne usuđuješ se da pošalješ svoje gromove! Ko će posle svega verovati u Tvoje postojanje?« (Lacretelle, History, vol. II, p. 309) Kakvog li odjeka faraonovih reči: »Ko je Gospod da poslušam glas NJegov?« »Ne znam Gospoda!«
»Reče bezumnik u srcu svojemu: nema Boga!« (Psalam 14,1) Gospod je o onima koji izvrću istinu rekao: »Jer će njihovo bezumlje postati javno pred svima!« (2. Timotiju 3,9) Pošto je odbacila obožavanje živoga Boga, »koji je visok i uzvišen« i »koji živi u večnosti«, trebalo je da prođe samo malo vremena da Francuska padne u ponižavajuće idolopoklonstvo, da počne obožavanje boginje Razuma u ličnosti jedne razvratne žene. Sve to dogodilo se u skupštini zemlje, pred predstavnicima njene najviše građanske i zakonodavne vlasti! Jedan istoričar piše: »Jedna ceremonija iz tog bezumnog vremena nenadmašna je po svojoj besmislenosti spojenoj s bezbožnošću. Vrata Konventa otvorila su se da propuste grupu muzičara, za kojima su u svečanoj povorci ušli članovi gradskog saveta pevajući himne u slavu slobode i prateći predmet svoga budućeg obožavanja, ženu obavijenu koprenom, koju su nazivali boginjom razuma. Kada je dovedena do ograđenog prostora, svečano su joj skinuli koprenu i postavili je s desne strane predsednika, a onda su u njoj svi prepoznali jednu od igračica u operi... Toj osobi, kao najprikladnijem predstavniku razuma koji su obožavali, pripadnici narodne skupštine Francuske odali su javnu počast.«
»Ova bezbožna i smešna maskarada izrodila se na izvestan način u modu; uzdizanje boginje Razuma obnavljano je i podražavano po celoj zemlji, u onim mestima u kojima su stanovnici želeli da se pokažu dostojni svih visina do kojih je dospela revolucija.« (Scott, vol. I, ch. 17)
Govornik koji je najavio obožavanje razuma, ovako se izrazio: »Zakonodavci! Fanatizam je ustuknuo pred razumom! Njegove zaslepljene oči nisu mogle izdržati sjaj svetlosti! Danas se nepregledna masa okupila ispod ovih gotskih lukova, koji, prvi put odzvanjaju istinom. Ovde je Francuska obavila jedino pravo bogosluženje – slavljenje slobode, obožavanje razuma. Ovde smo izrazili želje za napredovanjem oružja Republike. Ovde smo odbacili beživotne idole i prihvatili razum, prihvatili ovaj živi lik, remek-delo prirode!« (M.A. Thiers, History of the French Revolution, vol. 2, pp. 370.371)

http://traganja.org/wp-content/uploads/2018/07/Velika-borba.pdf
Bazorilo
06. avgust 2020. u 15.55
Brate Revizor,uzeo sam sebi slobodu,da iz knjige V.B.koju si dao u linku,kopiram par recenica.Smatram da su izuzetno važne za nas koji živimo u ovim poslednjim danima zemaljske istorije,pred sam Hristov drugi dolazak.

Ovom pasusu bismo mogli dati naslov:Prizori poslednjih dana!

Isus je učenicima, koji su Ga pažljivo slušali, objavio sudove koji će pasti na otpali Izrailj, i posebno odmazdu koja će
ga zadesiti zbog odbacivanja i razapinjanja Mesije. Očigledni znaci prethodiće tragičnom vrhuncu zbivanja. Trenutak od
koga su se užasavali stići će iznenada i brzo. Spasitelj je upozorio svoje sledbenike: »Kada, dakle, ugledate mrzost
opustošenja, o kojoj govori prorok Danilo, gde stoji na mestu svetome, koji čita da razume, tada, koji budu u Judeji, neka
beže u gore!« (Matej 24,15.16; Luka 21,20.21) Kada rimske zastave budu pobodene na svetom tlu, koje se protezalo
nekoliko stotina metara izvan gradskih zidina, onda Hristovi sledbenici treba bežanjem da potraže sigurnost. Oni koji
budu želeli da pobegnu ne smeju oklevati, kada zapaze znak upozorenja. U celoj judejskoj zemlji, kao i u samom
Jerusalimu, ovaj znak za bežanje odmah su morali da poslušaju. Onaj koji se bude zadesio na kućnom krovu ne sme da
se spusti u kuću, čak ni da pokupi svoje najvrednije blago. Oni koji budu radili u poljima ili vinogradima ne smeju
odvajati vreme da pokupe plašteve koje su odložili, dok su radili u toku najvrelijih časova u danu. Ne smeju oklevati ni
trenutka da ne bi bili obuhvaćeni opštim uništenjem.
moca77
(.)
07. avgust 2020. u 01.59
To sto vas dvojca pišete nije centar mog interesovanja ali od ovih nekoliko recenica sto sam procitao mislim da stavljate akcenat na progonstvo hrišćana i da je to znak da je istina na hrišćanskoj strani.

Ja bih vas onako laicki samo podsetio da niko od progonjenih hrišćana nije imao istu nauku kao sto je vasa. To vase je nešto novo, nastalo za vreme EGW a danas su j svedoci vise „progonjeni” nego vi. Ako želite i vi da budete progonjeni kao oni stari hrišćani morate početi ugrozavati vlasti ili druge ljude i da budete dosta agresivniji.

Mada to je sitnica. Verovatno niste čuli za progonstvo ujgurskih muslimana u Kini jer hrišćanske zemlje o tome ništa ne govore (čak i ove civilizovanije). Neverovatno je da u dvadeset prvom veku i dalje postoje koncentracioni logori. Nadam se da će covecanstvo već jednom iskoreniti tu praksu. Trenutno Kinezi drže milion muslimana po logorima u nekim zabacenim i primitivnim regionima i za sad je svaki deseti musliman nestao (čitaj ubijen) u tim logorima.

Ti muslimani ne žele da se odreknu svoje vere, da li sad to znači da je istina na njihovoj strani, da su oni Boziji narod i da nakon što ih Kinez ubije idu direktno u raj ?
cartensius
(pisac)
07. avgust 2020. u 17.14
Ako postoji slučaj i slučajnost, upravo se sa ovom temom i komentarima, koji nisu uvek striktno vezani za naslov, slučajnost je za mene, ovom prilikom, izrodila inspiraciju i sugestiju za IV- izdanje ove knjige za koju prilažem link na kome ćete moći da se upoznate sa knjigom i dajete Vaše cenjene komentare, sugestije pa i kritike. Hvala unapred.

https://www.dropbox.com/sh/j28xds9uhb73hqa/AAB-fkE2438vRT7_9if9L9bZa?dl=0

PS Vernik, koji je možda na krivom, možda izmanipulisan, ali, to što veruje, ubeđen da je u pravu i da poseduje istinu, za koju je spreman i da gine, Vrhovni Sudija je taj, koji će doneti odluku i pravedan sud.
Za kraj: Da li je smrt apsolutna istina?
Bazorilo
07. avgust 2020. u 18.07
Nigde mi nismo glorifikovali nekakvo progonstvo Hrišćana,već pravde i istine kao osnovne vrednosti u zivotu svih ljudi.Moco,to što si opisao za J,Svedoke,ne pije vode ni malo.Oni pre svega ne drže sve zapovesti Bozje,a sto je najteze u njihovom ucenju,jeste negiranje licnosti i dela Stvoritelja i Spasitelja covecanstva,Gospoda Isusa Hrista.Bozji Sin je jedno sa svojim Ocem,i On sa njim vlada celim svemirom pa i ovim našim svetom.Kada ga je jedan od ucenika
upitao:Gospode pokazi nam Oca(Boga),Isus mu je odgovorio:Ja i Otac jedno smo,pa kako ti Filipe govoris:pokazi nam Oca.Koji vide mene vide Oca.
Ovo negirati,znaci odreci se svega sto predstavlja veru u Boga.
Čak i narodi koji nemaju puno poznanje o Bogu(pomenuo si Kineze i Muslimane),ako cine dobro svojim bliznjima imaju pozitivan status pred Bogom.Njima će se dati prilika da donesu odluku o prihvatanju istog ili odbajanju njegove vesti milosti.Iz naše projekcije to je teško razumeti,ali sto je ljudima nemoguće,to je pred Bogom sve izvodljivo.
moca77
(.)
08. avgust 2020. u 03.30
-> Cartensius „Za kraj: Da li je smrt apsolutna istina?”

*** O aposlutnoj istini sam ti već odgovorio ranije u ovoj temi ali nisi razumeo. Svako ima svoju istinu. Apsolutna istina bi bila moguća kada bi uzeli da nema razlicitosti nego da sve sto postoji je jedno te isto. Pogledaj samo Bibliju, ima hiljade razlicitih ucenja za jednu knjigu. Čak u sklopu jednog ucenja ljudi se dosta razlikuju, ti si uzmimo manje fanatican od ove dvojce tvojih kolega sto pišu u ovoj temi. Ko je od vas blizi „apsolutnoj istini”?

Smrt, lično sam uveren da covek nije samo materija nego i energija tako da nakon smrti ta njegova energija će se transformisati u nešto drugo ili spojiti sa globalnom energijom. To su naravno samo hipoteze jer o tome covek sa preciznoscu ne zna ništa. A klinicka smrt pitao bi neko. Znamo da su iskustva klinicke smrti sva razlicita, ko je u pravu ?
Glasnik
08. avgust 2020. u 16.13
Tyr kaže:

Марко 16:15-18
___tyr___
___TYR___
(***)
14. jul 2020. u 09.53

„… 15. И рече им: Идите по свему свету и проповедите јеванђеље сваком створењу.
16. Који узверује и покрсти се, спашће се; а ко не верује осудиће се.
17. А знаци онима који верују биће ови: именом мојим изгониће ђаволе; говориће новим језицима;
18. Узимаће змије у руке, ако и смртно шта попију, неће им наудити; на болеснике метаће руке, и оздрављаће…” (Марко 16:15-18)

Свашта је овде набацано...

Стих 15

У Матеју 10:5-6, „Исус Христ” заповеда ученицима: „...5. Ових дванаест посла Исус и заповеди им говорећи: На пут незнабожаца не идите, и у град самарјански не улазите. 6. Него идите к изгубљеним овцама дома Израиљевог...”, док овде шаље ученике да проповедају „сваком створењу”.

Кад је „Исус Христ” променио мишљење? Да ли су „Матеј” и „Марко” писали под утицајем различитих „духова светих”?

-----------------------------------------------------------

Trebao bi da znaš da sami jevreji kažu da oni kao izabrani narod tada to nije bila privilegija već obaveza.
Obaveza da odnesu znanje o Bogu svim narodima.
Bog je hteo da se preko njih otrkije svetu da su ga slusali.
Tako Isus dolazi onima kojima se sve vreme otrkivao kroz celu njihovu isto0riju i koji su imali najvece otrkivenje o Bogu.
Jer je prvo hteo njima da se objavi pa onda preko njih da odnese radosnu vest spasenja svetu.
Međutim kada su oni odbacili kao narod i njihove vodje.
Onda je Isus pozvao malu grupu apostola da to učine i odnesu tu vest i zannje celom svetu.
Prvih tri ipo godina posle rspeca su propovedali jevrjima jer im je Bog dao poslednju sansu.
Kada su koancno odbili, zadatak apsotola je bio da odnesu tu vest spasenja celom svetu.

Glasnik
08. avgust 2020. u 16.22
Tyr kaže:

У Матеју 19:16-19 „Исус Христ” даје „рецепт” за спасење:
„...16. И гле, неко приступивши рече Му: Учитељу благи! Какво ћу добро да учиним да имам живот вечни?
17. А Он рече му: Што ме зовеш благим? Нико није благ осим једног Бога. А ако желиш ући у живот, држи заповести.
18. Рече Му: Које? А Исус рече: Да не убијеш; не чиниш прељубе; не украдеш; не сведочиш лажно;
19. Поштуј оца и матер; и љуби ближњег свог као самог себе...”.

У Марку се „рецепт” мења – довољно је поверовати (у Савлову причу) и покрстити се (примити Савлов „жиг звери”?)...
---------------------------------------------------------

Pa ne menja se recept nego ti namerno izvrces stvari.

Naravno ko veruje da će drzati i zapovesti bozje.
Kako neko veruje ako ne drzi ono sto je bog rekao?

Izrailu je Bog dao 10 zapovesti, ali ne samo njih, već čitavu ceremonijalnu i žrtvenu sluzbu i mnoga pravila.

U Prrpovedniku kaže:

Propovjednik 12,13 Glavno je svemu što si čuo: Boga se boj, i zapovijesti njegove drži, jer to je sve čovjeku.

Zar je samo dovoljno drzati zapovesti u celom starom zavetu i bojati se Boga i ništa vise?

Naravno da nije.

Pa tako i u novom zvaetu nemoj da vadis izvan konteksta i izvrces pricu prilagodjavajuci je zlim namerama.

Glasnik
08. avgust 2020. u 16.31
Tyr kaže:

Дакле, онај који поверује добија моћ да „изгони ђаволе”. У Матеју 17:19-20 („...19. Тада приступише ученици к Исусу и насамо рекоше Му: Зашто га ми не могасмо изгнати? 20. А Исус рече им: За неверство ваше...”) видимо да чак ни апостоли, изгледа, нису баш много веровали. Временом су само одређени свештеници у „хришћанским” црквама добили дозволу (од кога???) да „изгоне ђаволе”. Када и зашто су сви други, „они који верују”, изгубили ту моћ? Или нису? Изгоните ли ви, који верујете у Савлову причу, понекад ђаволе? И говорите ли, онако изненада, нове језике?
----------------------------------------------------------------

Ucenicima je to bilo novo, njihove tri ipo godine je bilo skolovanje za misiju koja stoji pred njima.
Nisu ni sami oni nisu odma sve shvatili i razumeli pa im je kao ljudima u nekim trenucima kao i svim ljudima, nedostajalo vere, da li oni mogu da učine to cudo ili ne?

Ali Isus kaže da se neki slučajavei isteruju postom i molitvom.

Imamo slučaj Petra koji je hodao nekoliko koraka po vodi, ali skrenuvsi pogled sa Hrista, izgubio je veru da to može i potonuo.

Apostoli su kasnije pokazali svoju veru da je svako od njih dao svoj zivot za Hrista i ucenje koje su dobili od njega.

U starom zavetu imamo i gore primere a njih nisi ni primetio?
Kako to?
Zar Avram nije svoju ženu dva puta poklonio da bi spasio svoj zivot, zar je izgubio veru?
I bog je morao da ju spasava.
A da ne govrim o slučaju sa agarom i druge primere koje ima gomila.

Ne, to su trenuci ljudske slabosti, kada se u nekim trneucima ne oslanjamo na Boga iz straha ili bilo čega.

To je nam za pouku a ne da iz toga trazimo neveru.

Isus je dobro dao ejdnu izreku:

Luka 6,42 Ili kako možeš reći bratu svojemu: brate! stani da izvadim trun koji je u oku tvojemu, kad sam ne vidiš brvna u svojemu oku? Licemjere! izvadi najprije brvno iz oka svojega, pa ćeš onda vidjeti izvaditi trun iz oka brata svojega.

Glasnik
08. avgust 2020. u 16.46
Tyr kaže:
Сад долазимо до медицине... Овде је један линк за вест о смрти пастора који је „узимао змије у руке”:

https://abcnews.go.com/US/serpent-handling-west-virginia-pastor-dies-snake-bite/story?id=16459455

Д� � ли је сироти пастор погрешно веровао или његова вера није била довољно јака (као нити у апостола)? Како се може измерити да ли је вера (у Савлове приче) довољно јака да би се могло узимати змије у руке и пити отрове?

И на крају – „на болеснике метаће руке, и оздрављаће”. Да ли је и када овај „знак” престао да функционише? Ако није, да ли ви који верујете у „Исуса Христа” понекад оздрављате болеснике „метањем руке”?
-----------------------------------------------------------
Ne možeš da uzimas neke nazovi pastore i stavljas sve u jedan lonac.
U Judaizmi imaš takođe sto pravaca i ne mogu se uzimati primeri jednih da bi se njima upoređivali svi judaisti.

Ovaj pastor nema veze sa hrišćanstvom jer da ima znao bi sledce:

Luka 4,12 I odgovarajući Isus reče mu: kazano je: ne kušaj Gospoda Boga svojega.

Posebna zastita u opasnosti je obecana apsotolima i prvim hrišćanima koji su propovedali jevandjelje, ali ne da sami sebe dovode u opasnost kao neki asrlatani kao ovaj pasor koji i nije pastor već sarlatan.

Imamo mnoga obecanja Bozje zastite u Starom zavetu, i da Izrail često nije bio zasticen.

Zašto je nekada bio zasticen a nekada ne?
Pa to bi trebao da znaš.

Kada su bili verni Bogu, bili su zasticeni, kada nisu, nisu bili.

Bozja zastita je uslovna.
----------------------------------

Posebna cuda su pratila apsotole jer su trebali da obave misiju propovedjanja jevanjdelja svetu bez ikakve tehnike i mogućnosi stampanja literature kao danas.

Da to nije bilo, ne bismo danas ni znali sve ovo.

Danas imamo mnoga pomoćna sredstva i napredak tehnike i medicine da u mnogim stvarima cuda vise nisu potrebna.
Danas imaš internet gde ti odma prevodi šta je neko napisao.

Serume za ujede zmija itd.

Ovaj nazovi pastori nije umro, spasli su ga serumima.
U vreme apsotola bi umro jer medicina nije bila na tom niovu i bila su potreba cuda, ali u stvarnoj opasnosti ne u kusanju Boga.

Međutim i danas Bog čini cuda kroz molitvu vernih.
Ja lično imam mnoga iskustva.
Ali danasnja cuda nisu na tadasnjem nivou jer imamo druge uslove i milione ljudi po svetu koji objavljuju vest jevandjelja a ne samo 12.
moca77
(.)
09. avgust 2020. u 02.46
Ovde nije bitno kako vi tumacite Bibliju nego šta je tamo napisano.

Tyr je samo napomenuo dve razlicite skole koje imamo u Mateju i Marku. Tako da Matej kaže kako jevandjelje treba propovedati samo izgubljenim ovcama doma izraeljevog a u Marku svima. Cinimi se (ispravicete me ovde) da je Matej bio Jevrejin a Marko Grk ako su uopste oni to pisali. Pa jedan govori kako treba drziti zapovesti a drugi govori kako je dovoljno verovati i td. Onda Tyr pominje kako će hrišćani polagati ruke, izgoniti djavole, uzimati zmije otrovnice, govoriti jezicima, izlecivati neizlecive bolesti a ako nije tako a vidimo da nije onda to znaci, po Hristovim rečima, da hrišćanin nema dovoljno vere...

Kao sto rekoh ovde nije bitno koje vi tumacenje imate za ono sto je već napisano, nego je bitna cinjenica da je Novi zavet pisan da bi se u citaocu rasplamsala osecanja vezana za glavnog lika Hrista a da detalji i razum nisu bitni, za razliku od Mojsijevih kjiga gde je stavljen akcenat na razum i detalje. Zato imamo i mnogo hrišćanskih pravca tako da svako ima slobodu da tumaci po njegovoj tradiciji.

*** *** ***

Ako već insistirate da po vasoj logici tumacite ono sto je pisano sa namerom da se ne tumaci previse nego da se izazovu ljudska osecanja onda vam preporucujem jedan mali trik. Stavite se vi u ulogu dobroga Boga pa postavite sebi dobra pitanja:

Recimo da li biste vi izabrali samo jedan narod to jest da spasenje dolazi kroz jedan narod ? Zbog čega tolika nepravda i nepostovanje drugih naroda ? Zamisliti da imate dvoje dece pa jedno javno privilegujete, to znači da će ovo drugo ostati obelezeno i osteceno za ceo zivot. (I pazi komedije ovo privilegovano vas se odrekne pa ste prinudjeni da se okrenete ovom manje privilegovanom, pitanje je koliko će onda tu poverenje i ljubav biti i sa jedne i sa druge strane).

Ili da ste vi dobri Bog da li biste lično ubili coveka ko ne svetkuje subotu iako taj covek zna da u Starom zavetu piše da treba ?

Ako je svuda vas odgovor „Ne” onda imate i ispravno tumacenje Biblije. Ako vi ovo moje pisanje nazivate „bezboznim uzdizanjem boginje razuma i smesnom maskaradom” onda verujem da vasem fanatizmu nema pomoći, ali dobro, bitno je da ste vi srećni i da ne ugrozavate previse druge sa vasim tumacenjima.
Glasnik
09. avgust 2020. u 15.23
moca77 kaže:

Bolje reci izmišlja, sto na ium to na drum.
Neki kažu tropa.

Tyr je samo napomenuo dve razlicite skole koje imamo u Mateju i Marku. Tako da Matej kaže kako jevandjelje treba propovedati samo izgubljenim ovcama doma izraeljevog a u Marku svima. Cinimi se (ispravicete me ovde) da je Matej bio Jevrejin a Marko Grk ako su uopste oni to pisali. Pa jedan govori kako treba drziti zapovesti a drugi govori kako je dovoljno verovati i td. Onda Tyr pominje kako će hrišćani polagati ruke, izgoniti djavole, uzimati zmije otrovnice, govoriti jezicima, izlecivati neizlecive bolesti a ako nije tako a vidimo da nije onda to znaci, po Hristovim rečima, da hrišćanin nema dovoljno vere...
--------------------------------------------------------------

Stvar je u tvom neznanju.
Hoćeš nešto a nisi se upoznao sa time.
Tipicni balkanski sindrom.
Sve zna.
Rođen tako.

Čak nisi ni citirao stihove da možemo da ih razmotrimao.
Bez stihova si sam deklarisao i diskvalifikovao sve sto si napisoa.

Sada ja i ti na primer pišemo o ejenoj stvari jer samo o tome diskutujemo ne možemo istovremeno o dvadeset stvari ili o celoj bibliji istovremeno.
Recimo, diskutujemo o zapovest ne laži.

Ima li spasenja onima koji lažu?
I sada ti kažeš kako ja kažem da je samo potrebno da ne lažemo i bićemo spaseni jer nisam sa tobom istovremeno diskutovao celu bibliju?
Eto to je tvoje tvrdjenje u vezi jevandjelja Marka i Mateja.

Matej piše jverejima koji sve znaju nasuporot neznaboscima kojima piše Marko.
Marko Rimljanima.

Ali nije tačno da u Mateju kaže propovedanje samo Izrailcima:

MATEJ 24,14 Ovo evanđelje o kraljevstvu navješćivat će se po svemu svijetu za svjedočanstvo SVIMA NARODIMA. Tada istom dolazi svršetak.

I Marko nije Grk, nego Luka.

I unazad sam objasnio ovo sto tvrdis pogresno, nije bilo potrebno ovo da pišes već da čitaš prvo šta se piše.
moca77
(.)
10. avgust 2020. u 01.18
Tvoj komentar opet nema veze sa vezom sa ovim što sam ja pisao.
Bazorilo
10. avgust 2020. u 18.19
Ne želim da ulazim u vasu diskusiju,već bih samo hteo da ti skrenem paznju na diskusiju koju smo ti i ja poceli.U jednom momentu si upao sa kritikom nas(Biblijskih Hrišćana)zbog cutanaj stampe i drugih medija,u Hrišćanskim zemljama,zbog progonstva Muslimana u Kini.Ja sam se osvrnuo na taj problem,ali se ti vise nisi oglasavao.Osecam se uskracen za tvoj pdgovor,šta smo mi koji propovedamo cistu Biblijsku nauku i koji nemamo u svojim rukama nikakve poluge vlasti,da uticemo na međunarodne organizacije zaduzene za pravna i socijalna pitanaj manjina?
Drugo,savetujes nas da budemo „agresivniji” u ophodjenju sa vlastima
kako bi na taj način prouzrokovali svoje progonstvo.Naveo si i primer <J.Svedoka>koji su navodno revnosni u izazivanju vlasti.Odgovorio sam ti u vezi toga,ali tvog odgovora ili bilo kakvog stava nisam dobio.
moca77
(.)
11. avgust 2020. u 12.20
@Bazorilo, bitno je da ti ne upadas u diskusije ovako kao ja ;) Bitno je takođe da je moje stanoviste globalno, sveobuhvatno a vase je pristrasno u sklopu jednog ucenja. U stvari vi smatrate apsolutnom istinom sve ono sto proizilazi iz vase ideologije a za sve ostalo smatrate da je djavolska nauka sto je prilično nezrelo.

Zato gledam da nepristrasno komentarisem vasa pisanija jer stice se utisak da vi progonjene hrišćane automatski stavljate u grupu onih koji su u apsolutnoj istini samo zato što su progonjeni. Zbog toga sam napomenuo da su i muslimani progonjeni. Isto tako sam rekao da vasa nauka nije identicna kao i nauka progonjenih hrišćana jer ti hrišćani nisu svetkovali subotu sto vi ne priznajete. Cinjenica je da prvi nejevrejski hrišćani nisu svetkovali subotu, a vi verujte kako vam volja. Cesto se pozivate i na Bogumile koji su bili gnostici i dualisti i za koje kazete da su vase pretece iako se vase ideologije dosta razlikuju.

Video sam da si odgovorio za muslimane i Kineze, naravno, ali si rekao nešto u stilu ako budu bili dobri da će ih Bog primiti, mada će oni kasnije svakako morati prihvatiti istu ideologiju kao sto je i vasa, sto je nezrelo razmišljanje, pa mi stoga nije ni bilo interesantno za komentarisanje.

Po meni Bog ne pravi veću razliku između svojih kreacija nego sto pravi Priroda. Kao sto Priroda neće reći da li je bolja zirafa od zabe, tako ni Bog neće reći da li je jedan covek bolji od drugog, bez obzira ne covekova dela, ideologiju i ostalo. Bog ako uopste pravi razliku to bi pre bilo na osnovu stepena duhovnog razvoja i iskustava coveka od čega će zavisiti i njegovo ponasanje a ne od ideologije ili postovanja nekakvih sablona i zakona. Po tom kriterijumu vi ste još duhovne bebe. A ko je i šta je tačno Bog i šta se desava nakon smrti, to niko sa preciznoscu ne zna. „Znaju” samo pristrasni fanatici raznih religija. Po njima ako postujes „biblijski Boziji zakon” ili „Alahov zakon” ili tome sl. ides u raj a ako ne ides u pakao. Usput, po meni, verovati u raj i pakao je nezrelo, naivno i zastarelo.
Bazorilo
11. avgust 2020. u 19.25
Postoje pisani tragovi o postovanju subote kod nekih zajednica koje su se kroz tamni Srednji vek probijale kroz mnoge neprijatelje pema svojoj slobodi.Naravno da je Rimska crkva,kako Istocna tako i Zapadna su sistematski uklanjala takve dokumente.Nigde ja nisam klasifikovao nečije progonstvo.Biblija daje pravo svakoj gupi i pojedincu na slobodu savesti.
moca77
(.)
12. avgust 2020. u 02.39
Koji su to pisani izvestaji koji postoje ?

Evo o cemu se radi. Hrišćanstvo su izmislili uceni Jevreji, koji su dobro poznavali propuste Tanakha i na osnovu toga imali dovoljno elemenata za osnivanje nove religije. To meni nije ništa cudno jer se to i danas desava, dovoljno je jedna mala ideja koja predstavlja novinu pa da se dobro zapakuje i unovci. Tu religiju su pokusali prodati i ostalim Jevrejima i negde su čak i uspeli. Neki od tih Jevreja hrišćana su čak i poslusali Pavla kada je rekao da ne moraju vise da drže zapovesti ali sa druge strane da imaju rodove Duha. Naravno kod nekih Jevreja nije previse insistirao na tome jer su bili previse vezani za svoje obicaje tako da pretpostavljam da je manji deo tih već malobrojnih hrišćanskih Jevreja i dalje svetkovao subotu i to im se gledalo kroz prste. To su u početku bili ti hrišćani koji su svetkovali subotu i ne znam da li se taj obicaj odrzalo kroz tamni Srednji vek. A hrišćani iz neznabozackih obicaja nisu ni znali šta je to subota, da je to u stvari elemenat preuzet iz vilonske astroloske religije. Subota je dan Saturna veoma bitne planete, ucitelja kroz poteskoce, neuki pagani nikad nisu ni čuli za tako nešto. Šta će Grk da svetkuje subotu, jes' sve trci.

Mada pravoslavna i katolicka crkva postuju subotu kao ostavstinu starog zaveta posebno etiopska crkva i neki manastiri koji svetkuju i subotu i nedelju ali zvanicni hrišćanski praznik je oduvek bila nedelja, dan Sunca, opet elemenat vavilonske astroloske religije. Hrist koji predstavlja Sunce, kao i mnostvo drugih pojmova iz religija i mitologija su simbolike nastale iz astrologije i posmatranja Neba. Ljudi koji su emotivno vezani za Hrista to ne mogu prihvatiti, to i razumem ali cinjenica je da je astrologija pretocena u religiju.
Bazorilo
12. avgust 2020. u 16.24
U zadnjoj knjizi Biblije,Otkrivenju,stoji:Ovde je trpljenje svetih,koji drže zapovesti Bozje i imaju veru Isusovu.A kako glase Zapovesti Bozje,možeš naći u celom Svetom Psmu-Staroga i Novoga zaveta.Bog nigde i nikada nije promenio svoj sveti zakon.
moca77
(.)
19. avgust 2020. u 09.32
@Bazorilo, ako bas hoćeš zvanicni hrišćanki komentar tog stiha u Otkrivenju 14.12 nazalost ne podrazumeva drzanje deset zapovesti. U tom stihu iz Otkrivenja se misli na prave hrišćane koje drže moralne Bozije zapovesti vere i krstenja o kojima govori Novi zavet, tipa prodaj sve i sledi Hrista. Iz konteksta Novog zaveta vidimo da te nove moralne zapovesti postaju samo dve: voli Boga i bliznjeg ko sebe samog i ništa se drugo više ne trazi. Drzanje 10 zapovesti nikad nije ni bilo u kontekstu Novog zaveta, od prvih hrišćana pa sve do danas. Čak i u kontekstu Mateja 10.18 akcenat nije stavljen na 10 zapovesti nego bas suprotno na kritiku fariseja koji drže 10 zapovesti a samo drzanje nije dovoljno. U Otkrivenju 14.12 se pak misli na prave hrišćane koji ne drže ljudske zapovesti kao legalisti Jevreji, koji ne rade subotom niti trgaju klasje subotom. Vidimo da je sam Hrist radio („trgao klasje”) subotom kako bi pokazao da te zapovesti vise nisu aktuelne. Naravno vama legalistima to zvanicno tumacenje znači da sad možemo da ubijamo i krademo a trganje klasja za svoje potrebe se ne smatra radom.

Vi ste nasli taj jedan jedini stih i to u kontraverznom Otkrovenju koji naizgled govori kako treba drzati onih 10 zapovesti iz starog zaveta iako nigde u tekstu nije preciziran broj 10 niti se mislilo bas na te stare zapovesti. Šta ćemo sa ostalim novozavetnim stihovima koji takođe iskljucuju iz konteksta drzanje deset starozavetnih zapovesti i ostalih jevrejskih zapovesti, nego se misli na moralne zapovesti.

Ta vasa nauka nikada nije postojala, javila se kao nova ideja za vreme adventista kao pokusaj hibernacije dva zaveta. U to doba 19.veka ljudi su imali priliku da slobodno otkrivaju cari Biblije pa je u tom periodu nastalo dosta pseudohrišćanskih sekti kao sto je i vasa.

No, sve je to stvar tumacenja ljudske kontradiktorne Biblije koja ima puno tumacenja sto opet dokazuje da je ljudska. Sa druge strane pametnim ljudima je jasno da to što vi nazivate „Bozijim zakonom” nije ništa drugo do covekovo shvatanje Boga kao sto je doduse cela Biblija - jedna od ljudskih shvatanja Boga, pa stoga skroz je nebitno ko će koga i kako tumaciti.
K-MC
(llkktt)
22. avgust 2020. u 11.43
moca77

Ima tu dosta logike u tome sto ti pricas, ali ljudske logike, ako se sagledava sa ljudske strane gledista, u mnogo cemu bi se moglo sloziti.

Ipak, nasa ljudska logika se ne poklapa sa Bozijom i zato je nemoguće ljudskom logikom svhvatiti imalo Boga.
Mi kao ljudi bi trebalo da ,,malo,,shvatimo Boziju zamisao ovom zivota i nas samih, ne sasvim jer je nemoguće, ali ipak malo. To ,,malo,,može se naći u Bibliji koja je kao njiva u kojoj se trazi zakopano blago. Biblija je sifrovana, broj sifre daje Duh sveti onima koji sa poniznoscu i sa iskrenim namjerama istrazuju da bi sledili Boziji put. A nikad ne daje onima koji bi da dokuce do znanja radi samog znanja ili pak čitaju da dokazu da je to sve laz i ljudska izmišljotina.

Sigurno jest, Bog se sluzi Biblijom ma kakva da jest, preko nje daje poruke, uputstva, opomene, prorocanstva, ohrabrenja, smjernice, ukore, pretnje, itd.

Hristos koji je slika Boga Oca je opisan samo u Bibliji, njegove rjeci su tu upisane. Tako da je to zaista potrebna knjiga i korisna. Nije sve perfektno opisano, ima zbunjujucic izvjestaja, cudnih dogadjaja, nelogicnih ishoda raznih dogadjaja, proturjecnosti pomalo, i opet pored svega toga u toj velikoj njivi se može naći zakopano/skriveno blago. I to blago je ta zica ta nit ta veza sa Bogom.

Koliko puta se desi da vjernik otvori Bibliju nasumice tek onako, pogleda u tekst i bas tu je odgovor na njegovu trenutnu dilemu.

Svi smo se u to uvjerili. Problem nastaje kad u zivotu stvari krenu loše, kad krene sve po zlu, tada vecina vjernika brzo zaboravi na sva pozitivna iskustva u vezi Bibije i sve situacije u kojima nas je Bog cudnovato izbavio. Pocne da sumnja u svoj način vjerovanja i eventualno odustane od svega i baci pod noge. Ali to je provjera naše vjere, taj ispit i put prolazi svaki vjernik, pre ili kasnije. Prvo uvjek nakon obracenja dolazi ,,medeni mjesec,, sve ide dobro, blagoslovi, uspjeh, veselje. A onda sve to prestane i naoblaci se nad nama. I imamo utisak da nas je Bog odbacio, da se veza prekinula, da smo prevareni, da smo napusteni, da ipak nismo nasli pravi put. Ali Bog je tu pored i posmatra nasu reakciju, dakle nismo sami u tim nevoljama.

Ni Biblija ne treba da bude idol, mi ne treba samo da držimo Bibliju u rukama nego i da radimo, sticemo iskustva, razmišljamo, ucimo se na razne nacine. Biblija je kao pomoćno sredstvo na tom putu, ali nije idol pa sad mora sve da se slaze i da bude unutar perfektno slozeno inače nije vrjedno citanja.
Biblija je njiva u kojoj je sakriveno zlato, ako čitamo o ratovanjima, ubistvima, kradjama, otimanjima, itd u starom zavjetu, sigurno nam to nije neko zlato i nije neki blagoslov. Ali postoje djelovi koji jesu poucni i vrjedni.

Jedno iskustvo kad Bog izbavi iz nevolje je mnogo vrjedno i ne treba da se zaboravlja, vise iskustava je velika stvar i ima svoju tezinu, nije da mi nemamo nikakve dokaze u zivotu osim Biblije. Tako da ako neko odbacuje Bibliju, treba da se zapita, a šta je sa tim slilnim iskustvima, treba li i njih sve odbaciti jer se u Bibliji ne slaze bas sve.

Treba li odbaciti sve jer se neke molitve nisu uslisile ili vecina ne, neke jesu i te koje jesu treba da nas drže u osvjedocenju.

moca77
(.)
22. avgust 2020. u 14.17
K-MC,

Ako sam dobro razumeo ti kažeš da bi se mi mogli sloziti uzimajuci u obzir ljudsku logiku i to mi je drago :) Onda kažeš da je ljudskom logikom nemoguće shvatiti Boga. U stvari kažeš da je ipak moguće ali jako malo a to malo se nalazi samo i iskljucivo u Bibliji. Tu Bibliju moramo kroz sito i reseto da bi dobili pravu cistu Boziju logiku. Pretpostavljam da pomalo pretenciozno verujes kako si ti taj koji je upoznat sa tom Bozijom logikom, barem onoliko koliko je to moguće.

Kada smo već kod logike, Bozije ili ljudske, hajde onda da budemo iskreni do kraja. Prvo bih te želieo pitati koja je to Bozija logika i otkud znaš da je bas Bozija ? Zašto ne ostavljas mogućnost da i drugi ljudi, kao sto sam ja, mogu doći do Bozije logike bez Biblije i Hrista ?

Kažeš koliko se puta desi da vernik otvori Bibliju i nadje neki odgovor. Koliko se puta desi da odgovor nađemou meditaciji, u sumi, citajuci neku knjigu, koja zamisli nije Biblija, niti čak neka religiozna knjiga.

Nije fer reći da se to malo Bozije logike nalazi samo u Bibliji jer je jedino tu opisan Hrist. Hrist koji je samo astronomski elemenat pretocen u mitolosku pricu koja se ponavlja u vecini religija na drugacije nacine. Bojim se da je tvoj pogled suzen i ogranicen na jednu tacku gledista koja je verovatno isklesana u religijskoj zajednici kojoj pripadas. Možda je ovo preteska hrana za tebe ali zar ne bi bilo po nekoj Bozijoj logici da prihvati verovanja svakog coveka jer su svi ljudi razliciti, imaju razlicite stepene razvoja, kulture, afiniteta, pa prema tome nemoguće je da svi verujemo isto.

Slazem se da Biblija ima dosta lepih i kvalitetnih delova. Kada se u Novom zavetu opisuju rodovi duha, okretanje drugog obraza, žrtvovanje drugoga za nas i slično, pa ceo tadasnji svet je pao na te simbolike. Tada su ljudima bile potrebne srceparajuce emocije a manje razmišljanja svojom glavom zbog surovosti tadasnjeg zivota. Ljudi su za vreme starog zaveta vise obracali paznju na logiku, uradi to i to i bićeš spasen, za vreme hrišćana bitna su bila osecanja, danas kao da je epoha razmišljanja, to mu dodje kao neka nasa evolucija.

Zato onaj koji razmišlja će reći da li ti K-MC imaš rodove duha ili nemas ? Hoćeš li ti K-MC prodati sve sto imaš i krenuti za Hristom ? Nećeš, prema tome pokri se usima i cuti! To i psiholozi kažu, ideal hrišćanstva je isto toliko neprirodan koliko je i nemoguć normalnom coveku. Ok je teziti nekom idealu ali uvek treba uzeti u obzir jednu vrstu ravnoteze koja drzi ceo Univerzum.

K-MC
(llkktt)
22. avgust 2020. u 16.08
moca77

Kažeš: Pretpostavljam da pomalo pretenciozno verujes kako si ti taj koji je upoznat sa tom Bozijom logikom, barem onoliko koliko je to moguće.

<< Možda, zašto da ne, nadam se da mi ne zavidis

Kažeš: Kažeš koliko se puta desi da vernik otvori Bibliju i nadje neki odgovor. Koliko se puta desi da odgovor nađemou meditaciji, u sumi, citajuci neku knjigu, koja zamisli nije Biblija, niti čak neka religiozna knjiga.

<< Meni se to nikad jso nije desilo, mislim na duhovne dileme, samo je slučaj sa Biblijom da se dobije odgovor

Kažeš: Hrist koji je samo astronomski elemenat pretocen u mitolosku pricu koja se ponavlja u vecini religija na drugacije nacine. Bojim se da je tvoj pogled suzen i ogranicen na jednu tacku gledista koja je verovatno isklesana u religijskoj zajednici kojoj pripadas.

<< Isus Hristos je JEDINI postojao i hodao ovom planetom, od svih tih silnih drugih mitoloskih likova kvazi sličnih njemu. Zato zaboravimo druge religije. Ja sam samostalan svoj covjek, pripadam Bogu kao i svi mi a ne pripadam ni jednoj religijskoj zajednici.

Kažeš: zar ne bi bilo po nekoj Bozijoj logici da prihvati verovanja svakog coveka jer su svi ljudi razliciti, imaju razlicite stepene razvoja, kulture, afiniteta, pa prema tome nemoguće je da svi verujemo isto.

<< Ovo ima neke logike, ali problem je sto Hristos kaže a i drugi oko njega da nema drugog imena kojim bi se mogli spasiti osim njegovog. Jer On je taj koji je platio za naše grjehe, nije Muhamed niti Buda niti Krishna itd.

Kažeš: Tada su ljudima bile potrebne srceparajuce emocije a manje razmišljanja svojom glavom zbog surovosti tadasnjeg zivota.

<< Danas je zivot surov kao i onda, samo upakovano na zapadu u drugo pakovanje. Ljudi su danas vise otudjeni nego ikad i trebaju paznju kao i onda. Ne, nego je SILA DUHA SVETOG prisutna kad se propovjeda istinsko Evandjelje.

Kažeš: Hoćeš li ti K-MC prodati sve sto imaš i krenuti za Hristom ? Nećeš, prema tome pokri se usima i cuti! To i psiholozi kažu, ideal hrišćanstva je isto toliko neprirodan koliko je i nemoguć normalnom coveku.

<< Sve treba sagledati sa tacke gledista KAD je receni i KOME je receno. Prvo, Hristos sad nije fizicki prisutan ovde pa da ga sledimo kao apostoli, zato je besmisleno i prodati svu imovinu i biti beskucnik na teret nekome. Ali, danas to znaci ne stavljati na prvo mjesto materijalno iako nam treba i materijalno za zivot, nego da to bude na mjestu 2 a Hristos i propovjedanje Evandjelja na mjestu 1, na taj način se ispuni i taj zahtjev. Istina je, niko nije u stanju da sledi Hristove zahtjeve ako nije primio Duha Svetog i novorođenje doziveo, dakle odrekao se SEBE. Bogu i Mamoni se ne može sluziti paralelno.
Bazorilo
22. avgust 2020. u 18.49
Svi ljudi boluju od iste duhovne bolesti koja se zove greh.Upravo tako,samo je jedan lekar koji coveka može izleciti od te opake bolesti.To je Gospod Isus Hristos.
Ako neko zna kakvog drugog lekara,ja bih voleo da čujem,ko je to?
Bazorilo
22. avgust 2020. u 19.52

1-Ja sam Gospod tvoj i nemoj imati drugog Boga osim mene.

2-Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati, niti im služiti.

3-Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga.

4-Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor(Sabat) Gospodu Bogu tvojemu.

5-Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

6-Ne ubij.

7-Ne čini preljube.

8-Ne ukradi

9-Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.
.
10-Ne poželi ništa što je tuđe.
Bazorilo
22. avgust 2020. u 19.56
Izvinjavam se,ovaj post sa zapovestima Bozjim treba gore kod Moce na prvoj temi da postavim.
cartensius
(pisac)
22. avgust 2020. u 20.38
Mnogo lepa i zanimljiva diskusija.Potpuno se slažem sa podelom na ljudsku i Božansku logiku. Ako je ljudska kreirana posredstvom Božanske, onda su istovetne, u suprotnom se neće složiti. Božanska je jedinstvena, nepromenljiva, večna...Ljudska kultura, često puta zavisi od kulture, okruženja...„Koliko ljudi, toliko ćudi”. Čak i u stepenu obrazovanja može da bude razlika u logičnom razmišljanju.
Tomino razmišljanje i zaključivanje, treba da vidi Isusove ruke, pa da može poverovati. Jedan naučnik kaže: „Ne znam da li postoji Bog, ja verujem da Bog postoji.” Nisam pomenuo njegovo ime a pomenuću ime ovog drugog, koji kaže:„Ja znam da Bog postoji...” (Pupin)
To su primeri ljudske logike i zaključivanja, za nekoga prihvatljivi, za nekoga neprihvatljivi.
Sveti Apostol kaže: bez vere je nemoguće ugoditi Bogu, jel logično?
Jedan primer Božanske logike:„Reče i postade?”
Ljudska: A, jel koristio neku sirovinu?
Što se tiče kontradiktornosti u Bibliji, nema je, ne postoji, postoji naše neznanje. U knjizi „Na putu istine”, naveo sam primer iz Jezdrine knjige gde se sabirak ne slaže, pojavljuje se manjak. Nekoliko puta je u Bibliji naglašeno, da će svi oni koji su navršili meru bezakonja, biti brisani iz matičnih knjiga dnevnika. Kasnije imamo primer Baruha Spinoze. Bošnjakove, Fojerbahove i druge, možete koristiti kao materijal za kritiku, ali na kraju ćete se razočarati, pošto ima odgovora. Ljudska logika, često puta priznaje:„ubi nas neznanje!”
cartensius
(pisac)
22. avgust 2020. u 20.52
Pitanje za sve cenjene i poštovane diskutante:
Koju od ovih deset treba izbaciti?
Koliko od ovih deset treba izbaciti?

Koristimo se pomenutom logikom: One su Božje, Bog se ne menja, zašto bi ih Bog menjao?
Ljudska logika: Mnogo ih je deset, daj da ih malo smanjimo.
Moje pitanje: koliko da ostanu?
Hristova jednačina: dve
Četiri su obaveze prema Bogu, šest su obaveze prema bližnjima.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.