Diskusije : Religija

 Komentar
Šta je pasha?
bgdtjumen
(arhitekta)
15. april 2020. u 06.45
Najverovatnije vodi poreklo iz herberjskog jezika, preciznije od reči פֶּסַח, što znači izvoditi obredni ples oko žrtve, a u prenesenom značenju označava prolaziti ili proštedeti.

Na taj dan anđeo smrti je krenuo da ubija prvenčad misirsku po kućama, a pošteđeni su bili samo jevrejski domovi. Jevreji su tada svoje kuće obeležili stavljajući životinjsku krv na dovratak.

Pasah je praznik koji obeležavaju Jevreji kako bi proslavili uspomene na izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod vođstvom Mojsija. Ovaj događaj opisan je u Tori, tj. u Starom zavetu.

Glavni jevrejski praznik kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod vođstvom Mojsija naziva se pasha.
Bazorilo
15. april 2020. u 19.55
Ako pazljivo čitamo redove Biblije koji govore o pomenutom dogadjaju,možemo jasno sagledati,da je Egipatski faraon u cijem ropstvu su bili Izrailjci,bio preuzeo ulogu Starozavetnog Antihrista.On je uporno ponavljao floskulu:Ko je Gospod da ga slusam?A u isto vreme nametao sve vece obaveze i terete u poslovanju izrailjaca,koji su ustvari radili iskljucivo za njegov interes,gradili su gradove za stanovanje njegovih vojnih i svestenih prelata.U izlivu svog psiholudila,taj faraon je izdao naredbu po kojoj su Egipatski ministri i vojni zapovednici trebali i morali da onemoguće,tj u krvi zaustave odgajanje muske dece kod Izrailjaca.A posto Bog nije mazohista,prihvatio je bacenu rukavicu i stupio u odbranu svog naroda.
Slavno ih je oslobodio tiranije i genocida kojim su svirepo bili izlozeni i uveo u zemlju obecanja.-Uspomenu na taj dogadjaj,Izrailjci su slavili kroz dalju istoriju sve do Hristovog prvog dolaska.
Posle Hristovog raspeca,vaskrsenja i vaznesenja na nebo,gde je seo pored svoga Oca,odakle će ponovo doći i u konacnom obracunu sa originalnim Antihristom izbaviti svoj narod svih vekova,Izrailjci su kao i svi narodi sveta,trebali da slave uspomenu na Hristovo stradanje i vaskrsenje.za spomen toga u zajednicama koje slede Hrista/Mesiju-Spasitelja/uzima se beskvasni hleb i neprovrelo vino,kao uspomenu na Hristovo telo i krv koje je on dobrovoljno žrtvovao za naše spasenje.
revizor
(pilot)
25. april 2020. u 00.25


„А сјутрадан ВИДЈЕ ЈОВАН ИСУСА гдје иде к њему, и рече: ГЛЕ, ЈАГЊЕ БОЖИЈЕ КОЈЕ УЗЕ НА СЕ ГРИЈЕХЕ СВИЈЕТА.”

Свето Јеванђеље по Јовану 1,29

„Очистите дакле стари квасац, да будете ново тијесто, као што сте пријесни; јер и ПАСХА НАША закла се за нас, ХРИСТОС”

Коринћанима посланица прва (светог апостола Павла )5,7

„Него скупоцјеном КРВЉУ ХРИСТА, као безазлена и пречиста јагњета”

Прва саборна посланица (светог апостола Петра )1,19

https://tinyurl.com/ydemkf8y
Дванаеста година била је код Јевреја преломна година између детињства и младости. Навршивши ту годину јеврејски дечак прозван је сином закона, а такође и Божјим сином. Пружене су му нарочите могућности за верску поуку, а од њега
се очекивало да узме удела у светим празницима и обредима.
У складу са овим обичајем Исус је у своје дечачко доба у време Пасхе посетио Јерусалим. Јосиф и Марија, као и сви верни Израиљци, ишли су сваке године да присуствују Пасхи, а када је Исус навршио потребне године и Њега су повели са собом.

Постојала су три годишња празника, Пасха, Педесетница и Празник сеница, када су сви људи у Израиљу били обавезни да се појаве пред Господом у Јерусалиму.

Од ових празника, Пасхи је присуствовало највише људи. Многи су долазили из свих земаља по којима су Јевреји били расејани. Из сваког дела Палестине поклоници су стизали у великом броју. Путовање из Галилеје трајало је неколико дана и путници су се здруживалиу велике групе ради друштва и заштите. Жене и старе особе возили су уз помоћ волова или магарцима стрмим и камени тим путевима. Јачи људи и млади путовали су пешке.

Време Пасхе одговарало је крају марта и почетку априла и цела земља била је ведра од цвећа и радосна од птичије песме. Дуж целога пута било је знаменитих места из историје израиљског народа, и очеви и мајке причали су својој деци о чудима која је Бог у давна времена учинио за свој народ. Време путовања прекраћивали су песмом и музиком и када су се јерусалимске куле најзад показале на видику, сви гласови удружили су се у победоносну песму:

»Ево стоје ноге наше
На вратима твојим Јерусалиме! Нека буде мир око зидова твојих, И честитост у дворима твојим!«
(Псалам 122,2–7)

Светковање Пасхе почело је са настанком јеврејског народа. Последње ноћи свога ропства у Египту, када је изгледало да нема никаквог знака ослобођења, Бог је наредио да се припреме за брзо ослобођење. Он је опоменуо фараона о коначном суду над Египћанима и Он је дао упутства Јеврејима да своје породице окупе у својим домовима. Пошто су попрскали довратнике крвљу закланог јагњета, требало је да поједу то печено јагње, са бесквасним хлебом и горким зељем. »И овако једите«, рекао је Он, »опасани, обућа да вам је на ногу и штап у руци, и једите хитно, јер је пролазак Господњи«. (2. Мојсијева 12,11) У поноћ су убијени сви првенци међу Египћанима. Тада је цар послао поруку Израиљу: »Устајте, идите из народа мојега... и отидите, послужите Господу, као што говористе.« (2. Мојсијева 12,31) Јевреји су изашли из Египта као независан народ. Господ је наредио да се Пасха светкује сваке године.

»Кад вам реку«, казао је Он, »синoви ваши: Каква вам је то служба? Реците: Ово је жртва за пролазак Господњи, кад прође куће синова Израиљевих у Мисиру убијајући Мисирце.« Тако је из поколења у поколење требало да се понавља прича о овом величанственом избављењу.

revizor
(pilot)
25. april 2020. u 00.34
Пасхи је следио седмодневни Празник бесквасних хлебова. Другог дана празника принесени су Господу први плодови годишње жртве, један сноп јечма. Сви празнични обреди били су слика Христовог рада. Израиљево избављење из Египта било је очигледна поука о искупљењу, које је Пасха требало да сачува у сећању. Заклано јагње, бесквасни хлеб, сноп првих родова представљали су Спаситеља.
Већина људи из Христовог времена светковање овог празника свели су на формализам. Међутим, какав је значај овај празник имао за Божјег Сина!

По први пут Дете Исус посматрао је Храм. Видео је свештенике у белим хаљинама како обављају своју свечану службу. Гледао је жртву која је крварила како лежи на жртвеном олтару. Он се сагнуо у молитви са другим поклоницима, док се облак тамјана дизао пред Богом. Био је Сведок упечатљивог обреда пасхалне службе. Из дана у дан све јасније сагледавао је њихово значење. Сваки чин као да је био повезан са Његовим животом. У Њему су се будиле нове тежње. Тих и утонуо у мисли, изгле- дао је као да разматра неки велики проблем. Тајна Његове мисије упућивала је на Спаситеља.

Заокупљен размишљањем о овим призорима, није остао поред својих родитеља. Желео је да буде сам. Када су се пасхалне службе завршиле, и даље се задржао у предворју Храма, па када су поклоници напустили Јерусалим, Он је остао.
Овом посетом Јерусалиму родитељи су желели да доведу Исуса у додир са великим учитељима у Израиљу. Док је у свакој појединости био послушан Божјој речи, није се прилагодио рабинским обредима и обичајима. Јосиф и Марија надали су се да ће Он бити покренут да покаже више поштовања према ученим рабинима и да ће много спремније прихватити њихове захтеве. Међутим, Бог је у Храму поучио Исуса. Оно што је примио, одмах је почео и да даје.

У то време једна просторија повезана са Храмом, била је одвојена за свету школу по угледу на пророчке школе. Ту су се окупљали водећи рабини са својим ученицима и ту је дошао и Дете Исус. Заузевши место крај ногу ових озбиљних, учених љuди, слушао је њихове поуке. Као онај који чезне за мудрошћу, постављао је питања овим учитељима о пророчанствима и догађајима који су се тада збивали и указивали на Месијин долазак.

Исус се представио као Онај који је жедан знања о Богу. Његова питања упућивала су на дубоке истине које су дуго биле замагљене, а које су ипак имале животни значај за спасење душа. Свако питање износило је пред њих једну божанску поуку, а истину стављало у нови однос, док је показивало ускост и површност мудрости ових угледних људи. Рабини су говорили о чудесном уздизању које ће Месијин долазак донети јеврејском народу, али Исус је изнео Исаијино пророчанство и упитао их за значење тих списа, који указују на патње и смрт Божјег Јагњета.

Ови учени људи обратили су Му се питањима и били задивљени Његовим одговорима. Са дечјом понизношћу понављао је речи из Писма, откривајући им дубину значења које овим мудрим људима никада није дошло на ум. Да су следили ове путоказе истине, које је Он истакао, покренули би реформу у тадашњој религији. Наступило би пробуђење дубоког занимања за духовне истине и када би Исус почео своју службу, многи би били спремни да Га прихвате.

revizor
(pilot)
25. april 2020. u 00.44
Рабини су знали да Исус није био поучаван у њиховим шко- лама, а ипак је Његово разумевање пророчанства далеко надмашивало њихово знање. Они су разабрали да овај мисаони галилејски Дечак много обећава. Пожелели су да Га придобију за свога ученика, да би постао учитељ у Израиљу. Желели су да преузму на себе Његово васпитање осећајући да тако особит ум морају лично обликовати.

Исусове речи покренуле су њихова срца онако како никада нису била покренута речима са људских усана. Бог је желео да да светлост овим вођама у Израиљу и Он је употребио једино средство којим је могао да допре до њих. У својој охолости њима је било испод достојанства да признају да могу примити поуке од било кога. Да се Исус појавио и покушао да их учи, они би охоло одбили да слушају. Они су сами себи ласкали да су Га поучавали, или у најмању руку проверавали његово познава- ње Писма. Исусова младалачка скромност и љупкост растерала је њихове предрасуде. Њихови умови несвесно су се отворили Божјој речи и Дух Свети говорио је њиховим срцима.

Они су морали да увиде да њихово очекивање Месије није подржано пророчанством; али нису хтели да се одрекну својих теорија које су ласкале њиховом частољубљу. Никад не би при- знали да су погрешно схватили Писма, сматрајући се њиховим тумачима. Од једног до другог кружило је питање: »Како овај младић зна, а није се учио?« Видело је светлело у тами, али »та- ма га не обузе«. (Јован 1,5)
У међувремену Јосиф и Марија били су веома збуњени и ражалошћени. Приликом напуштања Јерусалима, изгубили су Исуса из вида и нису знали да је остао. Земља је тада била густо настањена и каравани из Галилеје били су веома велики. Када су напуштали град владао је велики метеж. Задовољство путовања са пријатељима и познаницима обузело је њихову пажњу па на путу, све до ноћи, нису приметили Његов нестанак. Када су застали да се одморе, недостајала им је рука помоћница њи- ховог Детета. Претпостављајући да се налази са њиховим друштвом, нису бринули. Иако је био млад, имали су безусловно поверење у Њега, очекујући да ће Он, када буде било потребно, бити спреман да им помогне разумевајући њихове жеље, као што је то увек чинио. Сада су се њихова страховања пробудила. Узалуд су Га тражили по целом свом друштву. Протрнули, сетили су се како је Ирод покушао да Га уништи још док је био мало дете. Мрачне слутње испуњавале су њихова срца. Горко су пребацивали себи.

Вративши се у Јерусалим, наставили су трагање. Следећег дана, када су се умешали у мноштво поклоника у Храму, њихову пажњу привукао је један познати глас. Нису се могли преварити, ниједан други глас није наликовао на Његов, тако озбиљан и срдачан, а ипак толико милозвучан.
Нашли су Исуса у рабинској школи. Иако су били радосни, нису могли заборавити своју жалост и забринутост. Када је пoново био са њима, мајка је изговорила речи које су садржале прекор: »Сине, шта учини нама тако? Ево отац твој и ја са страхом тражимо те.«

»Зашто сте ме тражили«, одговорио је Исус. »Зар не знате да мени треба у оном бити што је Оца Мојега?« А пошто је из- гледало да нису схватили Његове речи, Он је показао горе. На његовом лицу била је светлост којој су се чудили. Божанство је блеснуло кроз људску природу. Када су Га нашли у Храму, слушали су шта се догађало између Њега и рабина и били изненађени Његовим питањима и одговорима. Његове речи покре- нуле су низ мисли које никада неће бити заборављене.

Питање које им је упутио садржи поуку: »ЗАР НЕ ЗНАТЕ«, рекао је, »ДА МЕНИ ТРЕБА У ОНОМ БИТИ ШТО ЈЕ ОЦА МОЈЕГА?« Исус је био заузет послом који је дошао да обави на овом свету, али Јосиф и Марија занемарили су свој посао. Бог им је указао велику част поверавајући им свога Сина. Свети анђели управљали су током Јосифовог живота да би сачували Исусов живот. Међутим, они су Га цео један дан изгубили из вида, иако ни за тренутак нису смели да Га забораве. Када је отклоњена њихова брига, нису окривили сами себе, већ су на Њега свалили кривицу.

За Исусове родитеље било је природно да Исуса сматрају својим дететом. Он је свакодневно био са њима и Његов живот умногоме је био сличан животу остале деце па им је било тешко да схвате да је Он Божји Син. Били су у опасности да не цене благослов који им је дат у присутности Искупитеља света. Бол изазван њиховим одвајањем од Њега и благи укор који су садржале Његове речи, били су одређени да у њихову душу утисну светост онога што им је поверено.

У одговору мајци, Исус је по први пут показао да разуме свој однос према Богу. Пре Његовог рођења анђео је рекао Марији: »ОН ЋЕ БИТИ ВЕЛИКИ, И НАЗВАЋЕ СЕ СИН НАЈВИШЕГА, И ДАЋЕ МУ ГОСПОД БОГ ПРЕСТО ДАВИДА ОЦА ЊЕГОВА; И ЦАРОВАЋЕ У ДОМУ ЈАКОВЉЕВУ ВА ВЕК.« (ЛУКА 1,32,33) Ове речи Марија је сачувала у срцу, па иако је веровала да ће њено дете бити Месија у Израиљу, ипак није схватила Његов задатак. Сада није схватила Његове речи, али је знала да је порицао своје сродство с Јосифом и прогласио Себе Сином Божјим.

Исус није занемаривао везу са својим земаљским родитељима. Он се из Јерусалима вратио са њима и помагао им у њиховом животу испуњеном тешким радом. Кријући у срцу тајну своје мисије, понизно је чекао одређени тренутак да отпочне свој рад. Пошто је препознао да је Божји Син, Он је у току наредних осамнаест година потврдио своју везу која Га је спајала са домом у Назарету, извршавајући дужност сина, брата, пријатеља и грађанина.
revizor
(pilot)
25. april 2020. u 00.45

Када му је у Храму откривена мисија, Исус се клонио додира са мноштвом. Желео је да се у тишини врати из Јерусалима са онима који су познавали тајну Његовог живота. Пасхалном службом Бог је желео да свој народ одвоји од световних брига и да га подсети на своје дивно дело избављења из Египта. Желео је да у овом делу сагледају обећање о избављењу од греха. Као што је крв закланог јагњета штитила домове Израиљаца, тако и Христова крв треба да спасе њихове душе; они се могу спаси- ти једино ако вером кроз Христа учине својим Његов живот. Служба симбола имала је вредност само онда када је вернике усмеравала Христу као личном Спаситељу. Бог је желео да буду уведени у проучавање пуно молитве и размишљања о Христо- вој мисији. Међутим, док је мноштво напуштало Јерусалим узбуђење због путовања и дружења често је заокупљало њихову пажњу и служба којој су присуствовали била је заборављена. Спаситеља није привлачило њихово друштво.

Јосиф и Марија из Јерусалима требало је да се сами врате са Исусом, и Он се надао да ће њихове мисли управити на пророчанства о Спаситељу који ће патити. На Голготи је покушао да олакша њен матерински бол. И сада је мислио о њој. Марија ће бити сведок Његове последње самртне борбе и Исус је желео да она схвати Његову мисију, да би била ојачана да издржи када јој мач прободе душу. Као што је Исус био одвојен од ње и она Га ожалошћена тражила три дана, тако ће Он поново бити три дана изгубљен за њу када буде био жртвован за грехе света. А када буде изашао и3 гроба, њена жалост опет ће се претворити у радост. Колико би лакше поднела велику тугу Његове смрти да је схватила Писма на која је Он сада желео да скрене њене мисли.

Да су Јосиф и Марија размишљањем и молитвом одржали свој ум усмерен Богу, они би разумели светост поверења које им је указано и не би Исуса изгубили из вида. Немарношћу у једном дану изгубили су Спаситеља, али било им је потребно три дана забринутог трагања да би Га нашли. Тако је то и са нама; празним разговором, оговарањем или занемаривањем молитве, можемо у једном дану изгубити Спаситељеву присутност, а биће нам потребно много дана болнога трагања да би- смо Га нашли и поново добили мир који смо изгубили.

У нашем међусобном дружењу морамо пазити да не заборавимо Исуса и олако нам не промакне да Он није са нама. Када толико постанемо заокупљени световним да не мислимо о Ономе коме је усредсређена наша нада у вечни живот, одвајамо се од Исуса и небеских анђела. Ова света бића не могу остати тамо где Спаситељева присутност није пожељна, а Његово одсуство не примећује. То је разлог честе појаве обесхрабрења међу тобожњим Христовим следбеницима.

Многи присуствују богослужењима и Божја реч их освежава и утешава, али услед занемаривања размишљања, будности и молитве, губе благослов и осећају се сиромашнијим него раније. Често сматрају да је Бог окрутно поступио према њима.

Не увиђају да је то њихова грешка. Одвојивши се од Исуса, одвојили су се и од светлости Његовог присуства.

За нас би било добро да свакога дана проведемо један сат у размишљању о Христовом животу. Треба да га проучавамо у свакој појединости и допустимо својој машти да обухвати све призоре, нарочито оне везане за крај Његовог живота. Док се тако бавимо Његовом великом жртвом за нас, наше поверење у Њега постаће много постојаније, наша љубав ће оживети и дубље ће нас прожимати Његов дух. Ако на крају желимо да будемо спасени, морамо научити поуку о покајању и понизности у подножју крста.

Док се међусобно дружимо, бићемо благослов један другоме. Ако припадамо Христу, наше најлепше мисли бавиће се Њиме. Волећемо да говоримо о Њему и док говоримо један другоме о Његовој љубави, наша срца омекшаће божански утицаји. Посматрајући лепоту Његовог карактера, МИ СЕ »ПРЕОБРАЖАВАМО У ТО ИСТО ОБЛИЧЈЕ ИЗ СЛАВЕ У СЛАВУ«. (2. Коринћанима 3,18)
Gospodar-Univerzuma
04. maj 2020. u 07.47
Bok...
Bazorilo
06. maj 2020. u 18.27
Jel si to udario glavom u zid?
Gospodar-Univerzuma
(Omnes in unum)
13. maj 2020. u 06.51
Donjom glavom?
Bazorilo
17. maj 2020. u 10.10
A vidji vraga sa sedam binjisa,još je i bezobrazan.Ne bi trebao makar zbog zenskog sveta prosipati svoje banalije ovuda.Ima za to odgovarajucih foruma.
Gospodar-Univerzuma
(Omnes in unum)
17. maj 2020. u 11.00
Štrc...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.