Diskusije : Religija

 Komentar
Пасхално јаре и остало
___TYR___
(***)
11. februar 2019. u 14.15
Да не кваримо тему о књизи над књигама...

>>> cartensius: „Pa valjda je jasno, da je to žrtveno jagnje predstavljalo ”Mesiju„...”

*** Које жртвено јагње представља „Месију”? Месија не треба да буде жртвован. Такво пророчанство не постоји.

Ако мислиш на пасхално јагње, пролази и јаре:

„... 3. Кажите свему збору Израиљевом и реците: Десетог дана овог месеца сваки нека узме јагње или јаре, по породицама, по једно на дом; 4. Ако ли је дом мали за јагње или јаре, нека узме к себи суседа, који му је најближи, с онолико душа колико треба да могу појести јагње или јаре. 5. А јагње или јаре да вам буде здраво, мушко, од године; између оваца или између коза узмите...” (2.Мојсијева 12:3-5)

Ово нам говори да жртва пасхалног јагњета није нека заједничка, колективна, универзална жртва. Сваки дом приноси жртву за себе.

„... 8. И нека једу месо исте ноћи, на ватри печено, с хлебом пресним и са зељем горким нека једу...” (2.Мојсијева 12:8)

Јагње се исту ноћ једе...

У упутствима о пасхалној жртви нигде се не спомиње грех. Пасха има комеморативни а не пророчански карактер: „... 24. И држите ово као закон теби и синовима твојим довека. 25. И кад дођете у земљу коју ће вам дати Господ, као што је казао, држите ову службу. 26. И кад вам кажу синови ваши: Каква вам је то служба? 27. Реците: ОВО ЈЕ ЖРТВА ЗА ПРОЛАЗАК ГОСПОДЊИ, КАД ПРОЂЕ КУЋЕ СИНОВА ИЗРАИЉЕВИХ У МИСИРУ УБИЈАЈУЋИ МИСИРЦЕ, А ДОМОВЕ НАШЕ САЧУВА. Тада народ сави главу и поклони се...” (2.Мојсијева 12:24-27)

„...13. А крв она биће вам знак на кућама, у којима ћете бити; И КАД ВИДИМ КРВ, ПРОЋИ ЋУ ВАС, ТЕ НЕЋЕ БИТИ МЕЂУ ВАМА ПОМОРА, КАД СТАНЕМ УБИЈАТИ ПО ЗЕМЉИ МИСИРСКОЈ. 14. И тај ће вам дан бити за спомен, и празноваћете га Господу од колена до колена; празнујте га законом вечним...” (2.Мојсијева 12:13)

Пасха тј. крв је ту заштити само првенце, а јагње ће се наставити приносити довека...

Ако је „Исус Христ” финална жртва, какве онда жртве најављује Јеремија и после Месијиног доласака тј. довека:

„17. Јер овако вели Господ: Неће нестати Давиду човека који би седео на престолу дома Израиљевог. 18. На свештеницима Левитима неће нестати преда мном човека који би приносио жртву паљеницу и палио дар и клао жртву до века...” (Јеремија 33:18-19)

Или какве жртве спомиње Исаија после Месијиног доласка: „...7. Њих ћу довести на свету гору своју и развеселићу их у дому свом молитвеном; жртве њихове паљенице и друге жртве биће угодне на олтару мом, јер ће се дом мој звати дом молитве свим народима...” (Исаија 56:7)

___TYR___
(***)
11. februar 2019. u 14.19
>>> cartensius: „...a pošto se Mesija pojavio, žrtve su prestale. Oni koji ne priznaju Mesiju:
NJIMA postavljam pitanje, zašto su prestali sa prinošenjem žrtava? Hvala unapred na odgovoru.”

*** Ја признајем Месију, али не признајем Савлову причу о некаквом „Исусу Помазанику”... Али могу пробати одговорити ако је ОК...

Дакле, прво, ко каже да се Месија појавио? Друго, за тренутак ћемо замислити да је „Исус Помазаник” стварно Помазаник, па питам ко каже или где пише да су жртве престале кад се „Исус Помазаник” родио? Или ко каже или где пише да су жртве престале кад је „Исус Помазаник” умро?

„...23. Ово дакле учини шта ти кажемо: У НАС ИМАЈУ ЧЕТИРИ ЧОВЕКА КОЈИ СУ СЕ ЗАВЕТОВАЛИ БОГУ; 24. Ове узми и очисти се с њима, и потроши на њих нека острижу главе своје, и сви ће дознати да оно што су чули за тебе ништа није, него да и сам држиш закон и живиш по њему. 25. А за незнабошце који вероваше ми посласмо пресудивши да они такво ништа не држе осим да се чувају од прилога идолских, и од крви, и од удављеног, и од курварства. 26. ТАДА ПАВЛЕ УЗЕ ОНЕ ЉУДЕ, И СУТРАДАН ОЧИСТИВШИ СЕ С ЊИМА, УЂЕ У ЦРКВУ, И ПОКАЗА КАКО ИЗВРШУЈЕ ДАНЕ ОЧИШЋЕЊА ДОКЛЕ СЕ НЕ ПРИНЕСЕ ЖРТВА ЗА СВАКОГ ЊИХ...” (Дела 21:23-26)

Овај догађај је јако занимљив... 57. gодине, 27 година после погубљења раби Јешуе или „Исуса Помазаника”, његов брат Јаков и његови ученици још увек нешто раде у Храму... Питање: како ти страшни фаризеји дозвољавају тим првим „хришћанима”, чијег су вођу 'ладно „предали” римљанима, да још увек бораве у Храму?!

И не само да бораве него и чине завет назирејски (У НАС ИМАЈУ ЧЕТИРИ ЧОВЕКА КОЈИ СУ СЕ ЗАВЕТОВАЛИ БОГУ):

„...13. А ово је закон за назиреје: кад се наврше дани назирејства његовог, нека дође на врата шатора од састанка. 14. И нека донесе за жртву Господу јагње мушко од године здраво за жртву паљеницу, и јагње женско од године здраво за грех, и овна здравог за жртву захвалну. 15. И котарицу хлебова пресних, колача од белог брашна замешаних с уљем, и погача пресних намазаних уљем, с даром њиховим и с наливом њиховим.
16. А то ће свештеник принети пред Господом и учинити жртву за грех његов и жртву његову паљеницу. 17. А овна ће принети на жртву захвалну Господу с котарицом пресних хлебова; принеће свештеник и дар његов и налив његов. 18. Тада назиреј нека обрије главу свог назирејства на вратима шатора од састанка; и узевши косу назирејства свог нека је метне у огањ који је под жртвом захвалном. 19. И свештеник нека узме плеће кувано од овна и један колач пресан из котарице и једну погачу пресну, и нека метне на руке назиреју, пошто обрије назирејство своје. 20. И свештеник нека обрће те ствари на жртву обртану пред Господом; то је светиња, која припада свештенику осим груди обртаних и плећа подигнутог; а после тога назиреј може пити вино. 21. То је закон за назиреја који се заветује, и то је принос његов Господу за назирејство његово, осим оног што би више могао учинити; какав му буде завет којим се заветује, тако нека учини осим закона свог назирејства...” (4.Мојсијева 6:13-21)

Дакле, 27 година после смрти „Исуса Помазаника”, Јаков његов брат и ученици држе обичаје отачке и приносе жртве у Храму као и сви остали јевреји. Па, јер су чули да Савле учи „отпадању од закона Мојсијевог све Јевреје који живе међу незнабошцима, казујући да им не треба обрезивати деце своје, нити држати обичаје отачке.”, натерају Савла да и он принесе жртве у Храму...

Занимљиво...

Једино место где је дозвољено приносити жртве је Храм у Јерузалиму:

„...5. Него Га тражите у месту које изабере Господ Бог ваш између свих племена ваших себи за стан да онде намести име своје, и онамо идите. 6. Онамо носите жртве своје паљенице и друге жртве своје и десетке своје и приносе руку својих и завете своје и драговољне приносе своје и првине стоке своје крупне и ситне...” (5.Мојсијева 12:5-6)

„...10. Него кад пређете преко Јордана, и станете живети у земљи коју вам даје Господ Бог ваш да је наследите, и смири вас од свих непријатеља ваших унаоколо, те станете живети без страха, 11. Онда у место које изабере Господ Бог ваш да у њему настани име своје, донесите све што вам ја заповедам, жртве своје паљенице и друге жртве своје, десетке своје и приносе руку својих и све што буде најбоље у ономе што заветујете Господу...” (5.Мојсијева 12:10-11)

„...1. И сабра се сав збор синова Израиљевих у Силом и онде наместише шатор од састанка, пошто покорише земљу...” (Исус Навин 18:1)

Итд... све до Давида, Соломуна и Првог Храма...

70. године је Храм порушен од стране римљана и тада престаје приношење жртава. Дакле, жртве нису престале кад се појавио Савлов „Помазаник”, него када је уништен Храм...
Bazorilo
11. februar 2019. u 14.39
Надам се да је дискусија отворена за све,па се ево и ја на неколико тема мешам у разговор.
Питао бих Тира:Зашто би Јевреји престајали са Старозаветним жртвама,кад су они веровали да Христос није обећани Месија.Није се уклопио у њихову шему,па они иду даље у својим обичајима.То је био нормалан след ствари са њиховог гледишта.
Такођер је занимљиво,зашто они данас не принашају жртве кад имају своју
државу?И још једно питање,верујеш ли ти да ће се крвне жртве принашати и у вечности*
___TYR___
(***)
11. februar 2019. u 15.28
Базорилко, 'ајд још једном прочитај пажљиво све...
Bazorilo
11. februar 2019. u 18.04
Ја сам искључиво на основу твог писања и поставио питања.
CTEBA
(penzioner)
12. februar 2019. u 13.30
Ех, Тир, Тир, опет по старом поставиш десетак питања одједном, па после кажеш да ти нико није одговорио.
Мада донекле си у праву, то приошење жртвеног јагњета, је у основи фамилијарна прослава, јер само бирање јагњета или јарета нам говори да та „жртва” треба да буде довољно велика да задовољи потребе фамилје али је мала за цело село.
Да је у питању колективна прослава требао би во а не јагње да заовољи све.
Пиле је мало за целу фамилију, па је усвојено јагње, јаре, или код нас прасе.
Не видим разлику дал је важно да је јаре, јагње или прасе.
Једноставно овце потичу из Месопотамије, козе исто тако, док је свиња из северних делова Европе и Азје, па је није ни било на Блиском Истоку у Библиско време.
Самим тим уопште нема важности шта се припрема као жртва.

Сад кажеш ко каже или где пише, да је Исус стварно помазаник, или где соји да су жртве престале кад је Исус Помазаник умро.
Ето могу да ти одговорим против питањем, наведи ми где је записано да Исус није Помазаник, и да жртвр нису престале?

Кад се сабере имаш шест са једне и пола туцета са друге стране, свако верује у шта хоће, нит се може доказати једно али ни друго.

Исус је постојао као физичка личност, постоје Римски записи, осуђен је и погубљен.
Ако ништа друго Римљани су бар све детаљно записивали.
Ако је то тачно, зашто није и остало?
Јер се не уклапа у оно што пише у Тори?
Ко каже да је Тора апсолутно у праву?

Ако погледамо редослед догађаја, све се догодило као по неком сценарију.
Христос се рађа, живи као дете, пјављује се као старији и почиње проповед, велики број народа му прилази, и шта сад?
Ако би наставио са само проповедањем, убрзо би као и многи пре њега престао да буде интересантан, и полако би се изгубио.
Значи кључ је Јуда и његова издаје, суђење и распеће, јер без те физичке смрти нема ни Васкресења.
По Риљанима, умро је на крсту, однен у пећину, пећима је затворенера а и пред њом је била стража.
Кад је отворена, тело више није било у њој.

То је оно што је створило Хришћанство као веру, победа над смрћу, Васкресење.

Сад можеш опет а где је доказ да је било тако?
А ја могу да те питам где је доказ да није било тако?
___TYR___
(***)
12. februar 2019. u 13.41
>>> Bazorilo: „Зашто би Јевреји престајали са Старозаветним жртвама,кад су они веровали да Христос није обећани Месија.Није се уклопио у њихову шему,па они иду даље у својим обичајима.То је био нормалан след ствари са њиховог гледишта. ”

*** Па наравно, сасвим логично. Али твоја браћа по вери тврде да је жртвовање престало кад се појавио „Исус Помазаник”. На основу чега?!

На основу твог закључка се онда поставља питање зашто Јаков, „помазаников” брат и његови ученици, такође иду даље у својим обичајима? Да ли су и они веровали да њихов учитељ Јешуа није пророковани Месија?
Зашто Јаков и друштво и даље држе јеврејске обичаје? Шта раде у Храму? Зашто терају Савла да принесе жртве? Зашто га оптужују да јевреје учи отпадању од Закона?

Имаш ли какав логичан одговор на ова питања?

>>> Bazorilo: „Такођер је занимљиво,зашто они данас не принашају жртве кад имају своју државу?”

*** Па горе сам лепо објаснио да је приношење жртава дозвољено и ваљано само у Храму. Кад су 70. год. Римљани порушили Храм престало је жртвовање. А не зато што се појавио „Месија”.

>>> Bazorilo: „И још једно питање,верујеш ли ти да ће се крвне жртве принашати и у вечности”

*** Па пророчанства кажу да ће се жртве поново приносити у Месијанско доба. Међутим, према рабинским тумачењима, а на основу Исаија 11:6-9,

„...6. И вук ће боравити с јагњетом, и рис ће лежати с јаретом, теле и лавић и угојено живинче биће заједно, и мало дете водиће их. 7. И крава и медведица заједно ће пасти, млад њихова лежаће заједно, и лав ће јести сламу као во. 8. И дете које сиса играће се над рупом аспидином, и дете одбијено од сисе завлачиће руку своју у рупу змије василинске. 9. Неће удити ни потирати на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна познања Господњег као море воде што је пуно...”

верује се да ће у месијанско доба сви бити вегетаријанци, као и да ће се приносити само жртве захвалнице, тако да ће жртве бити само неживотињског порекла.

Бог заправо никада није ни тражио жртве: „...21. Овако вели Господ над војскама Бог Израиљев: Жртве своје паљенице саставите са приносима својим, и једите месо. 22. Јер не говорих оцима вашим, нити им заповедих, кад их изведох из земље мисирске, за жртве паљенице ни за приносе. 23. Него им ово заповедих говорећи: Слушајте глас мој и бићу вам Бог и ви ћете ми бити народ, и идите свим путевима које вам заповедих, да би вам добро било...” (Јеремија 7:21-23)

Лично мислим да су жртве било које врсте непотребне.

„... 3. Да се чини правда и суд, милије је Господу него жртва...” (Приче Соломунове 21:3)

„...6. Јер је мени милост мила а не жртва, и познавање Бога већма него жртва паљеница...” (Осија 6:6)
___TYR___
(***)
12. februar 2019. u 14.03
>>> CTEBA: „Ех, Тир, Тир, опет по старом поставиш десетак питања одједном, па после кажеш да ти нико није одговорио.”

*** Поздрав чика Стево! Ма не жалим се ја. Ко хоће да одговори нека одговори...

>>> CTEBA: „Сад кажеш ко каже или где пише, да је Исус стварно помазаник, или где соји да су жртве престале кад је Исус Помазаник умро. Ето могу да ти одговорим против питањем, наведи ми где је записано да Исус није Помазаник, и да жртвр нису престале? ”

*** Као што свака „хришћанска” црква има одређену процедуру за крштење тако постоји и одређена процедура помазања код јевреја. Нигде није забележно да је „Исус Помазаник” прошао ту процедуру. Али и та процедура је само један од услова које прави Месија треба да испуни.

Горе сам већ показао да ни Јаков и апостоли нису престали са жртвовањем 27 година после Јешуине смрти па су чак и Савла натерали да принесе жртву у Храму. Јевреји све до 70. године и уништења Храма нису престали са жртвовањем.

Па опет питање: Зашто Јаков и апостоли и даље врше јеврејске обреде у Храму и приносе жртве?

>>> CTEBA: „Исус је постојао као физичка личност, постоје Римски записи, осуђен је и погубљен. Ако ништа друго Римљани су бар све детаљно записивали. Ако је то тачно, зашто није и остало?”

*** Па Јевреји ни не споре да је раби Јешуа постојао као физичка личност. Е, сад, који су то римски записи који потврђују да је Исус заиста постојао?

>>> CTEBA: „Јер се не уклапа у оно што пише у Тори? Ко каже да је Тора апсолутно у праву?”

*** „Исус Помазаник” се нити један једини пут не спомиње у Тори, нити у целом Танаху.

>>> CTEBA: „То је оно што је створило Хришћанство као веру, победа над смрћу, Васкресење. ”

*** „Хришћанство” као веру створио је Савле из Тарза.

>>> CTEBA: „Сад можеш опет а где је доказ да је било тако? А ја могу да те питам где је доказ да није било тако?”

*** Па доказ да ту нешто не штима је да Јаков и апостоли, и после наводног „васкрсења”, и даље практицирају јудаизам и приносе жртве. За њих као да није било „васкрсења”. Тек са појавом Савла почиње прича о „васкрсењу”...
CTEBA
(penzioner)
12. februar 2019. u 14.44
Поздрав и теби Тир, ипак је интересантније расправљати са неким хладно и културно, него са неким ко само види оно што хоће.
Не разумем то да нигде не пише да је Исус стварно помазаник.
Постоји разлика у помазању код јевреја и хришћана.
За нас хришћане помазаник је онај кога је Бог изабрао за одређено дело.
Да би неко био помазаник код хришћана чак не треба ни да буде хришћанин (пример персијски краљ Кир).
Самим тим хришшћани су Исуса сматрали помазаником, јер је дошао од Бога са дореженим циљем, а не да су га јереји помазали.
Могуће да гледано са јеврејске стране гледишта, то што тврдиш, држи воду, али нема никакве везе или важности за нас хришћане.
Обичај је да се врши миропомазање верника, али то не значи да је онај ко је помазан светим уљем и Помазаник.

Сад зашто су Св. Јаков и Св. Апостоли вршили и даље јеврејске обреде, је теже питање.
Не заборави да су и Јаков и они ипак били Јевреји и као такви су и остали.
Нико не каже да су први хришћани одмах одбацили јудаизам и престали са јеврејским обичајима.
Ето ми Срби, православци смо хришћани али и даље славимо крсну славу, иако то нико други у хришћанству не ради.
Неки тврде да је то остатак паганизма, могуће, али нас ипак не чини мањим хришћанима од других.
Тако је и са Јаковом и Св. Апостолима.
Не постоји тај прекидач ког притиснеш и све се одмах измене.
Узгред Св. Јаков и Св. Апостоли су и даље били јевреји, хришћанство као религија настаје мало касније кад су се разни народи почели прикључивати вери.
Гледано данас јудеизам и нема неки значај за хришћане, једноставно нешто из чега је хришћанство произишло, а не део тога.
Даље ја нисам рекао да у Тори пише да је или није Исус Помазаник, већ да се Исус Помазаник не уклапа у оно што пише у Тори.
Опет гледано са јеврејске стране, то још и може да се прихвати, али не и са хришћанске, јер као што рекох, Помазаник за нас је онај ко је послат од Бога, а не онај кога су јеврејски свештеници миропомазали.

Сад ово да се Васкресење не помиња одмах, је мало препотентно, мислим кад је пећина отворена, тело није било тамо.
Одмах се пронела вест да је Христос Васкресео, а шта је Јаков или било ко практиковао или славио нема неку важност за хришћанство као веру.

K-MC
(llkktt)
12. februar 2019. u 19.46
TYR

Nema te na temi o demonima, reko si da ćeš ucestvovati, a ja sam ti reko da će ta tema biti kljuc za rjesenje dileme oko problema grijeha i može li se solo izvrsavati zakon

ako izbjegavas tu temu, onda šta da ti kažem
K-MC
(llkktt)
12. februar 2019. u 19.52
cteba
CTEBA
(penzioner)
12. фебруар 2019. у 13.30

Не видим разлику дал је важно да је јаре, јагње или прасе.
Једноставно овце потичу из Месопотамије, козе исто тако, док је свиња из северних делова Европе и Азје, па је није ни било на Блиском Истоку у Библиско време.

<<<<< Zdravo Stevo, kako mislis da nije bilo svinja u biblisko vrijeme na bliskom istoku...?`Znaš da je Isus isterao demone iz opsjednutog u KRDO SVINJA

Šta je sa pricom o izgubljenom sinu koji je cuvao svinje pa se vratio ocu,

Cemu zapovjest u Mojsijevo vrijeme: SVINJA DA VAM JE NECISTA

Uopste nije prikladno uzeti jednu takvu prljavu zivotinju koja sve jede i praviti neku simboliku u vjerske svrhe. Jagnje predstavlja Hrista, bezazleno, jede samo cisto, ne smrdi, itd, a svinja koga može da simbolise...hm, nekog kome ništa nije sveto, ništa nije prljavo sve zdere, itd
CTEBA
(penzioner)
12. februar 2019. u 21.46
Па ако већ хођеш да знаш, пронађе порекло свиње и порекло овце и козе, па ћеш видети где су живеле и одакле долазе.
Друго то да је свиња прљава животиња је једна од највећиг глупости и само неко са ограниченим знањем то може да каже.
Шта је то све што свиња једе да је прави прљавом?
Ајд упореди то што свиња једе са оним што човек једе, па ми одговори ко је то тој твојој логици прљавији?
Човек или свиња?
K-MC
(llkktt)
13. februar 2019. u 04.49
Ctevo,

nije poredjenje covjeka i svinje, nego je rjec o simbolu vjerskih rituala.

Svinja jede puno prljavije stvari nego covjek, to valjda znaš.

Ali jagnjad/ovce jedu samo cistu travu i ne smrde.

Svinja pojede i zmiju i les, svakavo smece i otpad kad naidje. Svinja je cistac, ona cisti teren od svakih prljavstina.

Covjek kad bi pojeo u pola manje prljavo nego svinja, umro bi odma. Jer svinja može da podnese prljavstinu kao cistac a covjek nije cistac i ne može da podnese prljavo.

Zato nije prikladno uzimati bas svinju kad su u pitanju obiljezavanje vjerskih obreda
CTEBA
(penzioner)
13. februar 2019. u 06.33
Та мани ме тога, свиња не ваља срди, овца мирише.
Глупост, свиња је живо биће створено од Бога као и овца, и самим тим зашто је увредљиво, ии шта већ спомињати свињу у религиозном контексту.
Узгред одкуд то да овца не смрди?
Има смрад као и друге животиње, а што се тиче меса или млека, не знам одакле си, али ако си икад имао прилику да једеш јагњетину из мочварних делова, знао би да још како смрди.
Сад што се тиче јела, човек једе све и свашта, змије, жабе, пужеве, глисте, гусенице, бубе, мраве итд, итд.
лепо, бар за наш појам исхране.
revizor
(pilot)
13. februar 2019. u 08.17
Prirodni zakoni su Božji zakoni, i zato je naša dužnost da se posvetimo brižljivom proučavanju ovih zakona. Mi moramo da proučimo njihove zahteve u odnosu na svoje telo i postupimo u skladu sa njima. Nepoznavanje ovoga je greh.

»NE ZNATE LI DA SU TELESA VAŠA UDI HRISTOVI? ILI NE ZNATE DA SU TELESA VAŠA CRKVA SVETOGA DUHA KOJI ŽIVI U VAMA, KOJEGA IMATE OD BOGA, I NISTE SVOJI? JER STE KUPLJENI SKUPO. PROSLAVITE DAKLE BOGA U TELESIMA SVOJIM I U DUŠAMA SVOJIM, ŠTO JE BOŽJE.« (1. Korinćanima 6,15.19.20) Stoga, pitanje za nas ne glasi:

»Šta će svet reći?«,

već »Kako ću ja, koji tvrdim da sam hrišćanin, postupati sa životom koje mi je Bog dao?

Hoću li raditi za svoje najveće zemaljsko i duhovno dobro, čuvajući svoje telo kao hram u kome prebiva Duh Sveti ili ću sebe žrtvovati svetovnim shvatanjima i načinu života?«

Prekršaj telesnog zakona je prekršaj Božjeg zakona.
Naš Tvorac je Isus Hristos. On je Tvorac našeg bića.
On je stvorio ljudsko telo.
On je Tvorac telesnih zakona i On je Tvorac moralnog zakona.

Ljudsko biće koje je nemarno i lakomisleno prema navikama i postupcima koji se tiču njegovog telesnog života i zdravlja, greši Bogu. Mnogi koji tvrde da ljube Isusa Hrista ne pokazuju pravo poštovanje prema Njemu, koji je dao svoj život da ih spase od večne smrti. On nije cenjen, poštovan ni priznat. To se može videti u šteti koju nanose svome telu, prestupajući zakone koji vladaju njihovim bićem.

http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=23&G=65&S=4

http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=23&G=66& S=17

http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=3&G=11

http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=5&G=14

8 Ni svinjčeta, jer ima razdvojene papke ali ne preživa; da vam je nečisto; mesa od njega ne jedite, i strva se njegova ne dohvatajte.

http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=26&G=4&S=14

Bog u svojoj Reči izričito zabranjuje: »VEČNI ZAKON NEKA VAM BUDE OD KOLENA DO KOLENA U SVIM STANOVIMA VAŠIM: DA NE JEDETE SALA NI KRVI.« (3. Mojsijeva 3,17)

»NI KRVI NE JEDITE U STANOVIMA SVOJIM NI OD PTICE NITI OD KOJEGA ŽIVINČETA. SVAKI KOJI BI JEO KAKVU KRV, NEKA SE ISTREBI IZ NARODA SVOJEGA.« (3. Mojsijeva 7,26.27)

Molim vas, Hrista radi, da dovedete svoju kuću i svoja srca u red. Neka istina nebeskog porekla uzdigne i posveti vas, dušu, telo i duh. »Čuvajte se od telesnih želja koje vojuju na dušu.« (1. Petrova 2,11)
revizor
(pilot)
13. februar 2019. u 08.39

1 But now thus SAID HASHEM— WHO CREATED YOU, O Yaakov, Who formed you, O Yisrael: Fear not, for I WILL REDEEM YOU; I HAVE SINGLED YOU OUT BY NAME, YOU ARE MINE.
v’-a-TAH koh a-MAR a-do-NAI bo-ra-a-KHA ya-a-KOV v’-yo-tzer-KHA yis-ra-AYL al tee-RA KEE g’-al-TEE-kha ka-RA-tee v’-shim-KHA lee A-tah
א וְעַתָּה כֹּה־אָמַר יְהֹוָה בֹּרַאֲךָ יַעֲקֹב וְיֹצֶרְךָ יִשְׂרָאֵל אַל־תִּירָא כִּי גְאַלְתִּיךָ קָרָאתִי בְשִׁמְךָ לִי־אָתָּה׃

14 THUS SAID HASHEM, YOUR REDEEMER, THE HOLY ONE OF YISRAEL: For your sake I send to Babylon; I will bring down all [her] bars, And the Chaldeans shall raise their voice in lamentation.
יד כֹּה־אָמַר יְהֹוָה גֹּאַלְכֶם קְדוֹשׁ יִשְׂרָאֵל לְמַעַנְכֶם שִׁלַּחְתִּי בָבֶלָה וְהוֹרַדְתִּי בָרִיחִים כֻּלָּם וְכַשְׂדִּים בָּאֳנִיּוֹת רִנָּתָם׃

25 IT IS I, I WHO—FOR MY OWN SAKE— WIPE YOUR TRANSGRESSIONS AWAY AND REMEMBER YOUR SINS NO MORE.
כה אָנֹכִי אָנֹכִי הוּא מֹחֶה פְשָׁעֶיךָ לְמַעֲנִי וְחַטֹּאתֶיךָ לֹא אֶזְכֹּר׃

https://theisraelbible.com/bible/isaiah/chapter-43

https://www.youtube.com/watch?v=-EDnrwN9DwM
Glasnik
13. februar 2019. u 13.44
Pozdrav Ture.

CTEBA
(penzioner)
13. februar 2019. u 17.32
По Талмуду Јевреју могу да једу животиње које имају раздвојене папке, а свиња то има, али и које прежива храну, што свиња не ради.
Јевреји у модерно време покушавају да пронађу одговор зашто је то али до сада нико није нигде пронашао шта је то нечисто ако се храна не прежива.
Значи животиња која не прежива је нечиста.
Ајд сад ако је свиња нечиста јер не прежива, зашто је забрањено и да сее једе коњско месо?
Значи и коњ је нечист јер нема раздвојено копито.
Ако погледамо шта је кошир а шта не, испада да нико нема појма зашто је то уведено.
Ето за свињу се мисли да је разлог тај, јер свињи треба доста воде а једе и плодове са дрвећа, и рије земљу да нађе храну у земљи.
На блиском истоку нема баш пуно воде, а ни дрвећа, а свиње би брзо уништиле екологију са својим ријењем.
Зато неки мисле свиња је избачен не збо неке чистоте или нне чистоте, већ чисто да би се сачувала екологија.
K-MC
(llkktt)
14. februar 2019. u 05.15
TYR

Nesta te nema na temi o Demonima, cekam tvoje komentare tamo, reci nesta, nije bitno, ako se slazes reci slazem se ako ne ne, ali ne izbjegavaj tu VAžNU temu , jer kao sto rekoh, tu lezi kljuc za dileme o kojima so diskutovali pre.
revizor
(pilot)
14. februar 2019. u 06.55

http://tinyurl.com/y333bp2z
Uticaj mesne hrane možda se neće odmah zapaziti, ali to nije dokaz da ona nije štetna. Malo je onih koji se mogu pokrenuti da poveruju da je meso, koje su jeli, zatrovalo njihovu krv i izazvalo patnje.

Ovaj predmet predstavljen mi je sa različitih gledišta. Smrtnost izazvana jedenjem mesa ne primećuje se. Kada bi bila zapažena, više ne bismo čuli nikakve dokaze i opravdanja u korist popuštanja želji za mesom. Postoji obilje dobre hrane koja može da utoli glad i, da bez mrtvih tela iznesenih na sto, postane sastavni deo našeg jelovnika.

Mnogi umiru od bolesti izazvanih jedino jedenjem mesa, a da oni sami ili drugi jedva naslućuju pravi uzrok. Neki odmah ne osećaju posledice, ali to nije dokaz da im ono ne šteti. Ono sigurno obavlja svoje delo u telu, ali u to vreme žrtva možda ništa ne shvata.
Vi ste ponovo naglasili, ustajući u odbranu svoga popuštanja jedenju mesa: »Iako je možda štetno za druge, meni ne smeta, jer sam ga upotrebljavao celog života.« Međutim, vi ne znate kako biste mogli mnogo bolje da se osećate da ste se uzdržavali od upotrebe mesne hrane.

Bog vam je dao svetlost i znanje, za koje ste posvedočili da verujete da dolaze neposredno od Njega, poučavajući vas da se odreknete apetita. Vi znate da je upotreba svinjskog mesa u suprotnosti sa Njegovom izričitom zapovesti, koja je data ne zato što je On želeo da naročito pokaže svoj autoritet, nego zato što je štetno za one koji bi ga jeli. Njegovom upotrebom stvara se nečista krv, tako da će škrofule i druge bolesti iskvariti telo i prepustiti ga patnjama. Naročito će oslabiti nežni i osetljivi moždani živci i postati tako pomračeni, da će sveto biti izjednačeno sa niskim.

Tkiva svinje puna su parazita. Bog je za svinju rekao: »Mesa od njih ne jedite niti se strva njihova dotičite; jer vam je nečisto.« (3. Mojsijeva 11,8) Ova zapovest data je zato što je svinjsko meso nepogodno za ishranu. Svinje se hrane trulim otpacima i one tome uglavnom i služe. Nikada, ni pod kakvim okolnostima, ljudska bića ne bi trebalo da jedu njihovo meso.

Svinjetina, iako jedna od najrasprostranjenijih namirnica, jedna je od najštetnijih. Bog nije

Izrailjcima zabranio da jedu svinjsko meso samo zato da bi pokazao autoritet, nego zato što to nije korisna namirnica za čoveka. Ono bi ispunilo telo škrofulama, a naročito u toplim predelima izazvalo bi gubu i razne vrste bolesti. Njegov uticaj na telo pod tim podnebljem bio bi mnogo štetniji nego u hladnijim predelima. Međutim, Bog nikada, ni pod kakvim okolnostima, nije odredio svinju za hranu. Neznabošci su upotrebljavali svinjetinu kao namirnicu, a i američki narod obilno je upotrebljavao ovo meso kao važnu namirnicu. Svinjsko meso nije ukusno u svom prirodnom stanju. Ono je ukusno zato što je mnogo začinjeno, a to rđavu namirnicu čini još gorom. Svinjsko meso više od sve ostale mesne hrane stvara rđavu krv. Oni koji obilno jedu svinjsko meso ne mogu, a da ne budu bolesni. Oni koji rade napolju ne osećaju tako težak uticaj jedenja svinjetine, kao oni koji veći deo svoga vremena provode unutra, koji rade sedeći i umno.

Međutim, nije samo telesno zdravlje ugroženo jedenjem svinjskog mesa. Um je napadnut i nežna osećanja otupljuju upotrebom ove nečiste namirnice. Nemoguće je da telo bilo kog bića bude zdravo, kada je prljavština njegov prirodni sastojak i kada se hrani svakom gadosti. Meso svinje sastoji se od onoga što ona jede. Ako ljudska bića jedu njeno meso, njihova krv i njihovo telo biće pokvareni nečistoćom koja iz svinje prelazi u njih.
Jedenje svinjetine izaziva škrofule, gubu i rak. Jedenje svinjskog mesa još uvek stvara najveće patnje ljudskom rodu.

Meso koje se servira miriše na mast, jer to odgovara izopačenom ukusu. Životinjska krv i salo jede se kao poslastica. Međutim, Bog je naročitim uputstvom rekao da se to ne sme jesti. Zašto? Zato što njihova upotreba stvara bolestan krvotok u ljudskom telu. Nepoštovanje naročitih Gospodnjih uputstava donelo je razne teškoće i bolesti ljudskim bićima... Ako u svoje telo unose ono što ne može da da dobru krv i mišiće, oni moraju da snose posledice svog nepoštovanja Božje reči.

https://www.elenvajt.com/pdf/Saveti_o_zivotu_i_ishrani_White.pdf
___TYR___
(***)
14. februar 2019. u 12.55
>>> CTEBA: „Да би неко био помазаник код хришћана чак не треба ни да буде хришћанин (пример персијски краљ Кир). Самим тим хришшћани су Исуса сматрали помазаником, јер је дошао од Бога са дореженим циљем, а не да су га јереји помазали.”

*** Сви јеврејски краљеви и високи свештеници су били помазаници. Међутим Месија из пророчанстава је Помазаник (HaMoshiach). Како већ рекох, помазање је само један од услова да би неко био Месија. Други услов или пророчанство каже да ће Месија бити краљ, владар из Давидова семена и семена његовог сина Соломуна. У том смислу, тај краљ мора бити прописно помазан.

>>> CTEBA: „Могуће да гледано са јеврејске стране гледишта, то што тврдиш, држи воду, али нема никакве везе или важности за нас хришћане.”

*** Не да је могуће него то јесте тако. То што ви „хришћани” верујете или мислите нема никакве везе или важности за јевреје и јасна пророчанства о Месији у Танаху.

>>> CTEBA: „Сад зашто су Св. Јаков и Св. Апостоли вршили и даље јеврејске обреде, је теже питање. Не заборави да су и Јаков и они ипак били Јевреји и као такви су и остали. Нико не каже да су први хришћани одмах одбацили јудаизам и престали са јеврејским обичајима.”

*** То јесте тешко питање за вас „хришћане”. Ако је „Исус Помазаник” финална жртва зашто његови следбеници, они који су били са њим, и даље жртвују?

Пре неки дан cartensius каже: „Pa valjda je jasno, da je to žrtveno jagnje predstavljalo ”Mesiju„, a pošto se Mesija pojavio, žrtve su prestale. Oni koji ne priznaju Mesiju:
NJIMA postavljam pitanje, zašto su prestali sa prinošenjem žrtava?”

А то верују сви „хришћани”. Одакле вама „хришћанима” податак да су јевреји престали са жртвовањем кад се појавио раби Јешуа?! Па ни Јешуин брат Јаков и апостоли нису престали па зашто би јевреји!

>>> CTEBA: „Гледано данас јудеизам и нема неки значај за хришћане, једноставно нешто из чега је хришћанство произишло, а не део тога.”

*** Па зашто онда и даље користите јеврејски Танах тј. накарадне преводе Танаха да би потврдили Савлову причу о његовом „месији”?

>>> CTEBA: „Даље ја нисам рекао да у Тори пише да је или није Исус Помазаник, већ да се Исус Помазаник не уклапа у оно што пише у Тори.”

*** Па то и ја све време тврдим. Савлов „Исус Помазаник” нити се појављује у Тори, нити у Пророцима нити у Списима. Нити се уклапа у било које месијанско пророчанство. Савлов „Исус Помазаник” је једноставно измишљен лик.

>>> CTEBA: „Сад ово да се Васкресење не помиња одмах, је мало препотентно, мислим кад је пећина отворена, тело није било тамо. Одмах се пронела вест да је Христос Васкресео, а шта је Јаков или било ко практиковао или славио нема неку важност за хришћанство као веру.”

*** Рекао сам да је чудно да Јаков и апостоли, дакле они који су били са раби Јешуом, и даље практицирају јудаизам и приносе жртве као да није било васкрсења, тог најважнијег догађаја за „хришћане”.
То шта раде Јаков и апостоли је врло битно јер показује да они имају сасвим другу причу од лажног апостола Савла.
Битно је такође приметити да Јаков и апостоли и даље имају приступ у Храм да би обављали обреде. Ако су фарисеји толико били против раби Јешуе па га чак и испоручили римљанима (како кажу „хришћанске” приче), како онда дозвољавају његовим следбеницима да и даље бораве у Храму?!

Поздрав Гласниче!

>>>K-MC: „TYR
Nesta te nema na temi o Demonima, cekam tvoje komentare tamo, reci nesta, nije bitno, ako se slazes reci slazem se ako ne ne, ali ne izbjegavaj tu VAžNU temu , jer kao sto rekoh, tu lezi kljuc za dileme o kojima so diskutovali pre.”

*** Рекао сам да ћу пратити тему како бих можда нешто ново сазнао. Пратим тему и ништа ново нисам сазнао јер сам све то већ пре чуо. Тоталне небулозе...
Уместо да слушате Бога и његове уредбе и заповести, ви још увек тражите некога ко би био крив за сранја која сами радите... Чак сте измислили и „спаситеља” који је „преузео” све ваше грехе. Те сотона, те демони, те зли духови, те силе нечисте – сви су криви само сте ви јадни, збуњени, погубљени, немоћни...
Бог ти је дао слободну вољу - рекао ти је да владаш грехом - ставио пред тебе добро и зло да бираш - судиће ти према твом избору, твојим путевим и делима... И готова прича...

K-MC
(llkktt)
14. februar 2019. u 17.11
TYR

idi radije na temu pa tamo komentarisi, reci šta hoćeš, pa da tamo nastavimo, ok

ne razumem zašto se bojis te teme?
CTEBA
(penzioner)
14. februar 2019. u 17.56
Знаш шта ревизор, немам намеру да губим време расправљајући о разним глупостима, где не постављаш ни један доказ, осим тако пише у Библији.
Баш ме брига шта пише у Библији.
Већ сам сто пута река да је за мене Библија, само једна од многих религозних књига, нит важнија нит лошија.
Где нађе ту будалаштину да је свињско месо пуно паразита и да му је укус огаван, ако га не заспеш свим могућим зачинима?
Где то нађе?
Друго шта фали зачинима?
Да ти право кажем већ питај Бога колико пута сам све вас који се држите Библије ко пиан плота питао да се изјасните ко сте и којој религиозној групи припадате, да бих могао да вам одговорим.
Претпостављам да си суботар, јер та секта не једе свињетину, па сад овде паметујеш, да је то једино исправно.
Ког врага имате нешто против свња?
Јевреј не једи ни ракове, ни рибе ако немају крљушт или пераја, рекох ни коња итд, итд.
Јел и ти мислиш да су све то прљаве и нездраве животиње?

Тир, још раније сам ти рекао да уопште не обраћам пажњу шта пише у Библији, Тори или где већ.
За мене само једне од много религозних књига, које бар по мом мишљењу нит имају већу нит мању вредност од осталих.
Немам појма дал си пратио ове дискусије, али већ сам безброј пута река да је јудаизам, библија и све то само темељ хришћанства на који се дограђују зидиви а до крова још нисмо ни стигли.
Све то што ти наводиш да пише у Тори је потпуно неважно за хришћанство.
Стално спомињеш да су Христови следбеници ишли у синагогу ...
И шта сад?
Па они су били јевреји где су друго могли да иду?
Они нису никакви супер хришћани, већ семе засејано од Христа.
Кад посејеш семе оно мора да иструне као семе, да би израсла нова биљка.
Тако је и са њима, они су били јевреји и морали су да иструле као јевреји да би изникло хришћанство.
У задњих пар хиљада година хришћансво је произрасло од неке новојеврејске секте у нај распространију веру на свету.
Не зато јер је тако писало у Библији или Тори, већ зато што се хришћанство кроз религиозну еволуцију развија и напредује.
Ето слажем се са твојим гледањем Библије.
Рекао сам много пута овим Библистима, који сматрај уда је непотребно било шта осим Библије, да немају појма ни да ли је та њихова Библија тачна, права или како већ хоћеш.
Оригинал је на стари хибру, Тора, преведен у Александрији од чини ми се 70 теолога на старио грчки и старо јерменски, које више нико ни не разуме.
Онда је преведена на грчки, па са грчког на латински, онда су почели преводи са латинског на друге језике.
Ето све до скора једина Библија на Српском је превод Вука и Даничића са Немачког на Српски.
Немачка је превод са ко зна ког језика, а утврћено је да постоје грешке.
СПЦ је направила нов превод са старо грчког и старо јерменског, мада немам појма колико је идентичан са оригиналом.
Да ствар буде још гора сваки паметњаковић, утврди да зна боње па направи своју верзију и онда његови следбеници падају у транс, како су они једини који знају, и имају резервисану карту за рај.
Што би ми сељаци рекли овце увек иду за магарцем.
Ваљда зато и сањају само о јагњетини а не и о свињетини.
Значи да би ова наша расправа имала смисла не интересује ме шта пише у Талмуду, Тори, Библији или било где јер то нема никакве важности за дискусију, већ шта је твоје мишљње и шта је по теби тачно.
Колико се сећам још давно си рекао да ниси Јевреј, већ да те интересује јудаизам и све о њему.
Што се мене тиче све гледам са моје тачке гледишта, као Србин и православац, а да сам у праву или не не могу да тврдим, јер не знам.
Ето стално се позиваш на Талмуд и Тору, изволи па ми постави где у Талмуду или Тори, постоји доказ да Бог постоји?
Ако нема доказа онда је све то само веровање, које је можда тачно а можда и не као и остале религије.
___TYR___
(***)
15. februar 2019. u 13.35
>>> CTEBA: „Све то што ти наводиш да пише у Тори је потпуно неважно за хришћанство. ”

*** Како неважно кад ви „хришћани” тврдите да је „Исус Помазаник” Месија пророкован у Танаху!? Цело ваше „хришћанско” учење се темељи на погрешном тумачењу украденог концепта Месије из Танаха! „Оригинални грех” од којег вас спашава „Исус Помазаник” проналазите у Тори. 300 измишљених пророчанстава о том вашем „Месији” проналазите у Танаху. Пасхално јагње, које опет погрешно тумачите, узимате из Торе. Итд...

>>> CTEBA: „Стално спомињеш да су Христови следбеници ишли у синагогу ... И шта сад? Па они су били јевреји где су друго могли да иду?
Они нису никакви супер хришћани, већ семе засејано од Христа.”

*** Не ради се овде о томе ко је шта био, јевреј или „хришћанин”, него о конкретним, наведеним дешавањима.

Зар није чудно да фарисеји из Храма, због теолошког неслагања, „испоруче” „Исуса Помазаника” римљанима, а онда дозволе његовим ученицима да бораве у Храму и врше обреде?!
Зар није чудно да они који су све време били са „Исусом Помазаником” не схватају да је он био „коначна жртва” и настављају са приношењем жртава у Храму?!

Све указује на то да су „Исус Помазаник” и Савле из Тарза имали потпуно различита учења.

>>> CTEBA: „Рекао сам много пута овим Библистима, који сматрај уда је непотребно било шта осим Библије, да немају појма ни да ли је та њихова Библија тачна, права или како већ хоћеш.”

*** Апсолутно се слажем са овом тврдњом. Рани „хришћански” оци и преводиоци су, у тежњи да потврде Савлове приче, унаказили Танах својим преводима и тумачењима. Они нормалнији временом су признали те грешке и у новијим преводима Танаха, у фуснотама, признају да нпр. у Исаији 7:14 нема говора о „девици” или да се у Исаији 53 говори о Израиљу а не о Месији тј „Исусу Помазанику”. Међутим, заслепљени фанатици се не осврћу на то него и даље користе те застареле, накарадне преводе и тумачења.

>>> CTEBA: „Да ствар буде још гора сваки паметњаковић, утврди да зна боње па направи своју верзију и онда његови следбеници падају у транс, како су они једини који знају, и имају резервисану карту за рај.”

*** Ово је добро! :-)

>>> CTEBA: „Значи да би ова наша расправа имала смисла не интересује ме шта пише у Талмуду, Тори, Библији или било где јер то нема никакве важности за дискусију, већ шта је твоје мишљње и шта је по теби тачно.”

*** Не слажем се да за дискусију није битно шта пише у Танаху, Талмуду или „Новом Завету” и да је битно наше мишљење и шта је по нама тачно. Вилијам Милер, Елен Вајт, Џозеф Смит, Чарлс Расел су имали своје мишљење па су склепали нове секте на основу онога што су мислили да је по њима тачно...
Да би се створило мишљење о нечему треба то нешто прегледати и истражити са различитих страна. То „нешто” треба ставити, ако причамо о теологији, у теолошки контекст, историјски, лингвистички итд. Кад се све то сабере онда се може добити реалнија слика. Када причамо о религији сматрам да је јако битно користити и позивати се на религијске списе.

У овој теми, да се још једном вратим на то, имамо јако добар пример како функционише „моје мишљење” и „шта је по мени тачно”.

Cartensius каже у једној од претходних тема: „Pa valjda je jasno, da je to žrtveno jagnje predstavljalo ”Mesiju„, a pošto se Mesija pojavio, žrtve su prestale. Oni koji ne priznaju Mesiju:
NJIMA postavljam pitanje, zašto su prestali sa prinošenjem žrtava?
Hvala unapred na odgovoru.”

Дакле, он је, као и већина „хришћана” створио мишљење, које је, по њему наравно, тачно, и самоуверено („Pa valjda je jasno”) избацује неколико „тачних” тврдњи.
Користећи религијске и историјске списе лако је показати и доказати да су све његове тврдње апсолутно нетачне.
1) Пасхално јагње, како сам већ горе цитирао, није жртва за грех него комеморативна жртва у знак сећања на „пролазак господњи” (2.Мојсијева 12:24-27).
2) Нигде у пророчанствима не стоји да ће Месија бити жртвован.
3) Бог мрзи људске жртве: „...31. НЕ ЧИНИ ТАКО ГОСПОДУ БОГУ СВОМ; ЈЕР ОНИ ЧИНИШЕ СВОЈИМ БОГОВИМА СВЕ ШТО ЈЕ ГАДНО ПРЕД ГОСПОДОМ И НА ШТА ОН МРЗИ; ЈЕР СУ И СИНОВЕ СВОЈЕ И КЋЕРИ СВОЈЕ САЖИЗАЛИ БОГОВИМА СВОЈИМ...” (5.Мојсијева 12:31).
4) И на крају Бог каже да „свако за свој грех гине”. Никакав месија, Месија или „Месија” не може умрети за нечије грехе.

Даље, ако прихватимо да се Месија појавио, чак и у Делима је видљиво да ЖРТВЕ НИСУ ПРЕСТАЛЕ.
1) Јаков и апостоли готово 30 година после „Месијине” смрти и даље приносе жртве.
2) Фило из Александрије, на пример, у свом делу „ON THE EMBASSY TO GAIUS” пише како су јеврејски свештеници три пута принели жртву у част цара Калигуле који је владао 37.-41.године.
3) Јосиф Флавије у „Јеврејским Старинама” пише како је Ирод Антипа 37. године принео жртве у Храму прије поласка у рат против Арете Филопатриса.

Дакле, и религијски и историјски извори показују да жртвовање НИЈЕ ПРЕСТАЛО појавом „Месије”.

Да ли се Месија стварно појавио? Пророчанства у Танаху, религијском спису, су врло јасна:
Где је Илија пророк да га најави?
Ко је расковао мачеве своје на раонике?
И где вук борави с јагњетом, рис са јаретом...?
И где лав једе сламу као во?
Јесу ли се сви јевреји сакупили у Израелу?
Где „десет људи од свих језика” хватају Јудејца за скут и говоре „ Идемо с вама, јер чујемо да је Бог с вама”?...
Где је Храм?
Где су жртве у Храму?
Је ли „земља пуна познања Господњег”?

Ништа од овога се није десило тако да се може закључити да се Месија није појавио...

Овај cartensiusov случај показује да ослањање на властито мишљење и властити суд о томе шта је тачно може довести до сасвим погрешног закључка.
___TYR___
(***)
15. februar 2019. u 14.13
>>> K-MC: „TYR
idi radije na temu pa tamo komentarisi, reci šta hoćeš, pa da tamo nastavimo, ok
ne razumem zašto se bojis te teme?”

*** Ти си ускочио на ову тему прозивајући ме и лепо сам ти одговорио – прочитај још једном.
CTEBA
(penzioner)
15. februar 2019. u 16.44
Јој бре Тир где нађе Милера, Вајтову, Расела и остале.
Нит смо ми они, нит нам је (бар не мени) намера да стварамонешто ново.
Једноставно, мене стварно уопште не интересује шта пише у Тори или где већ, то остављам Јеврејима, нек они о томе мисле.
Навео сам ти да је по мом мишљењу, шта су Христови следбеници радили после његове смрти и Васкресења, неважно. Ишли су својим путем и очигледно је да је то што су радили било успешно, јер су за собом оставили нај јачу религију на свету.
Никада у историји човечанства није постојала толико бројна религија.
И шта сад, не слаже се са јевреским књигама, кога брига?
Ко су сад па Јевреји да одређују ко је и шта је Христос био?
Ако једно од три Божија лица, значи Бог, како онда може бити Јевреј?
Не заборави да нигде не стоји да је Христос дошао да створи нову религију, већ да избави Јевреје из странпутице којом су кренули.
Оно што нико није мислоје да то неће успети, али да ће покренути цео остатак света.
Хришћанство је настало после Христа, јер после распећа и Васкреса, људи су почели да приступају његовим следбеницима и тако је настало хришћанство.
Сад ти стално о Христовој жртви.
Којој жртви?
Да би неко или нешто било жртва оно мора да умре.
Христос није умро већ је само напустио људски облик и вратио се на своје место, уз Бога Оца и Св. Духа.
Стално тврдиш да није помазаник.
Помазаник од кога?
Ако је он само део Бога у људском телу, ко је достојан да миропомаже Бога?
Значи не да је помазаник, већ је изнад тога.
Ти гледаш у хришћанство из Јеврејске перспективе, и оспораваш све, али не износиш никакв доказ, јер га немаш.
Једноставно, ми хришћани верујемо да је Он то што кажемо да јесте, а дал се са тим слажу Јевреји или не је за хришћане небитно.
Неке од ових новонасталих секти себе радо виде као нижу класу Јевреја, и у Библију гледају као све и свја.
Једноставно апсолутна већина хришћана се са тим не слаже.
За мене хришћанство је живо и као све живо пролази кроз еволуцију.
Свет се мења, а и религија се развија заједно са светом.
Религије као јудаизам или ислам стоје у једном месту, тамо где су биле кад су настале, и не мењају се са мењањем света.
У теми о телепортацији, сам поставио научне доказе базиране на квантној механици о раздојености тела и душе.
Нормално да се није свидело онима који то одбацују јер не пише у Библији, али сваки дан се проналази нешто ново.
Научници који на томе раде су хришћани, верују у Бога, али не сматрају да ако није у Библији, или по теби у Тори, то не важи.
Видиш то је то на шта мислим кад сам рекао да ме више интересује твоје мишљење о религији, него твоја интерпретација оног што пише у Тори.
Цитираш наводе из Библије, тврдиш да то није у Тори, али да ли знаш старохибру, па си то прочитао, ил читаш шта је неко други рекао па то износиш?
revizor
(pilot)
16. februar 2019. u 02.39

Не ће сваки који ми говори: Господе! Господе! ући у царство небеско; НО КОЈИ ЧИНИ ПО ВОЉИ ОЦА МОЈЕГА КОЈИ ЈЕ НА НЕБЕСИМА. Свето Јеванђеље по Матеју 7,21

https://www.pouke.org/svetopismo/teme.php?tema=prozdrljivost

https://www.pouke.org/svetopismo/teme.php?tema=p ijanstvo

https://www.pouke.org/svetopismo/teme.php?tema=bezboznici

https://www.pouke.org/svetopismo/teme.php?tema= covekovo-neznanje

https://www.pouke.org/svetopismo/teme.php?tema=poslusnost

https://www.pouke.org/svetopismo/teme. php?tema=carstvo-nebesko

revizor
(pilot)
16. februar 2019. u 03.10
1 For the leader. A psalm of David,
א לַמְנַצֵּחַ מִזְמוֹר לְדָוִד׃
2 when Natan the Navi came to him after he had come to Batsheva.
b’-VO ay-LAV na-TAN ha-na-VEE ka-a-sher BA el bat SHA-va
ב בְּבוֹא־אֵלָיו נָתָן הַנָּבִיא כַּאֲשֶׁר־בָּא אֶל־בַּת־שָׁבַע׃
3 Have mercy upon me, O Hashem, as befits Your faithfulness; in keeping with Your abundant compassion, blot out my transgressions.
ג חָנֵּנִי אֱלֹהִים כְּחַסְדֶּךָ כְּרֹב רַחֲמֶיךָ מְחֵה פְשָׁעָי׃
4 Wash me thoroughly of my iniquity, and purify me of my sin;
ד הרבה [הֶרֶב] כַּבְּסֵנִי מֵעֲוׂנִי וּמֵחַטָּאתִי טַהֲרֵנִי׃
5 for I recognize my transgressions, and am ever conscious of my sin.
ה כִּי־פְשָׁעַי אֲנִי אֵדָע וְחַטָּאתִי נֶגְדִּי תָמִיד׃
6 Against You alone have I sinned, and done what is evil in Your sight; so You are just in Your sentence, and right in Your judgment.
ו לְךָ לְבַדְּךָ חָטָאתִי וְהָרַע בְּעֵינֶיךָ עָשִׂיתִי לְמַעַן תִּצְדַּק בְּדָבְרֶךָ תִּזְכֶּה בְשָׁפְטֶךָ׃
7 Indeed I was born with iniquity; with sin my mother conceived me.
ז הֵן־בְּעָווֹן חוֹלָלְתִּי וּבְחֵטְא יֶחֱמַתְנִי אִמִּי׃
8 Indeed You desire truth about that which is hidden; teach me wisdom about secret things.
ח הֵן־אֱמֶת חָפַצְתָּ בַטֻּחוֹת וּבְסָתֻם חָכְמָה תוֹדִיעֵנִי׃
9 Purge me with hyssop till I am pure; wash me till I am whiter than snow.
ט תְּחַטְּאֵנִי בְאֵזוֹב וְאֶטְהָר תְּכַבְּסֵנִי וּמִשֶּׁלֶג אַלְבִּין׃
10 Let me hear tidings of joy and gladness; let the bones You have crushed exult.
י תַּשְׁמִיעֵנִי שָׂשׂוֹן וְשִׂמְחָה תָּגֵלְנָה עֲצָמוֹת דִּכִּיתָ׃
11 Hide Your face from my sins; blot out all my iniquities.
יא הַסְתֵּר פָּנֶיךָ מֵחֲטָאָי וְכָל־עֲוׂנֹתַי מְחֵה׃
12 Fashion a pure heart for me, O Hashem; create in me a steadfast spirit.
יב לֵב טָהוֹר בְּרָא־לִי אֱלֹהִים וְרוּחַ נָכוֹן חַדֵּשׁ בְּקִרְבִּי׃
13 Do not cast me out of Your presence, or take Your holy spirit away from me.
יג אַל־תַּשְׁלִיכֵנִי מִלְּפָנֶיךָ וְרוּחַ קָדְשְׁךָ אַל־תִּקַּח מִמֶּנִּי׃
14 Let me again rejoice in Your help; let a vigorous spirit sustain me.
יד הָשִׁיבָה לִּי שְׂשׂוֹן יִשְׁעֶךָ וְרוּחַ נְדִיבָה תִסְמְכֵנִי׃
15 I will teach transgressors Your ways, that sinners may return to You.
טו אֲלַמְּדָה פֹשְׁעִים דְּרָכֶיךָ וְחַטָּאִים אֵלֶיךָ יָשׁוּבוּ׃
16 Save me from bloodguilt, O Hashem, Hashem, my deliverer, that I may sing forth Your beneficence.
טז הַצִּילֵנִי מִדָּמִים אֱ‍לֹהִים אֱלֹהֵי תְּשׁוּעָתִי תְּרַנֵּן לְשׁוֹנִי צִדְקָתֶךָ׃
17 O Hashem, open my lips, and let my mouth declare Your praise.
יז אֲדֹנָי שְׂפָתַי תִּפְתָּח וּפִי יַגִּיד תְּהִלָּתֶךָ׃
18 You do not want me to bring sacrifices; You do not desire burnt offerings;
יח כִּי לֹא־תַחְפֹּץ זֶבַח וְאֶתֵּנָה עוֹלָה לֹא תִרְצֶה׃
19 True sacrifice to Hashem is a contrite spirit; Hashem, You will not despise a contrite and crushed heart.
יט זִבְחֵי אֱלֹהִים רוּחַ נִשְׁבָּרָה לֵב־נִשְׁבָּר וְנִדְכֶּה אֱלֹהִים לֹא תִבְזֶה׃
20 May it please You to make Tzion prosper; rebuild the walls of Yerushalayim.
כ הֵיטִיבָה בִרְצוֹנְךָ אֶת־צִיּוֹן תִּבְנֶה חוֹמוֹת יְרוּשָׁלָ ִם׃
21 Then You will want sacrifices offered in righteousness, burnt and whole offerings; then bulls will be offered on Your mizbayach.
כא אָז תַּחְפֹּץ זִבְחֵי־צֶדֶק עוֹלָה וְכָלִיל אָז יַעֲלוּ עַל־מִזְבַּחֲךָ פָרִים׃

*** Које жртвено јагње представља „Месију”? Месија не треба да буде жртвован. Такво пророчанство не постоји. TYR

„И још мећем непријатељство између ТЕБЕ И ЖЕНЕ И ИЗМЕЂУ СЈЕМЕНА ТВОЈЕГА И СЈЕМЕНА ЊЕЗИНА; оно ће ти на главу стајати а ти ћеш га у пету уједати.”1Moj 3,15

I will put enmity Between you and the woman, And between your offspring and hers; They shall strike at your head, And you shall strike at their heel.„
טו וְאֵיבָה אָשִׁית בֵּינְךָ וּבֵין הָאִשָּׁה וּבֵין זַרְעֲךָ וּבֵין זַרְעָהּ הוּא יְשׁוּפְךָ רֹאשׁ וְאַתָּה תְּשׁוּפֶנּוּ עָקֵב׃

3 Каин и Авељ приносе жртве
А послије некога времена догоди се, те Кајин принесе Господу принос од рода земаљскога
4
А и АВЕЉ ПРИНЕСЕ ОД ПРВИНА СТАДА СВОЈЕГА И од њихове претилине. И ГОСПОД ПОГЛЕДА НА АВЕЉА И НА ЊЕГОВ ПРИНОС, 1 Moj 4.3,4

3 In the course of time, Cain brought an offering to Hashem from the fruit of the soil;
ג וַיְהִי מִקֵּץ יָמִים וַיָּבֵא קַיִן מִפְּרִי הָאֲדָמָה מִנְחָה לַיהֹוָה׃
4 and Abel, for his part, brought the choicest of the firstlings of his flock. HASHEM PAID HEED TO ABEL AND HIS OFFERING,

”Прегледајте писма, јер ви мислите да имате у њима живот вјечни; и она свједоче за мене.
40
И нећете да дођете к мени да имате живот.
41
Ја не примам славе од људи.
42
Него вас познајем да љубави Божије немате у себи.
43
Ја дођох у име оца својега и не примате ме; ако други дође у име своје, њега ћете примити.
44
Како ви можете вјеровати кад примате славу један од другога, а славе која је од јединога Бога не тражите?
45
Не мислите да ћу вас тужити оцу; има који вас тужи, Мојсије, у кога се ви уздате.
46
Јер да сте вјеровали Мојсију тако бисте вјеровали и мени; јер он писа за мене.
47
А кад његовијем писмима не вјерујете како ћете вјеровати мојијем ријечима?„
Свето Јеванђеље по Јовану 5.39-47

Bazorilo
16. februar 2019. u 06.24
Да је Господ Исус хвалио фарисеје и њихову религиозност(форму)био би прихваћен свим у средствима информисања.Али он је хвалио Бога оца и уздизао Божју правду,зато није био омиљен нити прихваћен.
___TYR___
(***)
16. februar 2019. u 16.22
>>> Стева: „Јој бре Тир где нађе Милера, Вајтову, Расела и остале.
Нит смо ми они, нит нам је (бар не мени) намера да стварамонешто ново.”

*** Чини ми се да не читате баш пажљиво оно што пишем. Њих сам навео као леп пример како лоше може функционисати Ваша теорија „шта је твоје мишљење и шта је по теби тачно”

>>> Стева: „Једноставно, мене стварно уопште не интересује шта пише у Тори или где већ, то остављам Јеврејима, нек они о томе мисле. Навео сам ти да је по мом мишљењу, шта су Христови следбеници радили после његове смрти и Васкресења, неважно.”

*** Па за Вас је можда неважно али у причи о настанку „хришћанства” и неким поставкама „хришћанства” је итекако битно. Назив „Нови Завет” је настао на основи Савлове тврдње да је „старо прошло” кад се појавио „Месија”. Дакле, сам почетак „хришћанства” тј. савлинизма је постављен на погрешним претпоставкама. Једна од тврдњи је да је појавом „Месије” престало жртвовање. Ако у Делима видимо шта су радили Јаков и апостоли јасно је да Савлова тврдња пада у воду. Ако су они све време били са „Исусом Помазаником” требали су схватити да жртве престају његовом смрћу. Они то изгледа нису схватили... Дакле, ваша теорија „шта је твоје мишљење и шта је по теби тачно” је промашена.

>>> Стева: „Никада у историји човечанства није постојала толико бројна религија.”

*** Знамо, што је и јако добро документовано, да се „хришћанство” ширило углавном насиљем. Какво је онда чудо да је данас толико „хришћана”? И та количина верника би требала гарантовати да је Савлова прича о некаквом „спаситељу” истинита?

>>> Стева: „Ко су сад па Јевреји да одређују ко је и шта је Христос био?”

*** Па јевреји су ти од којих сте ви „хришћани” узурпирали Танах, из њега истргли причу о Месији и измислили 300 пророчанстава да ту причу потврдите... Месија тј. Христос тј. Помазаник је пророчанствима одређен у Танаху далеко пре појаве „хришћанства”. Тај ваш „хришћански месија” нема никакве везе са Месијом из Танаха. Нису Јевреји натерали „хришћане” да украду ту причу о Месији из Танаха. Сами сте је украли и унаказили.

>>> Стева: „Ако једно од три Божија лица, значи Бог, како онда може бити Јевреј?”

*** Бог је један. Први и последњи. Нема ни предака ни потомака. Нема два, три или више лица. Раби Јешуа, ванбрачни Маријин син је био јевреј. Месија ће такође бити јевреј.
А та прича да је Бог оплодио Марију, своју мајку, да би га она родила је бласфемична и јако смешна.

>>> Стева: „Не заборави да нигде не стоји да је Христос дошао да створи нову религију, већ да избави Јевреје из странпутице којом су кренули.”

*** Па како да заборавим кад и ја то све време причам!? Раби Јешуа је један обичан јеврејски проповедник. Његови ученици, како видимо у Делима, и после његове смрти настављају практиковати јудаизам. И тада се ниоткуда појављује Савле и поставља темеље нове религије о којој јадни раби Јешуа није имао појма.

>>> Стева: „Оно што нико није мислоје да то неће успети, али да ће покренути цео остатак света.”

*** Остатак „света” је покренут кад су „мирољубиви хришћани” огњем и мачем кренули ширити Савлово учење. 5 милијарди људи данас је баш брига за „хришћанског спаситеља”.

>>> Стева: „Хришћанство је настало после Христа”

*** Слажем се. „Хришћанство” је измислио Савле из Тарза.

>>> Стева: „Сад ти стално о Христовој жртви.
Којој жртви?
Да би неко или нешто било жртва оно мора да умре.”

*** Па ви „хришћани” тврдите да је пасхално јагње предслика „Христове” жртве. Ваш православни светац Свети Николај у „Теодулу”, 29. каже:

„...Од ове љубави нема нико веће, да ко душу своју положи за пријатеље своје. Такву љубав показао је Бог жртвујући Сина свог јединородног за све оне који поверују у Њега; а то и јесу пријатељи Божји...”

Ваши православни Епископ Данило и Епископ Амфилохије у „Нема лепше вере од хришћанске” кажу:

„Све оне су у ствари биле само припрема за Христову жртву на крсту. Он је себе принео на жртву, једном за свагда, да својом жртвом уништи грех (Јевр. 9,25.26.28). Тако су у његовој Жртви све жртве добиле пуноћу и биле укинуте, добивши свој коначни смисао у Христу који је себе принео ”за живот света„.”

У божићној посланици Српске Православне Цркве се каже: „...Богочовек Господ Исус Христос се, дакле, рађа од Дјеве Марије како би умро на Крсту и васкрсао из мртвих,...”

Предавање епископа захумско-херцеговачког и приморског и администратора митрополије дабробосанске г. Григорија: „...Исусова слава почиње са страдањем на крсту, као и његова побједа која је настављена васкрсењем. Христ је умро најсрамнијом смрћу - распет је на крсту, а осуђен је као политички кривац у доба римске империје, јер је на његовом крсту писало `јудејски цар`”

Итд... Итд... Итд...

Дакле, ваши православни свеци и епископи тврде да је „Христ” жртвован и умро на крсту, а ви тврдите да није!? Какав сте Ви то јеретик?!

>>> Стева: „Стално тврдиш да није помазаник.
Помазаник од кога?
Ако је он само део Бога у људском телу, ко је достојан да миропомаже Бога?
Значи не да је помазаник, већ је изнад тога.
Ти гледаш у хришћанство из Јеврејске перспективе, и оспораваш све, али не износиш никакв доказ, јер га немаш.”

*** Тај ваш „Помазаник” није помазан. Ви „хришћани”сте смислили некакво помазање које вама одговара и које нема никакве везе са Месијом из Танаха.
Не гледам ја на „хришћанство” из јеврејске перспективе, него из перспективе да сте ви „хришћани” буквално украли Танах, на основу Танаха скрпали нову религију, искасапили га накарадним преводима и тумачењима и тврдите, охоло, да јевреји не знају и не схватају шта пише у њиховим светим књигама.
Доказа о погрешним преводима и тумачењима је више него довољно.

>>> Стева: „Једноставно, ми хришћани верујемо да је Он то што кажемо да јесте, а дал се са тим слажу Јевреји или не је за хришћане небитно.”

*** Па то је у реду...

>>> Стева: „Цитираш наводе из Библије, тврдиш да то није у Тори, али да ли знаш старохибру, па си то прочитао, ил читаш шта је неко други рекао па то износиш?”

*** Читам помало хебрејски... Користим The Judaica Press Tanach, са Рашијевим коментарима, по многима најбољи превод са хебрејског: https://goo.gl/RGahoa
Поред тога King James Bible With Strongs Dictionary: https://goo.gl/15afVW. Као и одличну Сефариа Библиотеку: https://www.sefaria.org/texts. Цитате копирам из застарелог Даничић/Караџић превода (волем ћирилицу): http://www.biblija.info/ekavski/
Што се тиче мојих коментара, нешто закључим сам, нешто покупим од других... И све скупа неколико пута истражим и проверим...

CTEBA
(penzioner)
16. februar 2019. u 22.02
ОК ТИР, ето погледах тај „веб сајт” Чабад, или како се већ зове.
Интересанто, мада се не слаже баш са овим што постављаш.
Скокни на What is the Talmud, и испада да ни Талмуд није баш тако јасан као што га ти представљаш.
Значи постоје два Талмуда, Јерусалемски из земље Израела, и Вавилонски писан од рабаја из Вавилона.
Тамо лепо кажу да неке од пасоса је немогуће разумети, и нико не зна на чега се односе.
Ту онда долази неписани Тора или како писац каже, упутство за Талмуд.
Значи да ни јеврејски Талмуд није баш тако неприкосновен као што га представљаш и да је доста тога остављено личној интерпретацији.
Са обзиром да говоримо о периоду од неколико хиљада година, наивно би било тврдити да је све 100% идентично са оригиналом.
Сад ако постоје две различите верзије једна Јерусалемска а друга Вавилонска, па још додамо усмени део, некако ни твој став да је у Тори апсолутна истина не држи воду.

This is where the Oral Torah comes in. It is an „owner’s manual” and „companion guide” (so to speak) for the Torah. With it we can understand what the Torah means, and determine the details of the various commandments. Furthermore, we have rules of exegesis so that we can determine the Torah’s view on various issues that are not directly addressed. The Oral Torah comprises traditions and extrapolations based on the inscribed Torah, the Bible.

Ако је од Мозеса све до уништења Другог Темпла, све било само усмено преношено, говоримо о доста година где је све било остављено личној интерпретацији.

Зашто је онда мој поглед да ме више интересује шта ко мисли а не шта пише погрешан?
Ето кажеш „Њих сам навео као леп пример како лоше може функционисати Ваша теорија ”шта је твоје мишљење и шта је по теби тачно„ ”

А истовремено прихваташ нешто што је исто тако нечија теорија.
Мада ово је веома интересантно јер стално ратујем са овим папагајима који знају Библију напамет, и тврде да је Библија писана од Бога, а испада да сами Јевреји кажу не да није писана од Бога, већ је хиљадама година била само преношена са колана на колено, а и дам данас не вреди без оралног дела.

Ово да се хришћанство ширило огњем и мачем је глупост, оно јес да су се Римљани служили и огњем и мачем, али не да шире хришћанство.

Па где сам ја па рекао да Бог није један?
Ја сам рекао једно од три Божија лица, које чине једног Бога.
Сад откуд ти па знаш шта је и ко је Бог, откуд знаш да је Он само Он и да нема ни предака ни потомака?
Друго Исус није син у облику који ми подразумевамо за сина, већ део Бога, Бог Син.
Како је то могуће, е то не знам, али ни ти не знаш да је то немогуће.
Све што тврдиш, је оспорављње туђег верског погледа које се не снлаже са твојим, али ни сам не знаш да ли си у праву или не.
Ето ја кажем верујем али не знам да ли има Бога.
Кад бих знао не би било потребе да верујем, јер бих знао.
Да ли ти знаш?
Ако не знаш, онда како знаш да ми хришћани нисмо у праву?
Јер тако пише у Тори, другим речима исти одговор који стално добијем овде, не важи, не пише у Библији.
У чему је разлика између тебе и њих?
Ето видим да се слажеш са њима јер ме сматраш јеретиком, јер узимам себи за право да не прихватам оно што други људи а не Бог тврде, већ тражим одговор.
revizor
(pilot)
17. februar 2019. u 06.13
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 07.09
ОК ТИР, ето погледах тај „веб сајт” Чабад

sad pogledaj moju temu, ko su cabad-ovci
Bazorilo
17. februar 2019. u 07.51
TYr:*** Бог је један. Први и последњи. Нема ни предака ни потомака. Нема два, три или више лица. Раби Јешуа, ванбрачни Маријин син је био јевреј. Месија ће такође бити јевреј.
А та прича да је Бог оплодио Марију, своју мајку, да би га она родила је бласфемична и јако смешна.

Забога Тире,па дал је могуће,немогу да верујем да толико не познајеш хришћанско учење.Одакле си ти научио да је Бог оплодио Марију своју мајку?Ево запамти:Хришћани који следе Библијско учење,верују да је Господ Исус Христос Божји Јединородни Син,рођен пре времена вечних.Значи,Дух Бога Оца је оплодио Марију.Марија је била људско биће,које је требало да роди и одгаји Божјег Сина у Његовом људском лику.У будуће,проучи мало боље доктрину теолошке науке оних са којима зелиш да дискутујеш.

___TYR___
(***)
17. februar 2019. u 10.57
>>> Стева: „Скокни на What is the Talmud, и испада да ни Талмуд није баш тако јасан као што га ти представљаш. Значи постоје два Талмуда, Јерусалемски из земље Израела, и Вавилонски писан од рабаја из Вавилона. Тамо лепо кажу да неке од пасоса је немогуће разумети, и нико не зна на чега се односе.”

*** Никад нисам ни рекао да је Талмуд јасан. У јудаизму нема догми и свако може да тумачи поједина учења према властитом мишљењу. Па тако у Талмуду постоје чак и сасвим супротна мишљења коментатора о неким темама.

>>> Стева: „Ту онда долази неписани Тора или како писац каже, упутство за Талмуд. Значи да ни јеврејски Талмуд није баш тако неприкосновен као што га представљаш и да је доста тога остављено личној интерпретацији.”

*** Опет ми приписујете нешто што никада нисам рекао. Више пута сам овде на форуму реаговао на изјаве појединаца да је Талмуд најважнија јеврејска света књига рекавши да је Тора најважнија а не Талмуд.
И писац не каже да је усмена Тора упутство за Талмуд него, на неки начин, упутство и водич за Тору у оним случајевима кад у Тори није дано директно упутство о различитим питањима. Као на пример, како је наведено у тексту, Бог је дао заповед: „...18. Него сложите ове речи моје у срце своје и душу своју, и вежите их за знак себи на руку, и нека вам буду као почеоник (тфилин) међу очима вашим...” (5.Мојсијева 11:18)
У Тори нема упутства како се израђује тфилин, како и када се употребљава. Упутства о томе се налазе у Талмуду - на пример, Menachot 34b, Menachot 35b, Menachot 37a…

>>> Стева: „Сад ако постоје две различите верзије једна Јерусалемска а друга Вавилонска, па још додамо усмени део, некако ни твој став да је у Тори апсолутна истина не држи воду.”

*** Усмена Тора тј. Мишна је део оба Талмуда. Коментари на Мишну, Гемара, се разликују јер су настали на различитим местима од различитих коментатора. Тора је таква каква јесте, Божија реч, и мишљења и коментари рабија из Талмуда немају никакав утицај на то да ли је Тора истинита или не. Јевреји сви прихватају Тору, али неки правци не прихватају Талмудска тумачења...

>>> Стева: „Ако је од Мозеса све до уништења Другог Темпла, све било само усмено преношено, говоримо о доста година где је све било остављено личној интерпретацији.”

*** Тора је у писаном облику остала неизмењена 2000 година. Ако су писари били толико ревносни да тачно пренесу Божију реч зашто би сумњали да је усмено преношење довело до неких великих измена? Што се тиче Гемаре, коментара на Мишну, ту се наравно ради о личним интерпретацијама рабија и то није никаква тајна.

>>> Стева: „…и тврде да је Библија писана од Бога, а испада да сами Јевреји кажу не да није писана од Бога, већ је хиљадама година била само преношена са колана на колено, а и дам данас не вреди без оралног дела.”

*** Не испада сада, одједном, нешто него је традиционално веровање да је Мојсије записао речи које му је Бог говорио. И не тврди се да Тора не вреди без оралног дела, него да орални део допуњује писану Тору.

>>> Стева: „Ово да се хришћанство ширило огњем и мачем је глупост, оно јес да су се Римљани служили и огњем и мачем, али не да шире хришћанство.”

*** Та „глупост” је врло добро документована тако да ту нема никаквих дилема. Већ крајем 4. века Флавије Теодозије поставља „хришћанство” као једину допуштену религију у царству и, под претњом смрћу, забрањује све паганске обреде и религије и наређује уништавање свих нехришћанских вреских објеката широм царства.

Један леп пример како је то функционисало налазимо у делу „хришћанског” писца Сулписија Северуса „Живот Светог Мартина”:
Након што је у једном селу спалио „пагански” храм, бискуп из Тура, Мартин, покушао је у селу Лепросум, такође да спали храм али су га мештани пребили па се повукао и у близини молио три дана. Тада му се појавише два анђела која је бог послао да га штите док не заврши тај „благословљени” посао. Врати се у село и сравни храм са земљом. Мештани запањени и уплашени упливом „божије воље”, схвате да се не могу борити против бискупа, те одмах скоро сви повероваше у „господа Исуса”.

Крајем 8. века Карло Велики издаје збирку закона Capitulatio de partibus Saxoniae у којој, између осталог, наређује да било ко од Саксонаца који се сакрије да не би био крштен, презире позив на крштење и жели остати паган, да се казни смрћу. Пре тога је посекао 4.500 саксонских заробљеника, да би на крају саксонски вођа Видукинд прихватио да буде крштен, са Карлом Великим као кумом.

У свом другом писму Шпанском краљу, 1524. године, Кортез пише да је најважније идоле, и оне у које Астеци највише верују, скинуо са њихових места у храмовима и бацио низ степенице, те је на њихова места поставио слике „девице Марије”...

Архиве широм света су препуне докумената који описују овакве „срцепарајуће” приче о мирољубивом ширењу „хришћанства”...

>>> Стева: „Сад откуд ти па знаш шта је и ко је Бог, откуд знаш да је Он само Он и да нема ни предака ни потомака?”

*** У Тори, коју сте ви „хришћани” украли и прекројили према вашим веровањима, је све то лепо објашњено.

>>> Стева: „Све што тврдиш, је оспорављње туђег верског погледа које се не снлаже са твојим, али ни сам не знаш да ли си у праву или не.”

*** Ваше је право да верујете шта хоћете и ту вашу веру не оспоравам. Али кад заграбите у Танах, преправљајући и мењајући стихове, да би доказали то ваше веровање онда се о томе може дискутовати и оспоравати ваше тврдње.

>>> Стева: „Ето ја кажем верујем али не знам да ли има Бога. Кад бих знао не би било потребе да верујем, јер бих знао.”

*** Слажем се.

>>> Стева: „Да ли ти знаш? Ако не знаш, онда како знаш да ми хришћани нисмо у праву?”

*** Да је Савле написао некакав свој „стари завет”, неку нову књигу са својим, оригиналним учењем, онда не би било разлога за дискусију. У овом случају, кад као основу ваше религије имате украдену књигу и на основу погрешних тумачења и превода градите причу о некаквом „спаситељу Исусу Помазанику”, који се нигде не појављује у тој књизи, онда се комотно може рећи да нисте у праву.

>>> Стева: „Ето видим да се слажеш са њима јер ме сматраш јеретиком, јер узимам себи за право да не прихватам оно што други људи а не Бог тврде, већ тражим одговор.”

*** Ово сам рекао више у шали. Зар није чудно да не прихватате тумачења вашег свеца, епископа и цркве? Имате ли Ви више „духа светог” него они па боље видите и разумете од њих?

___TYR___
(***)
17. februar 2019. u 11.44
>>> pravda_i_istina: „ОК ТИР, ето погледах тај ”веб сајт„ Чабад
sad pogledaj moju temu, ko su cabad-ovci”

*** Лепо од тебе што си погледао тај сајт иако то нисам тражио од тебе. Надам се да си погледао и превод Танаха тј. „Старог Завета”, чији сам линк оставио...

Тема ти је одлична! Већ сам је прегледао... Прави си Шерлок Холмс.. Све си разоткрио...

Revizor, право је задовољство дискутовати с тобом... Са тако мало речи... упс... линкова толико тога кажеш...

>>> Bazorilo: „Ево запамти:Хришћани који следе Библијско учење,верују да је Господ Исус Христос Божји Јединородни Син,рођен пре времена вечних.”

*** Ви следите ваше „новозаветно”, Савлово учење. У „Старом Завету” тј. Танаху не постоји „Исус Христос”, нити Бог има сина...

>>> Bazorilo: „Значи,Дух Бога Оца је оплодио Марију.”

*** Бог, Дух Бог Оца и Господ Исус Христос Божји Јединородни Син нису једно? Значи Дух Бога Оца је оплодио Марију и она није ништа родила? А не, родила је Господа Исуса Христоса Божјег Јединородног Сина. Није ни тако... Господ Исус Христос Божји Јединородни Син је рођен пре времена вечних. Неко га је тада родио... А Марија је, дакле, родила Божјег Сина у Његовом људском лику.
Значи имамо Бога, Дух Бога Оца, Господа Исуса Христоса Божјег Јединородног Сина и Божјег Сина у Његовом људском лику. Свето четверојство!

>>> Bazorilo: „Марија је била људско биће”

*** Невероватно! Ово је врло значајан податак...

>>> Bazorilo: „У будуће,проучи мало боље доктрину теолошке науке оних са којима зелиш да дискутујеш.”

*** ОК. Обећавам да ћу мало боље проучити „доктрину теолошке науке” вас са којима желим да разговарам...

pravda_i_istina
17. februar 2019. u 11.56
>>> pravda_i_istina: „ОК ТИР, ето погледах тај ”веб сајт„ Чабад
sad pogledaj moju temu, ko su cabad-ovci”

*** Лепо од тебе што си погледао тај сајт иако то нисам тражио од тебе.

Steva se obraca tebi, sa OK, tir - on je pogledao, a ja sam taj sajt pogledao ranije, heheh, pa kažem stevi, a ne tebi, da se malo bolje upozna sa cabadovcima - je 'l ti pripadas njima, zašto se stidis da kažeš, pa mi u usa slavimo dan edukacije posvecen snirsonu:) - zna serlok sve;)
CTEBA
(penzioner)
17. februar 2019. u 14.14
Е Тир, Тир,
Опет тераш воду на своју воденицу.
Значи сад ни Талмуд ни Тора или било шта нису јасни нити да су неприкосновени али у исто време немаш проблем да се подсмеваш Новом Завету (Салово учиње) и то базираш на томе да у Танаху не постоји Исус Христос!!!!!!!
Чекај како можеш да оспориш нешто на основу нечега за чега сам кажеш да није јасно?
У реду нема ништа против ако кажеш са Јеврејског погледа Исус Христос није Месаја, Син Божји и све остало.
Са тим се слажем, али то не значи да није јер нити има доказа за нити против, све се своди на записе на које се позиваш који су стари око 2,000 година и не слаже се са Новим Заветом који је писан исто пре 2,000 година.
Интересантно је да је за тебе сасвим у реду да је Мишина сасвим прихватљива као неприкосновена истина, али Салве и братија су само лажови и преверанти, базирано на чему?
Молим те немој само да се опет позиваш на Тору, Талмуд, Мишна и остало.
Постави нам неки доказ ако га имаш, ако немаш кажи лепо да ти не верујеш да су они били то што им ми приписујемо, и мирна Бачка.
Слажем се да је писана Тора око 2,000 година стара, али исто тако и Стари и Нови Завет, па зашто је једно за тебе сасвим прихватљиво а друго не?
Зашто је сад лична интерпретација неког рабаја тачна а неког свештеника није?
Није тачно да је Мојсије записао речи Божије.
Погледај тај Јеврејски сајт, и они кажу да је то усмено рекао свом сину, и тако усмено све до спаљивања другог хтама.

Што се тиче огња и мача, мислим да покушаваш да изврнеш оно што је било нормално у том временском периоду, и упоређујеш то са данашњим стандардима.
Својевремено сам имао преписку са Јованом Бојфордом, поводом оптужби о антисемитизму владике Николаја Велимировића, и изненађујуће он је то одбацио као глупост јер је све било у духу времена.
Ово што ти сад постављаш као насилно покрштавање је мање више исто.

Сад то да сам јеретик, нисам ни схватио озбиљно, али нисам могао да издржим а да те мало не пецнем. Шташ нисам безгрешан.

Верујем да сам до сада ко зна колико пута сасвим јасно рекао да нисам типичан следбеник речи и учења, оних који знају.
Једноставно хоћу да знам.

Праведни, веруј ми да знам сасвим довољно и о Јеврејима, и о Јудаиѕму и о Зионистима и све остало на чега се позиваш, али какве благе везе то има са нама Србима?
Дал би нама било боље да светом доминирају Германи, они су показали шта мисле о намља.
Англосаксонци се нису баш показали као наши заштитници, а браћа Руси, па шта могу кад пригусти ту је пијани Јелцин, а Кинезе баш брига.
Другим речима шта нама Србима сметају Јевреји, који нам као нација и нису урадили ништа?
Има изузетака кад су Мадленка и друштво показали ша мисле о нама.
Сад да не беше нас она би завршила у неком концентрационом логору ил фуруни, али што би, би.
Ми смо показали ко смо као народ, а она ко је она.
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 14.37
gde ti stevo vidis da sam ja protiv jevreja? i u kom kontektu ti stavljas nacije, ova valja, ova ne valja? ja se time ne bavim
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 14.42
drugo je pitanje šta koja sekta zastupa
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 14.47
i odakle ti ideja da sam ja dosao na religiju forum da zagovaram etnofiletizam? ili su to tvoja peckanja, ili si me zamenio sa nekim
Bazorilo
17. februar 2019. u 14.48
А телесан човек не разуме духовне ствари,а није ни могуће,јер се не покорава закону Божјем нити може.Кад таквоме објасниш да је Бог својим духом нешто учинио,он одмах схвати да су то две личности.Као кад би казао;дух тог човека одише нетрпељивошћу,а други ти одговори,о,па значи
да њих двојица исто мисле.Али таквоме покушавати објаснити,је исто као кад с котарицом желиш да зауставиш ветар који дува огромном брзином.
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 15.14
znaci, stevo ja sam zauzeo poziciju pravoslavnog, nikakav antisemitizam, ni etnofiletozam kod mene ne prolazi, ja razlikujem judaizam od jevrejske nacije, pa cabadovici nisu ni postojali pre 200 godina, a lubavic su dobili naziv po nekom mestu u poljskoj bese, odatle im je osnivac valjda, potekli iz hasidskog pokreta, i covek mora da zagrebe malo dublje po njihovom sajtu da bi mu se rasvetlilo, da otvori bibliju i proveri pojedine verse na koje se oni pozivaju i aplikuju ih danas

ali ne, steva sve zna, bar sve zna sto ga je interesovalo do odredjenog momenta, nama nepoznatog, u njegovom zivtu
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 16.53
znaci, i u Hristovo vreme su bile mnoge judaisticke sekte, i ako danas imamo pseudohrišćanske mnoge isto stare par 100 godina, zašto mislis da ... lepo sam se ubacio, jer ih je tyr poturio, da je poturio egw i milera ja bih ga prozvao za njihove halucinacije, ali to ne znači da sam anti-amerikanac... uostalom, otkud ti znaš da sam ja srbin, a ne jevrejin, samo zato što koristim srpski?
CTEBA
(penzioner)
17. februar 2019. u 16.58
Праведни, све то је у реду, али какве благе везе то има са нама Србима?
Ми немамо ни теоретску шансу да домиринарамо светом, па самим тим ког врага бих се ја замарао са тим, ко је на врху.
Дал је Јевреј, Герман ил Англосаксонац, баш ме брига, шта ми Срби имамо од тога је све што ме интересује.
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 17.17
pa cekaj, jel može sa tobom da se razgovara bez pominjanja nacija, zašto ti mislis da je meni srpsko na prvom mestu ako sam ti već rekao da etnofiletizam kod mene ne proilazi, ne prolazi jer je jeres; PA KAžE AP. pavle: 3.28: „Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba i gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga; jer ste svi vi jedno u Hristu Isusu.” https://forum.cdm.me/showthread.php?8202-Etnofiletizam-grijeh-pravoslavnih-crkava
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 17.25
iz početka

cabad je postavio tyr
ja sam postavio temu
spregu judeohrišćanstva, tj. koje sekte su se nasle iz judaizma i iz hrišćantva, doktrinarno gde su se poklopile, možemo ih nazvati „armagedon lobi” jer su se tu poklopile - tu sam se ja otvorio, i to je to, stvarno se izvinjavam jer sam upotrebio termin anglocionizam u kontekstiu stvaranja države izrael, preneo tudje projekcije, i ti se time nasao prozvanim da me pitas za srpstvo i nasu ulogu... ok, nećeš da razgovaras, ne moras, već rekoh da sam prevashodno za tyr-a otvorio temu, jer je on i poturio cabad sajt, evo za neupucene https://en.wikipedia.org/wiki/Education_and_Sharing_Day
pravda_i_istina
17. februar 2019. u 17.29
ja ne znam stevo, jel ja kao srbin ne smem da diskutujem i slavim edu and sharing day? jel ne smem da pitam ko je taj baja? koji im je budzet? itd... možda ti sve znaš, možda je to tabu tema za tebe, možda se bojis, ko te zna? ja sam sada amerikanac, a ti ako se bojis, šta ću ti ja?
CTEBA
(penzioner)
18. februar 2019. u 09.43
Лепо сам те питао шта за нас Србе прави разлику, ко је водећи на свету.
Ми нит смо нит можемо да будемо, сад колико видим ти себе сматраш Американцем, и хтео би да Америка за увек остане на врху.
Проблем је да ником не горе за увек.
Уосталом то и нема везе са религијом, дал ти волеш ил мрзиш Јевреје, твоја ствар, мене не интересују, ин имам нешто од њих, нит ми штете.
___TYR___
(***)
18. februar 2019. u 13.42
>>> Стева: „Значи сад ни Талмуд ни Тора или било шта нису јасни нити да су неприкосновени...”

*** Рекао сам за Талмуд да није најважнија религијска књига у јевреја. Тора је најважнија и сасвим је јасна кад се све гледа у ширем контексту.

>>> Стева: „...у исто време немаш проблем да се подсмеваш Новом Завету (Салово учиње) и то базираш на томе да у Танаху не постоји Исус Христос!!!!!!!
Чекај како можеш да оспориш нешто на основу нечега за чега сам кажеш да није јасно?”

*** Рекох да је Тора јасна, као и цео Танах. А посебно по питању наслеђивања и преношења греха. Цело учење Танаха се своди на то да на основу слободне воље бирамо наш властити пут и на основу тога нам се суди. Увођење наследног греха и преношења греха укида слободну вољу. Исто тако не постоји ниједно месијанско пророчанство које каже да ће Месија преузети нечије грехе или умрети да би опрао нечије грехе. Не постоји ниједно месијанско пророчанство које каже да је Месија божији син и да ће Бог жртвовати свога сина Месију...
И онда се појави Савле, узме из Танаха Месију, на основу ничега одлучи да ће тај Месија преузети грехе човечанства и умрети да би опрао некакав наследни грех. Савле, дакле, преправља комплетну теологију Танаха. На основу чега Савле оспорава учења Танаха?!

>>> Стева: „У реду нема ништа против ако кажеш са Јеврејског погледа Исус Христос није Месаја, Син Божји и све остало.”

*** Не бих ни ја имао ништа против Савла да је, како сам већ неколико пута рекао, Савле написао своју књигу, са својим „месијом” инспирисан некаквим духом или небеском утваром. То би био почетак нове религије... Овако, узети туђу свету књигу и брљати по њој, оптужити власнике књиге да не знају и не схватају шта у њој пише, погрешно преводити, прекрајати тумачења је прилично неозбиљно.

>>> Стева: „Интересантно је да је за тебе сасвим у реду да је Мишина сасвим прихватљива као неприкосновена истина, али Салве и братија су само лажови и преверанти, базирано на чему? Молим те немој само да се опет позиваш на Тору, Талмуд, Мишна и остало. Постави нам неки доказ ако га имаш, ако немаш кажи лепо да ти не верујеш да су они били то што им ми приписујемо, и мирна Бачка.”

*** Па на чега да се позивам?! У „Новом Завету” се стотину пута каже „писано је” и „речено је”. Где је писано и речено? Па у Танаху... Па ако Савле и другари користе Танах да би потврдили своју причу онда се Танах мора користити да би се та прича оповргла.

>>> Стева: „Слажем се да је писана Тора око 2,000 година стара, али исто тако и Стари и Нови Завет, па зашто је једно за тебе сасвим прихватљиво а друго не?”

*** Тачно, и једно и друго су написани пре 2000 година. Кумрански рукописи су показали да се Танах није мењао 2000 година. Са друге стране данас не постоје оригинали нити једног „новозаветног списа”. А и оно што постоји, из тог касно-античког времена, се разликује једно од другог да се једноставно не може утврдити шта је оригинал. Али, не ради се о прихватању или неприхватању књига у физичком смислу него о прихватању или неприхватању учења из тих књига.

>>> Стева: „Зашто је сад лична интерпретација неког рабаја тачна а неког свештеника није?”

*** Горе сам већ рекао, али понављам: „Тора је таква каква јесте, Божија реч, и мишљења и коментари рабија из Талмуда немају никакав утицај на то да ли је Тора истинита или не. Јевреји сви прихватају Тору, али неки правци не прихватају Талмудска тумачења...”

>>> Стева: „Није тачно да је Мојсије записао речи Божије. Погледај тај Јеврејски сајт, и они кажу да је то усмено рекао свом сину, и тако усмено све до спаљивања другог хтама.”

*** Ако мислите на Chabad.org код њих сам пронашао ово:
„The Pentateuch (Five Books of Moses)
Moses wrote all the Five Books of the Torah; as dictated to him by G d.”

Ако мислите на усмену Тору, опште познато је да се преносила усмено и у 4. веку записана је у Израелу, а век касније у Вавилону.

>>> Стева: „Што се тиче огња и мача, мислим да покушаваш да изврнеш оно што је било нормално у том временском периоду, и упоређујеш то са данашњим стандардима.”

*** Нема су ту шта извртати. Ако Карло Велики каже да ће се казнити смрћу свако ко не прихвати крштење, шта је ту изврнуто? Личи ли вам то на прихватање „хришћанства” из љубави? Сматрате ли да је у то време било нормално убити свакога ко одбије да се крсти? Не разумем на чега се односе „данашњи стандарди”...
Извештаји у архивама, са свих страна света, говоре да су у освојеним земљама „хришћански” мисионари, уз подршку војске, силом покрштавали домородачко становништво. Они који су силом покрштени су преци данашњих 600 милиона „хришћана” у Латинској Америци, 600 милиона у Африци, 200 милиона у Азији...

>>> pravda_i_istina: „ok, nećeš da razgovaras, ne moras, već rekoh da sam prevashodno za tyr-a otvorio temu, jer je on i poturio cabad sajt,...”

*** „Потурио” сам одличан превод Танаха тј. „Старог Завета”... Али то изгледа никог не занима...

pravda_i_istina
18. februar 2019. u 17.01
stevo, ti plivas u moru predrasuda: niti su oni vodeci, već sam ja govorio o dozvoljenoj infiltraciji, niti si amaerikanci vodeci osim možda vojno, i ako ne racunamo rusiju, u odnosu na kinu

ty
pravda_i_istina
18. februar 2019. u 17.11
tyr-e, ok, ako/kada mi bude trebao prevod...
ja sam davno imao prilike sa tebi sličnima da diskutujem o pavlizmu, već sam se izjasnio da se inteligentiji nije rodio; nije moj problem sto vi zaslepljeni mislite da je pavle najlslabija karika hrišćanstva - da nije bilo pavla ne bi bilo ni ekspanzije hrišćantva, ostalo bi na nivou neke od mnogih judaistickih sekti, ali i danas mnogi nazovi hrišćani su na nivou judaistickih sekti - to nije i nikada ne može hrišćanstvo, kako bi ga ti voleo, potcinjenog judaizmu
pravda_i_istina
18. februar 2019. u 17.20
judaizam nije ništa posebno, ni bolji ni gori, i mi u vidimo od samog početk kako su se razna verovanja i tudji bogovi preplitali i uplitali, pa na primer imamo dva izvestaja o stvaranju, kod davida imamo „a ja rekoh bogovi ste”, itd

isto kao sto ti sebi dajes za pravo da prebacujes pavlizam, mnogi prebacuju vama na primer: „pobij, istrebi sve do poslednjeg, ...” itd, a ja im kažem da je to bilo u duhu onoga vremena, da ne sude judaizam, već da sagledaju vreme... isto mnogim nazovi hrišćanima je bog biblija, zarazili ste ih vi judaisti kao da je bog diktirao šta d se zapise, pa kada im se kaže da je povremeno i djavo diktirao posejavsi zlo seme u samoj bibliji, oni se cude, aaaa, pa to bog ne bi dozvolio... šta ja na to mogu, nastavite da napadate najpametnijeg, i najzasluznijeg, jer vi sami nemate mnogo pameti niti ikakvih zasluga?
pravda_i_istina
18. februar 2019. u 17.38
znaci boziji sveti proroci su jedno, ali isto po secanju, ima onih „proroka” koji kradu bpozije reci od svetih proroka - pronadji to mesto, tyr-e... znaci, ako je mojsiju diktirao, ako imamo svete proroke bozije, gde su vi loppovi koji kradu?

i sad umesto da ispostuje jednog genijalva kakav je bio pavle, a da zigosete pisca laznog potkrivenja koji je ocigledno krao od jezekilja i drugih, vi šta radite?

kako tumicas tyr-e, letecu knjigu kod zaharije, plus cursed? zašto zaharija drvljem i kamnejem po njoj, i zašto je ona sud svetu po dva njena stanovista, laznog kunjenja i kradje

rastumaci mi, ponudi bolji prevod i objašnjenje:

Zechariah 5 (KJV)
5 Then I turned, and lifted up mine eyes, and looked, and behold a flying roll.
2 And he said unto me, What seest thou? And I answered, I see a flying roll; the length thereof is twenty cubits, and the breadth thereof ten cubits.
3 Then said he unto me, This is the curse that goeth forth over the face of the whole earth: for every one that stealeth shall be cut off as on this side according to it; and every one that sweareth shall be cut off as on that side according to it.
4 I will bring it forth, saith the Lord of hosts, and it shall enter into the house of the thief, and into the house of him that sweareth falsely by my name: and it shall remain in the midst of his house, and shall consume it with the timber thereof and the stones thereof.

___TYR___
(***)
19. februar 2019. u 13.08
>>> pravda_i_istina: „...već sam se izjasnio da se inteligentiji nije rodio; nije moj problem sto vi zaslepljeni mislite da je pavle najlslabija karika hrišćanstva - da nije bilo pavla ne bi bilo ni ekspanzije hrišćantva,...”

*** Интелигентнијих од Савла је сигурно било, али лукавијих – тешко... Како да мислим да је Савле најслабија карика „хришћанства” кад је Савле измислио „хришћанство”?!
За експанзију „хришћанства” заслужни су римски цареви а не Савле. Прво Константин, а на крају Теодозије Велики који је прогласио „Хришћанство” државном религијом и, под претњом смрћу, забранио све остале религије. Даље је ишло брзо и лако уз већ познату Савлову: „1. Свака душа да се покорава властима које владају; јер нема власти да није од Бога, а што су власти, од Бога су постављене. 2. Тако који се супроти власти супроти се наредби Божијој; а који се супроте примиће грех на себе...” (Римљанима 13:1-2)
Па која власт не би погурала овако симпатичну религију?!

>>> pravda_i_istina: „...ostalo bi na nivou neke od mnogih judaistickih sekti, ali i danas mnogi nazovi hrišćani su na nivou judaistickih sekti - to nije i nikada ne može hrišćanstvo, kako bi ga ti voleo, potcinjenog judaizmu.”

*** Да ли је „хришћанство” потчињено или не јудаизму, мени лично, ништа не значи. Ви сте сами себе потчинили јудаизму укравши Танах од јевреја, а из Танаха концепт, у јудаизму и не баш тако битан, Месије и на основу тога створили, данас највећу, јудаистичку секту. Зато је смешно кад ви „хришћани” једни друге погрдно називате секташима а сви сте скупа припадници секте.

>>> pravda_i_istina: „... isto mnogim nazovi hrišćanima je bog biblija, zarazili ste ih vi judaisti kao da je bog diktirao šta d se zapise, pa kada im se kaže da je povremeno i djavo diktirao posejavsi zlo seme u samoj bibliji, oni se cude, aaaa, pa to bog ne bi dozvolio...”

*** Па нису вас јевреји натерали да прихватите Танах. Сами сте га узели тј. украли и преправљали према потреби. Ово је симпатично – „повремено и ђаво диктирао”... Баш бих волео да ми означиш делове Танаха тј. „Старог Завета” које је диктирао ђаво...

>>> pravda_i_istina: „... šta ja na to mogu, nastavite da napadate najpametnijeg, i najzasluznijeg, jer vi sami nemate mnogo pameti niti ikakvih zasluga?”

*** Благо нама глупима тј. сиромашнима духом, наше је царство небеско! А ти се само држи учења патолошког лажова Савла...

>>> pravda_i_istina: „znaci boziji sveti proroci su jedno, ali isto po secanju, ima onih ”proroka„ koji kradu bpozije reci od svetih proroka - pronadji to mesto, tyr-e... znaci, ako je mojsiju diktirao, ako imamo svete proroke bozije, gde su vi loppovi koji kradu?”

*** Лопова који краду од пророка је пун „Нови Завет”. И не само да краду него још и измишљају нова пророчанства. Матеј, на пример, каже: „23. И дошавши онамо, намести се у граду који се зове Назарет, да се збуде као што су казали пророци да ће се Назарећанин назвати.” Који пророци су то казали?

>>> pravda_i_istina: „... i sad umesto da ispostuje jednog genijalva kakav je bio pavle, a da zigosete pisca laznog potkrivenja koji je ocigledno krao od jezekilja i drugih, vi šta radite?”

*** Не мораш ми персирати... Савлово учење, које је примио на путу за Дамаск, од онога који се претвара у анђела светла, је чиста бласфемија... Нити га поштујем нити га жигошем, као ни писца Откровења. Није Савле крив што сте се ви примили на његове измишљотине.

>>> pravda_i_istina: „kako tumicas tyr-e, letecu knjigu kod zaharije, plus cursed? zašto zaharija drvljem i kamnejem po njoj, i zašto je ona sud svetu po dva njena stanovista, laznog kunjenja i kradje
rastumaci mi, ponudi bolji prevod i objašnjenje: ”

*** The Judaica Press Tanach prevod:
„ 1. And I returned, and I lifted my eyes and saw-and behold!-there was a flying scroll.
2. And he said to me, ”What do you see?„ and I said, ”I see a flying scroll, twenty cubits long and ten cubits wide.„
3. And he said to me; This is the curse that comes forth upon the face of the entire land; for, whoever stole was cleared from such as this, and whoever swore was cleared from such as this.
4. I have brought it forth, says the Lord of Hosts, and it shall come into the house of the thief and into the house of him that swears in My Name falsely. And it shall lodge in the midst of his house and destroy him, and his wood, and his stones.”

Захарије не проклиње књигу него се то проклетство односи на оне који краду и криво се заклињу...
Захарије не сипа дрвље и камење на књигу него каже да ће Бог проклетство унети у кућу и да ће проклетство стајати усред куће лопова и онога који се криво куне, да ће уништити кућу, и дрвље јој и камење (или уништити кућу скупа с њеним дрвљем и камењем).

Не видим никакву везу овог Захаријиног виђења са Откровењем, ако си на то мислио...

CTEBA
(penzioner)
19. februar 2019. u 18.44
ОК Тир,
Стално оптужујеш Христове следбенике, како су украли јеврејску Тору и написали Библију, еј лукави Салва измислио Библију.
Као прво ово нема никакве везе са реалношћу, превод са Хибру на Старо Грчки и Старо Јерменски је урађен у Александрији и почео је 3 века пре Христа а завршен је 132 године пре Христа.
Испада да је тај Салве био стварно генијалац јер је написао Библију, пар стотина година пре него шо се родио.
Ако се не варам превод је вршило око 70 теолога, а не тамо неки Салве.
Септуагинт је основа Библије која је и данас у употреби код Православних, са малим изменама код Католика, али не и код протестаната.
Септуагинт је био и основа јеврејског веровања све до Концила у Џамни, кад су рабаји одлучили да га више не примењују, и прешли су на традиционални Масоретик текст.
Разлог је у ствари био да су Јевреји хтели да се одвоје од ново насталог хришћанства.
Значи ако је Септуагинт био основа јеврејског веровања све до концила у Џамнији, који је био пар стотина година после Христа, како је онда ово што пише у Бибији неистинито?
Мислим Јевреји су превели на Старо Грчки и Старо Јерменски, па после решили да то не признају, и сад одједном то што пише у Библији није истина, а пре пар хиљада годна је била истина?
Само хришћанство је настало као покрет јевреја у Другом Темплу Јудајизна, као одговор на корупцију и све остало што се установило у јудаизму.
Значи идеја није била да се створи нова вера, већ да се јудаизам поврати на прави пут.
Рекао бих да се десило нешто непредвиђено, кад је та идеја почела да се шири по римском царству, и кад су пагани почели да прелазе на једнобоштво.
Чак и неки од Христових ученика су били против ширења тог новог јудаима на пагане.
Став је у томе да је Христоз почео са идејом да поврати Јевреје на прави пут, а завршило је са преласком пагана а не јевреја на тај пут.
У суштини то је оно што Јевреји не могу да преболе, да је све остало у оквиру јудаизма, завршило би се на реформи јудаизма и готово.
Већ сам сто пута рекао да Стари Завет, Библију видим само као темељ хришћанства где се углавном говори о нечем што са већином хришћана нема ништа заједничког.
Које благе везе имам ја са Аврамом, Давидом, Соломоном и другима?
Кад су они били, моји претци су били у степама и брдима негде иза Кавказа, а не у Израелу.
За мене хришћанство постаје после Христа, и већа је важност у Јевађељима, која говоре о хришћанству а не Библија која говори о јудаизму.
Мада са једним се слажем, оригинал је оригинал, и он је нај важнији, а сви остали преводи су само копије, нека боља нека гора.
Све у свему, ко је у праву зависи од погледа и вере појединца.
Ми хришћани верујемо у хришћанство и оно што нас учи, а јевреји верују у јудаизам.
Ко је у праву немам појма.

pravda_i_istina
19. februar 2019. u 19.09
hehe, steva je duhovit, nemajuci pojma ko je u pravu

tyre,
ekspanzija Pavlom sredinom prvog veka je bila DVA I PO veka pre konstantina - četvri vek; uostalom, i iz mog dosadasnjeg pisanja je jasno se Crkva drzala upravo do tog 4. veka, jer su do tada ocigledni jeretici (iz zapadnog krila crkve) zagovarali knj. Oktr. a ostali odbacivali

imajuci u vidu da su Pavlove poslanice među prvima od hrišćanskih spisa, da je prihvacen od svih, i danas otvoren za najsitniji detalj u najobimnijem opusu kada pricamo o hrišćantvu, ...

koji to mi, pa Hristos je bio jevrejin, prvi hrišćani su bili jevreji, prvobitna Hristova poruka, poslanje je upravo JEVREJIMA, prvi hrišćani su JUDEOhrišćani, pa je čak bio spor da li u kolikoj meri se drzati ciste neciste hrane itd

sekte? a zašto mislis da se pominju loze, odvodi, cokoti, kalemljenja, grane? vidi moj ekspoze o vera, apstraktno/konkretno

ja rekoh da je antihrist napisao lažno otkrivenje; mi hrišćani držimo zakon kojim se nazivaju proroci koji se ostvaruju u kontinuitetu, a ti mi reci na kog se odnosi JEREMIJA 23:30 Zato evo, ja ću na te proroke„, govori Gospod, ”koji jedan drugome kradu riječi moje.

NEMA POTREBE ZA RUGANJEM, mislio sam generalno zasluge hrišćanstva u zapadnoj civilizaciji, ako si nepristrasan moras priznati da su zasluge velike, mada je i licemerje veliko uporedivo sa judazimom, pa stari zavet je pun zastranjivanja i BOGA KOJI OPOMINJE, LJUTI PRETI ITD

Zaharija:
ima li još neke letece knjige ili je ovo jedinstven primer?
ima li još neke knjige prokletstvo za/na svu zemlju koja se pusta?
zašto je prokletstvo podeljeno, ili koji se kune krivo, ili koji krade, zar ne vazi ona ko laže, taj i krade?
a to da ja gresim da se odnosi na kucu, a ne na knjigu... kioliko ja znam ide jednima blagoslov, drugima prokletsvo, jednima spas, drugima propast, i dalje u tom smislu... ova leteca je nešto drugo, a ti mi je uporedi sa nekom bilo kojom knjigom gde su samo prokletstva za celu zemlju, i/ili nadji kontekst kod zaharije, čini mi se da nastavlja sa bezboznoscu

___TYR___
(***)
21. februar 2019. u 03.13
>>> Стева: „ОК Тир,
Стално оптужујеш Христове следбенике, како су украли јеврејску Тору и написали Библију, еј лукави Салва измислио Библију.”

*** Не мислим, наравно, да су буквално украли, у смислу да се неко пришуљао и непримећен узео Танах. Нити сам рекао да је неко написао Библију.
Чињеница је да су ти први „хришћани” узели Танах, оптужили јевреје да не знају и не схватају шта пише у Танаху, дали му ново име „Стари Завет”, прогласили га „завршеним” и утрпали га заједно са „новозаветним” списима у оно што се данас зове Библија. Дакле, фигуративно речено, украли су га...

>>> Стева: „Испада да је тај Салве био стварно генијалац јер је написао Библију, пар стотина година пре него шо се родио.”

*** Ви баш волете да ми трпате у уста речи које никада нисам изговорио... Рекао сам да је Савле из Танаха узео Месију и око њега створио причу преправљајући теологију Танаха. И рекао сам да би било у реду да је Савле написао своју књигу на основу својих визија... Кад сам рекао „узети туђу свету књигу и брљати по њој” мислио сам на његове следбенике... ОК, можда нисам баш био јасан...

>>> Стева: „Септуагинт је био и основа јеврејског веровања све до Концила у Џамни, кад су рабаји одлучили да га више не примењују, и прешли су на традиционални Масоретик текст.”

*** Септуагинта није била основа јеврејског веровања него су је користили јевреји који су говорили само грчки.
Оригинална Септуагинта је била превод само Торе, 5 Мојсијевих књига, и треба је разликовати од каснијих „Септуагинта”, „хришћанских” библија, које су настале преписивањем и додавањем Пророка и Списа.
Како је створена „хришћанска” Септуагинта описао је Ориген, ранохришћански писац и теолог, у свом писму Сексту Јулију Африканусу, коментаришући разлике у тексту у различитим преводима: „...И тако, када приметимо такве ствари, одмах ћемо одбацити, као лажне, копије које се користе у нашим црквама, и наредити братству да уклони свете књиге које су међу њима, и да наговоре јевреје, и убеде их да нам дају копије које ће бити неизмењене и без фалсификата...” (A Letter from Origen to Africanus, Ante-Nicene Fathers, Volume 4)
Дакле, већ тада се брљало и фалсификовало при састављању Библије. А онда, кад се претера, назад до јевреја по оригинал...

>>> Стева: „Само хришћанство је настало као покрет јевреја у Другом Темплу Јудајизна, као одговор на корупцију и све остало што се установило у јудаизму.
Значи идеја није била да се створи нова вера, већ да се јудаизам поврати на прави пут...”

*** Таквих проповедника, као раби Јешуа, који су хтели нешто променити у јудаизму, је било безброј у то време. И из самих јеванђеља је видљиво, сам Исус каже, да је дошао „само изгубљеним овцама дома Израиљева” и наредио својим ученицима да не иду незнабожцима. Његови ученици настављају практиковати јудаизам у Храму после његове смрти. „Хришћанство” настаје појавом Савла који своју причу шири и међу незнабожцима – баш супротно упутству Исусовом.

>>> Стева: „Рекао бих да се десило нешто непредвиђено, кад је та идеја почела да се шири по римском царству, и кад су пагани почели да прелазе на једнобоштво.
Чак и неки од Христових ученика су били против ширења тог новог јудаима на пагане.”

*** Раби Јешуа није предвидео појаву Савла из Тарза. И наравно да су неки од ученика били против јер је учитељ више пута нагласио да се не иде међу незнабожце. И ово показује да је Савлово учење било супротно од учења раби Јешуе.

>>> Стева: „Став је у томе да је Христоз почео са идејом да поврати Јевреје на прави пут, а завршило је са преласком пагана а не јевреја на тај пут.”

*** Да, раби Јешуа је почео са идејом да изгубљене овце дома Израиљева врати на прави пут, а завршило се Савловим измишљањем нове религије.

>>> Стева: „У суштини то је оно што Јевреји не могу да преболе, да је све остало у оквиру јудаизма, завршило би се на реформи јудаизма и готово.”

*** Јевреји немају шта да преболе или не преболе везано за Савлову причу која ни на који начин није теолошки утицала на јудаизам. Нажалост, Савлова прича о наводној јеврејској кривици за смрт „Господа Исуса Христоса Божјег Јединородног Сина” је, кроз историју, скупо коштала дом Израиљев.

>>> Стева: „Већ сам сто пута рекао да Стари Завет, Библију видим само као темељ хришћанства где се углавном говори о нечем што са већином хришћана нема ништа заједничког.”

*** Како нема ништа заједничко?! Па централна фигура „хришћанства” – Месија – је узет из Танаха. 300 пророчанстава о том „Месији” сте узели из Танаха. Причате о 10 божијих заповести које сте узели из Танаха...

>>> Стева: „Које благе везе имам ја са Аврамом, Давидом, Соломоном и другима?
Кад су они били, моји претци су били у степама и брдима негде иза Кавказа, а не у Израелу.”

*** А какве везе имате са „Исусом Христом”? Кад је он био, ваши преци су још увек били у степама и брдима негде иза Кавказа...

>>> Стева: „За мене хришћанство постаје после Христа, и већа је важност у Јевађељима, која говоре о хришћанству а не Библија која говори о јудаизму.”

*** Слажем се да „хришћанство” постаје после „Исуса Христа”. Он није имао појма о било каквом „хришћанству”...

___TYR___
(***)
21. februar 2019. u 03.44
>>> pravda_i_istina: „tyre,
ekspanzija Pavlom sredinom prvog veka je bila DVA I PO veka pre konstantina - četvri vek”

*** У првом веку се још увек ради о минорним групицама Савлових следбеника а не о некаквој енормној експанзији. Тек од Констатина, и његовог Миланског едикта, „хришћанство” креће у поход. А посебно, како сам већ горе навео, после Теодозија Великог који је под претњом смрћу забранио све религије осим „Хришћанства”.

>>> pravda_i_istina: „koji to mi, pa Hristos je bio jevrejin, prvi hrišćani su bili jevreji, prvobitna Hristova poruka, poslanje je upravo JEVREJIMA, prvi hrišćani su JUDEOhrišćani, pa je čak bio spor da li u kolikoj meri se drzati ciste neciste hrane itd”

*** Да, раби Јешуа је би јевреј и учио је да се не иде међу незнабожце. Ко је Савла посало међу незнабожце?

>>> pravda_i_istina: „NEMA POTREBE ZA RUGANJEM, mislio sam generalno zasluge hrišćanstva u zapadnoj civilizaciji, ako si nepristrasan moras priznati da su zasluge velike,”

*** „Хришћанство” је једна од највећих катастрофа у људској историји (цитат, Британски филозоф А.N. Whitehead). Вековима су „хришћански” фанатици кочили напредак у науци и култури, уништавали и пљачкали древне цивилизације и масакрирали неистомишљенике... Заиста „велике заслуге”...

>>> pravda_i_istina: „Zaharija:
ima li još neke letece knjige ili je ovo jedinstven primer?”

*** Не знам о чему овде причаш (и иначе помало неразумљиво причаш)... Порука је јасна: проклетство пада на оне који не држе уредбе и законе. Не видим ту ништа мистично или прикривено.

И заборавио си, случајно или намерно, да означиш делове Танаха тј. „Старог Завета” које је диктирао ђаво...

pravda_i_istina
21. februar 2019. u 08.00
ja sam se izjasnio da su delovi koji su usli u novi zavet diktirani od djavola antihristu, tzv jovanovo otkrivenje

ti navodis zapadne hrišćanske fanatike pod antihristovim ucenjem laznog otkrivenja

Jevrej Isus je takođe isao među neznabozacke gradove, dokaz ondasnje helenizacije je Dekapolj npr., neka jevandjelja pisana na grckom, a neka na aramejskom koji danas možda i ne postoji, osim negde u iraku? neki jevrejski sektas je napisao lažno otkrivenje ali je slabo znao grcki jezik

u 1. veku, po razorenju jerusalima, hrišćantvo je moglo da nestane, pavle je osnovao prve crkve, i to je prva ekspanzija koja je bitna za hrišćantvo, ...

...putevi na istok geografski, istorijski ka pravoslavlju, vode ocuvanju Hristove Crkve, a na zapad, ka Rimu i r-katolicizmu vode u propast, katastrofu istorijski ociglednu, sada se već naziru naredna 2 milenijuma

pravda_i_istina
21. februar 2019. u 14.20
TYR:

Порука је јасна: проклетство пада на оне који не држе уредбе и законе.

Ne piše tako, ni u engleskom prevodu koji si ti ponudio, već se pominju oni koji se lažno kunu (u ime Gospodnje) na/PO jednoj strani te knjige LETECE, a po drugoj koji kradu,ne znam zašto sada menjas ako si prvo dobro preveo, nasao prevod.

IMA LI JOS NEKE KNJIGE KOJA JE leteca, prorocke ili ne - to je bilo moje pitanje, ali ti si poceo da izmišljas ko ovi sektasi, prividjaju ti se uredbe i zakoni svuda i gde se ne pominju.

(или уништити кућу скупа с њеним дрвљем и камењем).
odakle kuci drvlje i kamenje, ajde malo ukljuci mozak ko još drzi drvlje i kamenje u kuci?
šta znaci drvlje i kamenje, jel znaš uopste?
CTEBA
(penzioner)
23. februar 2019. u 10.13
Извини ТИР, касним са одговором, али стрефило ме нешто ових дана па ми и није било до интернета.
Све ово што постављаш, има своје али је потпуно неважно за хришћанство.
Хришћанство (бар за мене) није Библија, Јеванђеље, или било која књига.
Чхишћанство је покрет произашао после смрти и васкресења Христовог.
За хришћанство није важно шта пише у Тори, Танаху, дал је Христос Помазаник или шта већ што ти овде стално потенцираш.
За хришћанство је важно васкресење, победа живота над смрћу.
То је покренуло масе да прихвате Христово учење, а не дал је Соломон рекао ово а Давид оно.
Христос је рзапет, умро је на крсту, Римљани су га однели у пећину, затворили једини улаз стеном и постаили стражу.
Ово је урађено да се спречи да његови следбеници узму тело и прогласе да је васкресао.
Кад је стена склоњена, тело није било у пећини.
Значи да се Христово предскаање испунило.
За нестанак тела нико није имао одговор.
Римљани су прво силом покушали да сузбију хришћанство, бацали су их у арену лавовима, убијали су их гладиатори, али ефекат је био супротан, хришћани се нису бојали смрти и мирно су се молили и чекали крај.
То је снага хришћанства, тај недостатак страха од смрти.
Стално се Константину приписује како је схватио истину и прогласио хришћанство званичном вером, али је истовремено остао паган.
Хришћанство је представљало смртну рану за друштвени поредак, јер ако се људи не боје смрти, онда не можеш да владаш над љима.
Бар по мени тај потез Константина је био одлучујући, јер давањем свих права хришћанима, успео је да створи црквену хиерархију, да направи ту структуру, где је на врху, патријарх или папа, па владике или бискупи итд, итд.
За узврат хијерархија је стала уз државу, и опасност је прошла, јер више та победа над смрћу није толико истицана.
У јудаизму исто тако постоји та хиерархија, главни рабај па они истод, а обични људи морају да слушају.
И дан данас у свим религијама, постоји та хиерархија, а ко јој се супротстави буде избачен.
Избачен због чега, због непоштовања Бога, или људи који воде религиозну групу.
Зато ТИР, све то што наводиш, да је украдено од Јевреја итд, нема никакву важност јер снага хришћанства је победа над смрћу а не дал је исправно што тише у Бибији или Танаху.
pravda_i_istina
23. februar 2019. u 11.24
nema šta steva je zasluzio plus ovom replikom, a kljucna stvar je hijerarhija i zato je potrebno da mene stavi u njen konktekst vezavsi me da ne delujem, bilo da mi objasni kao srbinu da sam irelevantan, bilo u teologiji, ...i tako steva ne ceni Reč Gospodnju, da ko hoće da bude veci taj da sluzi, već kaže; HIJERARHIJA.
p.s. ipak sam trebao da mu dam minus, a ne plus
pravda_i_istina
23. februar 2019. u 11.31
За узврат хијерархија је стала уз државу, и опасност је прошла, јер више та победа над смрћу није толико истицана.

da, rekoh već ranije, radi se o stevinom kukavicluku, a Reč Gopodnja kaže da ko hoće da sacuva svoj zivot izgubice ga, ... ja nemam ništa protiv kukavicluka stevinog, samo bi da budemo intelektualno posteni.
Gospod veli: „ko hoće zivot svoj da sacuva, izgubice ga, a ko izgubi zivot svoj mene radi i jevandjelja onaj će ga sacuvati”
OSNOVNA GRESKA JE DA JEVANDJELJE RADOSNA VEST NIJE SVE MED I MLEKO, već ima i preciznih uputstva na koje ljudi ne žele da paze, i kad god ja kažem precizna, 1 drvo, ljudi sire i podmecu sumu, a kada im pokzujem sumu - kontekst gde je to 1 drvo, oni kažu da im treba cepanica da je zaloze
pravda_i_istina
23. februar 2019. u 11.33
grana im ispred nosa stoji, a oni ne vide
pravda_i_istina
23. februar 2019. u 11.35
hoće cepanice, jer njih možeš da slozis hijerarhijski, zgodne su za zaloziti ih u pec ognjenu
pravda_i_istina
23. februar 2019. u 11.45
nego mi stevo, kukavce, ruski gas i americke krave sa svojim gasovima pokvarise posao, zalozio bih ja već svu tu tvoju hijerarhiju, letele bi varnice iz peci ognjene na sve strane, pa bi onda pitao srbin li sam
___TYR___
(***)
24. februar 2019. u 06.25
>>> CTEBA: „Извини ТИР, касним са одговором, али стрефило ме нешто ових дана па ми и није било до интернета.”

*** Само полако чика Стево... Нигде не журимо...

>>> CTEBA: „Чхишћанство је покрет произашао после смрти и васкресења Христовог.
За хришћанство није важно шта пише у Тори, Танаху, дал је Христос Помазаник или шта већ што ти овде стално потенцираш.”

*** Слажем се, то сам већ рекао, да је „хришћанство” настало после дешавања око „Исуса Христа” - појавом Савла из Тарза и његовог учења.
„Христос” је грчки превод хебрејског „Месија” што значи „Помазаник”. Дакле, Ви „хришћани” већ у самом називу ваше религије имате преведени појам из Танаха, па чак и за потврду и објашњење о рођењу, пореклу, смрти, васкрсењу „Исуса Христа” посежете у Танах. И то радите већ 2000 година тако да је врло очигледно да је за „хришћанство” (можда не и за Вас) јако важно шта пише у Танаху.

>>> CTEBA: „За хришћанство је важно васкресење, победа живота над смрћу. То је покренуло масе да прихвате Христово учење, а не дал је Соломон рекао ово а Давид оно.”

*** Иако ви „хришћани” тврдите да је „Исус Христ” Месија из пророчанстава Танаха, нигде у Танаху не стоји да ће Месија васкрснути. Тај Савлов „Месија” је некакав други „помазаник” који нема везе са пророчанствима на која се ви „хришћани” позивате.
Победа живота над смрћу би била да је „Исус Христ” васкрснувши, тако „жив” наставио проповедати своје учење. Међутим, он нестаде... Па су онда његови ученици очекивали да се врло брзо врати, што је јасно видљиво у „новозаветним” списима:

„...15. Јер вам ово казујемо речју Господњом да ми који живимо и останемо за долазак Господњи, нећемо претећи оних који су помрли.
16. Јер ће сам Господ са заповешћу, са гласом Арханђеловим, и с трубом Божјом сићи с неба; и мртви у Христу васкрснуће најпре;
17. А потом ми живи који смо остали, заједно с њима бићемо узети у облаке на сусрет Господу на небо, и тако ћемо свагда с Господом бити.
18. Тако утешавајте један другог овим речима...” 1.Солуњанима 4:15-18

И сам Савле сматра да ће се „други долазак” десити за његовог живота и да ће он жив бити узет у облаке!
А то су прихватили и остали писци па настављају да убеђују једни друге:

„...23. А кад вас потерају у једном граду, бежите у други. Јер вам кажем заиста: нећете обићи градова Израиљевих док дође Син човечији...” (Матеј 10:23)

Израел ни тада а ни данас није баш велика земља...

„...18. Децо! Последње је време, и као што чусте да ће доћи антихрист, и сад многи антихристи посташе; по том познајемо да је последњи час...” (1.Јованова 2:18)

„Последњи час” који траје већ 2000 година?!

„...1. Откривење Исуса Христа, које даде Њему Бог, да покаже слугама својим шта ће скоро бити, и показа, пославши по анђелу свом слузи свом Јовану,
2. Који сведочи реч Божију и сведочанство Исуса Христа, и шта год виде.
3. Благо ономе који чита и онима који слушају речи пророштва, и држе шта је написано у њему; јер је време близу...” (Откривење 1:1-3)

„...33. Тако и ви кад видите све ово, знајте да је близу код врата. 34. Заиста вам кажем: овај нараштај неће проћи док се ово све не збуде...” (Матеј 24:33-34)

Не верујем баш да је „васкрсење” покренуло „масе” да прихвате „хришћанство”. Сиромашнима је „хришћанство” било занимљиво јер им је нудило бољи „живот” на „оном свету”, а богатима тј. власти Савлова парола да је „сва власт од бога дата”.

___TYR___
(***)
24. februar 2019. u 06.28
>>> CTEBA: „Римљани су прво силом покушали да сузбију хришћанство, бацали су их у арену лавовима, убијали су их гладиатори, али ефекат је био супротан, хришћани се нису бојали смрти и мирно су се молили и чекали крај. ”

*** Познато је да су римљани толерисали, па чак и сами прихватали, разне религије на освојеним територијама тако да та прича о прогањању „хришћана” зато што су „хришћани” не држи воду. Па и сам Савле је у Риму, Нерону пред носом, проповедао „хришћанство” и „нико му не брањаше”.
У Никомидији (данашњи Измит), главном граду источног дела римског царства, на главном тргу, насупрот царске палаче, у време „прогањања” подигнута је највећа „хришћанска” црква тог времена, у којој је, наводно, спаљено 20.000 никомидијских мученика...
На Први никејски сабор позвано је 1800 епископа из целог царства... Сви су се они сакривали у катакомбама и кроз тунеле, непримећени, стигли до Никеје...

Све те приче о некаквим великим прогонима и силним мученицима је измислио и записао највећи „хришћански” фалсификатор Јевсевије Кесаријски почетком 4. века., лик који је такође „пронашао” писма које је сам „Исус Христ” разменио са Едеским краљем Авгаром...

>>> CTEBA: „То је снага хришћанства, тај недостатак страха од смрти.”

***„...13. А Павле одговори и рече: Шта чините те плачете и цепате ми срце? Јер ја не само свезан бити хоћу, НЕГО И УМРЕТИ У ЈЕРУСАЛИМУ ГОТОВ САМ ЗА ИМЕ ГОСПОДА ИСУСА...” (Дела 21:13)

И шта се десило када је Савле требао да умре у Јерусалиму? Показао је тај „недостатак страха од смрти”, и збрисао за Рим где је живео о свом трошку:

„...Ћесару идем. 12. Тада Фист, поговоривши са саветницима, одговори: Ћесару рече да хоћеш: ћесару ћеш поћи...” (Дела 25:11-12)

>>> CTEBA: „Стално се Константину приписује како је схватио истину и прогласио хришћанство званичном вером, али је истовремено остао паган. Хришћанство је представљало смртну рану за друштвени поредак, јер ако се људи не боје смрти, онда не можеш да владаш над љима.”

*** Константин је схватио истину у Савловој „заповести” „Свака душа да се покорава властима које владају; јер нема власти да није од Бога, а што су власти, од Бога су постављене. 2. Тако који се супроти власти супроти се наредби Божијој; а који се супроте примиће грех на себе.”.
„Хришћанство” у то време није представљало опасност за друштвени поредак. Баш напротив, плашење потчињених грехом ако се противе властима и обећање бољег „живота” на „оном свету” су погодовали тадашњем поретку. То је Константин добро схватио и врло паметно употребио, не из љубави и поштовања према „хришћанству” него из користи, што показује и чињеница да је до смрти остао „паганин”. Међутим, Константин баш и није толико битан у тој причи, како му се приписује. Главни играч у причи о ширењу „хришћанства”, којег се случајно или намерно заобилази, је Теодосије Велики који 380. године, у свом едикту, проглашава „хришћанство”, због већ горе споменутих предности, једином дозвољеном религијом у римском царству, а све остале, под претњом смрћу, забрањује.

>>> CTEBA: „Бар по мени тај потез Константина је био одлучујући, јер давањем свих права хришћанима, успео је да створи црквену хиерархију, да направи ту структуру, где је на врху, патријарх или папа, па владике или бискупи итд, итд. За узврат хијерархија је стала уз државу, и опасност је прошла, јер више та победа над смрћу није толико истицана.”

*** Та спрега црквене хијерархије и државе је довела до хиљадугодишњег мрака европске цивилизације. Не само да је уништавана већ постојећа нехришћанска културна и историјска баштина, него је спречаван и напредак цивилизације у сваком смислу.

>>> CTEBA: „Зато ТИР, све то што наводиш, да је украдено од Јевреја итд, нема никакву важност јер снага хришћанства је победа над смрћу а не дал је исправно што тише у Бибији или Танаху.”

*** Како се очитује та „победа над смрћу” данас и кроз историју? Ко је и на који начин победник? Само они који поверују у „Исуса Христа” и његово „васкрсење”? Како се та „победа” одражава на оне који су умрли пре појаве „Исуса Христа” и нису имали прилику да поверују? На данашње хиндусе, будисте...? На мене и на Вас?
CTEBA
(penzioner)
24. februar 2019. u 08.56
Ех ТИР, опет удри по оном што пише у књигама.
Значи и за тебе као и овог изнад нај важније је шта је записано, а не шта се догађа.
Ако не пише у Библији или Танаху онда није тачно, јел тако?
Твоје оприцање васкресења и победе над смрћу се не заснива ни на каквим доказима, већ се позиваш на шта је где записано, и шта је који историчар записао.
Постоји безброј разних историчара који тврде све и свашта, па је лако пронаћи неког чије се пиање слаже са твојим погледом.
До сада нисам ни споменуо Јевреје који су за Христа, али верујем да ти је познато да Месианиц Јевреји верују да је Христос Помазаник и Месаја.
По њиховом веровању Исус је једно од три божја лица, верују у Свету Тројицу и да је Нови Завет ауторитет.
Себе називају „маминим” и „јехудим”.
Ова верска група се брзо шири међу јеврејима и имаих негде око пола милиона шром света.
И шта сад дал треба да поставим како су и јевреји прогледали и прихватили ...
Зато за сваког од историчара којег си навео могу да ти поставим 10 који имају супротно мишљење.
Вера није у оном шта пише или шта неко каже, већ у оном што неко верује.
То о томе да Римљани нису прогањали хришћане је као кад неки тврде да су концентрациони логори били одмаралишта. Друго скачеш из века у век и назад те однос према хришћанима одмах по Христу, те сад код Константина, па опет назад.
Сваки временски период је имао свој став, и тај став се стално мења.

Како сад па губљење страха од смрти није опасно по друштвени систем?
Да није опасно нико не би мењао хришћанство и ова црквена хијерархија не би ни постојала.
То је разлика између хришћана и јевреја, прави и искрени хришћанин се не боји смрти, једноставно само једна прелазна фаза у вечности.
Ниси био овде једно време и поставио сам пар тема о новим проналасцима квантне мехаике који се подударају са веровањем хришћана у васкресење и вечност.
Ако је нама данас са овим малим знањем богуће на основу података у једној честици ту честицу створити негде другде, које су ек могућности једног суер интелегентног бића?

Е сад ово на крају је интересантно:
„*** Како се очитује та ”победа над смрћу„ данас и кроз историју? Ко је и на који начин победник? Само они који поверују у ”Исуса Христа„ и његово ”васкрсење„”? Како се та „победа” одражава на оне који су умрли пре појаве „Исуса Христа” и нису имали прилику да поверују? На данашње хиндусе, будисте...? На мене и на Вас? „

Где сам и када ја рекао да само хришћани, или православци могу да ”васкрсну„?
Ако је Бог створио човека, и ако верујеш у то, онда како је могуће да човек није човек, јер је друге вере?
Христос није победио смрт за одабране већ за све људе, свакоме је показано да смрт није крај, а како ће он то прихватити, то је његова ствар.
pravda_i_istina
24. februar 2019. u 10.51
Значи и за тебе као и овог изнад нај важније је шта је записано, а не шта се догађа.

pa ti i sam pitas ovog iznad gde si ti to rekao, jer se covek drzi z reč, a vo za rogove. ja nigde nisam rekao da me ne zanima šta se dogadja, ali Hristos je rekao i Jovanu i Jakovu za njihove zivote, nije Jovanu rekao da će na Patmosu za bude sahranjen sa 100 godina, a to i nije uopste verovatno, jer ko je od njih živeo toliko dugo.
mi proveramo šta je zapisano, nemamo film ili audio zapis, pa da proverimo, kako drugacije
pravda_i_istina
24. februar 2019. u 11.49
Где сам и када ја рекао да само хришћани, или православци могу да „васкрсну”?
Ако је Бог створио човека, и ако верујеш у то, онда како је могуће да човек није човек, јер је друге вере?
Христос није победио смрт за одабране већ за све људе, свакоме је показано да смрт није крај, а како ће он то прихватити, то је његова ствар.

vIDIS, na ovome primeru, ja ne stavljam sebe u prvi plan, već se pozivam na Istinu Jevandjelja, Hristos je bio upravo zbog JEVANDJELJA, ucenike njegove zovemo JEVANDJELISTIMA, jevandjelje je rekao da idu i propovedaju itd.
http://geocities.ws/svetopismo/pitanja.htm#topic4
Ako istina jevandjelja tvrdi da će svi i dobri i zli vaskrsnuti u jedan čas jedni u vaskrsenje života, a drugi u vaskrsenje suda, U JEDAN ČAS (4-TO JEVANDJELJE 5,29), i ako Starozavetni Svet Prorok Božiji Danilo (12,2) tvrdi da mnogo onih koji spavaju će se probuditi iz praha zemaljskog, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni,
KAKO ONDA MOŽETE DA VERUJETE LAŽNOM OTKRIVENJU DA POSTOJE DVA ZASEBNA VASKRSENJA, POSEBNO ZA SVETE, PA KROZ HILJADU GODINA ZA SVE OSTALE [OTK. 20,6...]?
OVO NIKO NE MOŽE DA KAŽE DA JE SIMBOLIČNO, ALEGORIJSKI ILI ŠTA GOD:
JEDNO ILI DVA?

LAŽOV JE IZMISLIO DRUGO VASKRSENJE, DA BI VAS NAGNAO DA VERUJETE U SMRT [PUT, SMRT I REINKARNACIJU], UMESTO U PUT, ISTINU I ŽIVOT, TJ. DA ĆETE PRVO UMRETI, PA ONDA VASKRSAVATI (PA LAŽ O DVE SMRTI), ŠTO ZNAČI DA SADA NE ČEKATE DRUGI DOLAZAK GOSPODNJI I NE VERUJETE NI PAVLU DA NEĆEMO SVI POMRETI ČEKAJUĆI VASKRSENJE MINULIH (1. KORINĆANIMA 15,51). LAŽNO OTKRIVENJE PAK TVRDI DA SU BLAŽENI ONI KOJI UMIRU, TJ. MRTVI, ALI TEK OD ODREDJENOG VREMENA [14,13, OD ŽIGOSANJA - 14,9], ČIME UGOVARATE SA SMRĆU (SMRT JE VALJDA NEPRIJATELJ), ŠTO ĆE VAM SE UNIŠTITI (ISAIJA 28,18).
Lepo reče Gospod jednome: Ostavi neka mrtvi sahranjuju svoje mrtvace, a ti hajde te objavljuj Carstvo Božije (Luka 9,60).
PISAC LAŽNOG OTKRIVENJA JE ČOVEKOUBICA KOJI GAZI PO HRISTOVOM GOVORU NA GORI O BLAŽENSTVIMA KAO NAJŠIREM KONTEKSTU HRIŠĆANSTVA OD DEČIJE BEZAZLENOSTI (KOJA JOŠ NISI NI VIDELA, NI ČULA DA SMRT POSTOJI!), PREKO SVIH PONIŽENIH, POTLAČENIH, PA DO PROGONJENIH PROROKA TE APOSTOLA KOJI SU PRIMER SVETLOSTI SVETU, SO ZEMLJI, UČENICI KOJI SU SE ODREKLI SVEGA ŠTO SU IMALI DA BI POŠLI ZA GOSPODOM. I NAPRAVI GOSPOD CRKVU SVOJU, ALI DODJE DJAVO I POSEJA KUKOLJ I LJUDI POVEROVAŠE U ŽIG ZVERI, I EVO UMESTO DA ČEKAJU GOSPODA I VASKRSENJE, ČEKAJU ZVER I NJEN ŽIG.
DVE ČINJENICE PRE SVIH HOĆU DA UPAMTITE: GOSPOD JE PRIMIO ZAPOVEST OD BOGA OCA DA SPASE I OTKUPI LJUDSKI ROD SA VLAŠĆU KOJU JE PRIMIO DA POLOŽI SVOJ ŽIVOT I OPET GA UZME (4. JEVANDJELJE 10,18), BLAŽENI KOJI NE VIDEŠE A VERUJU, I JOŠ REČE PO VASKRSENJU DA MU SE DADE SVAKA VLAST NA NEBU I NA ZEMLJI (MATEJ 28,18), ALI I UPITA RANIJE, SIN ČOVEČIJI KAD DODJE HOĆE LI NAĆI VERU NA ZEMLJI (LUKA 18,8), i to u kom kontekstu upita? U kontekstu pitanja na koje i dade odgovor: LUKA 18,7-8 A zar Bog neće odbraniti izabranike svoje koji mu vapiju dan i noć, i zar će oklevati? Kažem vam da će ih ubrzo odbraniti.
LAŽNO OTKRIVENJE, PAK, TVRDI DA SE ZVERI DADE VLAST NAD SVAKIM RODOM I NARODOM I JEZIKOM I PLEMENOM [OTK.13,7], po njemu mrtvi vapiju za osvetom, a odgovara im se da još ima da budu pobijeni kao i oni [OTK. 6,10-11]. Koji to mrtvi u kojim belim haljinama, ako Sveti Stefan čije lice bi kao andjela, na samrti kleče na kolena i pomoli se Gospodu da onima koji su ga kamenovali do smrti ne uračuna taj greh (DELA 6,15 I 7,60), sledeći Hristov primer praštanja (LUKA 23,34)?
pravda_i_istina
24. februar 2019. u 11.59
Koga Bog treba da odbrani sad, ako se covecanstvo deli na one koji ne poverovase HRISTU I ONE KOJI POVEROVASE DJAVOLU, odabravsi da umesto Hrista, prvo sacekaju antihrista [jer rece negde apostol] i ispune njegov armagedon/apokalipsu. Vi ste to odabrali, da se istrebite, a OSTATAK - izabrane će Bog lako, VRLO LAKO ODBRANITI.

to što je apostol rekao za antihrista da treba da se pojavi, pojavio se i napisao lažno otkrivenje, dokaze vam objavljujem koliko god treba i koliko god hocete.
___TYR___
(***)
24. februar 2019. u 12.26
>>> CTEBA: „Ех ТИР, опет удри по оном што пише у књигама.
Значи и за тебе као и овог изнад нај важније је шта је записано, а не шта се догађа.”

*** Па како би знали шта се догађа и шта се догађало ако не узмемо књиге у руке?! Рекли сте, на пример: „По Риљанима, умро је на крсту, однен у пећину, пећима је затворенера а и пред њом је била стража. Кад је отворена, тело више није било у њој.”

Како знате да се то десило ако нисте читали. Не верујем да сте лично присуствовали суђењу, погубљењу и „васкрсењу” „Исуса Христа”. Или сте можда имали визију?

Па спомињете да сте поставили тему о квантној механици. То што знате о квантној механици сте негде прочитали или сте сами радили експерименте? Или сте имали визију?

Ништа без књига...

>>> CTEBA: „Твоје оприцање васкресења и победе над смрћу се не заснива ни на каквим доказима, већ се позиваш на шта је где записано, и шта је који историчар записао.”

*** А какве Ви доказе имате о томе осим „новозаветних” списа? Ниједан познати историчар тог времена није видео ни записао помрчину Сунца после смрти разапетог „Исуса Христа”, ни земљотрес, ни зомбије који су устали из гробова и бауљали по Јерузалиму... Тешко да тако крупне ствари неко не би записао...

>>> CTEBA: „Где сам и када ја рекао да само хришћани, или православци могу да ”васкрсну„? Ако је Бог створио човека, и ако верујеш у то, онда како је могуће да човек није човек, јер је друге вере? Христос није победио смрт за одабране већ за све људе, свакоме је показано да смрт није крај, а како ће он то прихватити, то је његова ствар.”

*** Па према „Новом Завету” није све то баш тако бајно и сјајно како Ви тврдите.

Зар не каже сам „Исус Христ” – „Ко није са мном, против мене је”.

Савле каже: „...27. Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте. 28. Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушког рода ни женског; јер сте ви сви једно у Христу Исусу...”

Дакле, нема ту ових и оних само ако се у „Христа” крсте... А шта са онима који нису крштени?

Па Савле каже „јер, ако признајеш устима својим да је Исус Господ, и верујеш у срцу свом да Га Бог подиже из мртвих, бићеш спасен.” и „да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса Христа,...”

Шта са онима који не признају да је „Исус” господ и не верују у „Исуса Христа”?

Како се у то Ваше објашњење уклапа „...Тада ће рећи и онима што Му стоје с леве стране: Идите од мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и анђелима његовим...”?

Можете ли ми ту причу о „победи над смрћу” објаснити на примеру, рецимо, једног сељака са Тибета, доброг „к'о лебац”, будисте, који никада није чуо за „Исуса Христа”, а камоли се крстио? Иде ли он лево или десно? Може ли он „победити смрт”?

pravda_i_istina
24. februar 2019. u 14.31
Како знате да се то десило ако нисте читали. Не верујем да сте лично присуствовали суђењу, погубљењу и „васкрсењу” „Исуса Христа”. Или сте можда имали визију?

re; pa čitamo talmud pa znamo
Вавилонски Талмуд (70 – 500 АД) , колекција јеврејских рабинских списа, у којима постоји неколико рефера у вези Христа. Најпоузданији је део Талмуда који је прикупљен у периоду до 200 АД, и управо ту налазимо и најзначајније помињање Христа:

«На ноћ Пасхе, Јешу (Yeshu) је обешен. Четрдесет дана пре погубљења, један викар је рекао ‘да ће Он бити каменован јер је упражњавао враџбине и подстицао Израиљ на отпад од вере.’»

Наведени текст говори о:
- Јешу, што је изговор Христовог имена на хебрејском језику.
- Вешању уместо о распећу, што на први поглед делује збуњујуће, али је реч само о синониму, јер се исти израз налази и у (Гал. 3,13), (Лука 23,39), а односи се на двојицу лопова који су били распети заједно са Христом.
- Распећу навече уочи годишњег празника Јевреја – Пасхе.
- Плановима које су Јеврејске старешине правиле унапред, да елиминишу Христа путем каменовања.
- Разлозима за Христово распеће, након оптужби за упражњавање враџбина и подстицања Јевреја на отказивање послушности верским старешинама. Ове оптужбе су потпуно у складу са оптужбама Фарисеја из јеванђеља (Мат. 12,24). Поред тога, оне су додатни доказ о чудесима које је Христ изводио око себе. Пошто су та чудеса била толико очигледна, нису се могла забашурити и једини излаз је био да се окарактеришу као враџбине. Оптужбе за подстивцање на отпад од вере су потпуно у складу са оптужбама из јеванђеља (Лука 23,2-5).
Gaius Cornelius Tacitus – Тацит (56 – 117 АД) , Римски сенатор и историчар пишући о одлуци императора Нера да оптужи Хришћане за пожар који је уништио Рим 64. године после Христа каже:

«Неро је свалио кривицу на омрзнуту групу, звану у народу Хришћани. Христ, одакле група и доби име, је подвргнут најгорој казни за време владавине Тиберија, коју је извршио Понтије Пилат, и најгоре празноверје, угушено за моменат, појавило се не само у Јудеји, првом извору зла, него чак и у Риму...».

Наведени текст:
- Даје потврду о пореклу имена Хришћани а самим тим и историјско постојање Исуса Христа.
- Говори о Христовом распећу, казни која је у то доба у Римском Царству била најгора могућа казна.
- Потврђује време извршења казне за време Понтија Пилата.
- Говори о «најгорем празноверју» које се после распећа проширило чак и на Рим – заправо Христовом васкрсењу које је за једног многобошца Римљанина, какав је био Тацит, једино тако могло и звучати.

*** А какве Ви доказе имате о томе осим „новозаветних” списа? Ниједан познати историчар тог времена није видео ни записао помрчину Сунца после смрти разапетог „Исуса Христа

re; pa čitamo i nehrišćanske izvore onoga vremena kao npr.;

Thallus - Талус (цца. 52 АД) , историчар, који је написао историју Источног Медитерана од тројанских ратова, до његових дана. Његови текстови су пронађеи само као цитати у делима других писаца. Јулије Африканус, у своме делу из 221. АД спомиње Талусово писање о сунчевој еклипси:

«На цели свет је пала најстрашнија тама; и стене се померише од земљотреса, и многа места у Јудеји а и у другим областима беху сравњена. Ово помрачење Талус, у својој трећој књизи историје, назива, ЕКЛИПСОМ КОЈА СЕ ДЕСИЛА БЕЗ ИКАКВОГ РАЗЛОГА.»

Да ли је ово рефер на еклипсу која се десила у време Христовог погубљења: «A бијаше око шестога часа, и тама би по свој земљи до часа деветога. И помрча сунце, и завјеса храмовна раздрије се напола.» (Лука 23, 44-45)? Чудновато је то што је Христово погубљење извршено на Пасху, која је увек у време пуног месеца, када су Сунце и Месец на супротним странама Земље, и када је еклипса немогућа. Не каже ли исто то и Талус у својој књизи, да се десила еклипса без видног разлога?
CTEBA
(penzioner)
24. februar 2019. u 14.39
У реду одкуд бих знао да није записано?
Пе не знам ни да је земља округла, нисам то својим очима виде, а ипак је округла.
Ово је упоређивање баба и жаба, са једне стране су религозне књиге, које ретко ко разуме, а многи их искривљују, а са друге записи са доказима.
Квантна механика има доказ за то што тврди, мада није записано нигде.

Мој став се не базира на Новом или Старом завету, већ као што рекох на доказима са којима је изашла квантна механика.
Тело је физичко и као тако је уништиво, али душа није, душа је енергија а енергија је неуништива.
Христок каже ко није самном, против менеје. И где ту стоји да ни који су против њега неће васкреснути?
Он само каже да неће бити са њим.
Исто тако шта је споредно у томе да су сви који су за Христа једно у Исусу Христу?
Та енергија или душа одлази по телесној смрти и сад дал ће се сјединити са осталима у Христу, или ће остати изван је једино питање.
То је објашњење и за оне са леве стране, јер ил су уз Њега или нису.
Он није рекао да они са леве стране неће отиђи нигде већ ће нестати заједно са телом.
Значи уопште није битно ко је у питању, јер сваки човек има душу, и после смрти та душа опстаје и игде негде.
То да ако неко није крштени хришћанин не значи да није уз Христа, јер кад се одлучује ко иде где не гледа се колико се пута прекрстио, колико је свећа упалио, или колико је пута прочитао Библију, већ се гледа шта је радио.
___TYR___
(***)
26. februar 2019. u 13.42
>>> pravda_i_istina: „pa čitamo talmud pa znamo”

*** Ти нарочито читаш Талмуд... Хахаха... Или само копираш са православље.нет...
Осим тога, са Стевом сам причао о „васкрсењу” и доказима о томе, а не о томе да ли је „Исус Христ” стварно постојао. Моје лично мишљење, а и већине јевреја, је да је раби Јешуа постојао али да није био Месија.
Слабо ти конташ о чему се овде прича... Али кад си се већ утрпао, а имам времена, могу да ти одговорим...

ТАЛМУД

По добром старом обичају истргнете једну реченицу, која вам одговара, и око ње градите „доказе”...
У Талмуду, Санхедрин 43а, се каже да је Јешу убијен каменовањем па потом обешен вече уочи Пасхе. Пре тога је 40 дана гласник ишао испред њега, оптуженика, и позивао оне који могу сведочити у његову корист да се јаве. Тај Јешуа је имао 5 ученика: Матаи, Накаи, Нецер, Буни и Тода, који су такође осуђени и погубљени.
Из контекста (Санхедрин 107б) је јасно да се говори о Јешу бен Пандири који је живео 100 година пре вашег „Исуса Христа”...

ТАЦИТ

И ово сте лепо упаковали, уклонили оно што вам не одговара...

„...Да стане на крај тим гласинама, подметне Нерон кривце и стави на најужасније муке оне који су били омражени због својих гадости, а које народ звао ”хришћанима„. Христус, од кога им назив потиче, претрпио је екстремну казну, за време владавине Тиберија, од стране једног од наших прокуратора, Понција Пилата. Потиснуто за неко време, наново је провалило то погубно празноверје, не само у Јудеји, првом извору зла, већ и у самом Риму, где се са свих страна света стиче све што је срамотно и ужасно...”

Зашто сте избацили Тацитову изјаву да су „хришћани” били омражени због својих гадости? И где Тацит пише да је „Христус” васкрснуо?

ТАЛУС

И овде истргнуте реченице накарадно преведене...

>>> pravda_i_istina: „Јулије Африканус, у своме делу из 221. АД спомиње Талусово писање о сунчевој еклипси:
«На цели свет је пала најстрашнија тама; и стене се померише од земљотреса, и многа места у Јудеји а и у другим областима беху сравњена. Ово помрачење Талус, у својој трећој књизи историје, назива, ЕКЛИПСОМ КОЈА СЕ ДЕСИЛА БЕЗ ИКАКВОГ РАЗЛОГА.»”

*** Овај „доказ” се налази у „Хроникама” Георгиоса Синкелоса, „хришћанског” хроничара из 9. века, где он цитира Јулија Африкануса, који каже да Талус ту таму назива еклипсом без икаквог разлога. Дакле, Африканус сматра да Талус без разлога „ТУ” помрчину назива еклипсом... Какву помрчину? И шта је ту показано и доказано? „Хришћански” писац из 9. века, цитира, из изгубљене књиге, „хришћанског” писца из 3. века, који коментарише, са неверицом, трећег „хришћанског” писца не зна се из којег времена.

Баш сте ви „хришћани” смешни и испрепадани. Где год у античким списима видите име „Јешуа” то је вама одмах доказ да је „Исус Христ” постојао... И где год видите помрчну Сунца у антици – то је баш ОНА помрчина када је „Исус Христ” разапет...

И сви ваши „релевантни” сведоци су живели далеко после „Исуса Христа”. Од „Исусових” савременика (Плиније Старији, Сенека, Фило Александријски) нико ни реч није записао о „помрчини”, земљотресу и паради зомбија у Јерузалиму...
Од силног мноштва писаца, хисторичара тога времена, који су забележили небројене догађаје, само неколико их спомиње секту „Хришћана” који су названи по неком „Христу”... Нити један, једини познати, доступан текст, извор не говори о Исусу, Маријином сину, из Назарета. Изузев „хришћанских”, пажљиво пробраних...

pravda_i_istina
26. februar 2019. u 15.08
tyre, šta si tražio to si dobio, a ja nisam primivsi hrišćanstvo analizirao to kako i zsto, nego me je ideja privukla - ja s tobom ne mogu da izdjem na kraj oko jednog citata zaharije, ne mogu ljudima da objasnim d upozrenje protiv antihrista i njegov scenario istrebljenja treba da stoji upravo u bibliji, upravo je Bog dozvolio antihristovu knjigu U BIBLIJI, a ne negde drugde gre bi se izgubila ili bila sahrivena dok nas djavo ubija, a mi ne znamo ni kako ni zsto...

ljudi kažu, gde je logika ma nem snsi da Bog pusti u njegovu knjigu...
a šta ja da im kažem? GDE DRUGDE?

HRISCNSTVO JE PAVLO DOBILO NA ESKPANZIONIZMU, kasnije već od konstantina, linija ozvancenja tebi izgleda primarna, ali zaboravljas da su komunisti hteli da ga uniste, i danas nam poturju sve samo d nas odvuku od Istine

pa pogledaj ovaj copor subotara kako su dresirani i kako nastupaju, kao po komandi, nema tu mozga
pravda_i_istina
26. februar 2019. u 15.11
а и већине јевреја, је да је раби Јешуа постојао али да није био Месија.
halo, pametnjkakovivcu, pa ko god veruje da je rabi bio Mesija, on je postao HrišćaNIN, biće da i ti nisi bas pametn mnogo, osim sto si nacitan
pravda_i_istina
26. februar 2019. u 15.19
Нити један, једини познати, доступан текст, извор не говори о Исусу, Маријином сину, из Назарета. Изузев „хришћанских”, пажљиво пробраних...
===opet slabo razmišljas, jer šta je mene hriscnina briga Isusov rodoslov, pa i nema ga u svim jevandjeljima? Ako ti nisi privuden idejom, duhom, nije ti dato od Oca, onda dzaba, ...
sutra, kada se raskrinka antihrist, pa samo ćeš ti traziti, a gde je rodoslov onoga, ili ko je prvi zAceo ideju, ili ko stoji iza... STA TE BRIGA, eto, odakle ti samo ideja da je tebi neko duzan rodoslov?

ja samo pitam, odakle ljudima pravo da se raspljju i odredju Bogu gde će on da ostvi ANTIHRISTOVU BIOGRAFIJU, crklo pseto na patmosu, ako ne u bibliji, gde? zr to nije biografija, da je crklo pseto na patmosu - antihrist, eto ti biografije.
pravda_i_istina
26. februar 2019. u 15.40
раби Јешуа постојао али да није био Месија.
Слабо ти конташ о чему се овде прича... Али кад си се већ утрпао, а имам времена, могу да ти одговорим...

pa zašto se ti utrpavas onda? zašto ne diskutujes samo o robijevom UCENJU, O NAUCI GOSPODNJOJ, kako mi kažemo, pa pocnes lepo sa njegoim primerima, čuli ste da je kazno, a ja vam kažem? na tu analizu ti imaš pravo i pozvan si, jer kažeš da je bio rabi, da UPOREDIS.
pravda_i_istina
26. februar 2019. u 16.57
brzo sam kuckao, treba: o ravijevom,
___TYR___
(***)
27. februar 2019. u 14.30
>>> СТЕВА: „Христок каже ко није самном, против менеје. И где ту стоји да ни који су против њега неће васкреснути?
Он само каже да неће бити са њим.”

*** Не ради се о томе ко ће васкрснути, него где ће после васкрснућа завршити.

>>> СТЕВА: „То је објашњење и за оне са леве стране, јер ил су уз Њега или нису.
Он није рекао да они са леве стране неће отиђи нигде већ ће нестати заједно са телом.”

*** „Исус Христ” каже да су „леви” проклети и завршиће у „огњу вечном”.

>>> СТЕВА: „То да ако неко није крштени хришћанин не значи да није уз Христа, јер кад се одлучује ко иде где не гледа се колико се пута прекрстио, колико је свећа упалио, или колико је пута прочитао Библију, већ се гледа шта је радио.”

*** Савле каже да ће само онај који верује у „Исуса Христа” и његово васкрсење бити спашен и да се делима нико неће оправдати. Јаков каже сујетном Савлу да је вера без дела мртва. А Ви кажете управо оно што пише и у Танаху тј. „Старом Завету” – Бог нам суди према путевима и делима...

Па ако нам суди пема путевима и делима нашим чему онда посредници тј. посредник Савлов „Исус Христ”? Какве везе има „Исус Христ” са путевима и делима споменутог тибетанског сељака који никад није ни чуо за „Исуса Христа”? Какве везе има „Исус Христ” са путевима и делима милиона и милиона оних који су живели и умрли пре њега?

___TYR___
(***)
27. februar 2019. u 14.31
pravda_i_istina, ти си озбиљно прехлађен...
pravda_i_istina
28. februar 2019. u 15.16
tyre, petar i pavle su stubovi hrišćanstva, i jasno je ovde ko je na cijoj strani, ciju poziciju drzi, to samo naivan steva ne vidi

jedan od najvrsnijih teologa modernog doba, RENAN, nam jasno razotkriva da je pisac laznog otkrivenja poglavljima 2 i 3 jasno zauzeo stranu protiv TZV PAVLOVOG HrišćaNSTVA, istog tog Pavla odbacenog u Maloj Aziji

lažno otkrivenja, maslo nekog jevrejskog sektasa, ebionita, nije predmet kritike „satanine sinagoge”, već upravo stub hrišćantva sveti PAVLE, rekoh, samo naivan steva to može da previdi

svaki posten judaista bi morao da jasno pokaze svoj stav prema piscu laznog otrkrivenja koji je plagirao i izopacivao sz svete proroke, ali ne, postenog judaiste nema, pa neposteni upravo koriste to isto lažno otkrivenje i njegovu antiPAVLOVSKU DOKTRINU, da napadaju osnove hrišćanstva, po onoj: neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj... ne samo da ćemo mi hrišćani ostati u Pavlovoj hristologiji, kao i svi apostoli i rana Crkva, već, neki od nas vam ponavljaju: slobodno razjapljujte celjusti na nas optuzijuci nas da smo PAVLOVI sledbenici, ALI CIJI STE VI SLEDBENICI, ONDA?
pravda_i_istina
28. februar 2019. u 15.27
SVAKI POSTEN ISTRAZIVAC, ako hoće da analizira hriscntvo, mora da sagleda zaplet u 1. veku, mora posteno da prizna da su hrišćani istiniti, verodostojni, jakov i jovan, petar i pavle, pa da vidi ko se njima suprotstavljao; ali ne, nema intelektualnog postenja ni među vama koji ne prihvatate Hrista, a ni među ovim sektasima koji prihavatju antihrista, to je jasno kao dan.
pravda_i_istina
28. februar 2019. u 15.31
nema postenog istrazivaca ako on unapred zauzme stav, pa onda diskutuje, nema tu ni intelekta ni istrazivanja, ako nije posteno
pravda_i_istina
28. februar 2019. u 15.38
Захарије не сипа дрвље и камење на књигу него каже да ће Бог проклетство унети у кућу и да ће проклетство стајати усред куће лопова и онога који се криво куне, да ће уништити кућу, и дрвље јој и камење (или уништити кућу скупа с њеним дрвљем и камењем).

da li se knjige cuvaju u kucama? da
da li se drvlje i kamenje cuvaju u kucama? ne

za knjigu rece da će da udje u kucu

kako će to da unisti kucu skupa s njenim drvljem i kamenjem? sa cijim drvljem i kamenjem? odakle kuci drvlje i kamenje, šta to znaci, da je napravljena od drveta i kamena? jel to judaizam, prica o tri praseta/zašto bezis da odgovoris?
pravda_i_istina
28. februar 2019. u 15.50
kolika si ti zentara/kukavica, pokazuje i tvoj kukavicluk da se odredis povodom cabad sekte;) ti citiras sa njihovog sajta, kao dobar je prevod, ok, neka bude i najbolji mogući, ali šta ćemo sa tri praseta avramskosikrettizovane nove svetske religije u njhovoj reziji? neće lis e ta tri praseta pobiti do istrebljanja?
pravda_i_istina
28. februar 2019. u 15.59
ali ne, pa vama smeta ap. Pavle upravo zbog intelektualnog postenja, ne znate da li mu je jače postenje ili intelekt, i zato kidisete, jednako kao i ove sekte, znaci, bilo pseudojudejske sekte, bilo pseudohrišćanske, bilo u 1., bilo u 21. veku, zajednicki sadrzitelj vam je BESNILO PREMA pAVLOVOM INTELEKTUALNOM POSTENJU.
CTEBA
(penzioner)
28. februar 2019. u 16.30
*** Не ради се о томе ко ће васкрснути, него где ће после васкрснућа завршити.

Па сад одку ја знам где ће завршити?
Христос је рекао да ил су са Њим, или против Њега.

*** „Исус Христ” каже да су „леви” проклети и завршиће у „огњу вечном”.

Изнад питаш где ће завршити а сад сам себи одговараш.
Христос као Син и једно од Три Божија Лица, Св Тројица, је у суштини део Бога.
Ко је против њега он је против Бога.

*** Савле каже да ће само онај који верује у „Исуса Христа” и његово васкрсење бити спашен и да се делима нико неће оправдати.

Па сад где ту стоји да само хришћани могу бити спасени?
Ко верује у Бога, биће са Богом, ко не верује биће ко зна где.

Бог нам суди према путевима и делима...

Да и?
По хришћанству (бар православном) послњ смрти душа 40 дана проводи у митарствима где се важе сваки део њеног земаљског живота.
Шт а по теби гледају у земаљском животу?
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 01.04
*** Савле каже да ће само онај који верује у „Исуса Христа” и његово васкрсење бити спашен и да се делима нико неће оправдати.

ne savle, već jevandjelje kaže da je Hristos rekao lično da niko ne dolazi k Ocu osim kroz njega.

Па сад где ту стоји да само хришћани могу бити спасени?
Ко верује у Бога, биће са Богом,

stoji u jevandjelju, a taj vas bog tastine je plod vase maste, halucinacija ili laznih proroka
___TYR___
(***)
03. mart 2019. u 09.46
>>> pravda_i_istina: „jedan od najvrsnijih teologa modernog doba, RENAN, nam jasno razotkriva da je pisac laznog otkrivenja poglavljima 2 i 3 jasno zauzeo stranu protiv TZV PAVLOVOG HrišćaNSTVA, istog tog Pavla odbacenog u Maloj Aziji”

*** Савле је из Тарза у Малој Азији, седишта митраистичког култа из којег је Савле понешто удробио и у своје „јеванђеље”. Очигледно су у Азији добро познавали свог комшију Савла Лажова и никакво чудо да су се одвратили од њега и његовог учења.

„...1. Анђелу ефеске цркве напиши: Тако говори Онај што држи седам звезда у десници својој, и што ходи посред седам свећњака златних: 2. Знам твоја дела, и труд твој, и трпљење твоје, и да не можеш сносити зле, и искушао си оне који говоре да су апостоли, а нису и нашао си их лажне; 3. И поднео си много, и трпљење имаш, и за име моје трудио си се, и ниси сустао...” (Откривење 2:1-3)

Од седам цркава у Азији споменутих у „Откривењу” Савле је (интересантно!) посетио само ону у Ефесу... Случајност... Лажни апостол тврди како се у Ефесу борио: „...32. Јер ако сам се по човеку борио са зверовима у Ефесу, каква ми је корист ако мртви не устају?...” (1.Коринћанима 15:32), иако писац Дела каже како је Савле 3 месеца проповедао у Ефесу, а кад је настала фрка и „кад Павле хтеде да иде међу народ, не дадоше му ученици.”
Увек када је гужва и кад Савле треба да умре „за име Господа Исуса”, неко му не да... :-)
Касније нашироко, без борбе, заобилази Ефес:

„...16. Јер Павле намисли да прођемо мимо Ефес да се не би задржао у Азији; јер хићаше, ако буде могуће, да буде о Тројичину дне у Јерусалиму. 17. Али из Милита посла у Ефес и дозва старешине црквене...” (Дела 20:16-17)... Има времена да чека у Милиту старешине из Ефеса, али нема времена да оде у Ефес... :-)

>>> pravda_i_istina: „SVAKI POSTEN ISTRAZIVAC, ako hoće da analizira hriscntvo, mora da sagleda zaplet u 1. veku, mora posteno da prizna da su hrišćani istiniti, verodostojni, jakov i jovan, petar i pavle, pa da vidi ko se njima suprotstavljao; ali ne, nema intelektualnog postenja ni među vama koji ne prihvatate Hrista, a ni među ovim sektasima koji prihavatju antihrista, to je jasno kao dan.”

*** Ако се погледа заплет види се да се Савле супротстављао апостолима, свађао са Петром, Јаковом... Види се да су римљани ухапсили, осудили и погубили „Исуса”... Види се да се Савле појавио ниоткуда са својом измишљеном причом о некаквом „спаситељу” док ученици раби Јешуе и даље, у Јерузалиму, држе обичаје отачке... Види се да Савле обмањује народ да је „свака власт од Бога дата”... За сагледање заплета било би добро узети у обзир и шта пишу нпр. Јосиф Флавије, Плиније Старији, Сенека, Тацит...

>>> pravda_i_istina: „nema postenog istrazivaca ako on unapred zauzme stav, pa onda diskutuje, nema tu ni intelekta ni istrazivanja, ako nije posteno”

*** А шта су ваше црквене догме него унапред заузет став?!

>>> pravda_i_istina: „kako će to da unisti kucu skupa s njenim drvljem i kamenjem? sa cijim drvljem i kamenjem? odakle kuci drvlje i kamenje, šta to znaci, da je napravljena od drveta i kamena? jel to judaizam, prica o tri praseta/zašto bezis da odgovoris?”

*** Горе сам ти већ одговорио. Прелистај мало коментаре твоје „хришћанске” браће о Захарији 5... Буди мало „поштени истраживач”...

>> pravda_i_istina: „kolika si ti zentara/kukavica, pokazuje i tvoj kukavicluk da se odredis povodom cabad sekte;) ti citiras sa njihovog sajta, kao dobar je prevod...”

*** Не цитирам са њиховог сајта него користим превод Танаха на енглески који је постављен на њиховом сајту. И није „као добар је превод”, него према многима један од најбољих. Али тебе, као „поштеног истраживача”, не интересује добар превод...

Шта подразумеваш под „da se odredis povodom cabad sekte”? Да коментаришем на твојој теми „Ko su tyr-ovi cabad-ovci?”? Ти и базорилко сте све њихове, баш све, завере и мистерије разоткрили... „Поштени истраживачи”... Шта ја сад још могу да кажем? Осим што ме Гугл послао на добар превод Танаха, још сам пар пута, тражећи неке појмове на Гуглу, завршио на њиховом сајту. Нису ми занимљиви... Толико о „мојим” чабадовцима...

Што се тиче мог кукавичлука – признајем, кукавица сам. Немам „хришћанску храброст” да одговорност за властита дела пребацим на сиротог рабија погубљеног у Јудеји пре 2000 година. Кукавички чекам да ми се суди за моје грехе уместо да „храбро” прихватим да је неко умро за те исте грехе...
___TYR___
(***)
03. mart 2019. u 09.47
>>> pravda_i_istina: „ali ne, pa vama smeta ap. Pavle upravo zbog intelektualnog postenja, ne znate da li mu je jače postenje ili intelekt”

*** Један прилично добар опис Савла, и његових дела, сам нашао на једној страници о психологији:

„Како препознати патолошко лагање?

Особе које имају проблема са патолошким лагањем се најлакше препознају на основу великог броја прекршених обећања, упропаштених веза и неспособности да заврше важне задатке на време. Такође, како је у основи недостатак самопоуздања, њихове лажи ће се односити на то да су веома блиски са познатим личностима или да су постигли наки невероватан подвиг. Како такве особе нису свесне последица својих измишљања, ако их ухватите у лажи обично се неће извињавати или признавати кривицу. Оне ће само наставити даље као да се ништа није догодило. Обично ако их открије један круг људи, они одатле одлазе и бирају нови круг људи у коме ће наставити да се крећу док их не открију и тако редом.”

Шта од овога налазимо код Савла?

- ВЕЛИКОГ БРОЈА ПРЕКРШЕНИХ ОБЕЋАЊА, УПРОПАШТЕНИХ ВЕЗА И НЕСПОСОБНОСТИ ДА ЗАВРШЕ ВАЖНЕ ЗАДАТКЕ НА ВРЕМЕ. (Савле обећава да ће ићи у Јерусалим и тамо главу дати за име „Исуса Христа”, али како видесмо ништа од тога. После тражи да иде ћесару и да изнесе свој „случај” али ни то не видесмо...)

- У ОСНОВИ НЕДОСТАТАК САМОПОУЗДАЊА, ЊИХОВЕ ЛАЖИ ЋЕ СЕ ОДНОСИТИ НА ТО ДА СУ ВЕОМА БЛИСКИ СА ПОЗНАТИМ ЛИЧНОСТИМА ИЛИ ДА СУ ПОСТИГЛИ НЕКИ НЕВЕРОВАТАН ПОДВИГ (Савле се хвали да је био Гамалилов ученик, да га је лично „Месија” походио на путу за Дамаск; хвали се својим невероватним авантурама: „23. Јесу ли слуге Христове? (Не говорим по мудрости) ја сам још више. Више сам се трудио, више сам боја поднео, више пута сам био у тамници, много пута сам долазио до страха смртног; 24. Од Јевреја примио сам пет пута четрдесет мање један ударац; 25. Трипут сам био шибан, једном су камење бацали на ме, три пута се лађа са мном разбијала, ноћ и дан провео сам у дубини морској. 26. Много пута сам путовао, био сам у страху на водама, у страху од хајдука, у страху од родбине, у страху од незнабожаца, у страху у градовима, у страху у пустињи, у страху на мору, у страху међу лажном браћом; 27. У труду и послу, у многом неспавању, у гладовању и жеђи, у многом пошћењу, у зими и голотињи...” (2.Коринћанима 11:23-27))

- КАКО ТАКВЕ ОСОБЕ НИСУ СВЕСНЕ ПОСЛЕДИЦА СВОЈИХ ИЗМИШЉАЊА, АКО ИХ УХВАТИТЕ У ЛАЖИ ОБИЧНО СЕ НЕЋЕ ИЗВИЊАВАТИ ИЛИ ПРИЗНАВАТИ КРИВИЦУ („1. Истину говорим тако ми Христа, НЕ ЛАЖЕМ, то ми сведочи савест моја Духом Светим:” (Римљанима 9:1), „31. Бог и Отац Господа нашег Исуса Христа, који је благословен вавек, зна да НЕ ЛАЖЕМ.” (2.Коринћанима 11:31), „20. А шта вам пишем ево Бог види да НЕ ЛАЖЕМ.” (Галатима 1:20)) Типичан обрамбени механизам патолошког лажова...

- ОНЕ ЋЕ САМО НАСТАВИТИ ДАЉЕ КАО ДА СЕ НИШТА НИЈЕ ДОГОДИЛО. ОБИЧНО АКО ИХ ОТКРИЈЕ ЈЕДАН КРУГ ЉУДИ, ОНИ ОДАТЛЕ ОДЛАЗЕ И БИРАЈУ НОВИ КРУГ ЉУДИ У КОМЕ ЋЕ НАСТАВИТИ ДА СЕ КРЕЋУ ДОК ИХ НЕ ОТКРИЈУ И ТАКО РЕДОМ. (Савле се највише кретао по Азији где су га одлично упознали и на крају одбацили. Савле се жали у задњем свом писму, Тимотију: „15. Знаш ово да се одвратише од мене сви у Азији, међу којима и Фигел и Ермоген.” Отерали су га из Дамаска и Јерусалима...)

Лажима и претварањем Савле скупља следбенике:

„... 20. Јеврејима сам био као Јеврејин да Јевреје придобијем; онима који су под законом био сам као под законом, да придобијем оне који су под законом;
21. Онима који су без закона био сам као без закона, премда нисам Богу без закона него сам у закону Христовом, да придобијем оне који су без закона.
22. Слабима био сам као слаб, да слабе придобијем; свима сам био све, да какогод спасем кога...” (1.Коринћанима 9:20-22)

„...Било како му драго, ДВОЛИЧЕЊЕМ ИЛИ ИСТИНОМ, Христос се проповеда...” (Филибљанима 1:18)

„...Јер ако истина Божија у МОЈОЈ ЛАЖИ већа постане на славу Његову, зашто још и ја као грешник да будем осуђен...” (Римљанима 3:7)

Сам себи противречи:

„...33. КАО ШТО ЈА У СВАЧЕМУ СВИМА УГАЂАМ, не тражећи своје користи него многих, да се спасу...” (1.Коринћанима 10:33)

„...10. Зар ја сад људе наговарам или Бога? Или тражим људима да угађам? ЈЕР КАД БИХ ЈА ЈОШ ЉУДИМА УГАЂАО, ОНДА НЕ БИХ БИО СЛУГА ХРИСТОВ...” (Галатима 1:10)

Дакле, Савле у свачему свима угађа, а онда тврди да није слуга „Христов” ако угађа људима...

Шизофренија... Школски пример...

Нема код Савла интелекта, а још мање поштења...
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 10.34
pa, zašto mi ne navedes i hrišćansko tumacenje zaharije, ili je prevod dovoljan? ja sam te i pitao za tumacenje prevoda.

indikativno je to što si ti konacno priznao i iskoristio lažno otkrivenjke da bi pljunuo na savla, ali zaboravljas hronologiju: pavle je delovao do prve polovne prvog veka, a lažno optkrivenje nije bilo poznato do kraja prvog veka, cirka 50 razlike! pavlova neslaganja se tačno vide, i tačno se vidi rezultat: jedan je pristup i jedni apostoli su bili za judeohriscene, a drugi za hrišćane iz neznabostva, a uostalom, jevandjelja su tako pisana, čak i razliciti jezici korisceni, aramejski i grcki, tako je svkom postenom istrazivacu jasno sve, a ti si još jedan dokaz koliko ljudska pokvarenost seze: navodno hrišćanski spis, lažno otkrivenje koristis protiv stuba hrišćanstva retrogradno - na ljude i dogadjaje 50 godina ranije: ako je njegov autor pravio aluzije na strozavetne proroke (vidi npr. britaniku koja kaže da čak nije ni citirao, već tek ALUDRAO), zar nije mogao pokvarenjak da pravi aluzije i na pavla? šta su aluzije na sz svete proroke, ako ne njihovo izopacivanje, falsifikovanje, preravljanje? pa to bi svaki posteni judaista, poznavalac tore morao da prizna prostip poredjenjem. Ali, ne, postenog nema, čak se koristi lagijator, antiohrist da se rovari po hrišćanstvu, poppljuje Pavle.
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 10.47

„...Јер ако истина Божија у МОЈОЈ ЛАЖИ већа постане на славу Његову, зашто још и ја као грешник да будем осуђен...” (Римљанима 3:7)

rimljanima 3:4... a covek je svaki laza (referise na Psalme)
rimljanima 3:5 ... kao covek govorim...
pa tek onda dolazi to što si ti naveo, ali kad izvuces iz konteksta, onda možeš da kažeš da je i psalmist lazov kada kaže: rekoh u smetnji svojoj, SVAKI JE COVEK LAZA.

ZAISTA POKVARENO, TIRE, ali to je i za ocekivati od osobe koja je uzela nick tir.
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 12.06
иако писац Дела каже како је Савле 3 месеца проповедао у Ефесу,

3 godine 52-55, crkva, staresine i upozorenje da će posle/kasnije doći grabljivi vuci, do tada on radi posao jevandjelista koliko, skoro 20 godina, prihvacen od svih apostola, evo redom

33/34 od savla postaje pavle
36/37 sa petrom u jerusalimu

15 godina kasnije, po uspostavi crkve staresina, svega, on zna da će se uvuci zli, grabljivi vuci, takođe i u jevandjelju, i sad taj efes u ,maloj aziji treba da bude dokaz protiv pavla? a ne priotiv laznog otkrivenja koje čak navodi i nepostojece crkve, kao sto je tijatira!

Matej 7,15 Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi.

Dela apostolska 20,29-31 (OD STIHA 20,17, PA DO KRAJA POGLAVLJA PAVLE GOVORI EFESKIM STAREŠINAMA - PREZVITERIMA) Jer ja znam to da će po odlasku mome ući među vas grabljivi vuci koji ne štede stada; I između vas samih ustaće ljudi koji će govoriti naopako da odvlače učenike za sobom. Zato pazite i opominjite se da tri godine dan i noć ne prestajah poučavati sa suzama svakoga od vas. (PUSTIO JE PAVLE SUZE I ZA, TJ. KA KORINĆANIMA.)

Matej 7,16 Po plodovima njihovim poznaćete ih...
2. Petrova 2,18 Jer govoreći naduvene i sujetne reći prelašćuju na telesne želje i razvrat one koji su stvarno pobegli od onih koji žive u zabludi.
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 12.12
5o godina kasnije dodje antihrist i pokrade, plagira i izopaci sz svete proroke, i sad on treba da bude argument protiv pavla, a čak je i imislio crkvu u tijatiri koje nema i nikada je tamo nije ni bilo? e, pa to ni pas s maslom ne bi pojeo!
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 12.16
u cemu se nalaze judaisticke i pseudohriscnske sekte? pa upravo u tome sto im je jevandjelje lažno (otvaraju iznova nove teme ponavljajuci to), a lažno otkrivenje im je argument (čak i protiv pavla). vrlo indikativno gde su se nasli BEZBOZNICI, pametnom dosta.
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 12.33
tire, djavolji slugo, čija crkva je u tijatiri, i gde je dokaz da je ima, ili da je ikada postojala? sto je Hristos rekao, Pavle je ponovio, dokaze prvih crkvi kao rezultat pavlovih misionarskih putovanja koliko hoćeš... ali, ne, vama koji djavolu služite su lazne, izmišljene crkve argument, od laži i izmišljotina ste napravili vasu nauku, klanjajuci se antihristu i njegovom laznom otkrovenju za koje morate da budete svesni da je pokrao, izopacio, plagirao starozavetne svete proroke bozije, jer je to jasno kao dan, argumenata koliko hoćeš
pravda_i_istina
03. mart 2019. u 12.44
ako na stvari gledamo van vremenskog konteksta, onda možemo kao argument da uzmemo i islamisticki pogled na Isu, Marijinog sina, nema kraja lazima i podmetanjima i prevarama... ali mi znamo šta je bilo prvih decenija prvog veka, šta je bilo polovinom prvog veka, šta 60-70. godine, a šta je bilo na kraju prvog veka 90-95., a kamoli šta u sedmom veku
___TYR___
(***)
04. mart 2019. u 14.55
>>> pravda_i_istina: „pa, zašto mi ne navedes i hrišćansko tumacenje zaharije, ili je prevod dovoljan? ja sam te i pitao za tumacenje prevoda.”

*** Рекао сам да прелисташ КОМЕНТАРЕ, а не преводе. Претпостављам да ти као „поштени истраживач” немаш баш много времена да истражујеш, али пробај у Гугл укуцати „zechariah 5 commentary”...

>>> pravda_i_istina: „indikativno je to što si ti konacno priznao i iskoristio lažno otkrivenjke da bi pljunuo na savla”

*** Немам шта да признајем или не признајем Откровење. Оно се налази у вашој „хришћанској” Библији…

>>> pravda_i_istina: „ali zaboravljas hronologiju: pavle je delovao do prve polovne prvog veka, a lažno optkrivenje nije bilo poznato do kraja prvog veka, cirka 50 razlike!”

*** Какве везе има хронологија са оним што Откровење каже о лажном апостолу? Говори се о ономе што се већ десило тј. да је анђео цркве у Ефесу „искушао оне који говоре да су апостоли, а нису и нашао их је лажне.” Како је самозвани апостол Савле од свих цркава из Откровења посетио једино цркву у Ефесу јасно је на кога се односи ова изјава.

>>> pravda_i_istina: „ako je njegov autor pravio aluzije na strozavetne proroke (vidi npr. britaniku koja kaže da čak nije ni citirao, već tek ALUDRAO), zar nije mogao pokvarenjak da pravi aluzije i na pavla? šta su aluzije na sz svete proroke, ako ne njihovo izopacivanje, falsifikovanje, preravljanje?”

*** Изопачивање, фалсификовање и преправљање божијих пророка Танаха је сасвим уобичајено код „новозаветних” писаца. Код Матеја посебно... Нпр. : „…23. И дошавши онамо, намести се у граду који се зове Назарет, да се збуде као што су казали пророци да ће се Назарећанин назвати…” (Матеј 2:23). Који пророк је ово казао?
Или „...9. Тада се изврши шта је казао пророк Јеремија говорећи: И узеше тридесет сребрника, цену цењенога кога су ценили синови Израиљеви;...” (Матеј 27:9) Где је то Јеремија рекао?
Да не говорим о 300 измишљених и уштиманих пророчанстава о Савловом „Месији”...

>>> pravda_i_istina: „rimljanima 3:4... a covek je svaki laza (referise na Psalme)
rimljanima 3:5 ... kao covek govorim...
pa tek onda dolazi to što si ti naveo, ali kad izvuces iz konteksta, onda možeš da kažeš da je i psalmist lazov kada kaže: rekoh u smetnji svojoj, SVAKI JE COVEK LAZA.
ZAISTA POKVARENO, TIRE, ali to je i za ocekivati od osobe koja je uzela nick tir.”

*** Ништа ту није извучено из контекста. Савле признаје да лаже, мислећи да на тај начин увећава истину Божију, и пита се зашто да као грешник (због лагања) буде кажњен ако лагањем увећава Славу божију... Као да Богу треба Савлово лагање...

>>> pravda_i_istina: „3 godine 52-55, crkva, staresine i upozorenje da će posle/kasnije doći grabljivi vuci, do tada on radi posao jevandjelista koliko, skoro 20 godina, prihvacen od svih apostola, evo redom”

*** Па добро, 3 месеца у синагоги и 2 године у „школи неког Тирана”. Није , на крају, ни битно колико дуго је био у Ефесу. Савле касније лаже да се „борио са зверовима у Ефесу”, а кад је загустило, по обичају, „храбри” Савле збрише... Па после, као, нема времена да сврати у Ефес јер жури у Јерузалим, а онда у Милиту седи и чека да дођу старешине из Ефеса...
Како ти лепо скренеш пажњу са оног битног на небитно...

>>> pravda_i_istina: „Matej 7,15 Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi. ”

*** Е ово је занимљиво. „…15. Чувајте се од лажних пророка, који долазе к вама у оделу овчијем, а унутра су ВУЦИ ГРАБЉИВИ. 16. ПО РОДОВИМА ЊИХОВИМ ПОЗНАЋЕТЕ ИХ…” (Матеј 7:15-16)

„Исус Христ” упозорава на лажне пророке, „вукове грабљиве”. Па којег су и каквог рода „вуци грабљиви”?

„…27. ВЕНИЈАМИН ЈЕ ВУК ГРАБЉИВИ, јутром једе лов, а вечером дели плен. 28. Ово су дванаест племена Израиљевих,…” (1.Мојсијева 49:27-28)

Треба ли погађати ко је од рода Венијаминовог? Лажни пророк, лажни апостол, „вук грабљиви”:

„…Јер сам и ја Израиљац од семена Авраамовог, ОД КОЛЕНА ВЕНИЈАМИНОВОГ…” (Римљанима 11:1)

Савле „упозорава” да ће касније доћи „вуци грабљиви”... :-) Држ'те лопова виче лопов, или у овом случају „чувајте се вукова грабљивих виче Савле, вук грабљиви”...

>>> pravda_i_istina: „5o godina kasnije dodje antihrist i pokrade, plagira i izopaci sz svete proroke, i sad on treba da bude argument protiv pavla, a čak je i imislio crkvu u tijatiri koje nema i nikada je tamo nije ni bilo?”

*** Пророци су покрадени, плагирани и изопачени од самог почетка. Савле нпр. већ у Римљанима изопачује писмо:
„8. Али шта говори писмо? Близу ти је реч у устима твојим и у срцу твом, то јест реч вере коју проповедамо...” (Римљанима 10:8)
А шта заправо говори писмо?
„...14. Него ти је врло близу ова реч, у устима твојим и у срцу твом, да би је творио...” (5.Мојсијева 30:14)
Скрнављење је тако очигледно да се у преводима „Римљана” 10:8 чак и не реферише на тај стих у 5.Мојсијевој. Савле сакрива да је лако држати заповести и у први план тура своје учење о оправдању по вери...
Како нема цркве у Тијатири? Где нестаде?
___TYR___
(***)
04. mart 2019. u 14.57
>>> pravda_i_istina: „tire, djavolji slugo,”

*** :-) :-) :-) Рекох ја да си ти озбиљно прехлађен...
По чему сам ја ђавољи слуга? Што цитирам и држим се божијих речи?
Па зар није „онај који се претвара у анђела светла” пресрео твог идола Савла на путу за Дамаск?
Сети се шта каже „Исус Христ”:
„...23. Тада ако вам ко каже: Ево овде је Христос или онде, не верујте...” (Матеј 24:23)

Савле каже да у њему „живи Христос”.

„Исус Христ” каже:
„...24. Јер ће изићи лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране...” (Матеј 24:24)

Савле прича о својим чудесима изабранима у Јерузалиму:

„...18. А сутрадан отиде Павле с нама к Јакову, и дођоше све старешине. 19. И поздравивши се с њима казиваше све редом шта учини Бог у незнабошцима његовом службом...” (Дела 21:18-19)

„Исус Христ” каза унапред:
„...26. Ако вам дакле кажу: Ево га у пустињи, не излазите; ево га у собама, не верујте..:” (Матеј 24:26)

Савле открива „Христа” у пустињи:

„..6. А кад иђах и приближих се к Дамаску, догоди ми се око подне да ме уједанпут обасја велика светлост с неба. 7. И падох на земљу, и чух глас, који ми говори: Савле! Савле! Зашто ме гониш? 8. А ја одговорих: Ко си Ти, Господе? А Он ми рече: Ја сам Исус Назарећанин, ког ти гониш...” (Дела 22:6-8)

Итд... Итд... Итд...

Све кристално јасно. Савле из Тарза, и ти заједно с њим, сте прави слуге ђавоље...

>>> pravda_i_istina: „čija crkva je u tijatiri, i gde je dokaz da je ima, ili da je ikada postojala?”

*** Па ако у твојој Библији пише да је постојала онда би ти требао доказати да није постојала... И опет скрећеш на неважне ситнице. Важнија је црква у Ефесу која је разоткрила лажног апостола Савла, него малецка црква у Тијатири.

>>> pravda_i_istina: „ali mi znamo šta je bilo prvih decenija prvog veka, šta je bilo polovinom prvog veka, šta 60-70. godine, a šta je bilo na kraju prvog veka 90-95., a kamoli šta u sedmom veku”

*** И шта је било, непоштени истраживачу, првих деценија првог века и половином првог века и 60.-70. године и на крају првог века 90.-95? Благе везе ти немаш...
pravda_i_istina
04. mart 2019. u 19.28
По чему сам ја ђавољи слуга? Што цитирам и држим се божијих речи?

jezekilj na 1 nivou opisuje kralja tira, ali na drugim o tiru govoi kao o palom satani - eto zato si ti djavolov sluga, jer si namerno odabrao nick tyr praveci s e samim satanom

koliko si pokvaren govori i cinjenica da si svestan u kojoj meri je pisac laznog otkrovenja - antihrist pokrao i izopacio svete proroke bozije iz starog zaveta, ali ti to ne smeta da ga koristis jer je bio jevejin, protiv hrišćantva, pa možeš i muhameda isto, ako je hronologija nebitna

koliko si pokvaren govori i to što me saljes da ja sam tražim tumacenja, a sam si ponudio prevod - zašto onda ne priznas da ne znaš, nije sramora ne znati, sramota je praviti se da znaš, pokazivati svoj debeo obraz pokvareni, i još se graditi samim satanom
___TYR___
(***)
05. mart 2019. u 13.33
>>> pravda_i_istina: „jezekilj na 1 nivou opisuje kralja tira, ali na drugim o tiru govoi kao o palom satani - eto zato si ti djavolov sluga, jer si namerno odabrao nick tyr praveci s e samim satanom”

*** Слаб си ти „истраживач”. Прво, Језекиљ не описује Сатану него само краља Тирског („TYRE”, а не „TYR”). Друго, у целом Танаху не постоје пали анђели, самим тим ни пали Сатана. Нити постоји такав Сатана како сте га ви „хришћани” замислили тј. измислили. И треће, мој ник нема никакве везе ни са Језекиљом, ни са краљем Тирским, ни са Сатаном...

>>> pravda_i_istina: „koliko si pokvaren govori i cinjenica da si svestan u kojoj meri je pisac laznog otkrovenja - antihrist pokrao i izopacio svete proroke bozije iz starog zaveta,”

*** Кад недостају аргументи, и кад „поштени истраживачи” побесне онда се креће са вређањем... Много пута већ виђено на овој дискусији...
Не само Откровење, него сви „новозаветни” списи су буквално искасапили божије речи и речи пророка из Танаха. Посебно су богохулне Савлове жврљотине ...

>>> pravda_i_istina: „ali ti to ne smeta da ga koristis jer je bio jevejin, protiv hrišćantva, pa možeš i muhameda isto, ako je hronologija nebitna”

*** Како је био против „хришћанства” кад почиње са „Откривење Исуса Христа” па даље каже: „И од Исуса Христа, који је Сведок верни, и Првенац из мртвих, и Кнез над царевима земаљским, који нас љуби, и уми нас од греха наших крвљу својом;”. Уосталом, сви „хришћански” теолози, истраживачи, се слажу да је „Христологија” у Откровењу на нивоу као било где у „Новом Завету”.
Зашто би ми сметало да га користим? Па Откровење стоји у твојој „хришћанској” Библији. Нисам га ја тамо турио...
А ни теби баш не смета да се позиваш на „секташе” када ти затреба. Тада су ти добри и Ернест Ренан и Роберт Чарлз и Мартин Лутер...

>>> pravda_i_istina: „koliko si pokvaren govori i to što me saljes da ja sam tražim tumacenja, a sam si ponudio prevod...”

*** Покварен сам што те наводим на истраживање?! Па ја сам мислио да си ти „поштени истраживач” и да би ти било задовољство истраживати... Али ти си, изгледа, само једно параноично, догмама ограничено, блебетало… Нико жив, осим тебе, у Захарији 5 не види везу са Откровењем… Укуцај у Гугл „ZECHARIAH 5 COMMENTARY” (великим словима да ти не промакне) и провери... Мада, мислим да ти ниси баш способан за тако компликоване радње. Ево један линк да мало припомогнем: https://biblehub.com/commentaries/zechariah/5-3.htm

>>> pravda_i_istina: „- zašto onda ne priznas da ne znaš, nije sramora ne znati, sramota je praviti se da znaš,...”

*** Слажем се да је срамота правити се да знаш. Али тебе изгледа баш и није срамота...

>>> pravda_i_istina: „pokazivati svoj debeo obraz pokvareni,...”

*** Хвала... Хвала... Овај „комплимент” о мом образу више говори о теби и твом образу...

>>> pravda_i_istina: „...i još se graditi samim satanom”

*** Немам таквих амбиција...

pravda_i_istina
07. mart 2019. u 19.55
Ваш „хришћански” светац Свети Игнасио из Лојоле је рекао: „Требамо увек бити спремни веровати да оно што ми видимо бело, је уствари црно, ако тако одлучи црквена хијерархија...”

ti ne znaš da mi protumacis u zagradi prevod koji si sam ponudio za zahariju, a znaš jezekilja, nije tir nego tire, tyre tyr, TIJATIRA

ti si u rangu ovog k-mc-a, služite djavolu, a jezuiti su u rangu cabadovaca, ja te stvarno ne bih prozvao za njih da nisi ponudio njihov sajt, ali bilo bi posteno da se ogradis kao što se evo ja ogradjujem od demona lojole

ja kada se pozivam na teoloske autoritete, ja ne kzem da od njih mora sve da se prihvati, već da se analizira, - pitao si me za statr zavet, jel sam ti posteno rekao da je djavo posejao kukolj u novom? znaci ja nudim charles- za anliziranje, možeš da kažeš pola je u pravu, ali pola nije; ali, za lažno otkrivenje ne možeš, ili ga prihvatas 100% ili ne - problem je sto ti u svom nepostenju dozovoljas, čak znaš da je on plagirao sz, prosto pokrao proroke i preradio ih, a opet ga koristis kao argument, čak i retroaktivno, zanemarujuci i hronologiju

iza ap. pavla su ostale prave crkve, zahvaljujuci njemu hrišćanstvo je globalno, a ovaj je izmišljao - čitaj lagao o nepostojecim crkvama kao npr. tijatira, bez mogućnosti da bude potvrdjen apostolima, koji su tada već pocinuli čak mnogo ranije mucenicki
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.