Diskusije : Religija

 Komentar
Gigantski kodeks, - Đavolja Biblija
bgdtjumen
(arhitekta)
04. februar 2019. u 12.18
Kao sto vidita, postoji i druga Biblija.

Kojoj verovati i kojem Bogu se moliti ?

Codex Giga s„, odnosno ”Gigantski kodeks„, poznat i kao ”Đavolja
Biblija„, najveći je, najlepši i verovatno najčudniji rukopis, ne samo u Evropi već i na svetu.
Međutim, ono što je još neverovatnije u celoj priči oko ove knjige je to što ona ne pokazuje znakove starenja.

”Đavolja Biblija„ je toliko velika i obimna da se tvrdi da je bilo potrebno 160 životinjskih koža da bi bila napisana i da su potrebna dva čoveka da bi uopšte mogla da se podigne. Dugačka je oko jednog metra.

Nastao iz pakta sa đavolom

Legenda kaže da je ovaj srednjevekovni rukopis nastao iz pakta sa đavolom; jezik u njemu je latinski i napisan je početkom 13. veka i premda se ne zna pouzdano koje je njegovo geografsko poreklo, veruje se da je u pitanju sada uništeni češki benediktinski manastir u Podlažicu.
Priča kaže da ga je izradio jedan monah, a to su savremena ispitivanja i potvrdila; priča takođe kaže da je u pitanju bio monah koji je osuđen na smrt tako što je ziv zazidan, kao i da ga je napisao u toku samo jedne noći, uz pomoć đavola.

Codex Gigasu se nalazi kompletna Vulgata, latinska Biblija, kao i pet drugih tekstova; počinje sa Starim Zavetom a nastavlja se ”Jevrejskim starinama„, delom Josifa Flavija, potom ”Enciklopedijom etimologije„ Isidora od Sevilje, pa zbirkom medicinskih dela Hipokrata, Teofila i drugih, konačno Novim Zavetom, i na kraju ”Bohemijskom hronikom„ Kozme od Praga.

Tek toliko da se zna,
ništa lično,cisto informativno”
nema_meee
11. novembar 2019. u 14.19
Kao informacija, dopada mi se ovo što si napisao. I hvala ti (znanja nikad na pretek).
Ali me čudi tvoje pitanječ kome verovati.
Pa veruj kome hoćeš... do tebe je. Ako sam kažes da je jedna Božja a druga od djavola, na tebi je da se opredelis. Ovde baš ništa nije skriveno da bi se to pitao. „Izaberi kome ćeš služiti. Ja i moj dom služićemo gospodu! ”
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.