Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Kiselost organizma
lavanda
17. februar 2017. u 07.43
Mnogo se priča o kiselosti organizma, koja, ukoliko je visoka, uzrokuje brojne poremećaje i bolesti. Zanima me na koji način se praktično može izmeriti pH vrijednost. Unaprijed zahvaljujem na komentarima i odgovorima
OPIS-50
(OPISIVAC)
18. februar 2017. u 11.28
Simptomi koji ukazuju na previsoku kiselost u organizmu su hronični umor, bolovi u mišićima i zglobovima, proliv, zatvor, depresija, nervoza, gljivične i bakterijske infekcije, akne, slaba koncentracija, opadanje kose i alergijske reakcije. Takođe, poremećena ravnoteža baza i kiselina može uzrokovati nizak krvni pritisak, srčana oboljenja i probleme sa zubima.
Uzroci povećane kiselosti organizma

Sve što pojedemo ima uticaj na nivo kiselosti u našem telu, pa se zato pH vrednost organizma menja iz sata u sat. Neke namirnice smanjuju, a druge povećavaju pH vrednost. Lekari smatraju da konzumiranje prerađenog brašna i šećera, velikih količina mesa i mlečnih proizvoda, kao i duvan, mogu uzrokovati kiselost organizma i izazvati mnoge bolesti. Takođe, i stres može da utiče na pH nivo u telu.
Posledice povećane kiselosti organizma

Važno je da nam organizam ne bude previše kiseo jer se onda teže apsorbuju minerali, vitamini i drugi hranljivi sastojci i teže se regenerišu oštećene ćelije. Takođe, povećana kiselost smanjuje proizvodnju energije u ćelijama i umanjuje sposobnost detoksikacije organizma, a sve to dovodi do stvaranja kancerogenih ćelija i do pogoršanja zdravstvenog stanja. Dokazano je da se maligni tumor razvija samo u kiseloj sredini.
Alkalizacija organizma

Ravnoteža kiselina i baza u organizmu je veoma važna i upravo od toga zavisi da li ćemo biti zdravi ili bolesni. Ako utvrdite da je kiselost u vašem organizmu povećana potrebno je odmah pristupiti neutralizaciji. Glavnu ulogu u tome imaju minerali, kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, natrijum i cink.

Da bi se održala pH ravnoteža u telu, treba voditi računa o zdravlju pluća i bubrega jer oni imaju ulogu da eliminišu kiseline iz našeg tela. Takođe, treba voditi računa o ishrani i konzumirati namirnice koje stvaraju baznu sredinu u organizmu. Svaka namirnica dok se vari menja stanje kiselosti i dolazi do kisele ili bazne reakcije. Zato je moguće da neke namirnice u našem organizmu izazivaju kiselu ili baznu reakciju, a da one same imaju suprotnu kiselost na pH skali. Tipičan primer je limun koji je po prirodi kisela namirnica, ali u toku varenja limuna dolazi do stvaranja bazne sredine u našem organizmu. Dakle, namirnice su podeljene na kisele i bazne u zavisnosti od toga kakvu reakciju izazivaju u organizmu procesom varenja.

Da bi se održala pH ravnoteža u organizmu potrebno je da unosimo 60-80% hrane koja stvara baznu sredinu u organizmu, a 40-20% hrane koja utiče na stvaranje kisele sredine.

Voće i povrće uglavnom spadaju u bazne namirnice, a meso, jaja i mlečni proizvodi spadaju u kisele namirnice. Važno je da ne jedete istovremeno voće i povrće, a treba izbegavati i kombinacije voća i hrane bogate skrobom. Preporučuje se da skrobne namirnice kombinujete sa povrćem, pa možete kombinovati krompir ili pirinač sa brokolijem, lukom ili šargarepom. Nemojte istovremeno jesti dve skrobne namirnice i nemojte kombinovati skrob sa belančevinama, jer može doći do stvaranja velike kiselosti.

Takođe, potrebno je ovladati pravilnim tehnikama disanja, a tu nam joga najviše može pomoći. Joga omogućava da kiseonik ravnomerno dolazi do svih delova tela i da se održi balans pH nivoa.
mornar7
(mornar)
31. mart 2017. u 10.03
nas organizam prilično precizno regulise balanse svega pa i kiselost-alkalno. Kolebanja su jako mala. Drugo organizam nije kiseo ili alkalan, zavisi gde merimo. Treće nije dobro ni da je „alkalan”.

Ovo je tema koja me davno zainteresovala, pre interneta, kad sam procitao nešto od michio kushia koji je poznat po makrobiotici. Mnogo toga sto je sada rašireno je iskrivljena shvatanja istocnjackog znanja. U istocnjackom shvatanju nema dobrog i lošeg nego se uzajamno upotpunjuju i krecu.

Celija je kisela, Krv je blago alkalna, mokraca isto kisela (to se meri sa test papirima i prilično je dobar pokazatelj). Ako koga interesuje mogu i vise da napise.
Bazorilo
05. maj 2017. u 15.30
Caj od kupinovog lisca,koprive,kantariona i mnoge druge biljke sa naših prostora.Obustaviti upotrebu namirnica zivotinjskog porekla,osim mladog sira i kozjeg mleka u manjim kolicinima.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.