Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Za galeba o mutaciji mthfr
mimozaaa
(posmatrac)
25. novembar 2016. u 01.20
Već sam vas pitala na temi o RH faktoru ali to je davno bilo pa vas sad molim da mi napisete svoja saznanja o mutaciji gena MTHFR C677T i A1298C oba heterozygot. Kci je izgubila jednu trudnoću u 6 sedmici i kasnije je bila blizanacka trudnoća koja je nazalost zavrsila smrtnosti beba u 23 sedmici. Kci je RH- i muž jj je negativan ali to nema veze sa gubitkom beba. Nije ni osjetila da su bebe umrle nego tek na mjesecnoj kontroli doktor joj je rekao da su bebe mrtve i onda su je porodili uz ono sve sto ide. Posteljica joj je vadjena rucno u komadicima i a autopsiju djece koju su trebali uraditi nisu jer eto neko je zaboravio i to joj saopštili kad je djecu sahranila. Onda je ona na svoju incijativu tražila DNK i dobila ovaj nalaz sa mutirajucim genima. Ginekolog joj je rekao da bi slijedecu trudnoću isao sa aspirinima i heparinima. Nije kod nje nadjena trobofilija a nalaz B9 vitamina bio joj je odličan ali i pored toga dali su joj da pije folnu kiselinu od 500 mg. Niko ne pominje B12 vitamin a malo sam citala po forumima da ide obavezno uz folnu kiselinu. U stvari citala sam da treba piti aktivne folate a ne folnu kiselinu ali ona je već 2 mjeseca na folnoj kiselini i pije B12 u tabletama a mislim da bi trebalo biti u injekcijama jer se gubi svojstvo zbog zeludacne kiseline. Šta vi mislite o ovome, koje bi još nalaze trebala uraditi i da li je ovo razlog gubitka beba? LJekari su uglavnom nezainteresovani ili nisu dobro upuceni u ovu problematiku ili nemaju vremena da se puno njoj posvecuju jer je bitno sto vise pacijenata primiti. Njoj vrijeme curi ima 37 godina i već manji broj jajnih stanica. Psihicki je slomljena ide na groblje svaki vikend ne može da se pomiri s tim da je izgubila dva djecaka. Dali su joj djecu da ih drzi, uzeli otisak stopala i pitali je da li hoće oni ili bolnica da ih sahrani? Oni su im dali imena sahranili ih i od tada kreće borba s njom i njenom tugom. Ima veliki strah šta ako joj se opet isto desi pa čak mi kaže da bi si oduzela zivot jer to nebi mogla podnjeti. Jako smo zabrinuti za nju a sad ima još veću zelju da rodi ali i veliki strah. Ona je u Njemackoj i na zalost treba da izgubi tri trudnoće da bi se odobrilo detaljnije analize bez obzira na njene godine sto bas i nema vremena da gubi djecu a da ne pricam da psihicki to nebi izdrzala. Ako mozete malo da mi napisete o ovim mutirajucim genima, bila bi vam zahvalna.
Razmišljam da ja i muž uradimo DNK da znamo koji od nas ima koji mutirajuci gen?
Galeb
26. novembar 2016. u 13.19
Savjet: Najbolje sto može sada da uradi je da ode kod geneticara. Ako to ne moze u Njemackoj treba da ide u srbiju i to napravi. Oni vam mogu dati definitivan odgovor na vasa pitanja. To je trebalo uraditi odmah poslije druge trudnoće.
Sve najbolje, Galeb.
mimozaaa
(posmatrac)
26. novembar 2016. u 18.22
Hvala na javljanju. I o tome sam razmišljala ali citajuci forume vidim da je i u našim krajevima ovaj problem u povojima a i inače ovo je još neistrazeno podrucje. Geneticaru bi trebalo otici ali problem su slobodni dani te dobiti termin. Nije mogla poslije gubitka beba koje je bilo u Junu ove godine. Izgubila je 1,5 litar krvi a psihicki je bila na koljenima. Sad bi mogla o tome razmišljati samo kad bi dobila dovoljno slobodnih dana da sve to uskladi. Bila je kod geneticara u Njemackoj ali po njima to nije problem te samo pij folnu kiselinu. U svakom slučaju hvala na javljanju i svako dobro.
Sesiric
(salonski pisac)
30. novembar 2016. u 17.03
Ako čitate engleski, pokusajte sa www.23andme.com
Cartagena
(Ko tebe kamenom ti njega jos v)
02. decembar 2016. u 12.06
Ja nisam Galeb ali imam određena znanja iz genetike. Vasa kci je verovatno jednu mutaciju nasledila od Vas a drugu od Vaseg partnera, jer retko se obe mutacije naslede od jednog roditelja (mada je moguće, ali ne često). Test mozete uraditi ali ne znam šta dobijete sa tim? Vi biste mogli prvo da proverite da li imate visok nivo homocysteina( i nizak nivo folata) i onda ćete znati da je problem u mutaciji MTHFR gena. Posle toga mozete ići na genetsko mapiranje test ako bas hocete, ali ovo vam je jeftinija varijanta i bolja za početak. Ako Vasa kcerka uspe da dobije dete ona će jednu od tih mutacija preneti na dete - sigurno (mutacije sede na X-kromozomu).
Da biste proverili te mutacije kod Vas i Vaseg partnera a posto necete da radite u Srbije jer kako kazete „vidim da je i u našim krajevima ovaj problem u povojima” onda Vam preporucujem Cleveland Clinic, Cleveland, OHIO, USA. Evo mozete im i pisati na mejl: [email protected]
Sretno!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.