Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Nakon otpalih navlakica žele da mi vade oba zuba??
sada
(zanimamanje)
01. jun 2016. u 14.29
E ovako, navlakica 1 i 2(lijevi zubi) koju sam imala 25 godina od '89 mi se prelomila
zub 1 se slomio pri korijenu; i nema spasa, mora da se vadi. Lijeva dvojka: kocic (moj zub obradjen za navlaku još stoji, jeste potamnio ali mi se čini jak) i zubarka iz Hitne mi je rekla da be se možda mogao spasiti..

Stara navlaka mi se prelomila (lijeva) 1ca po horizontali i zahvatila je coskic 2će.. U Hitnoj su mi to zaljepili ali nakon mjesec i to je spalo i ostatak navlake sa 2će. Znaci 2ca je 'prezivila' lomljenje navlake.

E sad, na konsultaciji mi je, drugi zubar rekao da se moraju vaditi i 1 i 2 lijevo i novi most bi mi prekrio ta 2 zuba + 1 i 2 sa desne strane (jesu malo zuti) + lijevu 3ću koja mi je po meni ok ali po njima je dosta ostecena plombom.. Bila su 2 zubara (madzarska klinika u Londonu)jedna je vise gledala u panoramski snimak a zubar mi malo pregledao i većinom aminovao sto ona kaže..

E sad, takođe mi je rekla da na toj lijevoj dvici sto je bila pokrivena postoji povelika cista i ne može implant. E sad cista je postojala 20 i vise godina pa je opet drzala navlaku..

E sad, mene je poprilično i strah implanta ali pitam se da li bi mi se ta 2ca mogla ikako mogla spasiti (da se ne vadi) i da mi novi most pokriva lijevo izvadjenu 1ću i sacuvanu 2ću a desno samo 1 eventualno 2?

Jedan zubar mi je čak rekao da bi mi mogao napraviti i navlaku za desnu jedinicu a lijevu 'na zicu' ali pitam se koliko bi to bilo cvrsto? i da li bi mi lijeva 2ca mogla nositi navlaku sama za sebe.. iako ne vidim zašto ne bi.

Da li su navlake bolje same za sebe ili je bolji most..
U ogromnoj sam dilemi i očajna sam šta da radim.. jer nikako mi se ne pokriva lijeva 3ca..a nije mi svejedno ni za pare..godine rane 50te

Puno hvala

sada
(zanimamanje)
01. jun 2016. u 14.36
Nikad vise neću kupovati jeftinu cokoladu iz Pound-shopa

Aha, takođe su mi rekli da bi mi nova navlaka bila porcelan merged (pomijesan) sa metalom..nešto se ne sjecam da je bilo metala u staroj navlaci..
Tubby
03. jun 2016. u 10.54
E sad, na konsultaciji mi je, drugi zubar rekao da se moraju vaditi i 1 i 2 lijevo i novi most bi mi prekrio ta 2 zuba + 1 i 2 sa desne strane (jesu malo zuti) + lijevu 3ću koja mi je po meni ok ali po njima je dosta ostecena plombom.. Bila su 2 zubara (madzarska klinika u Londonu)jedna je vise gledala u panoramski snimak a zubar mi malo pregledao i većinom aminovao sto ona kaže. *** AKO ti se vade 2 jedince MANDATORNO je da se ukljuce i dve trojke.

E sad, takođe mi je rekla da na toj lijevoj dvici sto je bila pokrivena postoji povelika cista i ne može implant. E sad cista je postojala 20 i vise godina pa je opet drzala navlaku. *** TO sto je cista stajala 20 godina znachi da si 20 godina imala infekciju u ustima. sumnjam da ti je zelja da i dalje imaš infekciju ... kod cisticnih zuba može da se uradi tzv. aoikotomija ili apikoektomija ali o tome zubar mora da odluchi.

E sad, mene je poprilično i strah implanta ali pitam se da li bi mi se ta 2ca mogla ikako mogla spasiti (da se ne vadi) i da mi novi most pokriva lijevo izvadjenu 1ću i sacuvanu 2ću a desno samo 1 eventualno 2? *** OVO pitanje ti je poprilichno konfuzno.

Jedan zubar mi je čak rekao da bi mi mogao napraviti i navlaku za desnu jedinicu a lijevu 'na zicu' ali pitam se koliko bi to bilo cvrsto? i da li bi mi lijeva 2ca mogla nositi navlaku sama za sebe.. iako ne vidim zašto ne bi. *** DVOJKA može da ima krunu sama za sebe ali NO MOžE dvojka da nosi jedinicu. drugo, šta podrazumevas po „na zicu”. napisi tachno šta ti je recheno u ordinaciji.

Da li su navlake bolje same za sebe ili je bolji most. *** O TOME odluchuje zubar na osnovu opsteg stanja kosti i posle pregledanih rentgenskih snimaka.
U ogromnoj sam dilemi i očajna sam šta da radim.. jer nikako mi se ne pokriva lijeva 3ca..a nije mi svejedno ni za pare..godine rane 50te

Puno hvala

*** ako imaš sanse negde na internetu da ostavis x-rays ja sam voljan da ti i h pogledam.
*** IZUZEV kruna novije generacije koje mogu da budu napravljene cele od porcelana sve ostale krune imaju metalnu podlogu na koju se nanosi keramika.
Tubby
03. jun 2016. u 10.56
ovde imaš kratki video o apikotomiji/apikoektomiji:

https://www.youtube.com/watch?v=2sE5IoP4DWg
sada
(zanimamanje)
03. jun 2016. u 14.57
*** TO sto je cista stajala 20 godina znachi da si 20 godina imala infekciju u ustima. sumnjam da ti je zelja da i dalje imaš infekciju ... kod cisticnih zuba može da se uradi tzv. aoikotomija ili apikoektomija ali o tome zubar mora da odluchi.

Juče sam isla kod drugog zubara, ona je u jedno ranim 30im i ona je slikala i rekla da nije cista nego infekcija..

I dalje sam očajna jer stvarno ne znam šta da radim..

Kad sam mislila na 2ću koja je bila pod krunicom - pitala sam i ovu zubarku (samo ona i sef joj rade u Ordinaciji koja je u centru jednog gradica u Sariju a Dr koji radi implante dolazi po potrebi)- da li se može spasiti

E ona mi je rekla da se po njenom mišljenju 2ca ne može spasiti jer iako je to samo ostatak zuba obradjenog za kapicu ipak po njoj ima dosta karijesa..navlaka je sigurno bila mrvicu napukla sto sam i osjecala pod jezikom.. i dok bi se taj karijes odstranio šta bi ostalo od zuba..

E sad ja mislim - zub kad bi se stavio pod novu kapicu - karijes se bez kisika ne bi ni mogao kvariti a danas postoje plombe koje su malte ne jače od kosti - zar mi se zub ne bi mogao malo ojacati i onda staviti pod kapicu..

Ona mi je rekla (prilično je insistirala na tome) da je implant DOZIVOTNO rjesenje..na šta se sestra (koja je kasnije rekla da je iz Madzarske) poprilično zacrvenila.

Ta sestra me je čak upitala zašto ne odem U Madzarsku ili 'svoju zemlju'.. i tamo to ne uradim..kad sam joj rekla da zubar iz Madzarske kaže da situacija nije za implanta (on mi je rekao da bi tu trebala STALNA nadogradnja kosti i nisam sigurna da li je mislio na STALNA ili konSekutivna (VISE PUTA) bila se zacudila i ništa nije rekla..

Problem mi je sto stvarno nemam zubara kome vjerujem..svako nudi ono sto njemu odgovra a svjesna sam i da imaju i staf koje moraju da zaposle kako one koji rade implante tako i one koji rade mostove. Konkurencija je ogromna.. Recimo kod ove zubarke samo postavljanje implanta kosta £250..implant posebno nadogradnja kosti posebno ako treba, i navlaka posebno a samo konsultacija sa zubarom za implant je čini mi se £150...u njihovoj praksi..takođe mi je rekla da ona nije most compteent da kaza da li bi mi se mogao staviti implant..

Dakle, da li je implant stvarno STALNO rjesenje ili je to ipak samo za 10 god...ona je insistirala da kost naraste oko implanta..?
Ali čak mi je i ova zubarica rekla da ako mi se implant pokvari od nehigijene ili 'moje nebrige' oni to ne pokrivaju..

a što se tiče desne postojece jedinice koja bi drzala drugu jedinicu - da, koliko sam shvatila to bi bilo na zicu..(hm...da li ja pricam sa zubarom), zubar iz Madzarske je odmah rekao da na to ne bi mogla da jedem jabuku i shvatio je o cemu pricam a znam i jednu ženu koja ima isto rjesenje..

itd itd Eto recite mi vi Da li je implant STALNO rjesenje
Što se tiče snimaka nema teorije, to cuvaju ko zmija noge

Inače 1ca mi je sira i veca a 2ca uza i manja...

Hvala
Tubby
03. jun 2016. u 16.45
to što vam pominju da treba kost da se „ugradi” ... u pitanju je tzv. „boun grafting”. zašto? zato što je infekcija bukvalno pojela kost i na takvu bazu ne mozete da stavite ni jedan protetski rad. o „boun graftingu” imate ovde sliku: http://tinyurl.com/jgnw6jg
da li je implant vecno rešenje? NORMALNO da nije jer ništa nije vechno. bitna je kostana podloga i od toga zavisi koliko dugo će implant da stoji u ustima. normalno ima tu i drugih faktora ali ... plasim se da se ne odmaknemo od zadate teme.

*** vrlo bitno je da sledeći put kad odete kod zubara pitate/trazite da vam se cene daju pojedinachno. šta to znaci? pitajte da vam se da predrachun za:

- bone grafting
- koliko kosta hirurski deo (znaci sama operacija/ugradnja implanta)
- koliko kosta protetska faza (pravljenje krune ili mosta)
- koliko dugo se ceka između hirurskog dela i protetskog dela. NIJE dobro da se u ranu ODMA' stavlja implant ... implant treba da se „primi” a za to mu je potrebno oko 6-9 meseci. zašto je to bitno? bitno je zato što u međuvremenu će te da imate privremene krune ili mostove a i to kosta
- da li će se implant „kaciti za vase prirodne zube ili će da stoji/stoej samo za sebe. ako vam kažu da će da se kace za vase ”prirodne zube„ pogledajte gde su vrata i bezite odatle. implant se NIKADA ne kachi za prirodne zube jer mehanika implanta je POTPUNO drugachija od mehanike prirodnih zuba.

*** da li imate snimke da ih pogledam?

sada
(zanimamanje)
04. jun 2016. u 06.49
zašto? zato što je infekcija bukvalno pojela kost i na takvu bazu ne mozete da stavite ni jedan protetski rad. o „boun graftingu” imate ovde sliku: http://tinyurl.com/jgnw6jg

Infekcija je na dvici a ne na jedinici

sada
(zanimamanje)
04. jun 2016. u 07.27
Ja bih htjela implant na dvici a neku vrstu navlake koja će trajati jedno 5-10 god na dvici.. e sad da li je infekcija zahvatila i kost iznad jedinice to je druga stvar..
sada
(zanimamanje)
04. jun 2016. u 07.29
ma ne htjela bih impalnt na jedinici a krunicu na dvici..
nema snimka ne daju imam plan koji pokazuje stanje zuba i opis ali to nije snimak
sada
(zanimamanje)
22. jun 2016. u 14.23
Jedan mi zubar predlaze (ima 30 god iskustva što se tiče implanta i hiljade sati predavanja drugima..) kaže da za 1ću neću trebati grafting (jacanje kosti) a za 2ću možda malo.. Takođe sam ga pitala da li bi mi napravio samo jedan implant..ali kaže ne bi..jer se boji da bi infekcija sa 2će mogla preci i na 1ću..On kaže ne treba jacanje kosti ako su desni jake..rekao je 'kost zalijeci sama sebe'
Drugi, mladji mi kaže, za 1ću implant a za 2ću mi može napraviti navlakicu, ali takođe kaže da bih morala staviti implant i na 2ću..jer 'ne mogu jesti samo na 1ću - slomice se'.
Takođe mi je rekao da 'grafting' jacanje kosti mora jer..'kako?', implant će ispasti...Koliko je kod drugog grafting toliko je kod prvog kosultacija..
Očajna sam i ne znam šta da radim.. Možda mi je most najbolji ali iskusniji zubar mi je rekao da ne pokrivam zube nepotrebno jer su i tako slabi i samo će još vise oslabiti..
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.