Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Za dr Galeba/Oteceni clanci na nogama a nije voda
Beograd2014
11. decembar 2014. u 00.38
Prije nešto više od pola godine poceli su mi oticati clanci (spoljna strana) na nogama međutim nisam obracala paznju jer me nije bolilo i mislila sam sigurno je visak vode pa ću pripaziti šta jedem, znaci manje soli vise kretanja itd.
Međutim otok se u zadnje vrijeme uopste ne povlaci preko noćiveć je konstantan. Od ljekara sam dobila i tablete za izmokravanje koje sam pila sedam dana ali ni to nije pomoglo. Nemam bolove u nogama, nisam imala povrede, jednostavno otok na clancima obe noge je stalno prisutan a ne znam zbog čega. Molim vas da mi objasnite o cemu se radi.Unaprijed vam hvala na vasem vremenu i ljubaznosti.
OPIS-50
(OPISIVAC)
13. decembar 2014. u 20.42
Oticanje može da se javi i kod reumatskih oboljenja kao sto je artritis, giht i ostale bolesti koje spadaju u domen reumatologije, srcanih oboljenja,oboljenja bubrega itd. U ljetnom periodu razlog oticanja mogu biti visoke ljetnje temperature, dugotrajno stajanje na nogama a sve to povlaci i proširene vene na nogama. Razlog može biti i povecana tjelesna tezina.

Liječenje

Blaga edem obično nestaje sam od sebe. Teži edem se može liječiti lijekovima koji pomažu vašem tijelu izbaciti višak tekućine u obliku urina. Jedan od najčešćih diuretika je furosemid (Lasix). Dugotrajno liječenje obično se fokusira na liječenje temeljnog uzroka otekline.

Podizanje oteklinom zahvaćenog ekstremiteta iznad razine srca pomaže smanjivanju endema.
.
Galeb
14. decembar 2014. u 18.17
Uzroci edema na tujelu(rukama, nogama, izpoc ociju, trbuhuitd) mogu biti razliciti. Edemi se mogu podijeliti prema uzroku oji dovodi do toga, organu koji je oboleo itd.
Ako se gleda po ozroku tada se radi o edemima kao posledica narusavanja sila koje zadržavaju tekucinu u krvnim sudovima i limfnim putevima, pri cemu sile koje povlace tekicinu u krvne sudove zakazuju bilo da se radi o padu bjelancevina (manjak stvaranja abumina u jetri, povecano izlucivanje preko bubrega, edemi kod katabolizma), visku unosa tekucine ili smanjenog izlucivanja, zakazivanja periferne cirkulacije (usled niskog kapilarnog pritiska, povecanog venskog pritiska radi zakazivanja vena), kao posledfica rada bubrega(kod Nephritisa, nephroza its), usled dugog sjedenja, stajanja, sjedenja sa prekrstenim nogama, endokrinog sustava itd.
Da se da odgovor na vase pitanje treba vidjeti koji problem je doveo do otoka a tada je terapija jasna.
Savjet: Trazite od svog ljekara da primjenom algoritma za postavnjanje dijagnoze kaže o cemu se radi a tada je terapija jasna.
Sve najbolje, Galeb
Galeb
15. decembar 2014. u 12.06
Kada sam ponovo procito vas topik primjetio sam da ste skrenuli paznju na otok clanaka tj zglobova, sto sasvim mijenja stvari u razmatranju za brze postavljanje dijagnoze. Ako se radi o otocima clanaka tada je potrebna:
- dopuna anamneze,
- pregled izgleda zglobova na crvenilo, temperaturu, bolnost pokreta i tip otoka.
Iza ovoga slede pretrage ovisno na koje obolenje od sledećih obolenja doktor posumnja:
- Arthritisa: Infektivne naravi, Rheumaroidni, Juvenilni rheumatoidni, Rheactivnog arthritisa, Gout-a, psoriaticnog arthritisa,
- Osteoarthritisa
- Arthrosa itd
Za razjasnjenje ovih problema potrebne su pretrage:
1. krvi kao sto su:
SE, RF, ANA, CRP, Latex test,
2. Rentgen, CT, MRI Artroskopia
3. Nekad punkcija ukolio se u zglobu osjeti tekucina
Savjet:
Na osnovu onoga sto ste naveli nije moguće reci o cemu se kod Vas radi.
Vi bi trebali da se javite na pregled kod reumatologa da se postavi dijagnoza a terapija je određena prema dijagnozi.
Sve najbolje Galeb
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.