Diskusije : Švajcarska

 Komentar
Avs
kojairvas
(domar)
13. januar 2014. u 14.29
Pozdrav svima

Imam neke nedoumice vezano za Svajcarsku penziju pa sam se zapitao da li neko među vama ima slična iskustva iz porodice ili okruzenja...

Moja majka je napustila Svajcarsku pre 6 godina i vratila se u Srbiju posle 18 godina provedenih ovde ( ima i Svajcarsko državljanstvo ). Pre odlaska posetila je lokalni AVS i otprilike su joj izracunali koliku penziju će imati uzimajuci u obzir da napusta zemlju i da neće raditi narednih 6 godina . Istovremeno su joj objasnili kojoj ustanovi da se obrati 6 meseci pre napunjenih 64 godine .

Danas sam nazvao broj koji joj je prosledjen i prilično sam se iznenadio kada su mi rekli da ona mora podneti zahtev za penziju u Srbiji bez obzira na to što je državljanin jer vise nije prijavljena u CH. U ambasadi u beogradu su potvrdili da to ide preko PIO ...

Da li neko zna nešto više o ovome iz iskustva licnog ili bliske osobe?
Da li je „predvidjen” iznos penzije umanjen ako se zahtev podnosi iz Srbije i ako da, da li je umanjenje znatno?
Da li je bolje da se moja majka vrati da živi ovde opet dok ne regulise penziju odavde pa onda da se opet odjavi?

Nju lično interesuje samo da ostvari pravo na AVS penziju koja joj sleduje, ne želi da trazi dodatnu pomoć na koju često neki imaju pravo ukoliko je penzija mala ali nebi zelela ni da joj mnogo umanje i obezvrede penziju ukoliko je to slučaj kada ide indirektno preko PIO u Srbiji.

Svaki vas komentar je dobrodosao.

Hvala
servet2
(Sociolog)
15. januar 2014. u 10.46
Ako ima svajcarski pasos treba samo da se prijavi da živi u Svici /makar i fiktivno, samo adresa kod nekog rodjaka i sl/.
Zahtev treba da podnese iz Svajcarske a ne iz Srbije.
Zatim otvori racun u svajcarskoj banci, uzme zdravstveno osiguranje, potvrdu da nije ništa duzna u Svici /pursvit, krediti.../ i ne mogu je odbiti u tom slučaju ali će joj penzija svakog meseca leci na racun u Svici. Posle 6 meseci otvori racun u Srbiji i posalje zahtev da joj se penzija isplacuje na racun u srpskoj banci.
kojairvas
(domar)
15. januar 2014. u 15.26
Hvala Servet

Već poseduje racun u banci u CH, prijavljivanje da živi može kod mene, sina, isto prezime. Pošto joj penzija verovatno neće biti veca od 600-700 chf , po njihovom preracunu iz 2008 , kada plati zdravstveno i ostale peripetije ukoliko ih ima neće mnogo da joj ostane od osnovne AVS penzije. Ukoliko bi isti iznos dobila pri podnosenju zahteva iz Srbije ona ne bi htela da se cima da dolazi ali niko neće iz penzionog da mi konkretno kaže koliko će joj dati u potonjem slučaju.

Pokusacemo da se raspitamo i u Srbiji u PIO kakva su im iskustva ali to može da potraje jer ja nisam dole a moja je majka onako plasljive prirode pa i da joj i objasne, pitanje je kako će ona to da razume i da mi prenese ;)

Hvala
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.