Luft pogača

Date: Dec 24, 2010. | Category: Breads and Pastries | Cuisine: Serbian


Gastronomija.info (posetilac)

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Pravila sam ovu pogaču sad za Vaskrs i svi su se oduševili, a ja nikad do sad nisam jela bolju pogaču.


Ingredients

900 gbrašna
400 mlmlijeka
1kvasac
2cijela jajeta + 3 žumanca + 1 žumance za premazivanje
šoljicaulja
3 kašičicesoli
1 kašičicašećera
250 gmargarina
susam

Method

1

U mlakom mlijeko podići kvasac sa jednom kašičicom šećera i malo brašna. Od brašna, jaja, žumanaca, kvasca, ulja i soli zamijesiti mekše tijesto i ostaviti jedan sat da odstoji ispod posude za miješenje.

2

Odmoreno tijesto premijesiti sa malo brašna i podijeliti na tri različite jufke, veću, manju i najmanju. Margarin takođe podijeliti na tri različita dijela i svaku jufku prvo razviti oklagijom pa onda premazati mekim margarinom i svaku uviti u rolat i posle dalje uviti kao da cijediš krpu. Izuvijane jufke poredati u okruglu, podmazanu tepsiju, prvo najveću pa srednju i u sredini najmanju.

3

Ostaviti pogaču još jedan sat u plehu da odstoji, a kad nadođe premazati je žumancetom, posuti susamom (ja moju nisam posipala) i peći u toploj rerni na 180°C 40 min.


People who like this recipe

  • dopke
  • abetarja
  • sarajevo
  • s481911p

Comments

Mici55 - Apr 12, 2010.
Zvuci jako dobro!Probacu obavezno.Hvala na receptu!M.

Rzav - Apr 12, 2010.
Fenomenalna je, i ja sam je pravila. Imaju predivne recepte, svidja mi se sto svakodnevno daju predloge za rucak.

odet - Apr 12, 2010.
Odlicna je i ja je često spremam svojoj porodici...sto sam prije pola sata uradila,pa cekam da tijesto naraste...ja je pravim i u obliku ruže,kao rascvjetani pupoljci.

Liky - Apr 12, 2010.
Kao sto gore napisah pogacu sam prvi put pravila na Uskrs i ovaj vikend sam morala ponovo da je pravim posto su se moji ukucani,a bogami i komsije,odusevili.Za sledeći vikend stoji ponovo na planu :).

big-bang - Apr 12, 2010.
Mnogo lepo izgleda. Ja volim da ukrasim hleb na svakojake nachine uvek kad spremam, pokushavala sam i ruzu ali neshto neide.

„Odet”, na koji je nachin uvijash/sechesh testo da izgleda kao ruza. Ja sam pokushavala krugove da vadim chashom pa da ih redjam ispadne ko cvetich lepo je, onda pokushavala sam da ih redjam uspravno ali klizile na dole jer sam ih predhodno topila u istopljen maslac/margarin. Pravila sam i chvorove od testa i redjala ali ne ispadne ko ruza. Isto uvijala sam dugu jufku pa je uvijala u krug ispadne lepo ali ne izgleda ko ruza. Ako mozete molim vas objasnite.

Hvala unapred,

Teogopa - Apr 12, 2010.
Ja testo uvijem kao rolat i onda secem kriske rolata, kao da seces svaki rolat. redjam ih iz sredine prema krajevima.Bas ispadne kao cvet.

odet - Apr 13, 2010.
Tijesto uvijem u rolat,zatim isijecem i onda svaki taj komad redam u tepsiju okolo,a u sredinu stavim krug izvadjen modlom ili napravljenu loptu ot tijesta...Nadam se da sam uspjela obajsniti,zao mi je sto nemam slike.

big-bang - Apr 13, 2010.
Hvala, lepo ste objasnili. Za par dana spremim ruzu hleb!

Pozdrav;

_mide - Apr 14, 2010.

Zaista pozitivni komentari ,a ja ja nemam oklagiju pa me interesuje postoji li kakva zamjena za istu ..

vltava - Apr 15, 2010.
umesto oklagije može posluziti okrugla, uska, duguljasta flasa. sipajte vode do pola da flasa bude malo teza i ne pritiskajte previse, ali ako je od debljeg stakla onda sigurno neće.

vltava - Apr 15, 2010.
htedoh reci siugrno neće puci. ne pritiskajte grlic flase, već samo onaj siri deo.

madonna_bella - Apr 15, 2010.
A može li se ova luft pogaca naredjati tako kao ruza?ili kako ste opisali kao cvet?NEkako mi je interesantnije da je tako napravim ako može?

odet - Apr 15, 2010.
madonna_bella_ može se praviti kao ruža,ja sam je i tako pravila.

A ako hocete ja ću napisati pravi recept za tu pogaču RUŽA...za nju je postupak savijanja tj.redanja u tepsiju malo drugačiji,kao i sastojci ustvari ne idu jaja.

Ali kao što rekoh neki dan sam mijesila luft pogaču i pravila je kao ružu,sa prije navedenim postupkom...motanje u rolat!

deda_moj - Apr 16, 2010.
Moja supruga tako nešto pocela pravit prije cca 20 godina sa manje jaja.

Mi smo joj dali ime pita sa vazduhom (prazna pita)nismo imali šta drugo za jest kriza bila....nema paree pare.(Dinari)

sandej - Apr 17, 2010.
Da Vam sad neprepisujem recept,ukucajte Coolinarka-Gerber pogaca!Pravila sam je za Vaskrs,mnogo ukusna i divno izgleda!

Liky - Apr 17, 2010.
Sindej,a gdje da ukucamo to coolinarka-gerber pogaca,probala sam ovdje na pretrazivacu ali mi ništa ne izbaci?!

Pozdrav

Liky

madonna_bella - Apr 17, 2010.
http://www.coolinarika.com/recept/gerber-pogaca

Liky evo ti sajt

madonna_bella - Apr 17, 2010.
Odet hvala ti bilo bi lepo da das taj recept za ruza original pogaca..

Sutra imam goste pa ću da üravim ovu luft pogacu!

sandej - Apr 17, 2010.
Liky,izvinjavam se,ali nisam namjerno to uradila!:)Vidim da si ti bila vredna i nasla,i hvala Ti:)Ko nevoli praziluk može da izostavi,ali stvarno lijepo izgleda i ukusna je!Veliki pozdrav!

Liky - Apr 18, 2010.
Sandej,madonna-bella je bila brza,ali nema veze,hvala vam obadvjema na receptu pa prve prilike pravim i tu pogacu.Luft pogaca eno već nadolazi,moji jedva cekaju da bude pecena :)).Pozdrav

kriska - Apr 18, 2010.
Odličan recept!

Dela - Apr 18, 2010.
Pre nekoliko dana sam napravila Luft pogacu i samo sam htela da vam kažem da zaista ništa lepse nisam jela na ovu temu...a volimo pogace i često ih pravimo. Od sada nam je ova pogaca ubedljivi favorit!

I još jedan detalj...podelila sam testo na 3 dela pa sam ispekla samo jedan, a ostala 2 stavila u friz jer sam htela da isprobam i ovaj metod za situacije kad nemam mnogo vremena. Testo se ponasa odlično, uvece izvadim iz friza i prenesem u frizider do jutra, ujutru ga ostavim vam frizidera dok ne naraste, pa u rernu. Cista fantazija! :)

Liky - Apr 18, 2010.
E drage moje ja danas bila vrijedna pa napravih i ovu gerber pogacu i ne da je dobra,nego je odlicna.Hvala još jednom na preporuci za recept.Pozdrav,Liky

madonna_bella - Apr 18, 2010.
E a ja sam napravila Luft pogacu una ruza sistem i bila je sjajna gosti odusevljeni!

Hvala vam na receptu a ovu gerber ću probati nekom prilikom:)

blondinka - Apr 22, 2010.
Možda je malo glupo pitanje ali da li je ovde reč o suvom kvascu ili tzv.germi odnosno onom kvascu u kockama.

I koliko je to grama - 1 kvasac?

Liky - Apr 22, 2010.
Blondinka,ja sam u obadvije pogace stavljala germu (mada može i suva germa u kesicama) i na kilogram brasna obično stavim jednu kockicu germe,ovdje kod mene u Svici je to 42 gr.Mada kada mi se zadesi da nemam sirove germe u kuci onda stavljam i suvu i to na 500 gr. brasna stavim jednu kesicu od 7 gr.

Pozdrav,Liky.

mimozaaa - Jul 12, 2010.
Ja ovu pogacu pravim tako što nekad stavim malo sira i malo izkidanog persunovog lista. Kad ju namazem puterom pobacam preko izmrvljenog sira i iskidanog persunovog lista, a nekad pravim bez toga. Inače savijem je u rolnu pa onda muž drzi jedan kraj a ja uvrcem kao spagu. Onda ju sjecem na komade duzine 8-10 cm pa svaki komadic stavljam u okruglu serpu koju sam dobro namazala puterom i to okomito. Poželjno je da neko pridržava prve komade da se ne sruse dok se sve poreda. Redaju se jedan do drugog i to uspravno, rastopim malo putera pa cetkicom mazem svaki okomiti dio da se sljedeca ne zaljepi za njega. Ostavim da još malo nadodje tako u serpi i onda premazem zumancetom, pokrijem pakpapirom i pecem pola sata na 100 stepeni pa onda skinem papir pa pecem još otprilike do 1 sat na 150 stepeni.

Pogaca bude prava ruza, izvadim iz serpe na tanjir a svaki dio se odvaja za sebe. nešto fantasticno. Inače stavim manje jaja u tjesto.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…