Domaći sladoled

Date: Dec 24, 2010. | Category: Desserts


Zojo (posetilac)

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

15 minutes

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Moji klinci prosto obožavaju ovaj sladoled, nadam se da će se i vama svideti.


Ingredients

1margarin
5jaja
2 kesicešlaga
150 gšećera u prahu
100 gčokolade ili, 50 g lešnika, ili neko voće po želji...
Za celu operaciju pripreme je potrebno 3 činije.

Method

1

Penasto umutiti margarin sa prah šećerom. Odvojiti žumanca od belanaca i dodavati u margarin i šećer jedno po jedno žumance i mutiti dok smesa ne postane jako penasta. U drugoj posudi umutiti penasto belanca, a u trećoj umutiti dva šlaga u penu.

2

Ukoliko pravite sladoled od čokolade, onda otopiti 100 g čokolade na laganoj vatri i sipati polako, svo vreme muteći, na margarin i žumanca. Kada to uradite, dodavati kašiku po kašiku belanaca i šlaga, polako mutći.

3

Razliti u posude i zamrznuti.

4

Ukoliko ste se odlučili na voćni sladoled ili da poboljšate ukus ekstratima, njih dodati na kraju, kada sve bude penasto umućeno.

5

Prijatno!


People who like this recipe

  • Gogach

Comments

dadamama - Jul 25, 2010.
Sveza jaja? Ne preporucujem..........

marko251980 - Jul 25, 2010.
hvala na receptu, ali ovo nije sladoled ovo je samo zamrznuti slag, i nevalja to što idu presna jaja u sladoledu nema jaja pravi se od mleka

ANADALS - Jul 25, 2010.
nesmeta ni nefali ništa jesti ziva jaja. na ljusci jajeta može da ima Ecoli. jaja se operu sapunom za sudove i mlake vode. Treba se prvo raspitati pre nego pisati komentare. Ja jesam.

marko251980 - Jul 25, 2010.
slabo si se raspitao, ziva jaja se mogu jesti ali nije preporucljivo možeš dobiti salmonelu.

LIVADAR - Jul 25, 2010.

И од секса се могу добити „пицајзле” или стидне ваши па ипак...

maja16 - Jul 25, 2010.
Ako neko ima recept za sladoled bez jaja bilo bi dobro da ga podjeli sa nama svima koji volimo tu ljetnu poslasticu... a do tada pravim sladoled sa svjezim organskim jajima...moj osnovni recept je 3 jaja, 1 slatko vrhnje, 100gr secer u prahu i dodatci po zelji (razno voce rezano ili miksano, cokolada, ljesnjaci itd)

majloVa - Jul 26, 2010.
Da bas je „domaći” :))

QQ.. sladoled s margarinom pa ovo nigde nema!

Izgleda da u zivotu niste videli dobar recept za sladoled!?

PeraPeric - Jul 27, 2010.
Joooj...

Nije lepo da se recepti kritikuju, ali ovaj bas moram...

Margarin? Pa to je najgora masnoca, za krvne sudove gora čak i od svinjske masti...

Prasak za slag? Cista hemija...

Ziva jaja? Nema veze da li su „organska” ili ne, salmonela napada sve. Jedino ako imate svoje koke, koje redovno kontrolisete kod veterinara. Ljuska jajeta je isuvise porozna, ako bakterije ima, ne zadržava se samo na ljuski...

A sad nekoliko isprobanih recepata za sladoled:

Vocni - koliko jogurta, toliko svezeg voca (jagode, maline, banane, visnje...) i duplo manje secera. Razmere su relativno proizvoljne - malo manje ili vise jogurta, secera i voce neće da pokvare stvar. Sve se umuti u blenderu i sipa u aparat za sladoled. Ako nemate aparat, mora vise secera, ili će da se napravi led - ali onda meni bude preslatko.

Sladoled od jaja - starinski recept moje bake tražio je 6 zumanaca, litar mleka, paklu od 250g putera, tablu cokolade, sipku vanile i zaboravila sam koliko secera.

Umute se zumanca sa secerom, pa se doda mleko i mesa se na vatri, „da vri a da ne vri” - tj. da se jaja pasterizuju, a da smesa ne provri, jer bi se napravile grudvice. Ovo je beskonacno dugacak i mucan proces. Kad smesa pocne da se greje, treba dodati puter i sipku vanile.

Polovina zgusnute smese se izlije u posudu za sladoled (secate se onih metalnih, sa resetkama koje se vade, tako da ispadaju kockice sladoleda?), a u drugu polovinu se rastopi tabla cokolade za kuvanje i dobro izmesa, pa se to izlije preko zutog sladoleda.

Ovaj sladoled je masan, sladak, prejak, teško da može da se pojede vise od kockice - ali je kremcast i bez masine za sladoled i topi se u ustima - priznajem da ga nikad nisam volela, ali sam videla mnoge koji ga obozavaju.

Moja „moderna” varijanta:

Dva cela jajeta umutim u mini-blenderu sa dve kasike secera i mrvicom mleka, pa na malo putera „ispržim” - tj. pokusavam da mesam da ispadne krem, ali kakva sam brljiva, često mi se to zgrudva u „kajganu” - ako se to desi, nema veze, vratim u blender, i sa još malo mleka umutim u krem. Ovim su jaja pasterizovana, i osnova za sladoled je napravljena. E, sad, u to može da se dodaje mleko, slatka pavlaka (umucena ili neumucena, sa 9, 18, 36% masti, kako već volite), mleveni orasi ili bademi, otopljena cokolada, neskafa ili jaka skuvana kafa - ama, takoreci šta god vam padne na pamet. Uglavnom, ako je smesa masnija i sladja - mozete da je zamrzavate direktno u zamrzivacu, a ako je sa manje secera i masnoce (kako ja redovno pravim), neophodan je aparat za sladoled - moje će, evo, 20 godina, a koriscen je gotovo neprekidno, jer je sladoled prakticno jedini slatkis koji jedem. Vrlo uspela kombinacija je sladoled od crne cokolade i sladoled od bele colokade, razliveni u ciniju jedan preko drugog, pa prevrnuto na tnjir, kao torta.

Ako imate aparat, mozete da pravite i ono što se zove „sorbe” - recimo, iscedite sok od pomorandze, i razredite ga sa malo vode, pa u masinu za sladoled - dobicete bozanstveni sneg od pomorandze, koji osvezava kao malo šta drugo.

Uglavnom, ako volite sladoled, zaista preporucujem da nabavite aparat za sladoled - jer ćete tako moći da pravite vrlo zdrave poslastice sa minimalnom kolicinom secera i masnoce, i potpuno bez vestackih dodataka i hemikalija. E, sad odoh da se pocastim sladoledom od bele cokolade i kafe koji sam pravila pre neki dan!

ucesnik - Jul 30, 2010.
...a u

rakili - Aug 3, 2010.
Ma kakva ziva jaja...salmonela hara...

rakili - Aug 3, 2010.
Bogami ni ja ne volim nikakve kolace ni sladolede sa živim jajima....imam cist primjer u komsiluku od živih jaja djeca polijegala od salmonele....ma strasno je bilo...

Daca83 - Aug 4, 2010.
Pošto je jaja koja se mogu kupiti u pasterizovanom stanju. Recepata za sladoled ima mali milion a koji je pravi zavisi od ukusa. Ipak prava tekstura sladoleda teško da se može postici bez masine koja muti i hladi sladoled u isto vreme.

Zar_Ptica - Aug 4, 2010.
jadna njegova deca..




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…