Presburške kifle i štrudle

Date: Jan 11, 2012. | Category: Desserts | Cuisine: Hungarian


ecolid19

Zooom

Skill Level

hard

Hard

Total Time

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ovo je vekovima poznata poslastica u Mađarskoj i Austriji, (pre svega kifle) i dobila je naziv po gradu Bratislavi, Pozony kifli = Pressburger kupferl = Bratislavské rohlíčky. U 19 veku su štrudlice postale tradicionalni božićni kolač kod mađara, tako i kod nas u Vojvodini. Desert je poznat po svojoj sjajnoj i mramornoj površini testa, koje je masno i prhko, iako je pravljeno sa kvascem. Izrada je delikatna i treba se pažljivo pridržavati uputstva.


Ingredients

Za testo:
375 gočišćenog svinjskog sala
900 gbrašna
100 gšećera u prahu
25 gkvasca (pola kocke)
10 gsoli
2žumanca
1 dclpavlake (slatka ili kisela)
2 dclvode ili 3 dcl mleka
Fil od maka:
400 gmaka
350 gšećera
1limun (sok i strugana kora)
1/2 dclvode
1/2 kašičicecimeta
75 gsuvog grožđa
2 kašikeruma
Fil oraha:
400 goraha
350 gšećera
1/2 dclmleka
1 kesicavanilin šećera
1/2 kašičicecimeta
75 gsuvog grožđa
2 kašikeruma
Za premazivanje:
2žumanca
2belanca

Method

1

Prvo treba pripremiti fil. Suvo grožđe potopiti u rum, mak samleti na mašini za mlevenje maka ili u električnoj mašini za mlevenje kafe. U tom slučaju izmešati sa 1/2 šećera i tako samleti. Isto tako samleti orahe. Sve sastojke za fil (zasebno mak i zasebno orahe), pomešati i kratko prokuvati i dobro ohladiti.

2

Očistiti salo od žilica i samleti na mašini za mlevenje mesa ili nožem izgrebati na dasci za mešenje. Salo dobro izmešati sa polovinom brašna, dodati žumanca i šećer, i izmrviti kvasac. Dodati ostatak brašna i pavlaku i postepeno vodu i zamesiti testo i dobro ga izraditi (najbolje rukama). Testo treba da je dosta tvrdo, ne sme da se lepi za radnu površinu i treba da je elastično. Test je kad se rukom pritisne na dasku i lepo se od nje odvaja.

3

Testo podeliti po želji i to tako što je za jednu štrudlicu potrebno 270 g testa, a za jednu kiflu 30-40 g. Napraviti jufke (kugle) od testa i staviti u frižider 30 min da se odmore. Od gornje količine se dobija 6 štrudlica ili po želji, a ja sam pravila 4 štrudlice i 16 kifli.

4

Za svaku štrudlu ili kiflu uzeti istu težinu fila. Odnos testo - fil je 1:1 i preporučljivo je meriti. Posle toga razvijati na radnoj površini koja se ne posipa brašnom. Ne koristiti više brašna da bi se dobila glatka površina testa. Testo za kiflice razviti u ovalni oblik, na sredinu staviti fil i preklopiti, podviti testo i oblikovati malu potkovicu ređati u pomazan pleh.

5

Testo za štrudlice razviti u pravougaonik veličine 25-30 cm x 20-25 cm namazati filom i urolati štrudlu i staviti u podmazan pleh. Gotove kifle i štrudle koje je nabolje napraviti popodne, držati na hladnom (ne frižider, 8-10°C) ne smeju da narastu, testo treba da sazri. Premazati prvo žumancetom i ostaviti da stoji 3-4 sata da se prosuši i popuca, i posle toga premazati sa belancetom i ostaviti da stoji preko noći na hladnom. Sledećeg dana ujutru sa štapićem za roštilj zabosti (dublje u testo) rupe na štrudli na svakih 2 cm i na kiflicama po 3, ovo je potrebno da bi para mogla da izađe i da kifle i štrudlice ne bi pukle. Peći na 180°C oko 30-35 min.

6

Napomene:

7

1. Umesto svinjskog sala može se uzeti ista količina putera, ili smesa 2/3 puter i 1/3 svinjska mast.

8

2. Ne dodavati više brašna nego što je u receptu već tečnost dodavati postepeno po potrebi.

9

3. Fil treba da je gust, ali da može da se maže, i poželjno je izmeriti, jer ako ima previše fila prilikom pečenja će da pukne po strani, naročito mak, nije strašno...

10

4. Postupak sa premazivanjem i stajanjem na hladnom preko noći je potreban za tu karakterističnu površinu, ali kome se žuri može da premaže sa umućenim jajetom i posle pola sata odmaranja na sobnoj temperaturi da peče, ne sme mnogo da naraste.


People who like this recipe

  • Oli1
  • californication
  • kangaroos

Comments

ecolid19 - Dec 29, 2009.
Mislim da je malo nejasno, Za testo treba da stoji

1dl pavlake + 2dl vode ili bez pavlake i 3dl mleka

srbacanka - Dec 29, 2009.
Ovo sam jela bezbroj puta kupovno sad ću da spremim i taman za sutra javicu kako je ispalo.SRETNA NOVA

milli_nillie - Dec 29, 2009.
Nikad neću zaboraviti požunj kifle moje bake Aleksandre! :) Lepo da se i ovakav recept našao na SC!

majloVa - Dec 29, 2009.
Predivno i vrlo apetitno izgleda ovo s fotke :)

mishNOmore - Dec 29, 2009.
Uuuuu strudlice mmmm.

A jel može nešto umesto sala za nas koji ne klopamo zivotinje?

ecolid19 - Dec 29, 2009.
Može, pogledajte napomene.

mishNOmore - Dec 29, 2009.
slepa kod ociju.

izvinjutka.

mishNOmore - Dec 31, 2009.
Znaci,ruuuuuuuuke su mi moje lepe otpale!

Hehehe, nisam ni ocekivala da se nešto tako yummy može napraviti bez po' muke :)

Prva tura sa makom je ispecena - sve su mi popucale, ali su extra ukusne.

Druga tura sa orasima se sad pece i so far so good, mada mi je ostalo nekih 10-12 minuta do kraja, a i prva tura je popucala pred kraj. Ne marim, kuca mi mirise kao dusa :)

Ja sam se inače pridržavala uputstva do tancina, opredelila se za onu instant verziju - ništa preko noćicekanje ne radi kod mene.

Za neiskusne domaćice poput mene: mislim da sam pogresila kod razvijanja testa i razvila ga pretanko, pa su mi zato popucale strudle.

Mada, kao sto rekoh, sve je to super, ukusne su kao sto sam ocekivala i jedva cekam da se malo ladnu pa da ih probam - malko sam tek gricnula jednu kiflicu.

Srećna Nova Godina svima koji su još tu.

srbacanka - Jan 1, 2010.
Pravila sam .Ne mogu da probam posto postim ali na oko su strudle fantasticne.Niko mi nije verovao da nisu kupovne.Pravila sam sve po receptu samo nisam stavila 10gr.soli posto mi se to učinilo previse a ostalo sve po receptu preko noćiitd.Stavila sam ja za mene malo u zamrzivac da vidim dali i drugi put da pravim.Hvala za recept.Strudle i kifle obavezno dobro izbockati i onda neće da popucaju.

ecolid19 - Jan 2, 2010.
I meni su pukle strudlice sa makom, toliko me to uzasno nasekiralo, htela sam i ja da eksplodiram, ali sam ipak odlucila da postavim recept kad sam nasekla, ne primeti se, ko zna kad ću opet to da pravim, zadnji put sam pravila pre 8 godina, poslednji Bozic sa mamom.

http://www.flickr.com/photos/41796984@N08/4237742308/in/set-72157622945637427/

http://www.flickr.com/photos/41796984@N08/4236967339/in/set-72157622945637427/

ovo direktno ne radi nego sa copy/paste

Testo se lepo razvlaci i lako je malo vise istanjiti, a fil sa makom mi je stajao u frizideru jer sam ga napravila dan ranije i bio je gust i debelo sam nanela na testo.

Nisam ni ja merila so, vaga mi nije tako precizna, to je odprilike kasicica, ali sam prepisala (slobodno prevela) poslasticarski recept kako stoji nadjenom na jednom madzarskom kulinarkom blogu, sve sa detaljnim uputstvima, ja sam moj recept izgubila sa kompjuterskim problemom, a nije ni bio tako precizan, ali sam ja to pravila bar 30x i uvek sa salom i uvek mi je stajalo preko noći Sad sam se odusevila kad sam ugledala salo (leaf lard) u Americi u nemackoj kasapnici i setila se svega, imam vremena, i odlucila da ovaj malo zaboravljeni recept postavim na nasem jeziku javno na interent.

mamajac - Jan 12, 2010.
Nisam nikad probala ovo testo, ali mnogo mi se dopada kako izgleda i kako je recept detaljan, sigruno ću probati da napravim!

Hvala.

Mamajac - Jan 12, 2010.
Evo ako smem samo da dopunim - posto nisam bas bila sigurna da sam shvatila tehniku savijanja kifli, pronasla sam ovo na netu, možda još nekom bude od koristi.

http://macikonyha.blogspot.com/2007/03/pozsonyi-kifli.html

kangaroos - Jan 30, 2010.
uz Medovik tortu ovo je jedan od najboljih recepata objavljen na našim stranicama zadnjih nekoliko godina.

Ecolid, hvala na prevodu, trudu i slikama.

Zar_Ptica - Apr 28, 2010.
Presavršeno!

Nemam ni masti ni sala..Ne znam kako bi bilo da pravim sa margarinom,nije to to.

ecolid19 - Sep 3, 2010.
Salo pa pitajte u bilo kojoj kasapnici i narucite, ima vise zimi, ako sam ja u Njujorku uspela da nađem mozete i vi u Srbiji sasvim sigurno.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…