Lava kolač

Date: Dec 24, 2010. | Category: Desserts | Cuisine: Universal


radoznalo (posetilac)

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ovaj kolač se servira sa kremom od vanile čiji recept je takođe dat u donjem receptu za lava kolač. Može te ga napraviti i dva dana ranije i čuvati u frižideru. Za kolač su potrebne čokoladne kuglice (truffes) koje se mogu napraviti nekoliko dana ranije i čuvaju se u zamrzivaču. Od mjere koja je data u receptu, dobije se 8 kolačića.


Ingredients

Za čokoladne kuglice:
125 gpoluslatke čokolade za kuvanje, sitno isjeckane
80 mlslatke pavlake (35 % masnoće)
30 mllikera tipa "Baileys"
Za kremu od vanile:
250 mlslatke pavlake (15 % masnoće)
250 mlmlijeka
50 gšećera
3žumanjka
1 puna kašikagustina
1 kašičicaprirodnog ekstrakta vanile
30 mllikera tipa "Baileys"
Za kolačiće:
180 gputera (od toga odvojiti 1 kašiku za premazivanje malih kalupa)
210 gšećera (od toga odvojiti 8 malih kašičica za posipanje kalupa)
375 gpoluslatke čokolade za kuvanje, sitno isjeckane
4cijela jaja
4žumanjka
1 velika kašikaprirodnog ekstrakta vanile
140 gbrašna

Method

1

Pripremiti kuglice na sledeći način:

2

U manju šerpu staviti slatku pavlaku i zagrijati na jačoj vatri. Paziti da ne provri. U međuvremenu, u vatrostalnu činiju staviti čokoladu i kada se pavlaka zagrijala, preliti je preko čokolade. Viljuškom dobro izmiješati masu dok se čokolada ne otopi. Dodati liker, dobro izmiješati i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokriti celofanom činiju, staviti u frižider i držati najmanje 2 sata ili dok se masa malo ne stegne.

3

Prekriti jedan veći tanjir sa celofanom i malom kašičicom vaditi čokoladu na tanjir. Treba da se dobije 8 kuglica. Pomocu kašičice oblikovati kuglice na tanjiru. Gotove kuglice pažljivo prebaciti zajedno sa celofanom u plastičnu kutiju, pokriti poklopcem i staviti u zamrzivač.

4

Priprema kreme:

5

U manju činiju staviti žumanjke, gustin i pola količine šećera. Dobro izmiješati viljuškom da se masa izjednači. Ostavii na stranu. U šerpu staviti slatku pavlaku, mlijeko i ostatak šećera i pustiti da se na laganoj vatri zagrije. Skinuti šerpu sa šporeta, i polako dodavati smjesu od žumanjaka stalno miješajući žicom. Ponovo vratiti šerpu na šporet, i uz stalno miješanje žicom kuvati kremu (krema ne smije da provri) na laganoj vatri dok se samo malo ne zgusne. Skinuti sa šporeta, i odmah kremu procijediti kroz gustu cjediljku u drugu čistu činiju. Dodati liker i vanilu, dobro izmiješati žicom i pustiti da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promiješati da se ne uhvati korica. Prohlađenu kremu poklopiti i staviti u frižider do služenja.

6

Priprema kolačića:

7

8 malih kalupa zapremine 180 ml premazati puterom i dno prekriti sa papirom za pečenje. Tako pripremljene kalupe posuti šećerom (1 kašičica na jedan kalup) i ostaviti na stranu. U vatrostalnu činiju staviti čokoladu i ostatak putera i sve otopiti na pari stalno miješajući dok masa ne postane glatka. Skinuti činiju sa šporeta i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.

8

U veću činiju staviti jaja, žumanjke i ostatak šećera i mutiti mikserom na jakoj brzini 10 minuta ili dok masa ne postane čvrsta. Dodati prethodno otopljenu smjesu

9

čokolade i putera, dodati vanilu i sve lagano izmiješati mikserom. Zatim dodati brašno i masu dobro izmiješati drvenom kašikom.

10

Pola mase sipati u pripremljene kalupe i na sredinu (preko tijesta) staviti po jednu zaleđenu čokoladnu kuglicu u svaki kalup. Prekriti ponovo ostatkom mase. Kalupe staviti na veći pleh za pečenje i staviti u zagrijanu rernu (350°F) da se peče 20-25 min. Kolačići treba da su okolo hrskavi i da se odvoje od zidova posudice. Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupima 2 minuta. Nozem lagano orkuziti između kolača i zidova kalupa i kolačiće pažljivo izručiti na tanjir. Servirati po 1 kolač u tanjiru, lagano posuti šećerom u prahu i okolo kolača staviti nekoliko kašika kreme. Po želji, kremom možete da prekrijete cijeli kolač.


People who like this recipe

  • Mici55
  • minami
  • lilbrest55
  • EtaFeta

Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…