Ukrajinske piroske

Date: May 6, 2009. | Category: Appetizers


kopiR & fiona29 (posetilac)

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ovo je recept koji je na diskusiju "Kulinarstvo" prosledila učesnica diskusije sa pseudonimom "Fiona29". Fiona29 je recept prosledila s odokativnim merama, a ja sam isti isprobala, oduševila se istim i pri radu izmerila navedeni materijal .


Ingredients

Testo:
450 gbrašna
300 mlmlake vode
1 kašičicasoli (ravna)
Fil:
½ kgkrompira
1 kašikaputera
3 kašikemleka
100 gkravljeg sira
1 čajna kašičicasoli
Ostali materijal:
slanina

Method

1

Prosejanom brašnu dodati so i ½ navedene količine vode. Na vodu polako dodavati brašno (koje se nalazi oko vode), a kada nestane tečnosti, postepeno dodati ostalu vodu. Testo mesiti rukom oko 10 min, oblikovati polu loptu, premazati s malo ulja i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 min. Premesiti testo, kidati male loptice (veličine kuglice prečnika R=4-5 cm) i ređati na dasku posutu s malo brašna.

2

Svaku kuglicu razviti u krug debljine 3-5 cm. Na sredinu svakog kruga staviti po kašiku pripremljenog fila, a jednu ivicu premazati s malo hladne vode. Preklopiti testo, pritisnuti malo rukom, a po želji stranice viljuškom. Pripremljene piroške spuštati u proključalu vodu (staviti malo soli) i kuvati dok ne isplivaju na površinnu (6-7 min). Rešetkastom kašikom izvaditi piroške na tanjir za serviranje, preliti masnoćom u koju propržiti sitno iseckanu slaninu.

3

Fil: krompir skuvati (ili ispeći), oljuštiti i ispresovati. Vrućem krompiru dodati puter, so i mleko, sve dobro izjednačiti i ostaviti da stoji 15 min. Masi dodati isitnjen sir (viljuškom izmrviti), promešati i nanositi na razvijene krugove od testa.


People who like this recipe

  • Miss-J
  • Mirka85
  • milimi

Comments

ruzza - May 7, 2009.
Bravo,moje omiljeno jelo.Samo bih dodala jednostavniji način,testo se razvuce oklagijom,te casom vadimo krugove.A recept moje bake,za fil:koliko krompira,toliko svapskog sira i so.Sir se ne sme staviti u vruc krompir.Ovakve piroske kuvamo u mnogo vode i prelijemo vrelim uljem.Ima još jedan fenomenalan nadev,a to je takođe kuvani krompir i dinstani kiseli kupus.Takve piroske na kraju prelijemo sa pino przen og crnog luka.

oli22 - May 7, 2009.
Odličan recept.Dodala bih samo da umjesto slanine i masnoce,piroge možemo preliti i pavlakom.

anzelika - May 9, 2009.
Hvala za ovaj recept...mora da se proba...zvuci ukusno.Ja pravim nešto slično tome,samo je način pecenja drugaciji.Taj recept mi je dala moja drugarica,koja je Ruskinja i sprema se na ovaj način:zamesiti testo i ostaviti ga da stoji.skuvati krompir kao za pire i ohladiti.ohladjenom dodati izgnjecen sir,ali bez putera i mleka.može malo soli u zavisnosti koliko je sir slan.Testo podeliti na dva dela i razviti oklagijom.na donji deo testa staviti pripremljen fil,pa preklopiti drugim testom.dobro pritisnuti i spojiti krajeve,pazeci da fil ne iscuri.treba da izgleda kao punjena lepinja.peci i kad je peceno premazati puterom.seci na kriske.kolicina namirnica je ista kao i u gornjem receptu.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…