Forums : Nemačka

 Comment
Arbeitserlaubnis für Türken, Serben, EU, EWR
eperson72
(lekar)
2017-11-23 05:03 PM
https://www.deutsche-handwerks-zeitung.de/arbeitserlaubnis-fuer-tuerken-nur-in-mangelberufen/150/3091/208318
I samo još jedan izuzetak: od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. godine, državljani Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije imaju posebno pravilo da se izda boravišna dozvola na prezentaciji obavezujuće ponude za posao iz Njemačke. Ovo se odnosi na sva zanimanja, obuku i pomoćne aktivnosti - čak i bez kvalifikovane stručne obuke. Zabranjeno je samo zaposlenje u privremenoj radnoj agenciji.
eperson72
(lekar)
2017-11-23 05:06 PM
Politika + Ekonomija - 28.02.2017
Imigracija iz trećih zemalja Radna dozvola za Turke, Srbe i Co. samo u nedostatnim zanimanjima.

Ako želite doći u Njemačku iz trećih zemalja poput Turske ili Srbije, potrebna vam je radna dozvola. No imigranti se obično daju samo određenim zvanjima nedostatka. Tko ima pogled na to.
Joachim Glendenberg
Rad dopušta turske radnike
Turski radnici obično dobivaju samo radnu dozvolu u nestašicama u Njemačkoj. - © Gina Sanders / Fotolia.com
Više članaka o ovom članku

Radna dozvola: tko ih treba, tko ne?
Zapošljavanje izbjeglica: što poslodavci trebaju biti svjesni
Zaposlite izbjeglice u staž

Radna dozvola za radnike iz EU, EEA i Švicarske

Prije pitanja mogućeg zapošljavanja najprije se mora pojasniti što rezidentni status stranac može pružiti. Dobre vijesti za državljane EU-a: prijelazni aranžmani također su ukinuti za posljednje nove članove. Bivša „Radna dozvola EU” je trenutno zastarjela, a neograničena sloboda kretanja radnika u zaposlenju odnosi se na sve državljane EU-a, kao i na Islandere, Norvežane, Lihtenštajnere i Švicarske.
Radna dozvola za radnike iz trećih zemalja: posebni slučaj 1

Za državljane trećih zemalja, međutim, primjenjuju se odredbe njemačkog Zakona o boravku (AufenthG): ovdje nadležna Federalna agencija za zapošljavanje zahtijeva da se dostavi dozvola boravka. U pravilu, ovo je viza koja se može zatražiti u matičnoj zemlji u lokalnoj njemačkoj diplomatskoj misiji. Državljani SAD-a, Kanade, Australije, Južne Koreje, Izraela, Japana i Novog Zelanda, put je jednostavan: oni mogu ući u Njemačkoj i dobiti odmah nakon dolaska na lokalnoj imigracije uredu za odobrenje boravka bez vize - na zahtjev, naravno.
Radna dozvola za radnike iz trećih zemalja: posebni slučaj 2

I još jedna iznimka: od 1. siječnja 2016. do 31.12.2020 primjenjuje posebne aranžmane za građane Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije koji uz predočenje obvezujuću ponudu za posao iz Njemačke za boravišnu dozvolu izdaje. To vrijedi za sve zanimanja, obuku i pomoćne aktivnosti - čak i bez kvalificiranog stručnog usavršavanja. Zabranjeno je samo zapošljavanje u privremenoj agenciji za rad.
Popis nestašica koje je stvorila Federalna agencija za zapošljavanje

Za građane drugim državama, postoji još jedan prepreka: oni nazivaju nedostatak popisa ili „pozitivnog popisa”, te je u skladu s Pravilnikom za zapošljavanje, poglavlje 6. stavak 2 rečenica 2 broj 1 ili pročitati u Federalnom zavodu za zapošljavanje pozvani ... Na ovom popisu navode se zanimanja, obuka i daljnje obrazovanje, u kojima postoji nestašica latentne radne snage u Njemačkoj, uključujući brojna obrtnička zanimanja. Tko želi raditi na drugim poslovima, teško je.
Rad dopušta izbjeglicama i njihovim mogućnostima na tržištu rada

Poseban je slučaj posljedica priljeva izbjeglica koji su podnijeli zahtjev za azil u Njemačkoj. Ovdje se postupak ispitivanja preselio u Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF). U prvom koraku dozvola boravka se predaje nakon podnošenja prijave - nakon tri mjeseca, ti tražitelji azila mogu zaposliti, pod uvjetom da na radnom mjestu nisu zauzeti državljani EU ili drugi povlašteni zaposlenici. U osnovi, ovaj posao mora biti ponuđen svim podnositeljima zahtjeva pod istim uvjetima.

Nakon odluke o zahtjevu za azil, podnositelj zahtjeva dobiva privremenu ili trajnu radnu dozvolu u pozitivnom slučaju i stoga se tretira kao državljanin treće zemlje. U negativnom slučaju, deportacija ili „toleriranje”, tj. suspenzija deportacije. Potonji se tretira slično kao i Aufenthaltsgestattung - tako da možete raditi, u oba slučaja čak iu privremenom agenciji za zapošljavanje.

Međutim, zapošljavanje ne štiti tolerantni radnik od deportacije - odobrenje boravka je pravno potpuno neovisno o situaciji u kojoj se radi. Ipak, Agencija za zapošljavanje podupire izbjeglice tijekom njihovog boravka u traženju posla.

Pravni temelj opisanih činjenica može se naći u Zakonu o azilu (AsylG), kao iu gore navedenom Zakonu o boravku i Pravilniku o zapošljavanju.
Sunce-ti-kalajisano
2018-09-16 07:46 AM
Pa možeš boraviti u švabiji I bez takvih pravila.
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.