Forums : Knin

 Comment
S ljubavlju..
Kninjanka777
2009-07-26 06:46 AM
Vidjeh na galeriji Knina ovaj predivan akvarel slikara Dusana Djukarica, muza jedne naše kninjanke, pa se sjetih vas, dragi moji sugradjani… On nikad nije ni zakoracio u Knin, sigurno znam, nego ga je ljubav koju njegova žena nosi u svome srcu za nas grad inspirisala da uradi ovaj akvarel. Ljubav, ljepota, iskrenost i dobrota su uvijek najljepse umjetnicke inspiracije.

Slika: http://galerijaknina.com/forumGalerije/pn/zenithv07/pic_details.php?pid=13752

Mnogi od nas će opet ovog ljeta da provedu barem nekoliko dana u nasem „velom mistu”. Neki će da predju hiljade i hiljade kilometara, njihov duh će da treperi, nosem tom ljubavlju sto inspirise, na samu pomisao da će ponovo da ugledaju to dvoriste u kojem su se igrali, da će opet da vide te plaze na kojima su se zaljubljavli, da će opet da vide staru tetku, zapusteni vinograd, da vide svoju obnovljenu ili razrusenu kucu.

Neki će da dovedu svoga muza ili ženu i da im pricaju na stranom jeziku o svijetu koji na postoji vise, čija je jednostavnost i dobrota nestala… ili nestaje iz dana u dan, oni drugi će da dovedu svoje dijete da mu pokazu svoju skolu, vrtic, ili svoju najdrazu igracku, ako je nadju nekim cudom…

Državno uredjenje može da prođe, rat može da prođe, ali kažu da ljubav nikad neće da prođe. Ljubav, dobrota, iskrenost i ljepota sve pobjedjuju,, oni su izvor naše snage i kreativnosti.

Zar mi, Kninjani, Srbi, u mrznji da živimo? Zar da nas mrznja zaslijepi da ne vidimo vise ljepotu nasega kraja, ljepotu nasega grada, ljepotu prostodusnosti naših ljud?. Zar nas danasnji zivot nije nastavak onoga sto smo upili u nasemu djetinjstvu, onoga sto su nam nasi roditelji prenijeli, i sto su oni sami primili od svojih roditelja, zar nije primjena onoga sto su nas nasi ucitelji, profesori, nastavnici naucili? Zar mi kninjani nismo sagradili mali Knin u svim našim domovima diljem svijeta, u našim srcima i on se tu uzdise u svoj svojoj ljepoti kao ovaj na akvarelu Dusana Djukarica?

Hajte da se još jednom prisjetimo s ljubavlju….
Kninjanka777
2009-08-02 12:39 PM
Pišuci o ljubavi kao najljepsoj i najsigurnijoj umjetnickoj inspiraciji za sve ljude, i , naravo, za nas kninjane, vidjeh da su se vrijednosti promjenile sa promjenom stanovnistva u Kninu ;

Na internetu: http://www.tvrdjava-knin.hr/hr/arhiva_vijesti.php?subaction=showfull&id=1220264720&archive=1228777516&start... 1&

Nadjoh da je za „Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Šibensko-kninske županije ”Tvrđava-Knin„” „Opće je poznato da je velik broj umjetnika inspiraciju tražio na dnu čaše”.

Ja neću da komentarisem, samo sam konstatovala.

Svaki je covjek donekle kreativna osoba, pomalo umjetnik. A vrijednost umjetnickog djela koje će on da ostvari zavisi od mnogo stosta: od stila, od motivacije, od nadarenosti, od toga koliko će on da se investira u to svoje ostaverenje.

Kad pricam o umjetnickom djelu mislim na zivot uopste, a ne na neku sliku, skulpturu ili pjesmu. Mislim na zivot uopste, na odnos koji imamo prema drugim ljudima, na vaspitanje vlastite djece ili na svakodnevni posao kojim se bavimo.

Kad smo inspirisani ljubavlju, sigurno će biti ljepse i za nas, i za druge ljude, to što radimo.

A što se tiče onih koji inspiraciju traže na dnu case…. Šta da kažem…. To je veliki traumatizam za one koji rade kao i za one koji se nalaze u njihovoj okolini… Sigurno razumijete sat hoću da kažem….

Kninjanka777
2009-08-02 12:41 PM
Šta hoću da kažem...
Knin_boy
(vatrogasac)
2009-08-03 01:29 AM
Da,da...sigurno njih 20%razumije
Straza
(trazitelj)
2009-08-14 11:13 PM
Hvala Kninjanka!
Postoje li neke tvoje lične slike koje si napravila pre nekih godinu dvije u Kninu ili sam sa dna case nešto previdio :)
Kninjanka777
2009-08-21 05:09 AM
Trazitelju, valjda nisi tražio na dnu case, to nama ne dolikuje ...
;-)

Ne znam na koje slike mislis...

Ja se slikanjem na bavim (na zalost), iako jako volim slikarstvo. Prethodnih godina, kad sam bila u Kninu, fotografisala sam sve (prirodu, ljude, draga mjesta), ali je to ostalo u mojim privatnim albumima.

pozz
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.