Forums : Niš

 Comment
Bravo za Nishliju
Zmaj_Ognjeni
(BALKANSKI)
2011-04-20 08:10 PM

21. 04. 2011. 01:00h | Vestionline

Legenda prema kojoj Srbija krije veliku tajnu
| veličina teksta:+-
Posebno izdanje „Konstatinovo raskršće”, autora Dejana Stojiljkovića dobitnika nagrada „Svetosavski pečat” i „Miloš Crnjanski”, bavi se legendom prema kojoj klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača... Onaj ko bude imao u posedu ove tri stvari zavladaće svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki.

Ovu knjigu možete poručiti putem interneta.



U proleće 1939. Hajnrih Himler poklonio je Adolfu Hitleru mapu sa ucrtanih šest pravaca u kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti. Jedan od tih pravaca pokazivao je na Srbiju.



Pet godina kasnije, u Nišu, oficir SS Hajnrih Kan uspeva da pronađe lokaciju mesta koje krije tajne velikog rimskog imperatora. Mač za kojim Hitler toliko žudi nalazi se ispod temelja antičkog Naisa, u zbirci oružja označenoj kao Konstantinovo raskršće.



Ali na putu koji Kan treba da pređe, isprečiće se dvojica ljudi: zagonetni četnički major Nemanja Lukić i komandant odbrane grada - bavarski plemić Oto fon Fen. U isto vreme, pored bombi koje saveznici bacaju sa neba, Niš potresa serija stravičnih ubistava... U ludilu rata, to naizgled nikog ne uzbuđuje, ali jedna drevna reč može se čuti kako je tiho izgovaraju vojnici na mrtvoj straži, ta reč je Vampir.



U noći kada saveznički bombarderi budu zapalili nebo iznad Niša, nedokučiva žudnja odvešće u podzemlje one koji nemaju šta da izgube. U mrak, gde sijaju oči boje purpura, ka mestu gde se seku granice dva sveta, ka Konstantinovom raskršću.



Ovo posebno izdanje romana „Konstantinovo raskršće”, u kome se prelama potresna drama podeljenog naroda u vreme kada je nastajala skica za novo lice Evrope, sadrži Dodatak (Appendix) sa šest eseja nastalih na osnovu autorovog višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja građe za roman. U njemu se predočava istorijska pozadina opisanih događaja, tumače mitološke pretpostavke, daju portreti istorijskih ličnosti koje se pojavljuju u romanu i prilažu mnoge fotografije, mape, ilustracije i crteži koji se po prvi put iznose pred čitaoce.



Dejan Stojiljković je rođen u Nišu, 1976. Bavi se stripom, novinarstvom i pisanjem proze.

Do sada je objavio prozne zbirke „Leva strana druma” (2007) i „Low Life” (2008) i roman „Konstantinovo raskršće” (2009) za koji je dobio nagrade „Miloš Crnjanski” i „Svetosavski pečat”. Prvi je laureat nagrade za strip teoriju „Nikola Mitrović Kokan”.

Živi u Nišu gde radio kao glavni i odgovorni urednik portala „NišKafe”. Član je književne grupe P-70.

 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.