Forums : Toronto

 Comment
Selidba u Toronto iz Londona
Cicak
2017-08-20 07:48 AM
Dobar dan svima,
Moj suprug, nas sin koji ima 11 godina i ja razmišljamo da se preselimo u Torotno iz Londona. U Londonu živimo već 18 godina i nakon svog ovog vremena još uvijek se ne osjecamo kao svom na svome. U Torontu smo bili nekoliko puta. Prvi put 2002 i sad zadnji put sad u avgustu 2017. Svaki put kad dodjemo uvijek osjetimo onaj isti osjecaj kako nam je lijepo i kako bi da živimo gore. Moj suprug ima brata koji živi tu već 24 godine. On nam je puno toga pozitivnog ispricao i njegova iskustva su lijepa i za njega je Kanada najbolja zemlja na svijetu. Ali, naravno, mi bismo zeljeli da čujemo i druga mišljenja i to najviše u vezi: zdravstva, gdje zivjeti. Nama se svidja Mississauga i juzno od nje, i takodjer Oakville i Bronte. Nama se svidja i Toronto pogotovo sjeverno od Bloor St i naravno Beaches, ali smo svjesni da za to nemamo novaca.

Uglavnom, bila bih vam jako zahvalna ako bi nam mogli dati sljedece informacije:

1.Prosjecna Plata:
- kolika je prosjecna plata u Torontu za Senior Project Manager-a u investicionim bankama - moj suprug već 16 godina radi za razne, ali sve one najjače investicione banke (10 god u Londonu, 3 u Cirihu i 3 u Frankfurtu)
- kolika bi bila prosjecna plata za mene - ja imam oko 15 godina radnog iskustva kao Personal Assistant (Executive Assistant) i Human resources Officer u UK i Svajcarskoj.
Znam da ne mozete reci tačno, ali odprilike da imamo ideju koliko se to kreće gore

2. Skole
Kako da znam da li su skole dobre ili ne? Gdje bi mogla ta informacija da se nadje? Kao sto sam već spomenula, mi smo gledali kuce oko Mississauga, Oakville i Bronte. Moj djever živi blizu Uxbridge i on je preporucio takodjer Uxbridge, Pickering i Stouffville. Međutim, mi bismo volili da budemo blizu jezera plus moj suprug vesla i volio bi da bude blizu veslackog kluba.

3 Zdravstvo
Kakvo je zdravstvo? Znamo da je državno i da nemate opciju privatno. U UK je isto državno, ali ima opcija da se uplati privatno i da se dr vidi u roku od dan/dva ako treba. Mi uplacujemo privatno trenutno, jer državno zna da uzme i po tri mjeseca da se zakaze pregled s doktorom. Ja imam neke hronicne bolesti, ali su sve pod kontrolom i trenutno jednom godisnje idem na pregled. Ali, naravno, uvijek je mogućnost da će da se pogorsaju, pa me interesuje kakva su vasa iskustva što se tiče zdarvstva i doktora.

4. Ostale informacije
Ako imate bilo koje druge informacije koje mislite da bi trebali znati, molim vas pišite, sve će da bude korisno. Znam da su zime gore duge i hladne, ali vjerujte da me to ne zanima. U Engleskoj zima može da bude i 12 mjeseci godinje. kažem zima, jer sunce gotovo nikad ne sija. Jako rijetko. Ovdje ne idu temp ispod -2, ali -2 je ko - 20 u Norveskoj jer ovdje uvijek duva vjetar i jako je vlazno. Toliko da vas kosti bole.
Ako imate neke druge areas da preporucite za zivot u Torontu ili okolo, molim vas da nam javite.

Mene lično, što se tiče selidbe u Toronto, najviše 'muce' dvije do tri stvari: to koliko možemo gore zaraditi i koliko onda možemo gore priustiti naspram UK, kakvo je zdravstvo i, zadnje, veca fizicka razdaljina od 'kuce' do Kanade. Mi trenutno kuci idemo dva puta godisnje, ali mislism da će to u Kanadi da se promjeni. Ali, zato i mislim da će nasem sinu buducnost da bude bolja gore nego ovdje u UK. Tako da sve ima svoje za i protiv.

Hvala najljepsa unaprijed. I lijep pozdrav.
slani
(I\'m too sexy for my car)
2017-08-20 11:58 PM
Gospodjo,

Ja sam ovdje veoma dugo, decenijama...

Zaboravite na Kanadu, i trazite informaciju kako da se preselite u Australiju.
Ima sve prednosti nad Londonom, kao i Kanada... ekonomija je stabilnija, plate su vece i sto je takođe izuzetno važno, klima je neuporedivo bolja.

Ako mislite da je u Londonu -2, kao u Norveskoj -20 zbog vlage u Londonu... razmislite da je u Torontu -25 kao -50 u Sibiru, zbog vlage koju imamo ovdje takođe.

cenim_ja
2017-08-25 07:40 AM
Slabo će neko da vam pomogne ovde...
Sve je to individualno...neko se kune u kanadu a neko bi sutra daleko od nje...
Sve zavisi kako se snadjete i šta želite
Od zivota...pare u kanadi nisu problem za onog ko hoće da radi,e sad hoće li naći posao u struci,ili će da menja struku,to je već diskutabilno...uglavnom može sa se radi 24/7 ...klima je kao i svugde„suncano,povremeno oblacno sa mogućim padavinama :-)”
Skole su odlične,uredne ,klimatizovane...a šta deca uce to uopste nije bitno ,a i ako jeste bezo će te se pomiriti sa sistemom...
cenim_ja
2017-08-25 07:55 AM
...što se tiče veslanja nikakav problem...samo treba izaci iz kuce pre 4AM,da biste izbegli guzvu,i to pod uslovom da neka od ulica nije zatvorena zbog usisavanja,ili maratona,ili biciklista,ili rosulasa,ili nekih maratona...znaci ako sve slobodno vreme želite provetsi veslajuci nije problem(...otprilike 1 mescno😁jer za vise necete imati vremena,i veoma brzo se igubi volja)...a vlika vecina nas je preveslana,
...samo sto to neki jo ne vide,a neki nisu svesni..

Ali bez obzira na sve smatram da treba pokusati...nikad necete znati dok ne probate...ako vam se ne svidi mozete uvek nazad...materijalni gubitci su neminovni,ali u poredjenu sa novim iskustvom mizda su zanemarljivi...
cenim_ja
2017-08-25 07:57 AM
Mala ispravka..(tamo gde rekoh da smo preveslani)

Neki nisu svesni a neki neće da priznaju
cenim_ja
2017-08-25 08:09 AM
A prosecna plata...????
E to je ovde gospodjo tabu tema...iz nekih razloga se to krije zestoko...nomad pricam
sa drugom još iz otadzbine, lepo smo se druzili,i delili i kad ima i kad nema,i tako pricamo o zivotu u kanadi nakon 20 god.i u tom kontekstu ja ga upitah kolika mu je plata,na šta mi on odgovori „hebo ga ti,gde ćeš me to pitati?”...ali nije ni cudo...za ovih 20 god u kanadi videli smo kao za 1 mesec u srbiji...
boaz
(neradnik)
2017-08-25 07:46 PM
Posao u Kanadi,a specijalno sada u Ontariju se teze dobija.Ako kao sto već kazete radite za Int. kompanije onda samo trazite premestaj pa će tako I automatski doći posao,osim naravno ako već imate neku vezu iz Londona.Engleska je lepa zemlja I ako begate od crnih I muhamedanaca ima ih dosta I u Torontu. Danas mnogi iz Toronta prodaju svoje kuce I sele se za Hamilton gde su cene novih kuca upola cene,a nastavljaju I dalje da rade u Torontu. (45. m. voznja)Postoji I London u Ontariju koji je izuzetno lep grad sa veoma jakim bolnicama. I tu postoji poveca Srpska kolonija.
Australija je mnogo daleko ali kao sto neko već rece za sada najbolja zemlja. Nego, vratite se vi lepo u Nemacku ili Austriju, bicete blizi Otadzbini,a Evropa je lepsa I EVRO je jači od dolara!
cenim_ja
2017-08-25 09:39 PM
45 min.toronto-hamilton...
Jel možeš da mi kažeš precicu leba ti...
Radih u Oakville nomad i sa 401 i 404 do oakvilla sam u proseku isao sat-sat i po...a tako i nazad...
cenim_ja
2017-08-25 09:45 PM
Srećnih vremena do niagare mi je trebalo sat vremena...a zadnji pokusaj odlaska na niagaru se zavrsio tako što sam nakon sat vremena voznje dosao do dunn-jameson izlaza i normalno tu izasao i vratio se kuci...hehehe...idi begaj...
CTEBA
(penzioner)
2017-08-26 11:50 AM
Што се тиче просечне плате, углавном је ту негде око $50,000 годишње, све зависи од стажа, позиције и компаније.
Они при врху добијају и преко $100,000 годишње, плус део профита, бонус и све остало.
Као и сви остали послови, зависи где га ко добије.
Где је нај боље живети, углавном се сматра да је источни део (Uxbridge, Pickering), више „блу колар”, односно раднички део.
Мисисауга је некад била тражен део али у задње време не баш, због великог доласка емиграната из Индије, Пакистана и насељавања у Мисисауги.
Оквил се сматрао за део где су углавном живели виши службеници банки, и слично.
Бронте је практично део Оквила.
А ни Бурлингтон, између Оквила и Хамилтона није лош.
Данас ни то више није, али још увек је на добром гласу.
Проблем је да су цене у Торонту и околини високе, милион и слично, а у добрим деловима, да и не говорим.
Проблем је велика гужва на аутопуту (QEW), и возити за Торонто је непрактично.
Ипак иде воз (go train), и ујтру и послеподне воз иде сваких 15 до 20 минута.
Међутим и то кошта ту негде око $10 у једном правцу, па онда градски превоз, и то му је ту негде око $3.
Што се тиче здравства, постоји државно које покрива лекара, болницу и слично, али може да се узме и приватно (већине великих компанија га имају), које покрива остале трошкове, зубар, наочаре, итд, итд.
Што се тиче посете лекару, обично свако има свог лекара и код њега се долази доста лако, ако је хитно, а увек идете код њега, прими вас одмах.
Постоје и клинике, на које свако може да оде и примају вас чим дођете на ред.
Школе, зависи.
Државна школа је негде добра негде не, зависно од краја и ко живи у том делу града.
Постоје и приватне школе, али коштају.

Мој савет вам је да прво покушате да добијете посао, јер без тога ја не бих долазио.
Та времена кад су вас са аеродрома вукли да радите код њих су прошла.
Ипак живот је релативно миран, нема великих проблема, а углавном су сви емигранти добро примљени.
Сретно.
boaz
(neradnik)
2017-08-27 12:06 PM
„Cenis” bre, Cesto putujem za Toronto I upotrebljavam privatni HwY 407 pa tako mi obično uzme 45 min.Naravno sve zavisi u kavoj Vuko...ini I gde ti živis. Do tamo može da ti uzme I 4 sata?!Zamisli još da ti upotrebljavas Riksu?
Ako ides vozom od Burlingtona do centra grada Toronta (Union Station) stizes I za krace,a onda upotrebis Auto noge!
cenim_ja
2017-08-27 08:54 PM
Ne bih rekao da često putujes jer si rekao da je 45 min voznje...i ja dam na 407 kad god ima smisla ...ali dok se spustis sa 407 do centra prođe te volja...
cenim_ja
2017-08-27 08:56 PM
A dobar si...hehehe..često putujes u toronto ,a pitas mene u kojoj ja vuko...ini živim.haaaahahhh...ja sam od centra 15 min...bez da koristim hw...
Cicak
2017-08-30 05:38 AM
Hvala svima na ovim korisnim informacijama. Sve ćemo da stavimo na papir, pa da vidimo. Kao sto svi kazete, prvo posao dobiti pa onda sve ostalo.
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.