Forums : Računari i Internet

 Comment
Siguran email provajder
wildflower
(...)
2016-01-07 05:21 PM
Pozdrav i pitanje strucnjacima na ovom fourmu,

Koji email provajder pruza besplatan email a stiti privatnost? Nešto gdje su poruke enkriptirane i da nisu pohranjene na serveru. Koji provajder je pouzdan, u smislu svega navedenog i još da je pouzdan, tj. da uvijek radi i da sve poruke prolaze.
Hvala
DaBaR
2016-01-09 04:33 PM
Svi email servisi su dovoljno sigurni i drže podatke na serveru sve do onog trenutka dok ih ti ne skines na svoj kompjuter uz POP3 protokol.

Najpopularniji mail sevisi koji podržavaju POP3 protokol su gmail, yahoomail i hotmail.

Najpoznatiji besplatan mail kijent (program preko koga se prima i salje elektronska posta) je Mozilla Thunderbird.

Do tebe je samo u podesavanju klijenta da li ćeš ostaviti postu na serveru ili kompletno skinuti na kompjuter.
SM
(System Manager)
2016-01-31 10:41 PM
> Nešto gdje su poruke enkriptirane

Ako trazis provajdera, koji će za tebe porue enkriptovati, to nema osim u specijalnim slučajevima, recimo kada radis za ustanovu koja svoje komunikacije posebno stiti.To nije ni potrebno ako ti sam svoje poruke stitis.

Uspostavi sigurnu komunikaciju sa osobaa kad ti to treba. Najbolje je da ti vodis racuma o svojoj sigurnosti, tako si prilično siguran da sve radi kako treba.. Na pr. pomenuti Thunderbird ima add-on
https://support.mozilla.org/en-US/kb/digitally-signing-and-encrypting-messages

Čak i da nadjes nekoga ko poruke enkriptuje na serveru, šta je sa presnosom do servera 9ako ti je to zaista važno)?

> i da nisu pohranjene na serveru
poruke uvek prodju kroz server. Tamo ih, ako nisu enkriptovane pre slanja osoba sa dovoljnim privilegijama može procitati. Ako ti treba zastita, najbolje je poruku slati posle enkripcije i na odedistu dekriptovati.
wildflower
(...)
2016-03-26 06:00 PM
Hvala na odgovorima, ali i dalje ne znam šta i kako.

Najpopularniji mail sevisi koji podržavaju POP3 protokol su gmail, yahoomail i hotmail. - Zbog ovih provajdera ja i tražim mesto drugo jer ne osjecam da mi nude ikakvu privatnost.Jednom su mi se čak usudili izbrisati neke kontakte iz mog adresara, na primjer.

DaBaR
2016-04-02 07:30 PM
Zbog ovih provajdera ja i tražim mesto drugo jer ne osjecam da mi nude ikakvu privatnost.Jednom su mi se čak usudili izbrisati neke kontakte iz mog adresara.

Iz ovoga zaključujem da nisi shvati(o)la o čemu kolega i ja govorimo:

Prostim riječima ti radiš ovako:
- Odeš u poštu (otvoriš internet explorer na svoj account) i tamo uzmeš list papira i napišeš pismo i zatražiš od poštanskog službenika tvoju knjigu sa adresama. Ovako ti je lakše. Zašto nosati po džepovima kad može da stoji u pošti. U stvari na ovaj način oni imaju kompletnu kontrolu nad tobom. Između ostalog mogu da izbrišu neke tvoje kontakte.

Kolega i ja ti govorimo ovo:
- U svojoj kući (tvoj lični kompjuter) imaš svoj radni sto (npr. Mozilla Thunderbird). U ladici tvoga stola se nalazi papir za pisanje, koverte, markice i knjiga sa adresama. Tako napisano pismo ubaciš u poštanski sandučić na uglu ulice.
Ako hoćeš neku veću sigurnost, pošalješ preporučeno pismo tj postupi po uputstvu kolege.
Dakle, na ovaj način poštanska usluga se svodi na čisto fizički prenos tvojih podataka. Ovo opet ne znači da su tvoji podatcu u pismima samo tvoji. Cenzura još uvijek postoji, a isto tako i pokvareni službenici koji turaju nos u tuđe poslove.
Sa druge strane, primlena pisma, kopije poslatih pisama, kao i knjiga sa adresama sugurni u tvojoj kući. Ali čuvaj kuću zaključanu. Lopovi vrebaju.
wildflower
(...)
2016-04-03 10:26 PM
Hvala, nekako mi je promakao onaj gore postavljeni link. Iako izgleda imaju jasna uputstva, treba vremena za to, prvo sve prouciti, a to može biti smaranje nekome ko je dosta nezainteresovan za takve tehnicke stvari. Ja sam za nešto jednostavnije ako ima, kao npr. kada su u pitanju pretrazivaci: imaju oni sto nude sadrzaj čim se pocne kucati i spijuniraju na šta se klikne pa to kasnije namecu, a imaju „privatni” pretrazivaci kod kojih nema ništa od toga i koji su najavljivali i takav e-mail. Zato i pitam, za te alternativne opcije, a ne znam koji ima i da li je neko probao, a možda to što ja tražim još ne postoji. Da li ste čuli za to?
wildflower
(...)
2016-04-04 12:03 AM
da dodam da bi to bilo smaranje i nekome ko prima poruku, ako dobro shvatam da i on treba da ima sifru. U pitanju nije nikakvo slanje icega tajnog, već samo zabrinutost za nedostatak privatnosti jer se ne zna ko i u kakve svrhe cuva sve te poruke.
DaBaR
2016-04-07 08:51 PM
Ja bih rekao, ti nedovoljno poznaješ kako internet radi.

Internet pretraživači (browsers) npr. Internet Explorer služe za pregled podataka na internetu. Znači pogledaš i ideš dalje - podatci ostaju na nekom serveru.

Email program instaliran na tvom kompjuteru. Profesionalni (plaćeni) MS Office Outlook, ili besplatan (a sličan po načinu rada profesionalnom) Mozilla Thunderbird skida poruke sa servera na kompjuter - na serveru ništa ne ostaje.
wildflower
(...)
2016-04-11 10:22 PM
Pa ja znam šta je šta i osnove interneta, a pretrazivac spomenuh radi poredjenja, da lakse objasnim šta tražim, jer ne mogu sigurno tvrditi da vi potpuno shvatate šta ja pitam, a zao mi je ako ja ne znam dobro da objasnim.
U svakom slučaju hvala na trudu i informacijama, iako ovaj program nije to što meni zapravo treba, dobro je i to znati. Pozdrav.
konica
2017-01-31 06:04 PM
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.