Forums : Brak i porodica

 Comment
EfemerisBelow viewing treshold. Show

Malo dete, svoja soba
Efemeris
2016-06-14 11:15 AM
Pa ovako, naše dvogodisnje dete je dosad odbijalo da bude u svom krevecu a kamoli u svojoj sobi. Supruga je isla kod pedijatra jutros i on kaže, ne može to tako. Insistirao je na tome da dete mora biti u svojoj sobi samo da ne bi na kraju imali desetogodisnje dete koje još uvek spava sa nama u krevetu.

Mislim se ja, doktore, kad bi ti samo znao... Nasa slatka devojcica je plakala neprekidno četiri sata poslednji put kada smo probali da je stavimo u njen krevetac. Ali sada ćemo ipak ponovo da probamo, moramo, i zbog nje i zbog nas.

Kakva su vasa iskustva?
Jovca2
(student)
2016-06-15 08:24 AM
A je li rekao pedijatar zašto?

Tvoje dete je tvoje dete, kome treba ljubavi i paznje i sigurnosti, ako to dobija tako što spava sa vama (a vama ne smeta) u cemu je problem.
Kolega kod mene na poslu mi je rekao, moja cerka je spavala sa mnom do 14-te godine, jel tako voli, to je moje dete i jednog dana će otici iz kuce i onda će ti faliti da samo sedne sa tobom, a ne da još i spava.

Komsija moj, decko iz BGD-a...spavali su njih petoro jedno vreme zajedno (3 dece)...vole tako deca.

Ja isto spavam sa mojom cerkom, evo je sad će 3 godine, pricamo pricu, salimo se, skacemo...

my 2 cents
EfemerisBelow viewing treshold. Show

Efemeris
2016-06-15 08:55 AM
Pa eto, ti pedijatri imaju nekakve tabele o razvoju deteta u zavisnosti od uzrasta. Dete treba da napreduje prema ocekivanjima, recimo da prestane da koristi dudu do nekog odredjenog uzrasta, da nauci da kontrolise mokrenje do opet nekog odredjenog uzrasta, da nauci da pliva i vozi bicikl do takođe odredjenog uzrasta, itd.

Svako dete jeste prica za sebe, ali dobro je da se manje-vise uklapa u razvoju sa ostalom decom. Ima tu i kulturoloskih razlika, recimo nasu ženu su opominjali sto podgreva mleko deci u vrticu jer su se roditelji dece bunili za tako nešto.

Nekad je i teško odmah obezbediti celu sobu samo za jedno malo dete, pa se onda roditelji prilagodjavaju situaciji.

Ne brinem se ja previse, jer čini mi se da će deca lepo izaci na put bez obzira na ove sitnice. Pa opet, volim da čujem šta ljudi imaju da kažu na ovu temu.
skoljka
(student)
2016-06-15 11:51 PM
Ja ne bi ništa mijenjala nit pratila te savjete ako je vama ok da dijete sa vama spava.
Mi smo s 3 mjeseca djecu stavljali u njihov krevetic a ubrzo i sobu jer mi nismo nikako mogli da spavamo tako. I ovako je bilo ustajanja svako malo, al kad smo svi zajedno spavali to je bio haos.
Po meni je to pitanje vaseg dogovora i šta vama odgovara. Ja se samo time vodim. Najbolji mogući aranzman u datoj situaciji za vasu porodicu. Nasa je trenutna situacija recimo da cerke spavaju u njihovoj sobi u njihovom krevetu al onda u ranu zoru predju kod nas i onda muž ode spava u njihovu sobu, a ja ostanem s njima. To je najbolje sto možemo a da svi budemo bar donekle sretni. Ponajmanje sam ja,hehe, al šta da se radi, neće uvijek biti tako. Djeca su najsretnija kad mama i tata spavaju s njima. Ja kad bi mogla da se naspavam u toj kombinaciji onda bi tako, al posto ujutro trcim na posao i moram biti 110% prisutna (mentalno) ne ide mi uz to neprospavana noć,a još par zaredom, ma nema sanse.
skoljka
(student)
2016-06-15 11:57 PM
A sto pedijatar misli da dijete mora da spava samo? Izvini to mi je bas bzvz.
I šta ako s 10 god spava s vama (opet kažem ako mozete da se naspavate). Ja sam do tinejdzerstva spavala ili s mamom/ tatom ili bakom, nikad sama. I onda u tinejdzerstvu ocu sama, ma ne samo krevet nego i sobu. Tako da, cijela ta prica o ranom odvajanju meni nema bas smisla.
Efemeris
2016-06-16 10:32 AM
Pa, prvo da kažem, bas si lepo prokomentarisala. Pogledao sam malo na netu o ovome, i izgleda da si bar donekle u pravu. Izgleda da odvajanje u posebnu sobu pre svega pomaze roditeljima u spavanju a ne samom detetu. Uz to, dete „ima vise prilike da samo zaspi posle budjenja u snu” i to je možda neki dobitak. Sa druge strane povecava se rizik od SIDS (smrtnost deteta u snu) ako se odvoji u posebnu sobu. Prema sledećem clanku, idealno je da jako mala deca spavaju u svom krevetu ali istoj sobi sa roditeljima:

https://scienceofmom.com/2015/10/22/should-your-baby-sleep-in-your-room-for-how-long-balancing-sleep-saf ety-and-sanity/
llii
(dmoler)
2016-06-16 10:43 PM
ma šta mi reče? imaš dete od 2 godine Efemeris? od kad to?

ne zaebavaj i ne zaludjuj ove dobre i poštene diskutante svojim izmišljotinama.

Efemeris ima socijalno patološki problem i to stalno radi na svim diskusijama. izmišlja. zeza diskutante.
dragoljub100Below viewing treshold. Show

dragoljub100
2016-06-17 06:15 AM
Не бих те „провокације” баш толико узимао к срцу.

Чак и да Ефемерис измишља догађаје ипак је измислио добро питање.
Питање је сасвим на месту, често се среће и је корисно одређеном броју дискутаната. О питању се може расправити уопштено и разменити искуства, без обзира да ли су иста потребна Ефемерису или не.
Ако не требају њему ваљаће неком другом.
EfemerisBelow viewing treshold. Show

Efemeris
2016-06-17 09:42 AM
U diskusiji Emigracija, pod temom Ispovest Hrvata: Ovo je istina o „američkom snu” - Sasha-Mudrijash i the-bezi-man su se upustili u verbalni duel sa mnom o značaju Srbije na međunarodnoj politickoj sceni. Ja sam upravo tamo objavio sledeće: „Добро је да се зна ко је ко на овим дискусијама. Безимени ти си издајник. Сале ти си емоционално незрео. Обојица сте неписмени и кукавице. Ја сам патриота. Шуле је нормалан човек.” Eto, odatle ovaj komentar iznad.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2016-08-15 02:10 PM
Moje obe cerke od prvog dana svog zivota su spavale u svojim sobama. Nakon što smo se preselili, kad je mladjoj bilo možda 1.5 godina, pocele su da spavaju u istoj sobi (krevet na sprat).
Krasotica
(magistra)
2016-11-10 11:30 AM
Ništa mi gluplje nema nego kad određuju pravila gdje dijete treba da spava. Ne pada mi na um da pitam doktore ili bilo koga za to. Naravno da nije normalno da malo dijete /do 4 godine bar, spava samo u sobi. Ako ni zbog ceg drugogg, ono sto će se otkriti po noći Bas svasta.
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.