Forums : Moj dom

 Comment
Ja opet o grejanju
sremac974
2013-12-22 07:42 PM
Voleo bi da čujem vase mišljenje o ovakvom nacinu grejanja a posebno bi me zanimalo ako neko ima iskustva sa ovakvim sistemima. Nisam neki strucnjak ali mi deluje zanimljivo http://www.grejanjeza1evrodnevno.com/princip.php
CTEBA
(penzioner)
2013-12-22 09:07 PM
Изгледа лепо и јефтино, али све што изгледа превише лепо, је превише лепо.
Топлотне пумпе су добре, али када температура падне испод нуле, ефикасност опада и јефтиније је грејети са грејачем на струју.
Обично је постављају кад неком треба a/c па са овом пумпом могу да хладе кад је топло, а греју кад је хладно.
Много ефикасније али и скупље су топлотне пумпе које раде са подземном водом, или ако вуку топлоту из земље, са тим да су и скупље.
У суштини, добар и релативно јефтин начин за грејање неком ко живи у Флориди, али не и ако живи у Сибиру.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
2013-12-23 02:52 AM
-Tehnolosko rešenje pred kojim je buducnost.
-Moj prijatelj je istalirao neso slično (drugi proizvodjac) i efekti su impresivni u podnom grejanju,al kao sto rece STEVA,sve je bajno & sjajno dok je temperatura iznad 0`oC !
-Proizvodjaci navode da njihova oprema greje i pri vanjskoj temperaturi od -18`oC,a neki čak i -24`oC,al sve je to markentiski trik :)

-Ako živite u primorskom pojasu,ovo je pravo rešenje za vas,dok u predelima gde zima obitava oko -10`oC -je promasena investicija :)

-Investicija ovakvog grejanja,u Srbiji,kosta 2.500-3.500eur (naravno država se ne odrice PDV-a,iako ona ima najviše koristi u svemu), i sa obzirom na cenu elek.energije,uporedjenom sa ostalim energentima, grejanje na TA-peci je najisplativije u ovom vrenu.

-U buducnosti,u uredjenim drustvenim sistemima, ovo je svakako tehnologija buducnosti.
-Mana je relativno bucna vanjska jedinica (kao 3 klime),a održavanje se svodi na periodicno ciscenje prasine i lisca.
-Veoma veci stepen korisnosti dejstva je u sistemima voda-voda,i oni se mogu koristiti u geo-podrucjima sa prosecnom zimskom temperaturom od -10`oC.

-Sibir će morati da priceka na ovu tehnologiju još jedno...100godina :)
MajstorZika
2013-12-23 03:05 AM
Sremac,

da li se radi o reklamiranju i poslu kojim se bavis ili ?
Kombinacija toplotnih pumpi (vazduh-vod; voda-voda) i podnog grejanja je u ovom trenutku u Srbiji najjeftinije grejanje. Koliko dugo će to tako biti - zavisi od cene struje.
Ono sto je nedostatak kod ovog reklamiranog Viessmann sistema je takozvani „De Frosting”. Naime, pri spoljnim temperaturama nizim od +7C pocinje da se akomulira led na aluminijumskim lamelama na izmenjivacu toplote i to smanjuje efikasnost uredjaja. „Pamet” ugradjena u sistem pod odredjenim uslovima aktivira sistem za samoodledjivanje (okrene ekspanzioni ventil) i pusti vruc freon kroz taj izmenjivac kako bi se otopio led. To traje neko vreme i za to vreme nema unosa toplote u sistem tople vode. Ako je ceo sistem predimenzionisan u odnosu na potrebe za grejanjem, ovaj problem se i ne oseca ali, ako nije - može da stvara probleme.
sremac974
2013-12-23 07:02 PM
Prvo da objasnim neke stvari? Ja sam vozac kamiona,bivši gradjevinac i radim u americi. Nemam nameru nikog da reklamiram,jednostavno palaniram da renoviram kucu i između ostalog i grejanje je nešto o cemu razmišljam. Trenutno kucu grejemo pilinskim pecima,kuca je stara oko 30 godini tako da je na njoj sve originalno,mislim na stolariju i nema izolaciju. U planu je da se stolarija zameni sa PVC prozorima naravno ide i izolacija tako da smatram da će kuca biti dobro izolovana. Razmišljao sam da postavim i solarne kolektore na krovu(valjda se to tako zove)i nadam se da će to dodatno smanjiti cenu grejanja. U dilemi sam dali bi uz gore navedenih stvari bilo dobro u ceo sistem povezati i kotao na pelet koji bi se angazovao u periodima niskih temperatura posto smo se svi slozili da je naveci problem kada tempatura padne ispod -5C. Trenutno su sve ovo samo razmišljanja i planovi i zbog toga me interesuju vasa mišljenja i vasa iskustva. Naravno da sve sto sam spomenuo neće biti i uradjeno,kostalo bi previse i nebi se isplatilo ali opet napominjem da je sve u fazi razmišljanja i tako će biti narednu godinu Hvala unapred
MajstorZika
2013-12-26 03:32 AM
Sremac,
Hvala na pojasnjenju.
Moja iskustva sa renoviranjima su takva da hteo ne hteo, upozoravam prvo na neophodnost jako dobre pripreme. Od projekta i sagledavanja svih detalja kroz njega pa do krajnjeg odabira boja, materijala, ..
.Pošto je doneta odluka od zameni „stolarije” a sledi razmišljanje o zameni sistema za održavanjem konforne temperature u kuci, OBAVEZNO proveri da li je tehnicki moguće da ugradis podno grejanje u svoju kucu. To „tehnicki” nije samo da li se ima para već i to da li ćeš morati da smanjujes visinu plafona (pdoizanjem povrsine poda). Da li ćeš moći da ugradis u podnu oblogu izolacioni i/ili reflektujuci deo kako ne bi zagrevao zemlju ispod kuce. I još sijaset detalja. Iz Tvog pitanja (el. podno grejanje) se već naslucuje da si o tome svemu do nekle razmišljao i shvatio da podno grejanje sa toplom vodom trazi dosta veću debljinu kompletnog poda nego li el. podno grejanje.
Vezano za solarne kolektore, ako se je kuca u Srbiji, prvo moras da proveris orjentaciju krova kako bi znao da li uopste razmatrati to ili ne. Ako sleme ne ide istok-zapad, zaboravi postavljanje panela na krov. Doduse, moguće je postaviti ih ali, biće vrlo mali učinak a vrlo visoki troskovi i postavljanja i održavanja. Osim toga, morao bi da odluci kakav sistem bi ugradjivao? Da li sistem koji bi bio zasticen od smrzavanja ili sistem koji bi praznio pred zimu? Sve u svemu, iz dosadasnjih iskustava i uradjenih analiza, ako se radi o cetvoroclanoj porodici, teško da bi ikada izvukao troskove investicije i održavanja.

Prijatan dan Ti želim,
sremac974
2013-12-26 08:50 PM
Pa uglavnom si upavu! Prvo dugujem još informacija u vezi kuce? Kuca se nalazi u Srbiji,pordrucuje srema(naravno). Kuca je trenutno prizemna sa betonskom plocom.Proverena je debljina ploce stanje uopste tako da je izvodljivo nadzidjivanje postojeceg dela<tako da je u planu da se nad jednim delom postojece kuce dozida potkrovlje.Postojeci deo je oko 110 do 120 kvadratnih metara a planirano je dase u potkrovlju dozida oko 90 kvadrata u kojima bi se nalazile iskljucivo spavace sobe i jedno kupatilo. Navedeno potkrovlje bi bilo kombinacija zidanja i montaznih pregradnih zidova. Po pitanju same gradnje 90% stvari sam resio,ostalo je samo da to arhitekta i zvanicno stavi na papir. Pitanje vodovoda i kanalizacije je najmanje sporno jer bi se postojece kupatilo u prizemllju renoviralo a novo je u planu da bude direktno iznad postojeceg tako da postavljanje novih i eventualna zamena starih cevi bila lak posao. Dakle najveca dilema je ostalo grejanje??? Upravu si bio u vezi podnog grejanja na prizemlju,nema visine za tako nešto(trenutna visina je oko 2,45m) A treba uzeti u obzir da je postojeci parket u odlično stanju. Dakle dole je skoro izvesno da će doći radijatori a gore najverovatnije podno grejanje.U početku sam se mislio da bi u spavacim sobamo možda bilo dobro da bude el podno grejanje ali nebi da komplikujem. Znaci parno grejanje 99% ali kako ćemo zagrevati vodu je i dalje otvoreno pitanje.Razmišljam o cvrstom gorivu(drva),o gasu i o gore navedenog elektricnom nacinu. Napomenuo bi da je kuca u dobrom stanju,spoljni cidovi su radjeni od cigle(debljina cigla ipo)nema nikakvih pukotina i puknutih zidova. Kada se zamene prozori i stavi spoljna izolacija smatram da će kuca biti odlično izolovana tako da neće biti problema da se ugreje i ohladi. Da dodam i to da je kuca postavljena sever,jug ali je uz kucu zalepljena garaza koja ima veliku povrsinu krova okrenutu ka jugu na kojoj bi mogli biti postavljeni kolektori. Toliko nadam se da je sad jasnije šta je u planu da se radi i koje me dileme muce, pozdrav
srecca
(doktror)
2013-12-27 07:36 PM
Razmišljam o cvrstom gorivu(drva),o gasu i o gore navedenog elektricnom nacinu
____________________________________________________________

Ako imaš gas, zaboravi drvo.
Ako su ti radijatori u prizemlju, uradi to i na spratu i ne mudruj puno.
O krovnim panelima razmisli ???, skupa investicija i teško se u exsploataciji vraca ??
CecaiEMA
2016-12-18 04:54 PM
Ciao

Renovirala sam kuću koja je nabijača i vrlo stara. Mogućnost za podno grejanje ne postoji dakle radijatori. Sada je osnovno pitanje da li se grejati na struju ili na pelet? Molim vas vaša iskustva kao i cena ugradnje radijatora, koji radijatori da li možda polovni ili moraju novi...puno je pitanja a nemam nikakvu smernicu kako doći do idealnog rešenja na šta i kako grejati kuću koja ima 70m2 i u kojoj se povremeno boravi

Hvala
forgiarini
2017-01-07 02:30 PM
Svaki objekat je priča za sebe.
Na ovu temu dosta toga znam pa ako neko želi da se informiše neka mi piše na

[email protected]
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.