Forums : Moj dom

 Comment
Optimalna velicina stambenog prostora
Nikonita
2013-06-17 04:54 PM
Dragi domaćini :)
U procesu smo trazenja doma :) ali ja nikako da se odlucim oko velicine istog. Ne želim ništa preveliko jer to za mene nije dom, tu je nekako previse posla da bi uvek sve bilo cisto a ja naravno volim da je sve uglavnom pod konac. Onda opet ne želim da se stiskamo u necem premalom jer verujem da je i tu problem oko ciscenja. Koja je po vama optimalna kvadratura stambenog prostora za dvoje odraslih i dvoje male dece? Šta je to preveliko a šta premalo za vas?
Navodim ciscenje kao problem jer ne želim da robujem kuci a želim da se osecam prijatno.
Sve predloge ću rado procitati i bez obzira na moje prvo pitanje, u kolikom prostoru se vi najbolje osecate?
MajstorZika
2013-06-20 10:50 AM
Sve ispod 200m2 za cetvoroclanu porodicu je nužni smestaj!

E, sad, to što Ti ne volis da održavas Vas zivotni prostor, to je nešto sto Ti niko ne može sporiti. To je iskljuciovo tvoja volja.

U razmišljanju i odredjivanju strukture prostora razmišljaj sa aspekta sastava porodice i uzrasta Dece. Imaj na umu da Deca rastu daleko brze nego sto mi mislimo da će biti! Znaci, vrlo brzo, svakom detetu njegov „brlog” sledi.
Povrsina kuhinje je u najdirektinoj vezi sa kulturom zivljenja, navikama i socijalnim statusom. Uz to postoje vrlo dobra pravila o organizovanju kuhinja kojih se valja pridržavati (ako dzep dozvoljava) kako ona ne bi postala izvor svakodnevnih trzavica.
Još dosta toga valja dobro prostudirati i onda svahtiti koja je minimalna a koja maksimalna povrsina (maksimalnu povrsinu u Tvom slučaju diriguje Tvoja volja za ciscenjem i budzet)

Prijatan dan Ti želim i, ako imaš kakavih pitanja - navracam po koji put pa ću Ti odgovoriti
Backk
(Admin)
2013-06-20 01:05 PM
Ne bih se slozio sa prvom konstatacijom Herr Zika .
200qm !?

Moje mislljenje je da kvadratura igra sekundarnu ulogu. Primarna ulogu igra koncepcija stana pa tek onda kvadratura.

4voro clana porodica = 4voro soban stan ( 3 spavace + dnevna soba)
Velicina cetvorosobnog stana može da varira od 80qm pa do odprilike 150qm. Ulogu igra i finansija. Placati stanarinu za stan od 200qm je ravno samoubistvu. Bolje ga odkupiti i imati, nego placati i nemati...barem ovde na zapadu, ne znam kako je u Srbiji i cene.

U krajnoj liniji ,angozavati agenta nekretnina da ti izadje sa vise od 3 ponude iste koncepcije pa neka najbolja pobedi.
MajstorZika
2013-06-20 03:12 PM
Bacck,

Nisi mi uposte objasnila zašto se ne slazes sa mojom tvrdnjom. Samo si napisala da se ne slazes i napisala nešto iz čega nije moguće ni nazreti razlog tvom neslaganju.

Hajde, pokusaj malo preciznije a, agente i agencije ostavi za kraj.

Slazem se da cetvoroclana porodica treba da ima bar 3 spavace sobe. Uz te tri sledi i dnevni boravak.
- Sledi i kuhinja?
- - Možda uz nju i neka ostava (u zavisnosti od podneblja na kome je kuca, kulture zivljenja, navika i potreba)?
- Slede i toaleti i kupatila?
- Slede i neki garderoberi?
- Sledi i neka prostorija za pranje vesa itd.?
- Sledi i neki ulazni deo ?
- Možda će nekome trebati i radni prostor?
Pokusaj da sve ovo poslazes na papir tako da raspored omogući nesmetanu komunikaciju unutar prostora, da svi kljucni prostori dobijaju dovoljno dnevnog svetla pa onda izracunaj koja je velicina takvog jednog prostora.
Posle se vrati na pitanje koje je bilo postavljeno u postu i tek posle toga postiraj svoj odgovor.

Prijatno vece Ti želim
Backk
(Admin)
2013-06-21 12:43 AM
Pozdrav Ziko

Kao prvo ja sam musko ;-)

Kao drugo , dolazim iz te branshe :D ( Restauracija - Renoviranje i Izgradnja (sto naravno ne znači da sam u pravu, iznosim svoje mišljenje na osnovu dugo godisnjeg isustva).

Vi ste u pravu u iznosenoj primedbi ali u isto vreme smeli ste sa uma da sam ja to već i napomenuo.

Kada rentirate ili iznajmljujete stan , obično se izlaze stan sa brojem soba, ostalo je koncepcija . Ono sto sam i napsiao. Zeleo sam da budem kratak i jasan.

Vi trazite stan sa 4 sobe kao osnovu. Koncepcija tog stabna može izgledati ovako .

Dnevna soba (studio) . Amercki tip dnevne sobe zajedno sa kuhinjom. 3 spavace sobe . 1 kupatilo i 1 wc za goste , Hodnik itd itd.

Da ne ulazim u detalje . Svako trazi koncepciju koja mu najviše
odgovara sa bazom od broja soba koja mu je potrebna.
Backk
(Admin)
2013-06-21 01:09 AM
Ono u cemu se mi ne slazemo jeste samo kvadratura stana od 200qm. Znate li uopste koliko je 200qm stana. !?? Smtram da ste preterali ali bas.
100qm stambenog prostora je pristojna komocija. 200qm stambenog prostora su gospodina Zika 2 stambene Kuce! Možda malo preispitate koliko su 200qm stambenog prostora u odnosu na osnovu praznog prostora od 200qm. Vi da pravite prizemni stambeni objekat od 10m x 20m jeste već 200qm sto je ,priznacete ,pristojno veliko. (18m ca je visina zgrade od 5 sprata) cisto red velica da vam predstavim.
Ja ovoj dami želim ,što se mene tiče i hacijendu da nadje , ali to nije ono sto ova mlada dama trazi. Trazi, koliko sam ja shvatio kompaktan stan ,ne preveklik ali ne i skucen.
Moja pretpostavka za nju max 120qm stana ka Idealno rešenje.
MajstorZika
2013-06-21 01:51 AM
Izvinjenje za „polnu neusaglasenost”!

Kada čitaš moje postove na ovoj temi, uzmi u obzir KLJUCNE zahteve koje je postavljacica posta iznela: „Koja je po vama optimalna kvadratura stambenog prostora za dvoje odraslih i dvoje male dece? Šta je to preveliko a šta premalo za vas?”

Sad, par odgovora na Tvoja pitanja:
- Iz porodilista su me odneli u stan koji je bio „Svabski” stan povrsine preko 200m2. Od sedme do osamnaeste godine sam živeo u stanu od oko 130m2. Od osamnaeste do dvadeset druge u 87m2. Onda vojska. Pa posao i smestaj u „Samackom hotelu” (soba od 15m2 - sa lavaboom, zajednicki WC i kupatilo na spratu), ... i onda, tamo nekih 1980tih pravi smestaj! Kuca od 300 i kusur m2. sa bastom, ... Onda seoba zbog rata (Pustinjske oluje) u skoro 90m2. Pa seoba na Ostrvo i najzad, kuca od 216m2. Da, živim u kuci koja je u osnovi 108m2 i ima sprat. „Roof Garden” ne racunam u stambenu povrsinu a ako bi i njega dodao, oko 300m2. I dogadja se da zafali prostora!
Nadam se da iz ovoga gore pobrojanog možeš da zakljucis da sam u stanovanju prosao „i sito i reseto” i da tvrdnje koje iznosim imaju neku podlogu.
A, projektovanjem, vodjenjem izgradnje, ... sam se bavio od 1974-te pa evo i sada. Prostor i minimalne potrebne udaljenosti kojima se ne ugrozava tudj prostor su mi davno postali shvatljivi ali mi nikada nije bilo shvatljivo „18m2/clanu domaćinstva”!!!! A još manje „stan sa povrsinom vecom od 90m2 je luksuz”! Sto je još veselije, ljudi su to u prostorima bivše Yu i prihvatali? I ostalo im „ko genetski zapis”!
zamolio bih tebe a i sve one koji budu citali ovu nasu prepisku, da moje iznosenje razmišljanja razumevaju iskljucivo u konteksu gore kopiranih pitanja.
Prijatan dan Ti želim i uspesan posao,
Backk
(Admin)
2013-06-21 02:46 AM
U startu da se dogovorimo :-)

Optimalno od realnog da odvojimo. Šta je optimalno je jedna od teza a šta je realno jeste sasvim druga.

Treba finasijski izdrazati 200qm stana. To danas ne može svako.Ti si imao tu mogućnost ali tu mogućnost ne može sebi 80% svetskog stanovnistva priustiti, stoga se treba spustiti na zemlju i prilogoditi ideje i potrebe po standardima tih 80% stanovnistva.

Matematika je odlicna i ja se slazem sa vama o standardima ali nazaliost da „ideologija” danas ne pije vodu...ni pod tackom razno.



Backk
(Admin)
2013-06-21 03:01 AM

Nikonita
17. jun 2013. u 16.54

Optimalna velicina stambenog prostora

Citat :

Dragi domaćini :)
U procesu smo trazenja doma :) ali ja nikako da se odlucim oko velicine istog. Ne želim ništa preveliko jer to za mene nije dom, tu je nekako previse posla da bi uvek sve bilo cisto a ja naravno volim da je sve uglavnom pod konac. Onda opet ne želim da se stiskamo u necem premalom jer verujem da je i tu problem oko ciscenja.

kraj citata.
--------------------------------------------------------------
MajstorZika

Kada čitaš moje postove na ovoj temi, uzmi u obzir KLJUCNE zahteve koje je postavljacica posta iznela: „Koja je po vama optimalna kvadratura stambenog prostora za dvoje odraslih i dvoje male dece? Šta je to preveliko a šta premalo za vas?”

-----------------------------------------------------------------
Ocigledno da ima vise kljucnih reci ,odnosno da su implementira 2 primarana pitanja.

Ok da skratimo glavobolju i resimo nesporazum, ja sam se odlucio da komentarisem ove kljucne reci.

Kljucne reci ,(bez da ih pišem velikim slovima)^^ , Ne preveliko i ne premalo.

Kljucno pitanje glasi : Šta je optimalno u rasponu : ne preveliko i ne premalo.

Ako krenem ovom analogooom ,onda sam ja skrenuo sa puta i vas komentar.

Povlacim kritiku . U svakom slučaju , postvljac teme ne gubi na napsinom, šta vise 2 optimalna komentara za obne solucije. Optimalnu i Realnu.

pozdrav
Backk
(Admin)
2013-06-21 03:04 AM
izvinjenje za progutana slova, tastura je izgubila sensiblnost iz mladjih dana :D
Backk
(Admin)
2013-06-21 03:32 AM
Još jedan mali dodatak

Ne retko postavljac teme ne bude dovoljno explicitan u postavljenom pitanju od čega u 99% slucejava ,izdejstvuje totalno pogresne ili ne adekvatne odgovore.

Šta zapravo znaci : Tražim doma!? (Glasno razmišljam samo)
Ako bi se pod izrecenim podrazumevalo, da doticna želi „kupiti” doma ,treba prvo konstatovati ,šta se pod „doma” zaprovo misli! Kuca ili stan!? Ne želim da filozofiram, samo ukazem na komplexnost , na ocigled jednostavno postavljenog pitanja , koje zapravo to u opste i nije.

Govorim iz prostog razloga, jer sam sebi dao za pravo da podjem od pretpostavke da postavljac teme ,želi da „rentira” stan ,a da ja iskreno pojma nemam da li je to autetnticno sa postavljenim pitanjem.

Kupiti stan, rentirati stan, kupiti kucu, rentirati kucu i gde!? Koji kontinent ,koja zemlja ,koji grad.
Previse opste postavljeno pitanje da bi se dao iole konkretan odgovor. Mada smo mi duboko zasli u fazu rasprave ,sto je po ovj mojoj konstataciji ,totalno pogresno. Ali smo se navikli već nato ,zar ne!?
MajstorZika
2013-06-21 05:11 AM
Najlepse je caskati sa razumnim Ljudima!

Svideli su mi se tvoji postovi. I, izvini ako sam negde (slučajno) bio grub ili ostar.

Prijatan dan Ti želim,
Backk
(Admin)
2013-06-21 07:14 AM
Hvala takođe

Prijatan dan želim vama i svima koji čitaju prepisku.
steks
2013-06-22 06:19 AM
Obojici od mene plusevi zbog načina komunikacije.
marijamhlc
2013-06-27 07:27 AM
Ha ha ha, sjajno, prepiska dvoje ljudi iz iste branse, no ajde i jedna arhitektica da se ukljuci.

Slozicu se sa svim do sada postovima, šta je u pitanju stan ili kuca. Kuci si uvek rob, uvek će nešto da fali, moras da kosis travu, da se bakces sa farbanjem, saniranjem i t.d.

Ako imate dvoje dece, po meni svako treba da ima zasebnu sobu, pogotovu ako su razlicitih polova, plus za njih zasebno kupatilo, ako su tinejdzeri, ne želite da delite kupatilo sa njima, cisto higijenski razlozi i naravno vreme koje tinejdzer provede spremajuci se za izlazak, ukratko, vama ostaje samo jutarnje koriscenje kupatila!:)

Otpimalno slozila bih se da treba traziti nešto od min 130m2, ali ako je kuca u pitanju, ja bih isla i do 250m2 iz razloga jer onda mozete da prizemlje odvojite za vas roditelje, a decu izdvojite na gornjem spratu, gde mogu da imaju i svoju dnevnu sobu za primanje gostiju, vrlo prakticno.

Naravno, opet stoji ono pitanje, da li kupujete ili rentirate, koliko dece imate, kakve su vam navike i šta za vas nije velika povrsina.

Nasa porodica broji tri clana, pre preseljenja u Nemacku smo živeli u stanu od 90m2, sa dva kupatila, i da, to nam je bilo taman, ovde smo na 75m2, ali nam iskreno fali kao sto imamo u Beogradu još jedna radna soba i još jedno kupatilo

Vizantijska_krv
2013-07-16 03:54 AM
Moje mislljenje je da kvadratura igra sekundarnu ulogu. Primarna ulogu igra koncepcija stana pa tek onda kvadratura.

...

Ovo je tačno mada se slazem i sa Zikinom kvadraturom. Evo moja prijateljica živi u stanu od 57 m2 ali je raspored ziva katastrofa. To je stan za 1 osobu bez obzira na kvadraturu.
Corner_Crew
(Cotton)
2013-07-27 08:20 AM
Ziko smekeru, nek si nam rekao da imaš ozbiljnu gajbu i da je sve ispod 200m2 nužni smestaj. Kakva budaletina!!!
MajstorZika
2013-07-27 09:46 AM
Pamukovicu,

Zapisi to što si postirao sebi negde u pamcenje i jednoga dana ćeš sam shvatiti koliko si pogresno razmišljao o minimalno potrebnom prostoru za NORMALAN zivot jedne cetvoroclane porodice!
Ima jedna stara izreka: „Na dobro se covek brzo navikne a na loše - nemoj da se navikava”.Da si napisao svoje mišljenje ili Ti pak „kriticki pogled” na caskanje koje si minusima catio, bilo bi sasvim korektno. Napisati ovako nešto kako si Ti napiso - ne zasluzuje komentar.

Prijatan dan Ti želim,
Backk
(Admin)
2013-07-28 01:43 PM
Corner_Crew
(Cotton)

Ovo tvoje dobacivanje je bilo zaista nepotrebno. Niko se u ovoj diskusiji nije na to osvrnuo niti mu zasmetalo osim tebi !? Zar ti to ne govori da nešto nije u redu sa tobom!? Ajde uzmi se u pamet i drzi se tema a ne provokativnog dobacivanja.
Corner_Crew
(Cotton)
2013-07-29 04:05 AM
Majstore,

Nemo da izmišljas i zamenjujes teze, nisi rekao da je potrebno 200 m2 za NORMALAN zivot, već da je sve ispod NužnI SMESTAJ!!!
I to je jedino sto sam prokomentarisao, a tako bahata, bezobrazna i prepotentna recenice ne zasluzuje ljudsko obracanje obracanje. Tema me inače ne zanima
Nikonita
2013-08-03 12:11 PM
Evo mene nakon duzeg vremena. Ovde nema bas mnogo diskutanata pa sam postavila temu i na drugom mestu.
Zahvalila bih se svima!
Nisam htela puno detaljisati jer onda diskusija krene pogresnim tokom.
Mene je zaista interesovala optimalna velicina prostora za porodicu od dvoje odraslih i dvoje dece ispod 5 godina.
Racunam da bi tu živeli sledećih 10 godina al otom potom :)
Deca su mala tako da bih pokusala izbeci dva levela.
Još uvek nismo nasli ali sad otprilike znam šta tražim. Nisam htela nešto sto bi nam bilo tesno (to je ujedno bilo i pitanje -šta je malo-) a isto tako ne bih zelela da bacim pare na ekstra 50 kvadrata koji će sluziti za talozenje bespotrebnih stvari.
Isto tako ne želim da se vodim 'normalom' koju okolina namece jer svi znamo da od države do države za istu porodicu važe druga pravila.
windy-chicago
(windy-chicago)
2022-04-19 05:28 AM
!!!!!
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.