Forums : Austrija

 Comment
Dajte mi TO DO listu u Austriji za preseljenje.
CrniSa
2015-03-06 08:56 AM
Pozdrav,

ja i nevjecana žena, 2 djece želimo da se preselimo u Austriju jer nismo bili u situaciji ranije to učiniti. Žena ima AT državljanstvo kao i oboje djece. Ja imam samo BH državljanstvo.

Eh sad mi je potrebna TO DO lista, šta trebamo sve da se vratimo u AT i tu da zapocnemo zivot. Možemo li dobiti neku pomoć na osnovnu nje dok se ne snadjem ja za posao tamo (djeciji doplatak, i ona ima zeznutu kicmu malo pa može li i neka invalidnina šta već) ??? Treba nam početna ta pomoć dok ja ne pocnem radit tamo, a i ona se želi zaposlit ko prevodilac sa njemackog na bih i obrnuto.

Za početak mi samo ovo pada na pamet:
1. Djeciji doplatak
2. Pomoć za njenu invalidnost
3. Onda nac stan i tu se smjestis
4. ... ???
5. ... ???
???????????????

Hvala unaprijed svima koji mi pomognu sa odgovorima!
keramicar
(mrgud koji sedi)
2015-03-06 02:35 PM
uopste nije jednostavno useliti se u austriju iako 1 clan porodice ima državljanstvo ove zemlje.

prvo sto sam primetio je da niste vencani i samim tim ti nemas nikakva prava u austriji sem boravka kao turista na određeni period.

prvo sto bi trebalo da se uradi je da vasa supruga uradi prijavu boravka u austriji a posle toga i da se prijavi na biro rada (AMS)da bi joj taj biro ponudio neki posao. u praksi se ta ponuda neće dogoditi jer biro rada nema nikakva davanja za vasu suprugu i samim tim nije u u interesu da je skine sa platnog spiska. dakle, posao morate da trazite sami. na deciji dodatak nemate pravo, jer deca ne žive u austriji.

dakle, po mojim nekim saznanjima trebate uradi sledeće:

1- uraditi za suprugu prijavu boravka.
2-naći stan (ugovor o zakupu stana) kako bi se i deca mogla doseliti.
3- vencanje u međuvremenu

da bi ti dobio vizu po zakonu spajanja porodice, supruga mora da ima dovoljno veliki stan (10kv2 po clanu porodice. za vas bi bilo minimum 40kv2) i da ima dovoljna primanja kao garant da može i tebe da izdržava dok se ne zaposlis.

nadam se da će još neko uzeti ucesce u diskusiji koji ima vise znanja od mene i da će vise pomoći.
pitaj šta te još zanima.

želim vam da uspete u vasim namerama.

pozdrav

CrniSa
2015-03-06 05:14 PM
Hvala ti na odgovoru!!! :)

Oboje djece imaju AT državljanstvo, znaci prvo ona mora da se smjesti tamo pa da ja dodjem?

Da li je moguće da se izvuce tvz „Socijala” za nju i djecu dok ona ne nadje posao? Oni su mi briga, laku ću ja dovuc svoje dupe kad njima ok bude tamo.
obicno
(.)
2015-03-07 05:07 PM
Ti spominjes Socijalu a vjerovatno mislis na jednu od ovih varijanti:

- Novac koji primaju oni koji su na birou za nezapolene („Arbeitslosengeld”). Kako ja vidim ona nema prava na to:
Prvi put ima pravo ako je u zadnje 2 godine radila najmanje 52 nedjelje i pri tom bila osigurana
Sledeći put ima pravo ako je u zadnjo godini 28 nedjelja radila

- Novac za njegovanje djece („pauschales Kinderbetreuungsgeld”) i ovdje ne vidim bas da imate pravo na to, ali možda pod nekim uslovima i stekne to pravo, mada nije jedostavno. Trebao bi joj stan, stalni boravak u Austriji i još par uslova (a možda najveca prepreka je redovno vodjenje Mutter-Kind-Pass, koji pretpostavljam da nije vodila jer nije djecu rodila, lijecila, kontrolisala kod dr. u Austriji).

- Djeciji doplatak („Familienbeihilfe”) najvjerojatnije može dobiti, ali to je nedovoljno za zivot jer je to zaista samo „pomoć” kako i samo ime kaže

Ako razumijete njemacki ovo su vam strane gdje se mozete informisati:

https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/8/Seite.080710.html

https://www.help.gv.at/Por tal.Node/hlpd/public/content/8/Seite.080610.html

http://www.ams.at/service-arbeitsuchende/finanzielles/leistungen/arb eitslosengeld
cvetakk
(medicinska sestra)
2015-04-09 02:12 PM
Naravno da ima pravo na socijalnu pomoć . Pa pobogu žena je Austrijski državljanin i deca , pa ako ona nema pravo na socijalu a krdo iz azejrbedzana ima , onda nemam reci . Pošto je žena Austrijski državljanin , zašto se ti raspitujes ,ovo je njena država ona mora da zna zakone i da zna gde treba da se obrati ...
visnja77
2015-06-13 02:24 PM
A da li neko možda zna kako penzioneri iz drugih zemalja, mogu da žive u Austriji? Da li mogu dobiti neogranicenu dozvolu za boravak, uplacivati za zdravstveno osiguranje i kupiti nekretninu u Austriji? Hvala!
Vova1
2015-06-29 05:27 PM
Ona i djeca treba da se prijave da su tu-kod nas da se odjave, i ona treba da pita u finanzamtu šta joj treba za dječiji dodatak. Ako nema pravo na arbeitslosengeld ima pravo na notstandshilfe. Vjenčajte se ako planirate i Vi s njom.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.