Forums : Berza

 Comment
2019
orisni
(diskutant)
2019-12-30 04:19 AM
Kako su isle vase investicije ove godine? Prošle godine su neki bili prebacivali pare na orocenu stednju (GIC u Kanadi iliti CD u Americi), pa ako su to drzali godinu dana ispala je velika greška.

Ne znam da li iko cita ovaj forum, ali evo da se javim i u ovoj kalendarskoj godini. Oni koji prate (americku) berzu znaju da je skocila dosta ove godine, npr. VTSMX fondu je cena skocila 31,51%.

Oni koji su citali ovaj forum pre znaju da već godinama pratimo izvesni NII portfolio. Taj portoflio je u fondu VTTHX kome je sama cena skocila 21,59% ove godine i još placa dividendu bas ovih dana:

Dividend $0.52440
Record date 12/26/2019
Reinvest date 12/27/2019
Payable date 12/30/2019
Reinvest price $22.58

Ne javljam se ovde samo zato što je berza skocila, nego se javljam da ponovim savet da je najbolje investirati prema dobro napravljenom dugorocnom planu koga se treba pridržavati da li berza rasla ili padala! Javljao sam se ovde i kad je berza padala.

Možda će i sad neko pitati zašto drzati pare u VTTHX kome je cena skocila „samo” 21,59% kad je VTSMX cena skocila 31,51%. Ali VTTHX je nas dugorocni plan da držimo pare delom u akcijama (kao sto je VTSMX) a delom u obveznicama (jer se nikad ne zna na početku godine šta će biti do kraja godine, još se manje zna decenijama unapred), i da investiramo kroz „low-cost” indeksne fondove.

Nas NII portfolio je prilično skocio od kad ga pratimo, ali nije to zato što smo ni nešto pametno birali u šta da ulazemo ili pametno birali kad da prelazimo iz fonda u kes i iz kesa u fond. NII je skocio zato što je berza skocila na duzi rok, kao sto je i ocekivano, mada je bilo padova, ukljucujuci i veliki pad tokom „Great Recession”.

Napravite i vi dobar dugorocan plan investiranja i pridržavajte ga se, pa ćete imati dobre sanse da ostvarite svoje finansijske ciljeve. Ako imate nekih pitanja u vezi pravljenja planova, pitajte ovde.

Sve najbolje šta god odlucili!
stef
(zgubidan)
2020-02-24 08:36 AM
interesantno je da su i moji privatni i korporativni fondovi skocili za 20 / 21%
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.