Forums : Politika

 Comment
Sumorna stvarnost srpske ekonomije
Tehnicar
(Tehnicar)
2021-02-25 09:48 AM
Srbija se priblizava zaduzenju od 50 Milijardi EU. Tajna tkz. uspjesne ekonomije pod vlasti sns-a je u enormnom prezaduzivanju i krcmljenju istog na stranacke tajkune i provizije. Jeste, grade se putevi i zeljeznice (strana operativa), i jedan dio zaduzenja je recimo korisno upotrebljen, ali koliko je to kostalo i da li su nam potrebne ovakve investicije, a selo i privreda na izdisaju. Zar nije bilo bolje da se ulagalo u državne firme poput IMT, Rakovica, PKG, individualnu poljoprivrednu proizvodnju(bezcarinski izvoz za Rusiju nije nikad iskoristen) . . .
I dok se druge države zaduzuju po negativnoj stopi, zadnji kredit od jedne milijade uzet po stopi od oko 2%.

Ono, znam da nije laka tema i da će ljubitelji lika i djela Alesandra da obesmisle svaku konstruktivnu kritiku, ali ...

O detaljima na ovom linku:

http://skr.rs/zzXU

http://www.nspm.rs/hronika/dusan-nikezic-ceo-vucicev-ekonomski-sistem-pociva-samo-na-zad uzivanju-on-će-uci-u-istoriju-kao-predsednik-koji-je-zaduzio-srbiju-vise-nego-svi-njegovi-prethodnici-zajedno.html
Starac_Foco
(--)
2021-02-25 10:54 AM
Ni milijarde nisu vise sto su bile... Taj dug, izrazen kao procenat bruto nacionalnog dohodka po glavi dodje i dalje duplo manji u Srbiji nego npr u Kanadi. A Kanada je navodno uredjena i bogata zemlja? I generalno je manji nego u vecini zapadnih zemalja.

Nije to mnogo do Aleksandra velikog niti do bilo kojeg vladara. Vaznije mi se čini pitanje ko su oni koji imaju i posuđuju ako su svi duzni? Manje države u desetinama milijardi, vece u stotinama a velike u trilionima...

https://www.ceicdata.com/en/indicator/serbia/external-debt--of-nominal-gdp

https://www.ceicdata.com/en/indicator/ canada/external-debt--of-nominal-gdp

Tehnicar
(Tehnicar)
2021-02-25 01:20 PM
Eh, Foco, lako će Kanada sa svojim dugom, ali kolonije poput Srbije sa nikakvom ekonomijom će da ispljuju do zadnjeg dinara naravno u rasprodaji rudnih bogatstava, izvorima vode, oko malo suvereniteta . . .
Nije ovdje samo riječ o zaduzivanju, već I kako se ono krcmi na finasiranje bratije i partijskih tajkuna itd.
Starac_Foco
(--)
2021-02-25 02:32 PM
Ma i Kanada je kolonija samo sto to onima u Srbiji nije ocigledno. I ona se zaduzuje kod istih, i u Kanadi su isti ti vlasnici prirodnih resursa koji bi da ih preuzmu u Srbiji ili već jesu. A manje vise sve su zapadne države takve. Jedino sto je proces kolonizacije obavljen znatno ranije, pa sad izgleda da zemlje kao Srbiju okupira tzv Zapad. Nije to Zapad već okupatori zapada... A kako izgleda, neće faliti ni okupatora sa istoka. Tako nam sudjeno. Hebi i prolazi...
dituartu
(eng)
2021-02-25 03:46 PM
Kako bi ti tehnicare nobelovce za ekonomiju resio ,ajde ovde crno na belo da nam ispricas.
Eto prvo bi smenio Vucica to znamo šta onda dalje kako bi ti Srbiju oslobodio okupacije
dituartu
(eng)
2021-02-25 03:54 PM
Recimo da li bi ti uzeo dug po kamati od 7% kao sto je Djiki i demokracka ekipa uradila cekao kad je najveca stopa pa se onda zaduzivao.
Tehnicar
(Tehnicar)
2021-02-25 08:04 PM
Prosto nevjerovatno, cime vas je sibicar opcinio da za svu bjedu nađeteopravdanja u drugim zemljama. Samo bezboznici sanjaju posthumanu liberalnu državu, u kojoj se vode nećeš smjeti napiti.
Taj Dinkic ti je jedan od savjetnika firera.
dituartu
(eng)
2021-02-25 09:27 PM
Pa dobro daj nam objasni plan kad smenis Vucica.Kako bi ti resio okupaciju,kako bi se oslobodio. Eto opcinjeni smo Vucicem ne znamo da smo hipnotisani sad dolazis ti kao spasilac da vadis situaciju , kako ide dalje ...
rizling
2021-02-26 01:26 AM

Foco,

Ne možeš uporedjivati Srbiju sa Kanadom ??Ili je tvoj integritet los. Mnogi nasi i posle 30 provedenih godina u diaspori ništa nisu razumeli?
Ako se jedan sto ima platu od 5000 € zaduzi za 200 @ ili onaj sto ima platu od 400@ zaduzi za 200 @. Nije isto?

Danas ceo svet je duzan. Savovi pucaju u Kini, Japanu, UK, USA sa unutrasnjim dugovima.I mnogim drugim zemljama
Postoji i nacini gde se zaduzujes. Ako trazis od zelenasa, Gde su kamate velike , te pare trosis kako hoćeš i zasta hoćeš? KINA, RUSIJA, i Arapi daju .

Ako uzmes kod MMF tu su kamate nekoliko puta nize. Ali mors da kažeš zasta ćeš trositi te pare. I dodju da kontrolisu.


Dali neko ko poznaje bolje Kanadu može da odgovori. Ako nekog ministra uhvate da **plegirao ** kupio svoju diplomu. Može da nastavi svoj posao??? Ovde za ovih 50 godina nisam to čuo.

Ili da prvi ministar J Trueau se proglasi dozivotni predsednik. Neverujem da bi tu prošlo? Ili ode da bude običan ministar a nastavi da vlada kao da je prvi ministar.

Za nas sa balkance to je normalno? Nas mentalitet je takav da volimo nekog ko lupi sakom u astal. Nasi pradedovi, dedovi , ocevi i mi vaspitani smo u takvim diktatorskim rezimima. I DOBRO razumemo to.?

Kamate se menjaju, Pre 15 godina bile se visoke. Danas su niske. Pa ako je bivši rezim uzimao za 4-5% . Tako je. Danas MMF daje i za 1%. Zavisi od ekonomske snage države.

https://tinyurl.com/msa4v527



rizling
2021-02-26 01:27 AM

@ ≠ € evra
Starac_Foco
(--)
2021-02-26 08:43 AM
Nisi razumio rizling. Ne radi se o istom dugu po glavi već vrlo razlicitom.

Pomenuo sam zaduzenje izrazeno kao procenat brutno nacionalnog dohotka u razlicitim državama.

Npr ako je nominalni GDP u Srbiji $7000 po glavi a u Kanadi $42 000, i ako je dug države Srbije po glavi stanovnika 70% od $7000 a dug Kanade po glavi 120% od $42 000 ne znam sto to nije upotrebivo poredjenje.

U relativnim brojevima to ga dodje oko 1 prema 10. Pošto prosjecan stanovnik Kanade nema 10 puta veci standard od prosjecnog stanovnika Srbije, moj zakljucak, koliko god da je pogresan zbog razlicitih uslova zivota, poreza, nezaposlenosti, cijena, prirodnih resursa, itd, mi ne izgleda bas daleko od istine. Pod uslovom da su informacije o zaduzenju obje države tacne.
dituartu
(eng)
2021-02-26 08:50 AM
Ne možeš uporedjivati Srbiju sa Kanadom ??Ili je tvoj integritet los. Mnogi nasi i posle 30 provedenih godina u diaspori ništa nisu razumeli?
Ako se jedan sto ima platu od 5000 € zaduzi za 200
-------------------------------------------------------
Prosecne plate u Kanadi su 3000 dolara sto je oko 2500 eura dosta vise sa tim frljanjima od 5000 eura u USA i Kanadi to vam imaju jedino visoke pozicije u firmama

Državni dug Kanade je oko 1200 milijardi dolara.
Dug to GDP je 90% ,znaci zaradis 100 dolara dug ti je 90 dolara

Srbija je 60% , zaradi 100 duguje 60 e vidis ovo ti je najbitnije.
Tehnicar
(Tehnicar)
2021-02-26 10:24 PM
Kako bi ti tehnicare nobelovce za ekonomiju resio ,ajde ovde crno na belo da nam ispricas.
Eto prvo bi smenio Vucica to znamo šta onda dalje kako bi ti Srbiju oslobodio oBIJI.kupacije,
----------------------------------------------------------------------
Dituartu,
Ja nemam ništa lično ni protiv koga, jedino sto želim dobro narodu i Srbiji. Shvatam da nemamo isto mišljenje, ali ovolika devastacija drustvenog proizvoda u ovoj državi je nezabilezena u istoriji. Ovoliki stepen destrukcije i pojava kaste ljudi sa dna je postao nepodnosljiv. Već sam ranije pricao da sam bio srećan kada su naprednjaci dobili izbore 2012, no oni su nadmasili zutace u svemu. Vucic je mnogo opasniji po državu, jer se predstavlja kao patriota, a u stvari izvrsava sve sto mu nasi neprijatelji narede, samo to vjesto prikriva verbalnom retorikom, a bogami i partijskom prisilom, ucjenama i ispletenom kriminalnom mrezom.
Vucic je pokazivao zatvorsko odijelo Dinkica (da bi mu ovaj postao savjetnik), obecavao ponistenje briselskih ugovora, povratak KiM u ustavni poredak.
No, sav taj zuti sljam je zavrsio u sns-u. Sa takvima sigurno ne bi bilo bolje poslije Vucica, ali nije valjda da u Srbiji nema vise postenih i sposobnih? Pa, imaš fino mišljenje o svom narodu?

Za Focu,
poslusaj šta kaže profesor - doktor ekonomije, mlada i pametna žena. Ne vidim zašto joj ne bi vjerovali:
https://www.youtube.com/watch?v=4sIDIXH-Jbw

Starac_Foco
(--)
2021-02-26 11:33 PM
Pametna jeste a da je neko od 56 godina bas mlad to već nisam siguran :).
Ja iz ove price i dalje vidim odredjene sličnosti sa Kanadom, jer i ovde se neki veliki ugovori sklapaju na volseban način.

No ako je tačno da će Aca Veliki samo sa jednom kompanijom iz Kine da obavi posla za nekih 6 milijardi eura, a na osnovu ugovora ne kojima nije bilo drugih ponudjaca, postaje mi jasnije. Zamisli koliki su tu kickbacks...

Ono sto sam iz ovoga naucio novo je da u Srbiji sad Istok pljacka vise od Zapada. Ali, kao sto rekoh, kakva je razlika? Omrazenost Zapada u narodu ocigledno ide na ruku pljackasima sa Istoka.
dulebg
(posmatrach)
2021-02-27 04:30 AM
Ја не знам јесам ли луд: гледам видео о градњи брзе саобраћајнице Бездан-Кикинда - 125км коштаће 850 милиона Евра! Мој дигитрон каже 60 милиона, хајде нек су ту још неки скупи мостови и петље. АЛи остаје питање 1:12? Једино ако ови нису бубнули ту цифру од 850млн??
dituartu
(eng)
2021-02-27 10:34 AM
tvoja racunica kaže 60 miliona 125km, au brate ala si ga ti popio ne treznis se,
dituartu
(eng)
2021-02-27 10:39 AM
Vucic je mnogo opasniji po državu, jer se predstavlja kao patriota, a u stvari izvrsava sve sto mu nasi neprijatelji narede,
--------------------------------------
Glavne naredbe su:
Priznanje Kosova-vidimo priznao ga u petak
Prekid svih odnosa sa Rusijom-vidimo kako docekuje Lavrova
Sankcije Rusiji - postuje kroz kupovinu oruzja
Sankcije Belorusiji-vidimo kako kupuje oruzje
Prekid odnosa sa Kineskom ekonomijiom-vidimo kako je prekinuo sa KInezima investicije

Ukunuti vojni rok gazde rekle da se ne vraca- eno vraca ga uskoro
MA SVE SLUSA STO MU GAZDE KAžU
dituartu
(eng)
2021-02-27 10:58 AM
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=02&dd=27&nav_id=1816972
----------------------------------------- ---
Kad Srbija digne glavu lagano pocinju i lesinari da brigu brinu
rizling
2021-02-27 01:02 PM

Za nas Kosovo će uvek ostati naše?

Treba se spremiti sada za amere. Dok aktiviraju problem. Tu su jastrebovi Klintonka, Orblajt, i još .

Poce će sa raznim pritiscima čak mogu uvesti i sankcije?? Nedaj boze ?

Kad mogu Kini i Rusiji, Iranu , jednoj zemlji vise ili manje???
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.