Forums : Politika

 Comment
L. Zafranovic snima Decu sa Kozare po A. Diklicu
pestko
(odzacar)
2021-02-24 05:46 AM
Lordan Zafranovic snima film Deca sa Kozare po scenariju napisanom 1986. godine, gde je on saradjivao a autor je veliki srpski dramski pisac Arsen Diklic, poznat po scenariju za filmove i serije Salas u malom ritu itd.

Dara sa Kozare je delimicno preuzela neke ideje iz Diklicevog scenarija. Međutim, ima i kljucnih razlika.

Razlike su - Darin stariji brat biva ubjen, a Radin brat postaje usvojenik u ustaškoj porodici.

Veci deo Diklicevog scenarija odvija se izvan Jasenovca. U njemu, u melodramaticnom vrhuncu, Rada sreće svog brata, malog ustašu, kome biva ocuh-ustaša ubijen. Brat Gojko preimenovan je u Frano, i vice, grleci telo ustaškog ocuha - nisam ja Gojko, ja sam Frana.

U scenariju Arsena Diklica veliku ulogu ima i komunisticka ideologija koja je i tada bila na snazi. Pojavljuje se i srbosjek, kao i Vukasin Mandrapa, ali su scene nasilja ublazene, kao i u Dari iz Jasenovca. Ipak, i Arsen i Lordan su talentovani umetnici, videcemo šta će Zafranovic, koji je godinama hteo da snimi ovaj film, postici.

U međuvremenu, Lordan trazi odstetu za svoj kreativni doprinos scenariju koji je iskoricen za Daru u Jasenovcu.

Svoju konacnu reč treba da da i Kusturica, koji je možda i potencijalno tvorac remek dela, koje će zaseniti i Sindlerovu listu, a koje govori o sudbini porodice Tesle i jednog jevrejina. Od Kusturice se mnogo ocekuje.

Inače, u seriji o Dari iz Jasenovca, biće snimljen deo iz Oluje, gde Buda, koji biva usvojen od ustaša, postaje ustaški bojovnik koji kidise na srpsku nejac i susrece i svoju sestru ne znajuci da je sestra u Oluji. Ova ideja takođe postoji i u Deci s Kozare, ali se desava u toku II svetskog rata.

Važno je da su se filmovi poceli snimati. Potrebno je snimiti na desetine i stotine filmova o stradanju Srba, najstradalnijeg naroda prošlog veka, uz Jevreje, Jermene i Ruse (sa ostalim stanovnistvom SSSR gde su se nacisti izivljavali). Reakcije na Daru su burne, sto potvrdjuje o značaju ove teme i da ono sto su mnogi, pa i ja, godinama govorili - da se ovakvi filmovi moraju snimati. Niceg se srpski dusmani ne boje vise od istine koja najzad izlazi na videlo, ublazena, ali efektna.

Dara obiluje insertima poput onog, gde se srpska deca indoktriniraju od strane (ne)casne sestre, čiji lik je radjen po secanjima logorasa, sada staraca. Sve je u filmu autenticno. I sam Luburicev govor je originalan, ali je bio odrzan posle rata. Ti inserti će postati meme-ovi koji će govoriti svima ko živi u neo-NDH. Recimo, „dodjite u Hrvatsku” a ono Luburic poziva lica uprskanog krvlju sa srbosjekom. Ili, hrvatsko zdravstvo, kada ubacuju gas u podrum sa decom-pacijentima. Ili, krvatsko skolstvo, kada casna sestra uci kako se valja krstiti. Ili, dobrodosli u Hrvatsku, Willkommen, sa nacistom koji povraca od grozota koje je video. A film nije ni dotakao povrsinu.

Trebalo bi ekranizovati i Kaputt Malapartea, sa scenom sa Pavelicom i „kotaricom ostriga”, pa Prebilovce, pa jame, na zalost nepresusan je izvor zlodela o kojima se mora govoriti. Ustaški zločin je najmonsturozniji zločin verovatno u istoriji, po varvarizmu mu ni jedno kanibalisticko pleme nije ravno, nacisti i Pol Pot su mala deca za divljake koji imaju previse sledbenika danas u Zagrebu i okolini. Frapantan je nivo negiranja holokausta od strane danasnjih tzv. Hrvata.
Dr_Blizak
(student)
2021-02-24 10:07 AM
da , treba i o Vojinu Nikitoviću ekranizovati.Bolje od „Valter brani sarajevo”.
Werba
(N/A)
2021-03-01 05:19 AM
Dara sa Kozare je delimicno preuzela neke ideje iz Diklicevog scenarija. Međutim, ima i kljucnih razlika.
========

Šta reci, Cicolinini miljenici jedino sto znaju, to je, da pice plagijate...

Uzgred, film je Antonijevic snimao iskljucivo po pisanom diktatu tj. scenariju sa Andricevog Venca...
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.