Forums : Fotografija

 Comment
Kako sam ispao duduk!
Nikko55
2017-11-27 10:39 PM
Pre par nedelja dokopao sam se nove Sony kamere A9. Na YouTube svi je nahvalili, digli je u nebesa, te kako ima neverovatno brz fokus, te 20 slika u sekundi i to sve besumno, elektronski okidac i još mnogo toga.

Ajde, rekoh sam sebi, da je probam. Istovremeno doslo mi do ruke i najnovije G Master socivo 100-400mm F4.5 - 5.6. Nataknem socivo na kameru i onako bas potesko. Kamera relativno lagana a socivo teško pa sve vuce na dole tako da moras jednom rukom da ga držiš da ne bi slikao zemlju.

Krenem da slikam i slike bas ostre ko zilet a fokus sistem em sto je brz pa još i precizan, ubilo se za sport. Odusevljenju nikad kraja.

Evo kako kamera radi, doduse sa drugim socivom.

https://www.flickr.com/photos/104611718@N03/24227607618/in/dateposted-public/

Sutradan se spakujem pa u novu avanturu. Krenem da slikam prolaznike ali fotke sve do jedne van fokusa. Pocnem da proveravam parametre i na kameri i na socivi i sve bas onako kako treba i kako je bilo prethodnog dana. Naparavio sam jedno 400 slika i toga samo mi 5 bile u fokusu, ostale sve skart, jedva vidis facu. Od odusevljenja do duboke depresije.

Šta ću, jedva docekam sutrasnji dan, pa nazad u Best Buy strepeci dal će oni papani tamo da prime nazad kameru. Na moju sreću bio neki prodavac koji nema blage veze sa kamerama pa, da se ne bi obrukao, on sve klima glavom i potvrdjuje ono šta mu ja pricam Uze kameru nazad bez reci i naruci novu.

Razmišljao sam šta je to moglo da se desi kameri tako brzo, da posle samo par dana upotrebe da tako omasi sa fokusom. Ili je fabricka greška ili možda kad sam vozio jednim starim putem od silnog tresenja celog auta, a kamera mi bila u gepeku, da se nisu pomerila ogledala koja daju fazni autofokus.

Dodje i nova kamera, ja je sve pipavo držim, prosto me strah da se ponovo ne desi ista stvar. Krenem sa fotkanjem, fokus super a slike ostre. I tu mi, odjednom sine, šta je bio problem. Naravno nije bilo do kamere nego do mene.

Već sam rekao da je socivo teško i da sam morao da ga držim skoro pri vrhu kad snimam. I tu je bila cela caka. To socivo ima tri dugmeta za focus hold i ja sam a da nisam bio uopste toga svestan, slučajno, drzeci socivo, stisko jedno od ta tri dugmeta. I naravno fokus je bio zakljucan i kamera nije mogla da radi.

Eto, dzaba nervirannja i depresije sve zbog jednog neposlusnog prsta.
505
(Senior)
2017-11-28 09:26 AM
Nije samo da ti treba dati po prstima već malo i po usima,
ali sve ti oprosteno posto i dalje postavljas lepe slike.
Citajuci ovaj tekst pazljivo pre nego do stigoh do samog kraja
kada se tajna razotkriva, upitao sam se dva puta, a zar je
toliko besuman taj AF da se uopste necuje na dva-tri klika.
Slično sam prosao jednom prilikom kada sam na Nikon D5300
stavio Nikon 24-85 2,8-4D koji nema AF motor a nema ni kamera.
Iako znam za ovaj slučaj, cela dva miniuta sam bio osramocen
sam pred sobom, i evo sad prvi put kažem nekom i negde.
So A9 je ozbiljna masina u to nema sumnje, ja sam se zaustavio
na a6300 G-lens 18-105.
Ne znam dali si probao clear zoom opciju koja radi samo u JPEG
setingu, to je tehnologija nakon pune vrednosti zooma ili
prime lensa pocinje fizicko zumiranje senzora od FF do DX 50%
znaci posle maksimalne vrednosti napr. prime 5omm dobijamo
vrednost 50-75mm. Da bi ova funkcija radila potrebno je imati
Sony wired daljinski. Zumiranjem naravno padaju i pikseli.
Proces je sličan digitalnom zoomu ali je sustinski potpuno razlicit.
Kamera ima i Dig zoom opciju međutim to je ipak besmisleno
posto digitalno zumiranje obuhvaca file crop, a ovo je senzor crop
i slike su normalne, degradacija je prisutna, ali uglavnom
teško vidljiva. Nemogusnost snimanja u RAW formatu je ocigledno
softverski problem koji utice na brzinu ili ne znam koje proracune.
505
(Senior)
2017-11-28 09:54 PM
Ej Niko, povlacim kaznu „po usima”, proverio sam i moj G-lens je
apsolutno besuman, za razliku od starijih modela
Ti izgleda stvarno investirao u tako ozbiljnu masinu.
Nikko55
2017-11-28 11:58 PM
Hvala za povlacenje kazne,stvarno je potpuno besuman.

- Ne znam dali si probao clear zoom opciju koja radi samo u JPEG
setingu, to je tehnologija nakon pune vrednosti zooma ili
prime lensa pocinje fizicko zumiranje senzora od FF do DX 50% -

Probao sam clear zoom i bio sam prilično odusevljen kvalitetom slike. Ta opcija je ustvari kao kropiranje u softveru. Iz radoznalosti probao sam clear zoom sliku da naknadno kropiram i LR ali kvalitet je značajno opao. Znaci može ili jedno ili drugo a nikako zajedno.

Što se tiče investiranja u novu kameru nikad ne bih mogao da je priustim da mi je nisu dali na trogodisnju otplatu. Tu, relativno , mesecnu sicu bi i ovako i onako potrosio na kojekakve gluposti a ovako mi bar ostaje kamera za uzivanje.

Hvala ti i na komplimentu za slike ali moram priznati da su me odusevile i slike koje su postavili Maestro i Radio Bemba. Vidi se, bar po meni, sjajan napredak kod njih dvojice. Maestro je bas izrastao u pravog Maestra koji može da se meri sa vama, starim morskim vukovima.
photomaestro
2017-12-06 06:02 PM
Fotke su ekstra posebno mi se dopada ova :-)

https://www.flickr.com/photos/104611718@N03/37366613371/in/dateposted-public/

Lepo je sto si sa nama podelio ajd da kažemo blam haha,desavale su se i meni slične stvari pa kao sto vidim i 505 se otvorio i on rekao.Fotke su fantasticne kao i uvek.Hvala na pohvalama Nikola lepe reci uveg gode.Ja sam u zadnje vreme mnogo razradio posao usao u nove poslove sa dekoracijom i rasvetom i investirao u zadnjih par meseci mnogo novca,ali ne zalim sledeća godina je vrh imam atraktivna vecanja pa i na otvorenom gde su zakupljeni privatni rančevi i to me jako raduje dosla je eto i ta extra klijentela konacno koja i ne pita mnogo za novac a želi samo kvalitet.Sada i nisam sam u timu ima nas vise imam coveka koji radi videoobradu a moracu izgleda još jednog da nađemKupio sam skoro Panasonic kameru ag ux 180 odlicna je za te stvari koje ja radim,mada imam zelju da krenem sa muzickim spotovima e tu ću morati neko ubojito oruzje da kupum ako resim videcu,taman sam postao specijalista za vencanja kad ono nešto me tera da idem dalje nikad kraja..Lepo sto si svratio,ja kao i 505 kontrolisem s vremena na vreme i sve se nadam da neko navrati da malo procaskamo ali nema nas vise puno.
Eavo pusticu dva linka sa nekih zadnjih vencanja sto sam radio prva polovina mi se dopada a druga ne jer nisam ni imao tad panasonic snimljeno je starom nx5e a početene scene su snimljene sa ghr i 12-35 i to sada koristim specijalni reflektor za video od 1000 wati jer mi se svidja kad preeksponiram snimak...Pozz svima

https://vimeo.com/244076531

https://vimeo.com/243321666
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
2018-03-21 01:14 PM
Ja sam drugari nazalost prestao da slikam 100%, nadam se da ću malo da se otrgnem ove godine. Jednostavno nemam kad da slikam, jer aps. nikad nemam vremena da pregledam sto sam slikao. Tako da za sad to ceka bolja vremena.

I meni se par puta desilo slično - Olympus 4/3 70-300 objektiv ima manual fokus prekidac na samom objektivu a zaboravio sam bio na njega i kad sam krenuo da slikam - neće da fokusira. Relativno brzo sam skontao šta je u pitanju.
A recimo skoro sam krenuo da slikam sa D700/Sigma 300mm f/4 objektivom i blenda neće da makne. Tj. aparat prijavljuje grešku. Potrebno je da se prsten mehanicki na objektivu pomeri u skroz otvoren stepen da bi aparat mogao da ga kontrolise.
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.