Forums : Pravoslavlje

 Comment
Пророчке речи владике Саве шумадијског
keser
2017-04-30 09:05 AM
http://www.vladimirdimitrijevic.com/sr-rs/tekstovi/103-prorocke-reci-vladike-save-sumadijskog.html

>>Нећу претерати ако кажем да наш српски народ има ту привилегију да на свом челу има две свете личности: оца и сина. Преподобног Симеона Мироточивог као творца српске државе и његовог сина светог Саву који је организовао самосталну Српску православну цркву. Пре светог Саве, за нас су се борили и Исток и Запад и Грци и Латини. Захваљујући светом Сави који је изабрао онај средњи пут, пут самосталности Српске цркве, ми смо данас оно што јесмо. Српски народ треба непрестано да захваљује што је захваљујући светом Сави, са Богом остао насамо. Ни преко Цариграда, ни преко Рима него је успоставио директну везу са Богом. Захваљујући светом Сави који је организовао самосталну СПЦ ми нисмо имали потребе да се Богу обраћамо преко тумача: ни на грчком, ни на латинском језику. Данас, када треба да уђемо у трећи миленијум, покушавају неки да у СПЦ уведу богослужење на неразумљивом језику и служе чак у својим катедралама на језику који њихов паства не разуме. И то на највеће празнике. Уводе туђе обичаје, туђе мантије, туђе камилавке, мислећи да на тај начин врше службу Богу. Међутим, раде супротно од онога што је свети Сава радио, који је желео да нас одвоји и од Истока и од Запада да будемо самостални. Српска православна црква је захваљујући светом Сави, ево више од 750 година самостална Црква. Не требају нам ни туђе капе, ни туђе мантије, ни туђе црквено појање, јер ми имамо наше српско православно црквено народно појање. Стиди се тога само онај ко има извесне комплексе. Такву појаву наш народ неће одобрити и то неће изаћи на добро./.../

Ми желимо да будемо у добрим односима са свим сестринским православним црквама. Ми смо примили хришћанство од Грка и ми смо им захвални, Цариградску патријаршију сматрамо својом мајком црквом и саосећамо са свим њеним несрећама и невољама. Што се тога тиче, ми смо потпуно у сагласности са Цариградском патријаршијом, али не желимо у нашој цркви ничије туђе обичаје. Свака аутокефална црква има право на свој самостални живот. Никоме није потребан 'мама комплекс'. Никоме није потребно удворавање, поготово Цариградској патријаршији, нашој мајци цркви. Они који желе да се на овај начин додворе не чине услугу ни Грчкој православној цркви, односно Цариградској патријаршији, јер ми покушавамо да сада исправимо оне грешке које су у вези са фанариотима. Није паметно сада уводити туђе обичаје, да се поново навуче мржња на оне који су нас просветили. То што се сада ради, не би радио ни један паметан ни један нормалан човек, а још мање свештено лице. Или, што је још горе, да избацује иконе српских сликара из цркава и капела владичанских дворова и да их чак спаљује (а што се догодило, на жалост, у једном граду). Освећене иконе пред којима су се верници вековима молили. Само зато што нису сликане у византијском стилу. Или да се патрон једне нове цркве (у питању је свети Сава) промени и да се цркви да нови патрон, који није српскогпорекла.<<

Тринаест година је прошло од ових (сада видимо – пророчких) речи. Владике старог србског кова умиру један по један, а ко се успротиви фанариоћењу Срба бива „сургунисан”, као што се десило с владиком Артемијем. Али, живи су Свети Сава и Симеон и Небеска Србија наша, па ће и душе наше живети.

Који чита, да разуме!
boaz
(neradnik)
2017-08-04 05:36 PM
Ako se misli na vladiku Savu Vukovica koji je nekada bio vladika Americko-Kanadski za njega nema bas mnogo lepo da se kaže. Prvo voleo je mladice,maltretirao je svoje svestenike i ogovarao.Napisao je plagijat knjigu O Svetom Savi koju je povukao iz prodaje jer ga je Klivelandski pisac Bora Karapandzic hteo da baci na sud jer je knjiga bila njegova,a v. Sava je tu knjigao drzao nekih 6 meseci kod sebe pa kao posle stavio sličnu knjigu u stampu.Stvorio je decje zensko sirotiste u Kragujevcu gde su mu mnogi slali pare. Jedan Sr. organizacija iz Kanade mu je poslala 40. hiljada dolara i nikada nije hteo da im posalje potvrdu. Čak je jedan clan te organizacije isao uz put u Kragujevac i opet ništa. Još U Americi gde je uzeo USA državljanstvo, a šta će jednom Srpskom vladici USA državljanstvo, već je tada sirio vest da je on buduci Patrijarh Srpski. U svojoj Eparhiji zabranio je svim svestenicima da spominju dom Karadjordjevica i zbog toga je kinjio neke svestenike. Kada se vratio u Srbiju odjednom postade najveci Monarhista?! I stvarno, za malo da postane Patrijarh. Vladika Pavle ga tek čini mi se u trecem krugu pobedi za 2-3 glasa. Kada je umro,a poduže je bolovao i krio svoju boljku jer se već onda pricalo da umire od SIDE ostavio je kako kažu Beogradske novine oko 2 miliona nemackih maraca u svojoj privatnoj kasi. To je samo jednom objavljeno i nikada vise.Šta se desilo sa tim parama to samo Bog zna i još možda još poneko.
boaz
(neradnik)
2017-08-04 05:46 PM
I još iako ne sve da dodam: Vladiki Savi Vukovicu je lično vojvoda Momcilo Djujic zabranio da kroci na sva četnicka imanja ne samo zbog njegovog osionog ponasanja i zlobe već je Vojvoda imao podataka da je vladika Sava UDBIN covek!
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.