Forums : Pravoslavlje

 Comment
Veoma poucno
Malenaa
(Sebi sam bila i rat i brat)
2016-03-11 07:28 AM
МОНАХ, А ПИЈАНИЦА: Истинита прича коју читаш минут а памтиш цео живот
Некада је на Светој Гори живио један монах. Свакодневно је био у алкохолисаном стању и постао је узрок саблажњавању ходочасника.

Једног дана је умро и неки верници су, осећајући олакшање, отишли код видовитог старца Пајсија Светогорца да му пренесу, с посебном радошћу, да је коначно решен овај велики проблем.

Отац Пајсије им је одговорио да зна за смрт монаха, јер је видео цео легион анђела који су дошли да му преузму душу. Ходочасници су се чудили и негодовали, а неки од њих су покушавали да објасне старцу Пајсију о коме је реч, мислећи да их старац није разумео.Некада је на Светој Гори живио један монах. Свакодневно је био у алкохолисаном стању и постао је узрок саблажњавању ходочасника.

Једног дана је умро и неки верници су, осећајући олакшање, отишли код видовитог старца Пајсија Светогорца да му пренесу, с посебном радошћу, да је коначно решен овај велики проблем.

Отац Пајсије им је одговорио да зна за смрт монаха, јер је видео цео легион анђела који су дошли да му преузму душу. Ходочасници су се чудили и негодовали, а неки од њих су покушавали да објасне старцу Пајсију о коме је реч, мислећи да их старац није разумео.
„Овај монах је рођен у Малој Азији, непосредно пре прогона становништва, када су Турци отимали сву мушку децу (данак у крви). Да би га сачували, родитељи су га носили са собом на жетву, а да не би плакао сипали би му мало ракије у млеко после чега би спавао. Зато је растући постао алкохоличар. После савета многих лекара и стручњака да се не треба женити и заснивати породицу после таквог детињства, дошао је на Свету Гору и постао је монах. Тамо је нашао једног светог старца и рекао му да је алкохоличар. Старац му је саветовао да чини покоре и молитве, и да преклиње Богородицу да му помогне смањити пиће за једну чашицу.

Након годину дана је успео уз молитве и покајање смањити пиће са 20 чашица колико је пио дневно, на 19 чашица. Наставио је и током више година је постигао да пије само 2 до 3 чашице дневно, од којих би се ипак, с обзиром да је увек постио или гладовао, лако опио. ”

Годинама су га сви сматрали монахом алкохоличаром који саблажњава ходочаснике, али је Бог у њему видео борца, истрајног у борби да смањи своју лошу навику.

Ако не знамо разлоге и нечији уложени труд да би постигао оно што жели, с каквим правом осуђујемо његов покушај?

(Непознат аутор)


pravda_i_istina
2016-04-23 01:25 AM
ko li smišlja ove idiotluke?

Bazorilo
2020-06-12 05:54 PM
Agnosticizam - Wikipedia
https://sh.wikipedia.org/wiki/Agnosticizam
Agnosticizam je filozofsko i teološko verovanje da je spiritualna istina, kao što su postojanje Boga, bogova ili božanstava, nepoznati ili ih je nemoguće utvrditi. Reč agnosticizam prvi je počeo da koristi Thomas Henry Huxley 1869. godine, a koristi se i za one koji nisu ubeđeni ili ne pridaju značaja saznanju o postojanju božanstava ili drugih duhovnih pojava.
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.