Forums : Rokenrol

 Comment
10 godina od smrti Margite Stefanović
escada
(.)
2012-09-18 08:40 PM
Na današnji dan pre deset godina umrla je Margita Stefanović Magi, muzičarka najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Magi je rođena je kao jedinica u porodici pozorišnog reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Završila je arhitekturu, ali je bila i školovani muzičar. Godine 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje „Ti si sav moj bol” (nazvan po pesmi Ekatarine Velike) za bečku muzičku kuću „Coop Arts & Crafts Unlimited”. Margita Stefanović je poslednje godine života provela u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg konzumiranja droge.

Inače, Magi je bila i školovani muzičar i srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem Odbila je stipendiju za klavir na moskovskom konzervatorijumu, koju je dobio i Pogorelić i upisala arhitekturu, koji završava 1992.godine. Muzici se potpuno posvetila kada je upoznala Milana Mladenovića, preko Gileta iz Električnog orgazma. Margita Stefanović je komponovala muziku za pozorište.

Posle raspada Ekatarine Velike, nastavila je da se bavi muzikom i sa nekoliko beogradskih muzičara osnivala je bend Kurajberi.

Godine 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje „Ti si sav moj bol” (nazvan po pesmi Ekatarine Velike) za bečku muzičku kuću „Coop Arts & Crafts Unlimited”.

Krajem devedesetih svira sve manje i manje, pa je njeno poslednje muzičko delo muzika za predstavu rediteljke Hajdane Baletić „Kaput mrtvog čoveka”.

http://www.youtube.com/watch?v=9x1vd7Lmenw

http://www.youtube.com/watch?v=JPtNHvHsBHY
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.