Forums : Zdravlje

 Comment
Za dr. Galeba- Cudna nesvestica
langehare
(glumica)
2012-08-19 12:55 PM
dragi doktore, obzirom da trenutno nisam u situaciji doći ovde do doktora, obracam se vama s molbom za pomoć. Naime, ima već oko dva meseca da mi se javljaju cudne nesvestice i to samo kad legnem, polozim glavu na jastuk i okrenem u desnu stranu. Tad mi se na 10-ak sekundi kompletna soba vrti u krug i vrlo je neprijatan osecaj. Naglasavam da mi se to redovno desava, svejedno da li danju ili nocu, znaci uvek u ovom polozaju. Pre nego sto mi se to pocelo desavati u 2-3 navrata sam imala i neobičnu glavobolju. Bolela me samo desna polovica glave, ali sam mislila da me negde promaja naduvala. Da li imam ozbiljnog razloga za brigu, ili je to ipak nešto prolaznog karaktera. Imam 55 godina i uglavnom sam zdrava. Hvala vam unapred
OPIS-50
(OPISIVAC)
2012-08-19 03:03 PM
Sinkopa označava gubitak svesti koji najčešće traje kratko. Često se gubitkom svesti opisuje vrtoglavica, pad u vidu spoticanja i gubitka ravnoteže, ali sama sinkopa ne označava ništa od spomenutog već označava gubitak svesti koji može, ali ne mora da bude povezan sa padom pacijenta.

Sinkopa može da bude uzrokovana brojnim bolestima i stranjima i uvek treba uraditi detaljno ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok.

Stokes-Adamsov sindrom je uzrokovan prolaznim aritmijama (poremećajima srčanog ritma), najčešće bradikardijom (usporena srčana frekvencija). Osoba izgubi svest i padne na bez prethodnih „upozorenja”, osim eventualnih palpitacija (osećaj lupanja srca). Nakon nekoliko sekundi, svest se povrati. Napad se može ponoviti nekoliko puta dnevno i u bilo kom položaju. Karakteristične za ove vrste napada su povrede usled padova.

Slično kao što se sinkopa javlja kod usporenog pulsa (na ispod 30 - 35 otkucaja/min) i izrazito brz srčani ritam je čest uzrok nesvestice. Brzina srčanih otkucaja veća od 150 - 180/min može zbog skraćenog vremena punjenja srca krvlju u fazi relaksacije smanjiti srčani volumen istisnute krvi i uzrokovati sinkopu.

Ostali uzroci sinkope poreklom od srca uključuju: smetnje protoka istisnute krvi - sinkopa u naporu (aortna stenoza), tamponada srca, prepreke punjenju srca...

Vazovagalna sinkopa je tipično uzrokovana fizičkim ili psihičkim nadražajem (strah, bol, pogled na krv), ili predugim stajanjem u zatvorenoj, zagušljivoj prostoriji. Mehanizam nastanka je refleksno usporenje srčanog ritma i širenje krvnih sudova na periferiji. Početak je postupan i često praćen mučninom, bledilom, hladnim znojenjem i zamagljenjem vida.

Ortostatska sinkopa je gubitak svesti pri naglom ustajanju iz sedećeg, ili ležećeg položaja. Nastaje zbog neadekvatnog odgovora refleksa da povećaju krvni pritisak. Češće se javlja kod starijih osoba i pri predoziranju lekovima za smanjivanje krvnog pritiska.

Sinkopa u toku epileptičkog napada ima nagli početak i povezana je sa mišićnim grčevima, ugrizom jezika, inkontinencijom mokraće i stolice i amnezijom o događaju posle napada. Osim ovih, još neki znaci ukazuju na epileptički napad kao uzrok nesvestice, to su: napad u snu, ili u ležećem položaju, poznati okidači napada (gledanje TV, svetla u noćnim klubovima).

Sinkope usled metaboličkih poremećaja nastaju usled hipoglikemija (smanjenje nivoa šećera u krvi) i najčešći je uzrok sinkope kod obolelih od dijabetesa, posebno onih koji se leče insulinom. Praćena je tremorom (drhtanje ruku), osećajem gladi i znojenjem. Hiperventilacija (ubrzano, duboko disanje) dovodi do kontrakcije krvnih sudova mozga i uzrokuje sinkopu.

Sinkopa kašlja nastaje, jer dugotrajni napadi kašlja nekada mogu da prouzrokuju nesvesticu.

Kompresija (pritiskanje) preosetljivog karotidnog sinusa (struktura na karotidnim arterijama vrata) može rezultirati sinkopom (nagli okret glave, tesan ovratnik, ili pritisak prilikom brijanja).

zecic-zecic
(pa dobro)
2012-08-20 05:45 AM
Dok se Dr Galeb ne javi možda će ovo pomoći. Vi verovatno imate

Benign Paroxysmal Positional Vertigo

pretpostavljam da znate engleski pa procitajte malo o tome.

neurolog
ensano
(arhitekta)
2012-08-20 02:02 PM
Dok se dr. Galeb ne javi ja Vam mogu reci svoje iskustvo. Prije dva ljeta sam naglo ustala iz kreveta i toliko mi se zavrtilo u glavi i pojavio osjecaj da ću povratiti, ali nisam. Poslije toga kada legnem pocela je vrtoglavica, plafon se okretao vratolomnom brzinom. Srećom ta vrtoglavica je kratko trajala. Naravno, otisla sam kod doktora. Dijagnoza: dobrocudna vrtoglavica. Nešto sto bude u uhu je poremetilo svoj polozaj i treba vremena da se to vrati na svoje mjesto. Tako je i bilo. Dobila sam da radim i neke vjezbice sa glavom kako bih taj proces ubrzala. Sada je sve ok. Inače, citala sam da se skoro pa svima u zivotu desi ta vrsta vrtoglavice. Još samo da napomenem da je to ljeto bilo uzasno toplo i mislim da nisam pila dovoljno tekucine.
Ovo je moje iskustvo.
langehare
(glumica)
2012-08-20 04:39 PM
Hvala vam svima na javljanju. Mnogo ste mi pomogli, utoliko sto sam blize upoznala ovaj problem pa mi je sad lakse kad znam da ne mora biti ništa opasno. A bila sam bas u „frci”. Hvala...
Galeb
2012-08-21 11:02 AM
Vas problem je najvjerovatnije vezan za unutrasnje uho gdje se nalazi spuznica. Cesto dehidriranost može imati odraza na kolicinu tekucine u spuznicvi ali i drugi razlozi cija posledica su senzaciuje o kojim Vi pricate. Uzroci mogu biti brojni i iz navedenih razloga bi bilo dobro da se javite na pregled kod specijaliste za uho. Vjerujem da je zec-zec dao najvjerovatniju dijagnozu.
Sve najbolje Galeb
langehare
(glumica)
2012-08-22 10:10 AM
Hvala vam veliko.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.