Forums : Skandinavija

 Comment
Ekonomija
Vozuca
2015-10-28 04:51 PM
О3PEHNKO, kada da „svežemo” kamatu na stambeni kredit? :) Znam da postoje forumi na tu temu, ali me baš zanima tvoje mišljenje, ako nije problem :)

Dobro došla su i mišljenja drugih članova, naravno!

Pozdrav!
Braca
([Brejka])
2015-10-28 08:59 PM
Da, interesuje i nas koji smo zakljucali kamatu još nekih pola godine :P
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
2015-11-05 05:32 AM
Samo kul.. ja sam za mojih 12 godina kamatanja fiksirao samo jednom i to na jednu godinu i vise vjerovatno neću nikada.
Dok ne krene ekonomija nema svrhe ništa fiksirati.. ono što se može desiti je da kamata skoci do +1-1.5% od sadasnjeg nivoa ali to je realno gledano opet mala kamata. Bolje ovo sto ti ostane od nize rörlig usmjeriti na otplatu kredita, koliku toliku, bolje je nego nikakvu ILI na stednju (trenutno samo na racun, nikakve finansijske proizvode zbog nesigurnosti na trzistu) tako da se ima neki „buffert” u slučaju dizanja kamata, koje će opet biti relativno malo.

Problem je da je BNP toliko vezan za potrosnju sada, da čim kamate malo skoce, potrosnja padne i opet moraju da spuste kamatu.. iako i to gubi svoj efekat vremenom.. nekako su se satjerali u cosak.
Vozuca
2015-11-07 05:21 AM
E, super! Hvala za savjet! :) Nešto sam nesigurna u savjetnike u banci, kontam - oni rade za banku, pa samim tim su pristrasni. Ali, i ne forsira nas ovaj nas da fiksiramo kamatu, dobar je ;)
Dobro da si spomenuo to za stednju, bas razmišljam gdje uloziti stednju. Najgore mi je, u principu, za djecju stednju. Pare stoje na racunu, nisam pametna kud sa njima. Osiguravajuca drustva i banke imaju „najbolja” rjesenja, ali meni to sve nešto klimavo.

Bolje da sam studirala ekonomiju, nego ovo moje! :)
Golub
(no hay banda)
2015-11-09 12:19 PM
Ozreno, ne laži narod!
Otplata kredita nema nikakvog smisla.

Primer:
Ukoliko otplaćuješ 100:-/mesečno ti si posle 10 godina otplatio 120000:- Za isto to vreme je imovina otišla gore bar duplo.
I za koji moj nisi tih 1000:- mesečno trošio na neka sitna zadovoljstva? Deder, ako to pojasniš onda ću ti verovati. :)

I mojne mi ono „nisu stalno ili nisu svima išli stanovi duplo...” itd.
Nisu, nekima su troduplo. U najgorem slučaju su otišli duplo.
Golub
(no hay banda)
2015-11-09 12:23 PM
Omanuo sam jednu nulu.
Treba da stoji „ako otplaćuješ 1000:- mesečno”.
Vozuca
2015-11-10 06:44 AM
Ja nešto kontam da je sada malo situacija drugacija zbog toga sto je inflacija stala. Ranije je rast vrijednosti nekretnine zajedno za inflacijom mogao da „otplati” nekretninu prilikom prodaje. Sada nema te inflacije, a čini mi se da je i nesigurno do kada će cijene rasti.

Cisto logicki, po principu ponuda-potrzanja, u većim gradovima ne bi trebalo doći bar do pada cijena, u najgorem slučaju do stagniranja. Ali, s obzirom na globalne prilike, nikad se ne zna. Iz tih razloga mislim da nije loše da se otplacuje kredit sada dok su kamate toliko male. Sjecam se kad je Skavlan pitao Andersa Borga na koji način on stedi, a ovaj odgovorio „otplacujem stan” :) To je bilo u postministarskom vremenu :)

I, u ostalom, do kada će rasti cijene nekretnina?! Mora nekada stati! Pretrazivanje na internetu izbacuje tekstove od 2000. do danas gdje se prognozira „pucanje”, kako od strane strucnjaka, tako i laika, a znamo i sami da se desilo suprotno.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
2015-11-12 04:31 AM
Ne obmanjujem, samo sam to dao kao alternativu tome da ti novac lezi na racunu, s obzirom da ljudi nemaju neke druge planove. Ne bih npr nikada preporucio nekome da gradi velelepne dvorove na Balkanu „za kad se ode u penziju” jer će ti onda zdravstvo trebati najviše, a hvala bogu znamo kako je dole (iskusio na porodicnom slučaju pa znam).
Inače, što se djece tiče, tu ti je najpametnije da novac ubacujes u neki siroki aktiefond (global) REDOVNO.. ne mora mnogo ali da je redovno tako da dobijes dobar prosjek nabavne cijene. Otpocnes redovnu stednju i zaboravis na to nekih 10 godina.
Ni slučajno ubacivati u osiguranja (kapitalförsäkringar) i slično jer tu avgifter pojedu dobar dio i ustvari samo tovis banku.
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.