Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Bullying po milioniti put
tweety_m
(?)
11. april 2014. u 17.08
Znam da se ova tema često provlaci,ali evo moram da je pokrenem ponovo.Prije jedno 2 sedmice dolazi Aleksa iz skole sa skracenom siskama,kaže sisala ga Helly.Ajde kontam,bilo prošlo.Onako usput da nisam spomenula ne bi ni rekao.Danas ga kupim iz skole,vidim opet novi friz.Šta je sad bilo,opet ga sisala Helly,ja već onako bijesno krenem ka uciteljici,kad će on „jao mama nemoj,rekla mi je ako je tuzim uciteljici osisace me skroz”.Meni se pomracilo.Otisla sam uciteljici,ova flipnula,vidi joj se po faci kad sam rekla šta je Helly rekla.Rece uciteljica da će da pozove njenu mamu i da joj sve kaže.I da ćemo razgovarati u ponedeljak.Ja sam joj rekla da ću ispitati ponovo Aleksu i javiti joj šta je rekao.Poslala sam joj email ponovo i opet sve objasnila i rekla da sam zabrinuta zato što mu je ova prijetila,i da se on povukao poslije njene prijetnje i nije htio da je tuzi.Šta uraditi dalje?
BEHEPA
11. april 2014. u 17.20
Uh, kako niko od ucitelja DVA PUTA (2X!!!) nije primetilo da je jedno dete drugom vrsljalo makazama pored ociju?! Gde gledaju? Ovo nije samo bullying nego i zestok propust nadleznog nastavnika.
tamara
11. april 2014. u 17.39
mi smo bili u sličnoj situaciji,nije bilo sisanja ali maltretiranja jeste.pazi kako reagujes pred detetom ti toplo preporucujem,na tebi je da li će ti nešto opet reci.
čula sam se odmah sa uciteljicom i direktorom i sve ok oni će popricati sa tim detetom i roditeljima i verujem da jesu,ali znaš kako oni pricaju diplomatski i to ništa nije pomoglo.muž mi bio na putu pa sam sacekala na parkingu oca koji je prostak.razvedeni i dele starateljstvo pa sam majku nazvala koja je zaustavila to ne odmah jer kad je mali bio kod oca isto je radio.na kraju smo na sudu zavrsili i tako je stalo.da nisam imala prijatelje na sudu koji poznaju oca od ranije i (nas razgovor koji nije bio nimalo naivan koji sam snimila ali ne bih ovde delila taj deo)im dosao kec na desetku pa sve u rekordom roku uradili ja ne znam kako bi se zavsilo.dobro ne bi sigurno.
polako sa detetom i trazi sastanak sa roditeljima i uciteljicom ako možeš.posle će ti se samo kazati šta ti je ciniti.
SrećNO!
Shomikus
(Striper u penziji)
11. april 2014. u 18.09
Sina nauci da se brani tj. neka on nju osisa. Direktori i ucitelji na zapatdu ne mogu ništa da pomognu, samo se situacija razvlaci. Moj sin je imao sličan problem sa decakom koji je sve redom grizao, razgovor sa vaspitacicom i direktorom nije pomogao. Ja mu kažem kada sledeći put krene da te ugrize a ti njega po ustima, i tako je uradio jedan put i nikada vise ga nije grizao.
tweety_m
(?)
11. april 2014. u 18.33
Kako sam ja zakljucila iz Aleksine price mala je bossy,naređuje svima šta da rade,neki slusaju,a neki dobiju novi friz,zavisi da li se suprotstave ili ne.Vidjala sam joj majku ispred skole na klupama dok cekamo djecu,samohrana majka je,neki dan je pricala da se udaje sad u julu.Mala je jedinica.Nije amerikanka,ukrajinka je.
shargarepa
11. april 2014. u 18.53
Pa kako da niko nije primijetio ni da ga sisa ni da je dijete dobilo novi friz. Joj zeznuta situacija, moras da pazis nekako da on ne izgubi povjerenje u tebe pa da ti sljedeci put ne kaže.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
11. april 2014. u 18.55
Sacekaj da vidis šta će ti reci ovi iz skole.
Mi smo imali problem sa bullying I rijesila sam to preko direktora.
Ne bih nikad putila dijete da se fizicki obracunava sa nekim ko ga zeza, jer kako vas to pravi boljim od tog istog bully-ja. Treba da povrijedi neko dijete pa te onda još vi ispasti 100 put gori. Da se odmakne I kaže, NE, ne diraj me I sl., to da, s nadom da će bully da ustukne.
Sve u svemu nadam se da će te dobiti pozitvno rjesenje. Mi smo bili već u fazi da trazimo drugu skolu. Uzasan je to osjecaj kad znaš da ti neko ugnjetava dijete, a nemocan si bilo šta uraditi.
tweety_m
(?)
11. april 2014. u 19.31
Uciteljica je bila vidno iznervirana,vidjecu šta će biti.Trazicu da ih razmjesti da ne sjedi vise sa njom,jer ih sjedi po 5 za ovalnim malim stolom.
Gala06
(......)
11. april 2014. u 20.19
Šta uraditi dalje?

----------------------------
Ja bih zatražila razgovor sa roditeljima te devojcice, uciteljem i psihologom, da pokusamo da nađemoresenje nastalog problema.

Međutim, Ja pod tim 'rešenjem problema' ne podrazumevam samo to da prevaspitate Helly, nego i da promenite i odredjene oblike ponasanja kod tvog deteta.

Čak i ako uspes, uz pomoć skole, roditelja i psihologa, da promenis Helly, i ona prestane sa devijatnim ponasanjem, uvek će se pojaviti (ne samo u skoli, već u zivotu uopste) neka druga Helly .

Zato je tvoj zadatak kao roditelja prvenstveno da pomognes svom detetu da izadje iz uloge žrtve i nauci kako da prepozna i ne tolerise nasilnicko ponasanje od strane vrsnjaka.

Bullying dozivljavaju deca koju napasnici osete kao slabiju od sebe bilo fizicki, verbalno ili psihicki, decu koja su povodljiva, povucena, decu koja imaju manjka samopouzdanja i umeju da se brane.

Takođe, nije retko da novopridosla deca, bar u početku dok se ne uklope, budu žrtve bullyinga. A koliko se secam vi ste skoro dosli u USA?

Otvoreno razgovaraj sa detetom, objasni mu da su Helly-ine pretnje samo blef, da ima vas kao roditelje, zastitnike i da ćete uvek biti uz njega.
Kaži mu da ćete pokusati zajedno da nađeteresenje problema, kao i to da se problem možda neće odmah rešiti, ali ćete raditi na tome.

Najbitnije od svega je da dete oseti da ima podrsku i sigurnost u porodici, to doprinosi jacanju samopouzdanja, i hrabrosti da se odupre nasilju i kaže NE.

Zatim, raspitaj se da li skola ima anti bullying programe.
Gala06
(......)
11. april 2014. u 20.22
* ne umeju da se brane
LeeLu
11. april 2014. u 20.45
Koji je uzrast u pitanju? Ovo je i zesci safety hazard, da jedno dete vitla makazama oko glave i ociju drugog deteta, svasta! Za ovo već skola treba da odgovara...
tweety_m
(?)
11. april 2014. u 20.48
Gala to sam mu ja i rekla,da može meni sve da kaže,da Helly ne može ništa i da blefira,i naravno da će biti kaznjena za sisanje i prijetnju.Uciteljica mu je isto rekla da sve što se desi u skoli može njoj da kaže,a da će da razgovara sa mamom od Helly i da se to neće ponoviti.On jeste povodljiv i povucen,i rekao mi je da im je rekla svima za stolom da zatvore oci,on nije htio ostali poslusali i njemu onda osisala pramen.
Vidjecu šta će mi uciteljica odgovoriti,ako se ne javi do ponedeljka,trazicu sastanak,i potrazicu psihologa skolskog isto.
Hvala puno.
tweety_m
(?)
11. april 2014. u 20.50
Leelu Kindergarden uzrast od 6 godina.To su one tupe makaze,ali ne znam kako joj je poslo za rukom da ga osisa.
Teogopa
(HECTBAPHA)
11. april 2014. u 21.12
Draga moja drugaricee slazem se sa BEHEPOM, to je uzasan propust uciteljice, da deca jedno drugom mlataraju makazama pored ociju, oko glave da ona to ne primeti. I ko zna koliko je dece još dobilo shishanje. Cisto sumnjam da je Aleksa jedini oshishan. Šta radi ona, gde gleda. Znam da ne može da drzi na oku 20+ dece, ali ocigledno ne može ni da im obezbedi sigurnost. Ja bih, kao sto jesam, uputila oficijelnu zalbu ukljucila direktora, asistenta direktora u celu prepisku.
Što se male tiče, ona je jednostavno uoblicena okolinom u kojoj živi. Znam da to i nije neko opravdanje i da ne mora da znači da su roditelji krivi, jer ja prva imam jednog bossy-a lomim se na sve strane da ga naucim kako treba.
Radi na tome da Aleksa izgradi samopouzdanje, da ne dozvoli da ga neko maltretira. Nastoj da zapamti da si tu za njega i da si tu da ga zastitis. Da nećeš dozvoliti nikome da ga povredi i zastrasi, i da može sve da ti kaže. Nauci ga da je u redu da se suprostavi i da zabrani nekome da mu radi stvari koje ne voli. Ako ne sme da kaže uciteljici jer se plasi posledica, neka uvek kaže tebi, a ti ćeš već naći način da to reshis. Reci mu da neka deca nisu losa deca, samo ponekad „make bad choices,” i da je sasvim u redu da on stand up for himself, i da mu ne trebaju prijatelji koji će mu ciniti loše stvari. Da uvek u zivotu mora da se zastiti i da je bitno da nauci da ne dopusti da ga prijatelji nagovaraju na stvari koje nisu dobre. I da to nisu dobri prijatelji.
Što se tiče tebe „welcome to school age parenting, enojy the ride.”
hana-banana
(.)
11. april 2014. u 21.47
Vau, ta mala već tako mlada ima zesce komplekse kad mora nad vrsnjacima tako ekstremno da se izivljava da se osjeti bitnom.

Zao mi ga je, prvenstveno sto kažeš da ga je bilo strah da ti bilo šta kažeš jer će se desiti opet - znači da je on svjestan koliko u danu ima „rupa” kada ga ona može dohvatiti i raditi šta hoće, a da uciteljica to ne vidi.
Ja bih uciteljici u prisustvu direktora najstroze moguće skrenula paznju da ću sledeći incident smatrati za njen propust. Hajde jednom, ali dva puta da jedno dijete sisa drugo, makazama da mu frlja oko lica, a da uciteljica to ne vidi, pa jedino da je spavala sve vrijeme.

Slazem se sa Galom i Teogopom, ti radi na njemu, ali ni popustaj sa pritiskom na skolu. Vjerujem da će uciteljica kontaktirati majku kako je rekla, ali ako se to ne desi - ja bih. Znam da ovde to nije najpopularnija metoda, ali ja ne bih pustila da to tek tako prođe. Sto neko rece, vrlo je bitno da shvati da to što si ti rekla sve uciteljici ne znači da si izdala njegovo povjerenje, nego da ste vi uvijek tu da stitite jedni druge i da se takve stvari uvijek govore, bas ga pohvali.

Uh, podrska!
-afrodita-
(♫)
11. april 2014. u 22.52
I ja mislim da je vaznije da radis na svom detetu,kao sto je rekla Gala. Uvek će u zivotu biti neka Helly ili whatever her name is.
Ne kaže se dzabe,ovce su za sisanje:P

Resi ovo sada sa uciteljicom (ja bih je naročito napala za propust sa makazama) a onda radi na svom sinu i negovom samopouzdanju.
Ja mislim da bullys nanjuse decu koja imaju manje samopouzdanja i na njima se izivljavaju.
Lolypopa
12. april 2014. u 01.34
Mnogo mi je zao zbog toga i nadam se da će prestari taj vid maltretiranja od strane male napasnice.

moguće je i ovo sto Gala kaže da se okomila na njega zato što je nov. Moja cerka prolazi kroz nešto slično, a kao sto znaš nedavno je promenila skolu. Em sto su novi, em problem jezik i komunikacija.

Mene brine to što možda postoje neke stvari koje nam precute. Npr. kada mi se zalila na jednog decaka da je kinji, i kada sam rekla da ne bi bilo loše da to napomenem uciteljici ona je rekla: „Molim te nemoj. Ne zeleim da ga dovedem u nevolju.” Hmmm
-afrodita-
(♫)
12. april 2014. u 03.07
Loly, zar ti nisi u PG?
magenta
12. april 2014. u 08.08
Joj, vas mi je zao malog.. tek se vratio . Mora se dodci u kontakt sa roditeljima te djevojcice preko uciteljice
tamara
12. april 2014. u 12.58
tako sam i mislila da su razvedeni još ako se mamma ponovo udaje eto ti odgovora/razloga tom ponasanju.ucitelji moraju znati za to njeno maltretiranje dece,uvek ima neko dete koje trci da kaže.znaci,oni zakazuju.ja bih nazvala roditelje(oboje)da li oni uopste znaju koliko je ozbiljno mala zagazila.
ja ne bih dete savetovala da se obracunava,oni su mali i to treba odrasli da rese,vodi racuna za detetovo samopouzdanje,socijalni zivot.nije to nimalo naivna situacija za dete.
tweety_m
(?)
12. april 2014. u 18.26
Nema vise cile mile , rekla sam mu da se brani drugi put. Rekla sam prvi put opomeni, ako te opet udari , udri i ti. Pitala sam ga zašto se nije suprotstavio on rece da sam mu rekla da se ne tuce, i nisam mu rekla da može da udari. Udri sad sve u 16.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
12. april 2014. u 18.47
Tweety :) Nasilnice moja slatka :)

Svakako da treba skrenuti paznju uciteljici i traziti da se obavi taj razgovor sa djevojcicom i njezinim roditeljima. Ujedno, djetetu treba dati do znanje da može da se brani i da treba da se brani kad je napadnuto.

Ovdje im poprilično ispiraju mozak pa djeca bas ozbiljno shvate te sankcije tipa ides kod direktora, detention, nema odmora, itd. Sve je to OK ali ja bih radije da se brze i efikasnije reaguje već da oni pokusavaju iz 100 uglova da rijese problem. Nije dzabe ona „gdje je puno baba, kilava su djeca”.

Ja sam svojoj rekla da slobodno fizicki udari bilo koga ko je napadne prvi i da se ne sekira konsekvenci. Pod uslovom naravno da ona nije ta koja je sve zakuvala i zapocela.
tweety_m
(?)
12. april 2014. u 20.27
Pusta to sam sad i ja uradila,ocito ovako fino ne ide.Objasnila sam mu da će vjerovatno i on biti kaznjen ako nekog udari,ali da je to moj problem.Znaci ako nema odmora,nema ok,jednom to uradi,poslije će se i to dijete povuci.Sa bratom se polema dok kažeš keks a ovamo dozvoli da ga sisaju :P
LeeLu
12. april 2014. u 22.03
Nemojte govoriti deci da udare, to definitivno nije način, tako je jedan moj prijatelj rekao sinu da udari u samoodbrani i onda je klinac udario drugog zato što ga je ovaj nešto gnjavio (ali ništa pretece) i potpuno mu rasklimao zub sto nikako NIJE ok. Na nasilje u tom uzrastu ne treba odgovarati nasiljem jer dete nije u stanju da razluci ozbiljnost situacije. To treba rešiti sa skolom.
LeeLu
12. april 2014. u 22.05
Kad kažem nasilje naravno mislim na bullying a ne pravi napad od strane nekog.
tweety_m
(?)
12. april 2014. u 22.23
Leelu bullies ustuknu jedino kad na nasilje odgovoris istim. Znaš li da se u Dallasu prije godinu i po 9 godišnji djecak ubio, nije mogao da podnese bullying. Ja sam isla na fino, a sad ga učim da se brani. Vracaj istom mjerom.Pošto je mm godinama trenirao teakwondo on smatra da je to sport za njega. Sad ja preuzimam u svoje ruke pa ćemo vidjeti. Nemam namjeru da stvaram nasilnika od njega, ali i nemam namjeru da tuzakam uciteljicama svaki put kad nastane problem. Ja mislim da nijedan bully neće stati ako ga zamolis, pogotovo ako ga zamoli 6 godisnjak, kinjice ga još vise. Vidjecemo šta će na kraju ispasti pravilno. Sa ovim slučajem još nisam zavrsila, tek sam počela, neće na ovome ostati, ali za ubuduce znamo šta i kako.
LeeLu
12. april 2014. u 22.38
Nisam ni mislila da neko bullyja bilo šta zamoli nego da se zahteva da skola sankcionise njegovo ponasanje. To uzvratno udaranje ti je kao i uzimanje pravde u svoje ruke u kasnijim godinama tipa oko za oko zub za zub.
LeeLu
12. april 2014. u 22.41
A slučaj decaka koji se ubio je tipican primer nedovoljne bliskosti sa roditeljima kad nisu shvatili u kakvoj se situaciji dete nalazi. Znaci potpuno otudjenje i deteta od roditelja i roditelja od skole i sredine u kojoj se nalaze.
-afrodita-
(♫)
12. april 2014. u 23.16
Ja ih ucim da se brane, ako treba i da biju. Moja deca nisu agresivna, ne napadaju prvi ali znaju da se odbrane. Nikad nismo imali problem do sad.
-afrodita-
(♫)
12. april 2014. u 23.23
Kad joj jednom bude razvalio samarcinu, neće joj pasti na pamet da uzme makaze, ni njoj ni bilo kome drugom. Previse smo postali komplikovani i politically correct.
svirena
(teaser)
12. april 2014. u 23.45
nikako nisam za tuchu i nasilje, ali da se brani, mora. to da sjedis i vices 'stop' dok te neko mlati, ma ajd' zdravo. imali smo sličnu situaciju nedavno, i to sa sinom od prijatelja. ma i pred nama dok smo tu i gledamo, samo ceka kad će je makar ustinuti, a nerijetko je udari, i to bas zvekne. roditelji ga kaznjavali, pricali, ma dzaba, fini ljudi stvarno. prorijedili smo vidjanja zbog toga bili skroz, nije se moglo trpiti ta njegova histerija. i jedan dan dosla iz skolice, kaže da ju je opet udario. e onda joj kažem da slobodno vrati kad god je prvi udari. ona se onako iznenadila, pa mama rekla si da ne tucem. onda joj objasnim da ako je neko udara da vrati. ma jednom mu je vratila, nikad je vise ni okrznuo ni poprijeko pogledao nije. sad ide za njom i vice 'ti si moj tresnjin cvijet' hahaha ziva istina, lično čula:-)))
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 06.51
Ja sam uvijek za to - nemoj prvi, ali ako te neko pipne vrati dvostruko. Meni je tako zao te djece koja u strahu svaki dan idu u skolu, a znaju da tamo neko ceka samo njih da maltretira da bih učinila sve da zastitim bilo koje dijete, a svoje ću sigurno.
Ja bih cekala da vidim šta će skola uraditi, a onda sama kontaktirala roditelje tj. majku i rekla da ću sledeći put lično staviti makaze u ruke svom djetetu, pa makar nek su ravnopravni.
I roditelji se prave mutavi, misle da su to „djecija posla”, ne shvataju dovoljno ozbiljno okrutnosti svoje maze, pileta, luceta. E, kad i Helly ostane bez kose, onda će drugu pjesmu pjevati.

I mi smo malo ohladili odnose sa roditeljima zbog jedne djevojcice - ona ništa pogresno ne može uraditi, a moje dijete posle svakog playdate-a zavrsi sa ogrebotinama oko ociju. Trajalo dok nisam vidjela kako je obori na zemlju i zajase da bi je noktima grebala po licu. Cao, nema vise, nek bude zlatna svojim mami i tati.
magenta
13. april 2014. u 08.10
Da, nauci ga da bije djevojcice,buduce žene
magenta
13. april 2014. u 08.19
I otkud sad udaranje,zar se nije radilo o sisanju. Vi žene imate previse vremena za literarne sastave na sc
magenta
13. april 2014. u 08.20
Kad joj jednom bude razvalio samarcinu!!!

Uau
alskdjfhg
(supermama)
13. april 2014. u 08.22
Zao mi je što se to desilo i koliko si ljuta i zabrinuta ali govorimo o uzrastu 6 god. Deca se ' igrala' ... Kakav bre psiholog, smesno je, već sastanak ti ,uciteljica i mama od te devojcice i reci šta se desiko i da razgovara sa njom i ne bi trebalo vise t da se desi...
Hajd good luck i.javi kako ste prošli... A ti reci Aleksi da odmah zove uciteljicu ako ga Helly krene sisati opet...bezobrazna mala, cccc...
Gala06
(......)
13. april 2014. u 08.32
Da, govoromo o uzrastu od 6 godina, i zad je pravo vrema da se pomogne toj deci, posle će biti kasno. Aleksi da stekne samopouzdanje a Helly da nadje bezbedniji način da resi agresiju.
Putanje je da li roditelji znaju kako da im pomognu, zato sluzi psiholog da ih posavetuje roditeljebkako da se postave u novonastaloj situaciji i pomognu svojoj deci.
Gala06
(......)
13. april 2014. u 08.34
*sad
*pitanje...

mrzi me dalje da ispravljam greške, teško mi je ovako sa moba.
Republica
(®)
13. april 2014. u 08.47
Tweety ja bih ipak pokushala drugaciji pristup.

Poslednjih godina ovo je postala česta tema i ovde u Holandiji.
Čak su imali česte programe na temu maltretiranja u shkoli.
Skoro zapravo čak i veliku kritiku jer su ishli po shkolama sa skivenim kamerama i objavljivali u emisijama a da to ni maltretirani kao koji su maltretirali nisu znali.Ispalo je josh loshija situacija.

Kada sam pre par godina pricala sa sinom kao eto i juče na tu temu , ovo je njegovo vidjenje situacije.
Jedan razred koji je homogen ne dozvoljava ovakva deshavanja u klasi.
Znaci svi za jednog, jedan za sve.

Najiskrenije mi je rekao da on nikad nije niti bio maltretitan niti je on nekoga.
kako je to uspelo npr u njihovom razredu a u drugima su bila samo malo sporadicna deshavanja.
Prvo zaista u jednom periodu odličan tim ucitelja.Drugo otvorenog direktora.Imao je i on faze ali je bio spreman za razgovor i sugestije a na kraju sa argumentima i pravicnost.Cesto ukljucivanje roditelja u aktivnosti.To bi bio kao neki vid dezhurnog roditelja.kao neki krug pa dodje npr da ja budem dezhurni roditelj svakih mesec dana.

Ono shto je kljucno isto je da dete sa jakim stavom i personality imaju na neki način imunitet od buliS.

Josh ako je klasa homogena i primeti se maltretiranje to ipak drugari bolje među sobom reshavaju nego bilo ko drugi.
Poshto je nov u shkoli i klasi , uciti ga kako da bude dovitljiv i sa humorom da privlaci ekipu. Uciti ga kako da ima odabranu ekipu drugara oko sebe.Da bude sharmantan da upravo tu ima „zashtitu”od devojcica. Postati miljenik među curama hahahhha nema da mu vishe fali dlaka sa glave.

Npr da pridje drugarici koja ga je dva puta 'loshe sklepala u frizu„i kazhe. Ejj dva puta si pokushala , ne ide ti dobro.Nemoj vishe da se hvatash makaza. I to nekako u drushtvu da i drugi cuju. Dete koje se postidi a vremenom uvidi da je taj decko zapravo cool ne idu u dalje pokushaje.

;0)”
Komunikativna
(($))
13. april 2014. u 09.15
Da se prvo važno nakasljem... Ahhaam!

Ne poznajem ni tweetynog sina ni malu nasilnicu. Moja cerka nezna da se odbrani ni od svog mladjeg brata (9 god-3,5 god), a kamoli da je savetujem da nekom još uzvrati u skoli. Mislim da imate los pristup ako savetujete deci da uzvrate a ona to neznaju iako je samoodbrana totalno prirodna reakcija, kod nekih dolazi tek kasnije.

Uci dete da stekne samopouzdanje da zna verbalno da uzvrati, glasno kaže NE i da bude tuzibaba. Igraj igre sa njim kod kojih sigurno znaš da mu idu od ruke i u kojima pobedjuje, nagradi ga, vodi na indoor planinarenje. Neki veliki uspeh mora da ima kako bi vratio samopouzdanje. Pricaj sa njim o situaciji u kojoj je bio i objasni da on nije ništa tu kriv i da ne oseca grizu savesti ako je ona u nevolji jer je oba u nevolji zbog svojih postupaka a ne zbog njega. Pisala bih još ali mi sa moba bez veze a sin mi prosuo sok na laptop, pa dok se osusi... :0))

Srećno u svakom slučaju!
tamara
13. april 2014. u 09.44
da bi dete otislo kod psihologa to treba roditelji,skola da traže ne mama od druga.

twetty-tvoje dete tvoja odluka ali razmisli koje signale saljes detetu sa tom samoodbranom.on je novi u skoli a tek 6god,odbice decu od sebe.ta devojcica se igra rečima i deca joj veruju,sto verovatno dolazi iz kuce,objasni detetu šta je tuzakanje za svaku sitnicu a šta je ozbiljno i važno da kaže uciteljici.moj sin je bio i veci i jači od decaka koji ga je zezao iako je 2 god mladji ali nije smeo da ga udari,pitao je ali nismo pustili,mi smo resili.ali su zimi imali igru vani guranje ko će koga oboriti,tu ga je moj sin pozvao i pobedio,on ispao mali dasa onom se sve devojcice smejale.to je za njega bio uspeh,sav ponosan.
taekwon-do nije naivan sport ako sam dobro shvatila da to trenira,ta deca imaju veliku snagu u rukama i nezgodne udarce.moja cerka ide i ima crveni pojas,ponekad me pita da mi pokaze i pustim je.veruj mi zaboli mene a ne devojcicu od 6 god.

LeeLu
13. april 2014. u 09.46
Zamisli kad bi sva deca krenula da uzvracaju na taj način, tu bi bila opsta tuca svuda i ne bi vise bilo bitno ko je prvi poceo. Po tome se razlikuju buduci lideri, deca koja od malih nogu su naucena kako da postupe na pravi način, kako da izgrade vece samopouzdanje i kako da se suprotstave bez upotrebe nasilja. Ja verujem da je to moguće.
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 09.50
Jedino koga će odbiti su bully-ji, normalna djeca će shvatiti da dijete drzi do sebe. Koliko shvatam ta mala je maltretirala vise njih.

Ja nisam ni znala šta je bullying dok nisam dosla ovde, Sjeverna Amerika je specificna po tome, ja nisam mogla vjerovati kako su djeca okrutna, bas ono zlobno okrutna jedna prema drugima od najmanjeg uzrasta i nema te zajednice o kome ti Repy pricas. Ovde se razredi sklapaju i rasklapaju svake godine, tako da možeš u sledećem razredu imati nekoliko poznate djece, li nisu svi kao kod nas. Nemaju ni vremena da se ujedine, a pogotovo ako su i oni bili meta bulija, onda cute i svako gleda svoja posla. Fino je ako može pricom da se rijesi sve, ali ako ne može uzvrati istom mjerom.
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 09.53
Jao Leeelu please... Da, lideri ako si gledala onaj dokumentarac koji korporaciju tretira kao osobu i ispostavi se da ima sve odlike sociopate.
Mala Halle je dusu dala za nas Bay Street.
magenta
13. april 2014. u 10.06
LeeLu je rijetki glas razuma na ovim diskusijama

A kako bi bili da je na prvi pokusaj sisanja djecak reagovao rijecima: hey, stop it. Move away! I odmakao se recimo, obavijestio uciteljicu da neko makazicama želi odsijeci kosu.

Možda mu se djevojcica svidja pa mu je sve fun

Republica
(®)
13. april 2014. u 10.12
Nisam znala da je takav sistem u USA i Kanadi shto se tiče formiranja razreda-klasa Hana.

Ovde deca ipak provedu minimum 8 godina zajedno i josh su iz istog kraja.Ovde je pravilo da deca i za obdanishte i OS idu po zip code.Ima i fora vezana za zip code posla ako se radi u drugom gradu. Kad krene gimnazija ili srednja onda mogu po drugim opshtinama .

Tako da su i geoshkolski u blizini.
Druzhe se po kucama i često kad su malo veci idu sa roditeljima druge dece na odmore zajedno.

:0)


LeeLu
13. april 2014. u 10.16
Hana, to je možda tako, ali ja nisam mislila na lidere u korporativnom svetu nego lidere u smislu da su sami svoje gazde, imaju svoj biznis i zaposljavaju druge itd. Postoje „lideri” i lideri :)

Sa druge strane ono sto na ovoj temi upada u oci je koliko ovde osoba koje se izdaju za religiozne (vecina ovde čini mi se) zastupa stav „udri i to dvaput jače” to je bas onako u hrišćanskom duhu :))))))
Uzas, dzabe im te slave sto slave, krstenja i ostalo, po tome kako vaspitavate decu vidi se koliko ste miroljubive, zrele itd, a takva će i vam biti i deca kad odrastu, sve dolazi iz kuce i nasilje i kompleksi i samopouzdanje, sve. Pogledajte sebe u ogledalo i videcete svoju decu kroz dvadeset godina.
-afrodita-
(♫)
13. april 2014. u 10.23
Ma da. Ako svi krenu da se brane, biće opsti haos. Nešto se ne secam da je bio haos kad smo mi isli u skolu, jednostavno , uspostavi se neka ravnoteza među decom.
I neće mali postati nasilnik prema ženi, zato što se odbranio u 6 godina, C'mon!! To je political correctness gone mad.
Uce ih da cute , trpe i tuzakaju se, a kad napune dvadeset vracaju se u skole sa mitraljezima. Trpis trpis pa puknes.
Razumem da su Ameri ignorantni debili, ali šta je vama žene?!
Gde ste odrasle i isle u skolu, o cemu pricate?
Da ustanes, kažeš ne i odes da tuzis, bila bi najveci debil u nasoj skoli.
Deca su deca, bore se za svoje mesto pod suncem, pa ako to podrazumeva i gurkanje i poneki udarac, big deal.
Ne mora za sve da se trci kod pshologa, use common sence.
-afrodita-
(♫)
13. april 2014. u 10.25
Ja nisam religiozna, uopste. I ne verujem u onu o kamenu i hlebu :P
LeeLu
13. april 2014. u 10.29
Daj bre Afro, postoje nacini, bilo je bre i u naše vreme bullyja mada na malo perfidniji način, znamo svi kako devojcice recimo znaju da budu verbalno okrutne i snicky da se skupe u tabore i tako to, treba dete nauciti da takvog jednog verbalno postavi na njegovo mesto, da pokaze pred svima glupost tog drugog deteta. Ako ima fizickog nasilja to onda samo skola može da resi. Nije u pitanju politicka korektnost nego ipak pravljenje razlike šta sme a šta ne sme. Taj što se vratio u skolu sa mitraljezom ima neki zesci jaz u porodici, svojim korenima, neki disconnect, to su već dublje patoloske stvari u pitanju. Ali dobro, whatever... svako neka vaspitava kako vaspitava.
LeeLu
13. april 2014. u 10.31
Nisam ni ja religiozna, ali verujem u tu o kamenu i hlebu :)
magenta
13. april 2014. u 10.35
U moje komunisticki skolsko doba apsolutno nije bilo bullyinga u skolama, možda tuca među djecacima, ali da je djecak samarao djevojcicu, apsolutno ne

Povezivanje school shootinga u Americi i bullying nije adekvatno, problemi koje Amerika ima su mnogo dublji pocevsi od otudjemha porodice do mogućnosti da kupis metke u lokalnom Walmartu
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 10.42
Da, tako je ovde Repy, svake godine gube uciteljicu i sveke godine gube drugare. Srećni su kad saznaju da je po par drugara od prošle godine sa njima i u tom razredu, ostale vidjaju po odmorima, ali nema vremena za trajna prijateljstva kao kod nas.

Vi mijesate babe i zabe, jedno je biti siledzija, a sasvim drugo je ustati protiv nasilja. Prica nekada ne pali. za par godina će Halli da skupi još par takvih drugarica, pa će u kliki da nastave sledzijstvo, a Aleksa će postati poznat kao pushover koga i djevojcice tuku - Tweety uzimam tvog sina za primjer, može se desiti svakome. I to je reverse sexism, sad sto je djevojcica treba joj postati da radi šta hoće.

Meni je vodja neko ko je pravican, ko ne dira nikoga, stiti slabijeg, ali drzi dovoljno do sebe da zna kada da pokaze zube. Naravno da se kroz ovo vide razliciti stilovi roditeljstva i uopste pogleda na svijet. Meni je ovo ekstreman scenario, nije ga ni udarila, nego uzela da mu mijenja licni opis, hej!
Naravno da samopouzdanje dolazi prvo, gradjenje licnosti kod kuce i među najmilijima, ali to je jedan kukun gdje obično nema devijantnih situacija. Moja malecka je eto imala drugaricu koja je sa 3 godine samo cekala priliku da joj nešto napakosti. Recimo, cekala bi da se osame i onda joj rekla: „Ti si izgubila brata” (Z. nije bio sa nama, ostao kod kuce) ili „ti nemas tatu kao (ni)ja” - sve iz neke svoje nemoci i ljubomore. Ne bih rekla da moja cerka nema dobru bazu da bude samouvjerena osoba, ali tih par puta je dotrcala sva uplakana - nikada se nije susrela sa takvom zlobom.

Svega ima, ja smo znam da ih nisam radjala da ih bilo ko sisa, tuce i maltretira, pogotovo ne u skoli gdje bi se trebali osjecati sigurno.
safira
(.)
13. april 2014. u 10.48
Kao sto neke rekose gore, nekad se moraju pokazati zubi, ako milom ne može

Prošle godine je jedan mali koji je glavni bordzija maltretirao mog klinca jer je najmladji, dok se ovaj jednom nije narogusio, saterao ga onako mali u cosak i poceo i rukama i nogama da ga udara, ovaj je bio sokiran, jer je za glavu veci od njega i nije ocekivao, od tada ga ne dira. Takve osobe su uglavnom slabici i koriste strah ostale dece
Republica
(®)
13. april 2014. u 10.53
LeeLu :0)

Tvoj primer pisanja je upravo o tome shto sam pokushala da opishem u mom predhodnom text-u.

Poklopiti nekog argumentovano i pravicno.To uciti decu od malih nogu.Neka se sutra suprostave i starijima ali ne onako bespomocno bezobrazno , već argumentovano.

Pricamo o reshenju za duzhe staze.Kasnije će to pomoći u zhivotu i snalazhenhu u drushtvu. Kasnije to dolazi u drugoj formi i na fax-u, poslu,okrizhenju.

Time deca sebe okruzhuju dobrom decom a kasnije dobrim ljudima.
Manje će imati kroz zhivot one cudne situacije dokazivanja bez razloga ili pravdanja. I nauciti da furash dalje a ne vracati se na stare momente i ponavljati ih.

Znam ja da ćete sad reci pa mi to ucimo decu ovi drugi su problem.
Tačno je i to. Međutim upravo toj deci koja maltretiraju je hrana strah tog drugog deteta koje kinji. Nauciti decu da nemaju taj strah je upravo onaj zbunjujuci i ne ocekivani potez.Humor i okrenuti verbalno jer to je jezik koji oni ne razumeju i upravo se oni njega plashe.Odbraniti se isto udarcima je jezik koji oni poznaju .

Znaci potrebna je odbrana da se strah okrene .

;0)
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 11.01
Repy, mislim da je odbrana koju ti opisujes malo previse kompleksna na nivou petogodisnjeg, sestogodisnjeg djeteta.
A batine nisu uvijek jezik koji ova djeca poznaju, nekada je upravo problem sto im nikada niko nije uzvratio istom mjerom. Znaš ono: „Nikada nije dobio batine u zivotu”.
Nikada neću zaboraviti jednog malog sa kojim sam radila, najmanji u razredu, biberce od djeteta. Jadan, skoro svi djecaci su ga maltretirali, dezurne siledzije pogotovo. Da je pokusao humorom tačno vidim kako bi mu se samo kreveljili u lice i ponavljali njegove fraze i ismijavali ga. Leo je plakao skoro svaki odmor, udario ga ovaj, ukrao mu igracku ovaj, prosu sok onaj, dok jedan odmor nisam zatekla totalno drugaciju situaciju - najveci djecak u razredu place, a Leo sav narogusen i rascupan stoji prvi u redu za ulazak u ucionicu i onako odlucno cuti. Nikada vise, NIKADA VISE moje biberce niko nije dirnuo, čak je imao neko postovanje ostale djece od tog dana.
magenta
13. april 2014. u 11.04
ne kažu dzaba ucitelji u kanadi, lako je s djecom, problem su roditelji
tamara
13. april 2014. u 11.25
dete koje tuce drugu decu će nakaciti sebi na vrat specijalne pedagoge,psihologe,jer takvo ponasanje nije normalno.problemi se resavaju razgovorom.odmah se postavlja pitanje-„da li se tom detetu roditelji kuci obracaju na taj način”?drugo,on je NOVI nema svoje mesto u drustvu,treba da ga napravi tek i pozitivnu decu privuce.
ja ne znam gde ste vi isli u skolu pa vam je to bilo normalno,kod mene to nikad nije bilo dozvoljeno niti je bilo privlacno.te male siledzije su izrasli u velike i ništa u zivotu nisu napravili a svi su ih izbegavali i kao deca i sad.
sharlota
(bez zanimanja)
13. april 2014. u 11.27
meni se čini da je ovdje najveci propust napravila uciteljica.

koliko je djece u razredu, imali uciteljica pomoćinika, kakva je struktura razreda?

ja bih preskocila i djevojcicu i mamu, dobila povrsne info od uciteljice i otila pravo kod direktora, da se raspitam kakve su njihove skolske strategje, kkao je moguće da uciteljica nije primjetila odrdedjena ponsannja kod te malecke isl.

mada, bojim se da ćeš dobiti klasicne odgovre tipa da je uciteljica preopterecana,da djevojcica prolazi kroz krizu u porodici,bla bla bla,da su on samo djeca i tako to.

u principu ovdje u kanadi oni jedni durge stite i obično je direktor na strani uciteljice.
da ga ucis da samara ne ide- ne treba ti da neko kaci malenom etiketu uz ime,da pravis neku !@#$riju u skoli opet će okaciti tiketu i upozrenje da ste knfliktni- ovdjeu kanadi istorija tvog djeteta je dokumetovana i prenosi se iz skole u skolu- dakle to ti ne treba.
ja bih ga ispisala iz skole,ako se praksa nastavi poslje ovog incidetna, upisala ga na neki sport da malo ojaca i da stekne samopouzdanje.

ocigledno je da ta malecka ima problem,ali ti ne možeš da rjesavas njene probleme već kao roditelj moras da zastitis svoje djete i damu obzbjedis optimalne uslove u kojima će on da se socijalizuje,raste i razvija se.

sad,malcekog uciti da maloj prepricava markove konake neće uroditi nikakvim plodom.

raditi na svom djetetu,sport, sekcija, po mogućnosti da je trener neki mlad i cool tip koji može da posluzi malenom ko uzore
djecaci vole tako te uzore.

borilacke vjestine su odlične za koncentraciju i samopouzdanje.
LeeLu
13. april 2014. u 11.28
Repy, upravo to.
safira
(.)
13. april 2014. u 11.41
slazem se i ja za borilacke vestine, dobra ideja
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 11.51
Leelu, kako bi ti reagovala kad bi Filipa dosla kuci osisana?
-afrodita-
(♫)
13. april 2014. u 11.56
Šta će mu borilacke vestine kad ne može da ih koristi( ni u samoodbrani)??
Ne treba dete uciti da bude siledzija, već samo da ne da na sebe, ni fizicki, ni psihicki.
Na kraju ne mora da udari ti devojcicu, mogao je da je pomeri, da joj skloni ruku (makaze) a ne da sedi kao neka ovcica dok ga ona sisa.
Jbt sutra će možda da mu skine pantalone i gace u skolskom dvoristu! Ne razumem taj pasivan stav.
safira
(.)
13. april 2014. u 12.05
ja misim borilacke vestine zbog samopouzdanja, obično ti sto treniraju ne mlate se okolo
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 12.06
E ovako.Prvi put ga je osisala dan pred Picture Day (sreća ne vidi se na slici).Rekao mi je da je rekao da to nije lijepo,i da nije vise njen friend.Oni sjede jedno do drugog.Ima 4 stola za svakim stolim njih 5.20 ukuprno.Kako su sjedili i sjeckali nešto onim djecijim makazama i lijepili na papire ona je dohvatila makaze i otfikarila mu pramen.Onda on kaže da je udarila Pabla,to mu je drug.E onda je mislila da je udario Aleksa umjesto Adama,pa je udarila Aleksu.E onda u petak opet su sjeckali opet isto ,s tim sto im je rekla da iz nekog razloga zatvore oci,on nije htio njemu skratila siske.Onda ga je jednom rukom uhvatila za drugu i udarila po ruci,i povukla za uvo.Uciteljica je sjedila za svojim kompom i radila nešto.E sad on joj je rekao da ne radi to i da ne voli da ga sisa,a onda mu je ona rekla ako kaže uciteljici osisace ga skroz.
Kaže da su se lemali već ranije,udari ona Pabla,udari Pablo nju i sve tako.Ne kažem ja sad da on njoj zavali samarcinu,ali ako nastavi da sjedi i trpi nadobijace se batina u skoli.Drugi put će biti kad može Helly može i Pablo,onda može i Adam i tako u krug.Pablo sjedi sa njima i tuce se sa Helly,otkad znam da neće sutra i njega da udara.
U ovoj skoli smo još mjesec i po i prelazi na jesen u svoju maticnu skolu,u ovoj skoli je jer je u njegovoj bio pun kapacitet pa su ga prebacili u drugu.
LeeLu
13. april 2014. u 12.14
„Leelu, kako bi ti reagovala kad bi Filipa dosla kuci osisana?”

Napravila bih haos u skoli, zahtevala kaznu za malu i da skola obavi razgovor sa roditeljima uz upozorenje da se takva ponasanja neće tolerisati i da kažu koji je sledeći korak u kaznjavanju. Sa roditeljima prestupnika najverovatnije ne bih imala nikakvih ličnih kontakata. Za sve je skola odgovorna!
LeeLu
13. april 2014. u 12.15
Ne samo kaznu za malu nego i da se ispita odgovornost uciteljice, na to sam mislila kad sam rekla haos u skoli.
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 12.23
Svi savjeti su dobro dosli,ja ionako idem sutra kod uciteljice kad ga budem vodila u skolu.
Leelu tako će i biti što se tiče ovog slučaja,mm je bas burno reagovao i potresao se.Poceo da spominje njeno premjestanje iz skole,advokate,uciteljicu,haos.Sreća pa je bio vikend pa je ohladio.E sad opet kažem da je bilo samo sisanje,ne bi ja pravila uopste frku,da se on suprostavio i da ona nije prijetila.Ta prijetnja je mene izula iz cipela.
LeeLu
13. april 2014. u 12.28
Cerki naravno ne bih rekla da uzvrati istom merom nego bih joj prvo objasnila da to što je ta mala uradila nije u redu i da jednostavno ne treba sa njom da se druzi nego neka se prikljuci drugoj deci, tako nekako. Ako se stvari ponove onda nešto nije u redu sa skolom. Tweety, držim fige da se sve lepo razresi da uciteljica bude pozvana na odgovornost i da roditelji klinke dobiju ozbiljno upozorenje. U protivnom i ja bih razmišljala o promeni skolice.
magenta
13. april 2014. u 12.38
Možda previse drame, ne vjerujem da je to bili neko vele sisanje. Na casu tzv. Art ,kad već šta sjeckajy i lijepe,vjerovatno ga je stricnula, djecja posla.. Da je bilo nešto ozbiljnije, vjerovatno bi reagivao i prijavio uciteljici.

Kao sto sam već napisala, dijete treba uciti da verbalno zaustavu nasilnika, ne odgurivati fizicki kao sto Afro savjetuje, okrenuti se i prijaviti incident

magenta
13. april 2014. u 12.41
Cuj da ne treba s njom da se druzi, možda da prestanu i da pricaju do kraja zivota?!
Djeca se danas tuku, sutra vole. Najbolje da se odmah izmire i idemo dalje
cuncica21
(prof.matematike)
13. april 2014. u 13.12
kakva je to uciteljica koja radi nešto za kompom tokom casa i ne vidi da se djeca tuku. za mene nikakva. moj savjet je da pricas sa direktorom pod obavezno i kažeš šta se sve izdogadjalo i da to nije prvi put. znaci od prvog sisanja i ko koga mlati i to da uciteljica to ne vidi. da uciteljici podvuces da nećeš da se to vise ikad ponovi i da ćeš sina svaki dan pitati kako je bilo u skoli,je li maltretiran. zatim djetetu dati jednostavnu instrukciju, nemoj nikad prvi da udaris ail ako te neko udara vrati mu. znači da prvi ne pocinje, da glasno opomene da cujeuciteljica ali ako ništa ne radi onda mora da vrati. ima skola i ucitelja koji nikad ništa neće preduzeti mada se iskreno nadam da hoće. ako dignete frku postoji mogućnost da će uciteljica voditi racuna i da njemu neće trebati odbrana ali ako zatreba mora da zna da se brani.
sve ovo kažem iz licnog iskustva, mnoogo iskustva. sreća pa će te mijenjati skolu te probajte vi roditelji da dignete sto vise prasine tako da djecak ne mora da se brani i dobije neku etiketu.takođe da pricate s roditeljima male izvan oficijelnog razgovora u prisustvu nekog iz skolene preporucujem nikako.
magenta
13. april 2014. u 13.18
I mogu misliti kakva je to skola i neighborhood. Pablo, Hose, neka uciteljica sto ništa ne konta, dijete, tamo vamo,Bosna, Tex-Mex
Barilli
(bez_izuvanja)
13. april 2014. u 13.37
Moj sin se tako odbranio, pa je svaki put završio u ofisu, jer je ono drugo dete, izazivač, otrčalo da ga tuži. Pošto Pavle nije bio baš verbalno spretan, nije ni uspevao da objasni šta je bilo, niti sam ja uspela da se postavim kao da moje dete nije krivo ( nažalost). A trebalo je da znam da on neće nikad prvi da počne.

Naravno, pojma nemam kakve je posledice imalo to drugo dete koje je bilo inicijator, jer to je sve naravno confidential. Ti problemi su prestali delimicno razdvajanjem u drugo odeljenje, ili jednostavno sazrevanjem. Ja sam dosta volontirala u skoli od K do 2. razreda, možda je i to doprinelo da se problem smanji. Zapanjilo me kako mala deca mogu da budu izvorno pokvarena, da imaju one najgore osobine što se čitaju u basnama. Ja sam uvek verovala da su sva deca neiskvarena i dobra. Ali nije tako

Nisam za to da ih učimo da vraćaju, ali s druge strane prezirem tužakanje i tu doušničku kulturu koja se ovde neguje, sve u cilju izbegavanja bilo kakvog fizičkig kontakta ( ovde ni dodir nije ok, ni ulaženje u „personal space”). Međutim, znam da moj sin neće dopustiti da ga neko drnda duže od onog što je njemu prihvatljivo i reagovaće, tj. odbraniće se. Nije uopšte stidljiv, povučen i nema problema sa samopouzdanjem.

Tweety, za tebe imam jedno pitanje. Zašto nisi odmah reagovala posle prvog šišanja? S obzirom na korišćenje metalnog predmeta ( ne mora biti oštar, samo pomisli na blizinu očiju), oni moraju SMESTA nešto da preuzmu. Traži da ti kažu šta će da preuzmu, i ponovo šta će ako to prvo ne donese rezultat.

Dalje, tvoj posao nije da analiziraš porodično stanje devojčice, da li joj se majka udaje razvodi ili šta već, tvoj posao je da zaštitiš svoje dete. To se tebe ne tiče zaista kakve ona probleme ima, niti treba sad tu tražiti neko objašnjenje ili opravdanje. Muža gledaj da smiriš, jer gruba reakcija u školi može samo vama da naškodi. I nije loše da imaš neku prepisku, email, that makes it official, ostalo je trla baba lan
LeeLu
13. april 2014. u 13.47
Magenta, pa zašto da se druzi sa tom klinkom kad ima i druge, verovatno OK, dece u grupi...

Potpuno se slazem da
Republica
(®)
13. april 2014. u 14.11
Poshto sistem u shkolama nije isti malo mozhda odstupam u svojim predlozima.

Jedno znam , odabir dobre OS je prava nocna mora ali neshto najvrednije shto se mora učiniti za dete.

Kroz dosta dileme,obilazaka sam proshla dok nisam donela odluku.
Skapirala sam koja je to krajka, koji tipovi shkola i ostalo je da se izborim za to prvo.

Od samog sistema je bilo nekoliko: katolicka,slobodna,montesori,dalton, otvorena shkola ma idi covece.

Gledam na duzha reshenja i uz gradnju licnosti deteta vremenom će se izbeci slične situacije.

Ne sreću ili na zhalost moje dete je osnovnu zavrshilo u kako ovde zovu: „bela shkola”.
Kasnije u srednjoj je imao kontakta i sa drugom decom.

Imali su manje klase max 25 djaka.
Ucitelj se isto smenjivao svake 2 godine.
Bilo je prelaska isto dece u druge grupe ali su bili tu u istoj shkoli i nastavljali druzhenja.
Tako da mozhda kao shto rekoh odstupam u svojim savetima jer je kod tebe Tweety drugacije.

Nadam se sa promenom shkole da će ti problemi biti neznatni.
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 14.18
Preki skola na great school ima rating 9 od mogućih 10. 78% bijelaca u čitavoj skoli, Pablo je Italijan. Vjeruj da plaćam kiriju vise nego sto većina placa mortgidze, znaci do škole i naselja nije nema šanse. Meksikanaca imaju 5% u čitavoj skoli, crnaca 4%,onih 13% su azijati, indijci i ostali. Znajuci za jadac oko skola smo i otišli u ovaj ISD i iznajmili stan gdje smo i iznajmili.
I jeste bio art class on je nešto bojio, i on je ljevoruk , ona sjedi s desne strane , tačno je tu s desne strane i strcnula.
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 14.24
I da nije ona njemu uradila hairstiling nego oba puta po pramencic. Kaže on dok se okrenuo ona već cviknula, mala je brzopotezna. Kaže ja sam bojio dok sam vidio pramen pao na sto.
magenta
13. april 2014. u 14.32
Poslije drugog strickanja, odmah sutadan,trebalo je sacekati uciteljicu prije početka nastave, ispricari šta se desilo, nije valjda da se oboje plasite.

Famizno tuzakanje.. Bolje da te stalno vuku za rukav, ovaj uradio ovo, onaj ono, nego da te zovu da ima krvavih glava. Ovo, iz perspektive nastavnika.

A i mi smo se tuzakali i te kako, naročito do 6. osnovne
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 14.36
Pa ovde su izgleda tweety i Aleksa najviše krivi, nemoj slučajno nešto da kaže maloj nasilnici. Svasta, neke ovde nemaju veze sa realnoscu.
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 14.39
Preki drugo strcanje je bilo sad u petak , odmah smo se vratili uciteljica je bila još pred skolom sa ostalom djecom. Barili prvi put nisam reagovala jer je bilo bas ovako kako preki rece, art class ona mu rekla I am sorry i to je to. E sad kad se ponovilo odmah sam reagovala učiteljica kontala da smo zaboravili nešto u skoli.
elastigirl
(mrs. incredible)
13. april 2014. u 15.12
Moj ti je savet da sutra ujutru pre škole tražiš da ga učiteljica smesta razdvoji od te devojčice, jednom je možda moglo i da prođe sa njenim izvini pa da ti ne digneš frku, ali taj drugi put i pretnje ja bih zaista tražila prvo da ih učiteljica razmesti.

Ako se sećaš i mi smo imali problem sa sinom u Kindergarten-u kad se branio od udarca u stomak pa i on završio kod direktora. Ne znam, možda baš zbog toga kasnije nismo ni imali problem sa nasilnicima zato što moj sin neće prvi da napadne, ali ako ga neko drugi napadne on je umeo da vrati.

A za neke savete kako se suočiti sa nasilnicima ja ću opet kao pokvarena ploča ono moje staro: kidpower.org. Evo nekih saveta, tačka broj 3. je otprilike kako dete da uspostavi granice: http://www.kidpower.org/library/article/prevent-bullying/
PustaZelja
(i posle mene - ja)
13. april 2014. u 15.15
Ja se slazem sa Hanom i Afroditom. Moja parola je 'ne diraj prvi, ali nedaj na sebe'. Jednom kad pokazes zube, ostavice te na miru.

Tweety, trazi da ne sjede jedno pored drugog, tj. da ih razdvoje. Tako bar neće imati priliku da ga sisa, ako ništa drugo.

A neki ucitelji nije da ne vide, već neće da vide. Boli ih uvo.
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 15.24
Tražiću ja da ih razdvoje, ali će moj uslov da ne dižem frku biti da nju makne. Ako sad pomjeri njega ona će i dalje radit sto joj volja. On voli da sjedi za tim stolom sa ostalom djecom. I njoj će to biti znak da će biti udaljena ako nastavi da radi stvari koje radi. Sjecam se elastigirl toga. Javljam sutra šta je bilo.
magenta
13. april 2014. u 15.54
Možda neko temporary razdvajanje kao discipline. Djevojcici je izgleda fun da sisucka, nekad se izvini nekad ne,treba ucitelj da je upozori da ne smije i to je to. Ako nastvi, onda je traziti neka drasticnija rjesenja
PustaZelja
(i posle mene - ja)
13. april 2014. u 15.58
Preki ako joj je zabavno da sisucka, neka vjezba na svojoj glavi.
ruzica
13. april 2014. u 16.07
pod jedan trazi da ih razdvoje - da ne sede za istim stolom i to tako da malu premeste na drugi sto, a ne tvog sina. Bilo bi super kad bi postojao i sesti mali sto - pa da malo sedi sama za kaznu.

pod dva - ja sam apsolutno da joj se suprotstavi i bilo kome i to na PRVI pokusaj neke sile - sto rečima, cvrstim pogledom i pretnjom uciteljicom ili drugim autoritetom, a ako bas mora i da je /ga odgurne. To jedino ima prodju kod bullija - da nalete na tvrdo i to od početka.

Takođe treba deci dobro objasniti o cemi govorite jer nas ona nekad ne shvataju dobro. Evo moj primer: dodje cerka kuci i kaže „Naomi me udarila po torbi na ledjima kad smo izlazili iz skole - zabolela su me ledja. ”šta si joj radila da te udari?„ ”ništa„. ”onda si trebala odmah da joj vratis na isti način po torbi„. Sve jasno nema problema. Dolazi sutradan ”udarila me Naomi po torbi na ledjima„. ” šta si joj radila?„ ”ja sam nju prva udarila po torbi - rekla si mi„. :) ”aman dete rekla sam ti kad ona tebe udari - odmah tada, ne sutradan. vidis kako je tebi Naomi odmah vratila istom merom? E tako si i ti trebala juče, juče!„”
tamara
13. april 2014. u 16.17
ako su deca psihicki isto jaki oni ih puste da sami rese.videces da će tvog malog premestiti.nju mogu roditelji zaustaviti,uciteljica ne,veruj mi nećeš ništa uraditi dok roditeljima zube ne pokazes.imaju oni u skoli 101 opravdanje za tu malu.volela bih da nisam u pravu ali sve mi na to lici kad ona terorise ceo razred.
ruzica
13. april 2014. u 16.25
niposto sama sa roditeljem da se raspravljas. samo ako je prisutna uciteljica ili direktor. Ako si u Kanadi, niposto direktno sa roditeljima - možeš i na sudu zavrsiti ti. nekas su roditelji jo sgori od dece - ustvari često. i ništa nećeš postici. najbolje je ako dete to može samo da resi. od prvog trenutka da neda na sebe. ovaj put ćeš ti rešiti sa uciteljicom i/ili sa uciteljicom i majkom od male.
tamara
13. april 2014. u 16.37
ruzice-ne mislim balkanski da se obracuna.možeš i polako sa puno „razumevanja”da su deca deca biti jasna i reci puno sa malo reci.takvi se razgovori ili obavljaju u nečijem prisustvu ili snime pa nemas da brines.odrasli komuniciraju i u kanadi nemoj da si naivna.
Gala06
(......)
13. april 2014. u 16.42
Da li sam dobro razumela... neke mamice predlazu da dete koje dozivi maltretiranje i ponizenje jednostavno okrene drugi obraz?

tweety_m
(?)
13. april 2014. u 17.01
Izgleda Gala
magenta
13. april 2014. u 17.10
Pusta, ne vjerujem da bi joj dopustili ni da sisucka samu sebe. Ucitelj treba da zna šta se desilo i reaguje.

Sad nešto kontam da ovi tzv. problemi i nisu toliki problemi kao što se čini. Mame vole da drame i od skolskih makazica naprave makaze za strizenje ovaca, od svakog koskanja bullying, vole da su u centru paznje makar to bilo i na diskysijama.

Zato je svaka rasprava cisto gubljenje vremena i ne znam osta mi je ovo ali izgleda nemam ništa pametnije
magenta
13. april 2014. u 17.14
Pazi ove sa udaranjem tasnom!! Boze ti mene sacuvaj!
ruzica
13. april 2014. u 17.33
magenta procitaj ponovo moj post u vezi tasne. lepo sam napisala PO TASNI (dok je ima na ledjima) a ne TASNOM. ljudi samo prelecu preko texta i odmah imaju mišljenje.
Gala06
(......)
13. april 2014. u 17.35
Sad nešto kontam da ovi tzv. problemi i nisu toliki problemi kao što se čini. Mame vole da drame i od skolskih makazica naprave makaze za strizenje ovaca, od svakog koskanja bullying

---------------------
Ti to posmatras sa perspektive odraslog coveka.

Da li je neka pojava problem ili ne zavisi od toga kako se dete oseca i dozivljava situaciju. Nekom detetu to možda i ne bi bilo tako strasno, ali postoje deca koja pate zbog uznemiravanja.

Meni je u celoj ovoj prici bitnije to kako se dete OSECA, a ne šta mame misle o makazama i koskanju.
tamara
13. april 2014. u 17.41
da li je sitnica ili ne to se nije za nagadjanje.svako dete drugacije dozivljava i njihova osecanja se moraju uzeti za ozbiljno.sitnica brzo preraste u ozbiljan problem.
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 17.42
Tudju djecu je lako pod makaze slati, šta, nije to ništa.

Ja polazim od sebe, jer znam da bi mi roletna pala kad bih je vidjela sa strcnutom kosom.
Onda polazim i od sebe odrasle - jel bi vama bilo ok da vam neko strcne pramen kose? Onako iz zezanja, šta ima veze?
Nije sto je ona njemu odsjekla kosu, nego sto time PRIJETI kao punitivnom mjerom ako djecak ne bude igrao po njenim pravilima - e, u tome je problem.
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 17.45
Preki ocito me ne poznajes dovoljno čim mislis da mi je u interesu da budem u centru paznje makar i na diskusijama kako kažeš.Ja sam fino i rekla da prvi put nisam reagovala iz prostog razloga jer mi je djelovalo totalno djecije.Makaze su one djecije skolske,radila si u skoli,znaci znaš koje se makaze koriste u Kindergarden-u.Rekla sam da sam drugi put reagovala odmah,vratila sam se sa pola puta i odmah startovala uciteljicu.Pitala sam ovdje zato što me zanimalo mišljenje mama djece koja su imala takav problem.Kad ga pitam o tome,njemu to nije big deal,uopste se ne tangira.
LeeLu
13. april 2014. u 17.53
kakav crni razgovor sa roditeljima, zamisli kakvi tek oni mogu da budu kad je dete takvo.
-afrodita-
(♫)
13. april 2014. u 17.54
Preks, idi navataj nešto, pocasti se za vikend, pusti ove teske teme :P
-afrodita-
(♫)
13. april 2014. u 17.58
Tweety, upropasti mi temu dole :D
Ništa od hiljadarke:o)
magenta
13. april 2014. u 18.23
Afro, ja radim nedeljom:)
sharlota
(bez zanimanja)
13. april 2014. u 18.43
možda mala postane neki svjetski uspjesan frizer:)
tweety_m
(?)
13. april 2014. u 19.23
Afro selimo se tamo ne sekiraj se :p zatvaramo ovu temu do daljnjeg
sharlota
(bez zanimanja)
13. april 2014. u 19.52
moj sin je tek jk ali ja sam već prijetila da je on naucio da se tuzaka,sav bitan mi se pohvali ako je nekog prijavio uciteljici,posto mi svaki dan pricamo šta je bilo u skoli.

jamrzim tuzakanje,ali kako ga da ucim suprotnom kada ovo drusvo podržava tuzakanje,dans se uzakaju sutra će da cinakre- po meni uzas!

ne voli moj zastitinicki stav, ma ne voli kada pricam sa uciteljicom i pitam bilo šta u vezi rucka kape isl
on bi već da je veliki djecak.

možda mi treba da presjecemo pupcanu vrpcu i pustimo ih da uce iz svojh isustava i kada su gorka.

ne vjerujem da bi u skoli pustili da oni jedni drugima oci iskopaju.

možda su se oni igrali, ako on nije potresen zbog frizure.

pa neka i on njoj napravi friz koji neće zaboraviti pa da vidimo hoće li poslje da sisa po razredu

ja sam malu koja me zezala u skoli gurnula u rupu punu vode, da vidis taj respekt poslije:)

mislim da je super ideaj da vollontiras u skoli, ja planiram da se ukljucim u school consul tj da idem na mitinge cisto da viidm šta se to desava u skoli i kkao na sve to gledaju drugi roditelji.

od kanadjana sam čula da je bito pojavljivati se u skoli,pitati, biti u kontaktu, odnijet kolace uciteljima -e to nekao ne mogu to mi je ljigavo.
hana-banana
(.)
13. april 2014. u 22.14
I ja mrzim tuzakanje, to mi je bas pet peeve, a ova moja je bas u fazi kad samo gleda za šta može da dotrci i meni izblebeta.

Treba to sve izbalansirati, stititi, ali i davati slobodu. Šta ćemo kad budu 5-6. razred, nećemo ići za njima i rjesavati njihove razmirice, ali kad su ovako mali zao mi da ih bilo ko kinji.

Tweety, javi šta je bilo sa frizerkom.
Komunikativna
(($))
14. april 2014. u 03.36

Naravno da deca treba da uce da izbalansiraju situaciju između sebe ali nisu sva deca u istoj mentalnoj i verbalnoj zrelosti, zato i imaju nadzor odrasle osobe koja je zaduzena za njihovu fizicku i psihicku negu.

Ova situacija je cist propust uciteljice jer nije primetila da ova sisa tweetynog sina ni prvi a ni drugi put. Ne znam kako je kod vas, ali ovde ne sme da se desi da uciteljica bleji u kompjuter dok deca barataju secivima.
saadet
14. april 2014. u 03.54
Moja kcer ne voli da se udara iako sam je ucila da u odbrani sme da udari, ali je zato verbalno jaka. Drugo, ona zna da ću je uvek odbraniti i sve mi prica. Ja je od malena kad je krenula u skolu ucim da mi sve prica. Sa kime se igrala, šta su radili u skoli, ko voli da se zadirkuje, da li nekoga ismejavaju sve je mic po mic ispitam. Imala sam jednom situaciju da je sin moje dobre drugarice jako sutnuo u stomak, moja drugarica ga je opomenula i ja sam mu takođe rekla da ima sreće sto mi je ona drugarica inače bih mu zavrnula usi, drugi put opet je jako udario, rekla sam joj da ga izbegava i ignorise on je opet dobio opomenu e treci put kad sam ga videla da je seo na nju pao mi je mrak na oci, skocila sam i rekla i njoj sad je dosta potrcala sam prema deci moja drugarica zamnom i čak smo se i posvadjale kasnije smo razgovarale o tome i smirile emocije ali moje dete zna da ja skacem za nju i nisam je rodila da bi je neko maltretirao. Ona meni kaže: mama kad porastem i budem popularna ( posto masta da bude popularna plesacica :-))) ) ti ćeš biti moj stajlista i telohranitelj. Kažem ja njoj : naravno, znaš da za tebe u vatru skacem. Kaže ona: znam mama, zato ti i kažem.
Da je neko osisa u skoli ili kinji, msltretira, preti hm ne bih mogla da cekam razgovor sa uciteljicom, ja bih pravac kod roditelja, pa kod uciteljice pa bih čak i to dete opomenula. To sto leelu kažeš ne znaš kakvi su roditelji možda su i oni neki opiceni,toga se ne bojim jer sam i sama luda kad mi padne mrak na oci, imam 0 tolerancije prema agresiji nad decom pogotovu ako su moja rođena.
Takođe je mnogo važno birati dobru skolu, dobru okolinu i drustvo za decu, održavati dobar kontakt sa skolom i ostalim roditeljima.
Deca koja maltretiraju drugu decu su i sama nesrecna ali i manipulativna i traže žrtve koje su mirne, kao sto kaže afrodita kad jednom dobije samarcinu neće se vise usuditi već će traziti drugu žrtvu.
Svako naravno reaguje iz svog iskustva i instinkta. Ja sam kao dete dozivela mnogo nasilja i kao klinka sam uvek branila one slabije i dan danas skacem da branim nekoga za koga mislim da je žrtva, izgradila sam takav mehanizam da ako je situacija takva da dodje do agresije ja neću biti žrtva ni u kom slučaju isto tako neću dozvoliti da to budu moja deca!
BEHEPA
14. april 2014. u 04.33
Pa cekajte, nije ta mala samo otfikarila dva pramena, ona je i udarala i Pabla i Aleksu, a verovatno i još nekog usput. I makaze, koliko god da su za klince, od metala su i da bi mogle da seku, moraju da budu ostre, aman. Nema veze sto je vrh zaobljen kad svejedno može da ISKOPA oko. Ona nema šta njega da pipka i cacka. Sutra za nedozvoljeni dodir može da zaglavi u zatvoru.

Mi smo ove godine imali sledeću situaciju: od početka skolske godine, nije bilo nikakvog problema u ponasanju mog sina. Kako uciteljica povremeno (pocesto zapravo) razmesta decu, njega je stavila da sedi za stolom sa još tri devojcice. Od te tri, dve su ga tog dana cackale, a od te dve naročito jedna koja ga je verbalno maltretirala i u drugom razredu kad su bili zajedno. U tom jednom danu on je tri puta bio kaznjen jer je dreknuo tokom casa na njih (posto su ga nešto spustale i ismejavale i rugale mu se i lažno ga nabedjivale). Dakle, svakome je jasno da taj raspored nije dobar i ja sam isto vece napisala mail uciteljici, skrenula paznju na tu malu i istoriju njenog ponasanja prema njemu i tražila da je premesti. Uciteljica je odmah sledećeg dana to i uradila i od tada nije bilo problema.

Inače, trudim se da volontiram u skoli sto je vise moguće, pratim kad god mogu decu na field trips, donosim posluženja kad su multicultural events, prošle godine sam asistirala na casovima fizickog. To ovde znaci. Vole da vide da si zaineteresovan i da aktivno ucestvujes.

U principu sam za to da deca sama među sobom rese nesporazume. Moji znaju da na nas mogu da se oslone uvek, ako je potrebno. Podvlacimo da o svakom problemu mogu sa nama da razgovaraju i da je važno da nam sve kažu i ne kriju ništa. A propos onog o 'lebu i kamenu, ja sam za : ko tebe kamenom, i ti njega kamenom. Naravno, kad su sve druge opcije iskoriscene. Nekoj deci je nemoguće objasniti lepim rečima, jednostavno, ne dopire do mozga. Moje nije da razmišljam zašto je to tako, šta se u njegovoj porodici desava pa se ono ponasa na taj način i da li je to jednostavno deo njegovog karaktera. Ali moje jeste da mi dete bude zasticeno. Takođe savetujem da se ne druže s decom koja ih cackaju ili nerviraju. Sto bi pa morali? Ima druge dece koja im vise leze. Ni ja se ne družim s ljudima koji mi ne odgovaraju, sto bi deca morala drugacije?
S_Girl
14. april 2014. u 08.51
Tweety koji god put da izaberes i šta god odlucis da ga savetujes samo dobro biraj rjeci i 100 puta mu objasni ako treba da ne bi dobio pogresne signale.

Kao prvo ne mogu da verujem da uciteljica ovo nije primetila i da uopste ne primecuje način ponasanja te djevojcice. Mora da visi na fb-u dok se djeca sisaju u razredu, i maltretiraju jedni druge.

Ja mu nikako ne bih savetovala da je u redu da on nju udari ako opet podje da ga sisa. Objasnila bi mu da to što ona radi nije nikako u redu i da to ne smije da dozboli. Mora da se suprotstavi. Kad ona krene makazama on je ljepo uzme za ruku i glasno, grubo joj kaže „Stop it! I won't let you cut my hair”, i odgurne je od sebe. Ovo bi trebalo da probudi uciteljicu za kompjuterom i da je pokrene da odma reaguje. Ako on nju udari zato što je ona krenula makazama, njen napad će ostati neprimetan a njegov će ga zabiljeziti u skoli i pred djecom. Ima i drugih nacina da se pokazu zubi bez fizickog obracuna. Takođe, obavezno bih tražila da ih razmjesti i da više ne sjede zajedno.
E sad da je situacija drugacija i da neko djete fizicki napada moje, tada bi rekla da je u redu da se brani. Znaci ako te neko fizicki udara i maltretira, brani se, vrati... al ne dozvoli da te neko sputava i maltretira na taj način.
Djeci je samo bitno objasniti kada, u kakvom slučaju i na koji način da reaguju. Inače mogu pogresno da protumace i da se za svaku sitnicu potuku samo zato što je možda Joe rekao nešto sto mu se nije svidelo.
Takođe je bitno da zna da tebi može sve reci i na to ga uvjek podjseti.
tweety_m
(?)
14. april 2014. u 09.13
Frizerka ide danas čitav dan u detention office, ne sjede vise zajedno, nju je pomjerila
S_Girl
14. april 2014. u 09.17
Super :)
svirena
(teaser)
14. april 2014. u 09.32
nije niko govorio o udaranju kad neko nekog shisha i da vraca tom mjerom. ko je htio da procita napisano, mogao je. problem je što se u ovdashnjim skolama savjetuje da ne smijes da vratish, makar te neko tabao sa zemljom, a ucitelja nema u blizini. aha, vazhi, bas će 'stop it, stop it' dok lezis na zemlji da pomogne u tom slučaju, pa ćeš onda sa slomljenim nosem da idesh da tuzhakash kod uciteljice. raspalish nazad, pa vishe neće.

tweety drago mi je da se tako zavrsilo, nadam se da će i ostalu djecu frizerka ostaviti na miru.
S_Girl
14. april 2014. u 09.42
Svirena upravo se o tome govorilo da je udari, opali joj samar il šta već još...dobro sam procitala.
Barilli
(bez_izuvanja)
14. april 2014. u 09.54
Dobro su reagovali, i super da su nju premestili. Drago mi je zbog Alekse, jer je i on video da je mala kaznjena, mada on to verovatno ne želi, dušica
hana-banana
(.)
14. april 2014. u 10.05
Super, najbolje rjesenje. Nadam se da će se na tome i zavrsiti što se nje tiče.
magenta
14. april 2014. u 10.19
Dijete će provesti dan u detention OFFICE, znaci sasvim odvojeno od svog razreda, ne samo iz klupe.prilično drasticna mjera za sestogodisnjakinju bez predhodnog upozorenja.

A ovo likovanje nad kaznom je bolesno
tamara
14. april 2014. u 10.22
super za tvog sina,ovde premeste neduzno dete.jel frizerka ljuta na njega?
hana-banana
(.)
14. april 2014. u 10.54
Ovo su cinjenice koje sam ja pokupila iz ovoga sto je Tweety pisala:

- Maloj ovo nije prvi put da nekoga osisa;
- Maloj nije prvi put da nekoga udari;
- Da je prijetila da će biti još gore.

Detention nije ništa, sjedice i raditi zadatke u sobi i imati povremenu paznju VP-a, sekretarica i prolaznika u ofisu. Ja bih je suspendovala na dan.

Bolesno je koliko si ti na strani siledzije, a minimalizujes traume neduznog djeteta.
magenta
14. april 2014. u 11.33
Siledzija ima 6 godina.

Dok je on bojio,ona mu osisala ništa manje nego siske i to tupim, skolskim makazicama. a da on ništa nije osjetio.To se zove umijece

Promace mi i da je druge sisala i udarala i za to bila upizoravana

Detention office nije trauma jedini za one cija se djeca nisu tamo nasla
hana-banana
(.)
14. april 2014. u 11.41
Puhhhlease, ja sam bila sa djecom koja ni ne trepnu, to im dodje kao nagrada, konacno imaju 1:1 paznju.

A i ako jeste trauma, zaslužena je, nadamo se da će se dozvati pameti i ne pretvoriti se u odraslog siledziju.
sharlota
(bez zanimanja)
14. april 2014. u 12.22
Pa koliko sam ja shvatila tweety u jedom od postova rece da se mali I nije zalio na sisanje.
Pa sad ne znam kakva je trauma u pitanju.
kod nad je jedan od oceva uletio u skolu pokosko se sa uciteljicom I direktorom takvu je glupost napravio da su na kraju ispisali dijete iz skole
Elem dijete se zadrzalo u trecoj skoli- promjenio je tri skole u 4 mjeseca
Mislim da je to veca trauma za dijete nego koskanje sa djecom.
Hoću da kažem da treba reagovati takticno I u interesu djeteta.
sharlota
(bez zanimanja)
14. april 2014. u 13.10
Te male siledjije od 6 god su totalno zapostavljena djeca kija vape za paznjom i uz to poprilično nevaspitana.
Ne bi me iznenadilo da mama ove djevojcice odreaguje
zbog kazne.
Pored nemarnih roditelja tu su I ucitelji katastrofalni pedagozi.
Mene je zapreapasto savjet koji sam dobila od 10 kanadjanki,sve I jedna classy žena,svaka mi je savjetovala da idem u skolu,da im svojim stavom I prisustvom pokazem da sam zaineresovana majka da brinem I da mi je stalo do toga kakav je uspjeh mog djeteta u skoli!??
Pa zar ja treba u skoli da dajem njima do znanja da pratim kao roditelj šta se desava,zar je potrebna tolika roditelhska inicijativa da bi ucitelji radili svoj posao obrazovanja ali I vaspitanja.
Gala06
(......)
14. april 2014. u 13.17
Ako ga adekvatno ne kaznis sa 6, kad ćeš? Kad bude imao 16?

-----------------

Pa to i ja kažem. Posle će da bude kasno. Naravno, kazna treba da bude u skladu sa uzrastom, zreloscu. Neće biti ista kazna za dete od 2, 6, 10 godina, ali poenta je da sva deca moraju, od malena, da nauce da odgovaraju za svoje postupke.

Gala06
(......)
14. april 2014. u 13.32
Preki, znam da volim da te provociram, ali ovaj put stvarno nemam nameru da te provociram, hoću ozbiljno da te pitam zašto uopste diskutujes na ovoj temi ako ne čitaš postove?

A pogotovu ne uvodni post (inače bi znala da je Tviti već razgovarala sa uciteljicom, ne bi joj pametovala da je to trebala da uradi)
I posle moramo mi natenane da ti objašnjavamo o cemu se zapravo radi na ovoj temi, da postoje i druga deca koji je ta devojcica dirala, i da nije poenta u sisanju.

Mislim, meni ne smeta to što nemas decu, ja volim da čujem mišljenja i ideje i od ljudi koji nemaju decu, nije to problem. Problem je kad neko ne slusa sagovornika, a pametuje.

Da li si ti ili neko tebi blizak, imala problema sa etiketama, nepravedno dodeljenjim? Previse cudno reagujes na ovo.

hana-banana
(.)
14. april 2014. u 13.38
Ni meni ne smeta što se javlja na temama na kojima se diskutuje o djeci, velkom, ali ovo je već druga tema na kojoj ona tudju djecu baca pod voz što se kaznjavanja tiče, a roditelje naziva kojekakvim imenima jer savjetuju djeci da se brane od nasilnika.
saadet
14. april 2014. u 13.48
Preki, smiri malo zivce ne moras uvek da se svadjas i budes gruba pogotovu kad nemas pojma kakav je osecaj kada ti neko povredi dete.
elastigirl
(mrs. incredible)
14. april 2014. u 13.49
magenta, o čemu ti pričaš, sad si me podsetila da sam svojim očima vidjala jednog malog česće u detention-u nego u odeljenju, a to se dešavalo u JK uzrastu u Kanadi! Mali je bio u odeljenju moje ćerke i udarao je decu čim mu nešto nije odgovaralo. Kasnije se ispostavilo da ga je očuh tukao i majka se upravo razvodila od nasilnika (dečakova majka nam je sama to sve ispričala).

Mislim, meni je „roletna pala” kad je mog sina od 5.5 godina vršnjak šutnuo u stomak, a pravo da ti kažem ni sama ne znam šta bih uradila da ga je neko šišao bez obzira koliko su makaze tupe! I još pretio nastavkom torture! Pa ako toj maloj prođe sa blagom opomenom ovakvo ponašanje onda joj nikad do mozga neće dopreti da je to što radi OPASNO i POGREŠNO?
tamara
14. april 2014. u 14.04

kakve veze ima što se dete nije zalilo,ne ide u skolu da ga neko sisa.ostavis dete „na sigurnom” i dodje kuci osisano i još da zalis zašto kazne drugo dete.ma da mi je vlast 5 dana zabranila bih takvoj deci da idu u skolu.nema ništa gore u zivotu kad odes na posao i razmišljas šta li je malim siledjijama palo na pamet danas.
Gala06
(......)
14. april 2014. u 14.25
Dobro Preki, bas me zanima koja bi po tebi bila adekvantna kazna za tu malu, kontam da mislis da nije sazluzila detention? Šta bi ti uradila da si uciteljica i imaš u grupi dete koje stalno uznemirava drugu decu?
shargarepa
14. april 2014. u 14.31
Žena poshla da kaže uciteljici a sin je isprepadan zamoli da ne kaže jer se plasi „kazne” od te djevojcice.
E pa kakav si ti pedagog kad ovdje ne vidis problem.
Teogopa
(HECTBAPHA)
14. april 2014. u 14.43
Preki se iz svog ugla najviše brine za nastavnike. pa znaš šta draga preki, kada odlucis da budes nastavnik, odlucis i da se nosis sa problemima, roditeljima koji brane svoju decu, posledicama za nestasnu decu i decu koja naprave los izbor.
Ali kada saljem dete u skolu, ne saljem ga da bude bijeno, tuceno, shishano, i zaboravljano na autobusu. O tome treba da vode racuna.
Nemoj molim te da mi kažeš da je u redu to što je ona chatovala na FB dok su se deca shishala.
Ja ne mislim da je mala siledzija, ali da su posledice potrebne, potrebne su. I moj je sedeo u office za vreme odmora. Nije isao da se igra. Iako nije imao nameru nikoga da udari, već se branio. I opet je zavrsio u office. Nije istraumiran, ali zna zašto je sedeo tamo.
Udranja nema i tako je. S druge strane, da je on nekog prvi udario, bio bi i kod kuce kaznjen, ali posto se branio, ja sam mu rekla da uvek ima pravo da se odbrani.
Zato sto mi je pun klinac jacob-a, jason-a tommy-a koji kod kuce igraju Call of Duty, pa na mom sinu isprobavaju udarce.
Aj da vidis sto će ga neko ponovo udarit. Neće sigurno vise nikad.
Librarian
14. april 2014. u 15.47
Nas sin je mali(4 god)tako ne znam koliko razmije ali mi mu kažemo da nikad ne dira prvi ali ako ga neko udari namjerno da obavezno vrati. Znam da to nije po CND edukaciji gdije bi djeca trebala da trce do uciteljice i tuzakaju.

Upoznala sam čak djecu koja su u tim godinama 'mean' ili po naski zlobna u smislu da te gurnu da padnes i udaris se a ne da ti skrenu paznju da se igras ili ganjas.

Ja razumijem ako se djeca u ti godinama gurkaju sto je normalno ali da neko djete želi da padnes i udaris se to već nije normalno.

peri-peri
14. april 2014. u 16.12
u zemlji u kojoj ja živim (Nemacka) se u pedagoskom smislu generalno mnogo veca paznja posvecuje napadacu nego žrtvi. u prevodu, kad je neko dete agresivno, svi pedagozi se njime bave, vode intenzivne razgovore sa roditeljima, daju mu puno prostora i razumevanja, ne forsiraju zesce kazne. zvuci pozitivno na prvu loptu, ali, ALI time sto je fokus na „problematicnom” detetu, ostala deca su manje-vise „dummys”. i da, ocekuje se od roditelja napadnute dece da budu puni razumevanja, jer je razvod u toku, ili šta već stoji iza agresivnog ponasanja. ja sam jednom napravila grešku i obratila se majci deteta koje je redovno grizlo moju tada dvogodisnju devojcicu - jedino sto sam od nje dobila kao odgovor je „eto, moj sin ne ume da se kontrolise kad je gladan”!?. promenili smo grupu na moje insistiranje, potpuno pogresno, ali u datoj situaciji jedino moguće rešenje. obozavam komentare tipa „decija posla” od faca cije dete nije nikad bilo ugrozeno.
Sanduche2010
14. april 2014. u 16.32
LeeLu je u pravu, sve to treba da razrijesi skola i uciteljica, nikakav direktan kontakt sa roditeljima od drugog djeteta, jer zamisli kako bi oni mogli da isceniraju situaciju i da slazu da im se prijetilo ili da su ucjenjivani itd...Ja bih samo pitala uciteljicu za 'update' šta su uradili, da li je djevojcica na neki način kaznjena za prestup itd...Takoreci, vrsila bi pritisak na skolu i na ucitelje, jer su duzni da ostvare bezbjedno okruzenje u kojem se djeca igraju, uce i borave.
Mislim da djecu ne treba ohrabrivati da uzvrate istom mjerom na nasilje, ali ako su stvarno napadnuti, i fizicki ugrozeni, onda svakako moraju znati i da se odbrane...
tweety_m
(?)
14. april 2014. u 16.42
Ja sam bas i postavila temu ovdje jer mame imaju sa tim vise iskustva nego ja,ima mama koje poznaju djeciju psihologiju bolje od mene,ima žena koje rade ili su radile u skoli.Vidim da ste se pojedine potresle vise nego mama od Helly,danas je pricala sa mnom pred skolom,pitala me jesam li Aleksina mama,izvinila se i rekla da je Helly kaznjena i da se to vise neće ponoviti.E sad kazna koju je uciteljica izabrala,ja nemam ništa sa tim,nit sam tražila da se mala kazni,niti pitala koja joj je kazna,uciteljica mi je sama rekla i oduzela joj je makaze.Šta sam trebala,možda da kažem jao nemojte da je kaznite?I da je moj Aleksa to isto uradio,naravno da se ne bi bunila da je kaznjen.Sto je uciteljica izabrala one day detension ne znam,možda i zbog svog propusta,da to zataska.
hana-banana
(.)
15. april 2014. u 08.29
E BEHEPA, i ti si docekala da te obrisu :)))
tweety_m
(?)
15. april 2014. u 09.06
I ja bih rekla da fali.
anonimna
15. april 2014. u 09.16
Tweety, I ja bih se slozila da moras sa sinom da radis na tome kako da se zastiti, jer deca osete koga mogu da maltretiraju, čak I tako mladi. Moj sin je sitniji od druge dece I kaže jednom mu jedna devojcica rekla da je „short” I pitam g šta si joj rekao,on kaže:„I told her, it's what is inside that counts.” To je bilo na početku drugog razreda. Moji su oboje otvoreni I drustveni, stvarno mislim da ih niko ne dira , inače mi sve pricaju, cerka zna dakaze da je neko bio „mean” a kada pitam zašto, ona kaže da nisu hteli da se igraju po njenim uputstvima, hehehe
Snezana
15. april 2014. u 13.39
Mi kao roditelji se uvek potresemo kad se naše dete povredi slučajno ili ako ga neko namerno povredi. Bilo to nešto malo ili veliko nebitno, nas roditelje to mnogo zaboli. Pa onda ponesenim tim obično pravimo dramu koja je nekd i nepotrebna.
Da moje dete neko maltretira pa eksplodirala bih, kako i jesam kad som bili u takvoj situaciji. Ali nikad ne bih eksplodirala na tudju decu niti pricala o tudjoj deci na način na koji se ovde piše kad su tako mala deca u pitanju. To se resava sa odraslima.
Dete od 6 godina može da napravi glupost, svesno ili nesvesno a da ne može da predvidi posledice koje mi odrasli vidimo.
Ovo svakom može da se desi, a sigurna sam da nikom od vas ne bi bilo pravo da, kad bi vase dete ovog uzrasta uradilo ovako nešto, ga neko naziva nekim monstrumom, nasilnicom, okrutnicom, bezbraznicom itd.

Uceteljica je napravila propust. Njoj se treba skreniti paznja šta se desava, ona treba da porazgovara sa roditeljima te curice i svakako ta curica treba da dobije prilagodjenu kaznu, jer treba da se zna šta je ok a šta ne. E sad ako uciteljica/skola ne uradi ništa, situacija se ne promeni ili postane gora, onda nastaje problem i treba traziti dalja rešenja. A do tad ne praviti dramu i problem većim nego sto jeste. Može se desiti da ona ovako šta neće uraditi nikad vise.
BEHEPA
15. april 2014. u 14.55
Hahaha Hana, vidi stvarno! ;)

Jeste moj post bio malo nizak udarac tako da ima smisla (brisanje). Međutim, zaista smatram da ipak nije isto pricati iz iskustva i prepricavati nauceno iz knjiga. Odnosno, treba se postaviti na mesto roditelja.

Što se kaznjavanja (ili nagradjivanje) dece tiče, ne postoji uzrast „za pocinjanje”. 6 godina nije malo. To je već dete koje bi trebalo da zna šta se sme a šta ne. Za svaku losu odluku/izbor sledi adekvatno kaznjavanje odnosno, posledica. Ovde se poteglo da je detention prestroga kazna. Ne znam. U skoli moje dece to i ne postoji. Postoji opomena i razgovor sa uciteljicom ili direktorkom ili zabrana dolaska u skolu na dan ili par. Evo šta povlaci suspenziju: prošle godine, u kindergartenu, u razredu mog mladjeg sina, jedan decak je udario drugog preko usta i ovome je malo krenula krv iz usne. Taj je bio suspendovan na dan. Ove godine, pak, na nekom izletu od par dana, decko iz četvrtog razreda (isla su samo deca tog uzrasta) je pokazao svoju zadnjicu u nekom zafrkavanju i to je poteglo suspenziju od tri dana (pretpostavljam i verbalno driblanje).

I samo da se razumemo: kaznu koju ocekujem za decu koja maltretiraju druge, ocekujem i za svoju ako se tako ponasaju. Ne pada mi napamet da branim i popustam ako jesu krivi.
-afrodita-
(♫)
15. april 2014. u 20.17
Nadrljao je kad se vrati, obrijace ga do glave:D
oceania
16. april 2014. u 05.57
Mislim da ovo sa frizerkom je dobro sto je dobila kaznu , taman da se ohladi i dodje joj pamet :)
da je jednom bilo , to mi je i simpaticno ali ovo već ide u losem pravcu pa tako..frizerka neka sise svoje lutke kuci :)

Ja upravo sada prolazim kroz fazu bullying i jako mi je tuzno a i teško .. Moja klinka već godinu i nešto ima najbolju drugarcu u skoli (kindergarden) , iako su i istog meseca rođene drugarica je jako malecna, jedva metar i jako sitna ,mrvica bas dok moja kad stoji pored nje , joj.. ajde sto je u visini visa ali krupnoca još moja ima jako velike teske kosti u rukama i nogama.. I zbog toga uvek je ucim da pazi i ne udari nekoga i te stvari

I ta mala pocela da ovu moju udara i skace po njoj.. jednom ju bas dobro ogrebala, onda boksovi u stomaku onda penje se na njoj pa padne na na nju pa moja sa modricama i na kraju još mala je pljunula u pravcu ove moje… horori .. uciteljice su dva puta tu malu kao kaznjavale a još ova moja nije od onih koji tuzakaju pa svo to vreme ne kaže uciteljicama već meni kad ju ja preispitivam ali uciteljice su i same videle šta ta mala radi ovoj mojoj .
To sa pljuvanjem desilo se prekjuce i juče odoh ja tamo i uciteljica je drzala maloj lekciju a i ja sam po nešto rekla i mislim da će mala sada shvatiti. Ali, sve ovo sam napisala da bih zapravo rekla jednu stvar: ja sve vreme joj kažem da obavezno pozove uciteljicu i kaže šta se desilo i stalno da ide i tuzaka … i sada, pocela sam da joj govorim i ucim kako treba da odmah lupne drugaricu ili bilo koga čim ju neko udari (tako namerno)

Neverovatno kako je glupo da jedno vreme ucis dete jedno nešto onda promenis pesmu … i to radi se o nasilju … ali drugi izbor , nema
I tako padaju u vodu ta neka nasa ubeđenja i fini kulturni odgoj .. zalosno
Sneksi
(spanac)
18. april 2014. u 20.21
Venera,

zar se ti nisi bila vratila u Srbiju pre par godina? Da li ste sada u SAD ponovo?
JoannaL
18. april 2014. u 20.54
Ja se pretvaram u pit bulla, od mirne lale, kad je u pitanju bullying.Bas danas čitam kako je uhapsen kreten zbog koga se ubila mala Amanda Todd ovde u Kanadi.Iz njene price ko niko da je nije branio, čak ni roditelji :(
Moj sin je rastao kao dete sa posebnim potrebama. Dete osteceno u razvoju, koje je apsolutna meta i mamac za bullying. Još od zarana smo sa muzem radili na tome i JASNO I GLASNO mu rekli da ako se ne odbrani primerno (kaže uciteljici, vrati istom merom ili jednostavno ne da na sebe) da ćemo ,ne samo napraviti takav lom u skoli, nego biće i on kaznjen jer trpi. Od tada, nikakvih problema. Bio je jedan incident ,gde je jedno dete lajalo na njega (bukvalno lajao, svaki dan, budibogsnama, ima blesavih primeraka). Trpeo je to moj sin 2-3 dana (8 god decaci) jer nije znao kako da vrati istom merom.Kad je video da je djavo odneo salu, jednostavno je ugrabio nasilnika i tresnuo o zamrznutu zemlju napolju u dvoristu.Ogrebao ga u procesu. Skola je tesila mog sina kad sam stigla a nasilnika suspendovala na 7 dana, uz pretnju iskljucenja ako se to ponovi( neki decak sa „dosijeom” i pored uzrasti od samo 8god,ocito poceo sa 6 kao ova vasa frizerka). Ja sam zadovoljna kako su reagovali , i kako je moj sin reagovao. Od tada, niks problemi.A cerka udari na sva zvona, red vristanja, red udara, red vice ako je neko takne, pa tu sam spontano nešto programirala :)))))Ta ne da da je nakrivo pogledas, a tek samo uzmi makaze, rizikujes da izgubis oci i da ti popucaju bubnjici.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.