Дискусије : Немачка

 Коментар
Selim se iz Amerike
Kuhar_Perica
12. септембар 2014. у 13.26
Za par meseci se planiram preseliti u Nemacku (okolina Frankfurta).Prije jedno 15tak godina sam živeo u Hamburgu. Verujem da se mnogo toga promenilo.Svake druge godine ili tako nekako kad mogu dodjem u posetu rodbini ali to je većinom nekako nešto brzo par dana i sa familijom pa i nisam nikada obracao paznju na sve detalje

Posao sam nasao.
citao sam raznorazne web stranice o zivotu u evropi. Zanima me vase mišljenje. kakav je zivot u Nemackoj? Dolazim sa svojom familijom ( žena i dvoje male dece, jedno 2 god drugo 6 meseci) šta da ocekujem il ista da ne ocekujem. šta se sme šta ne sme? Kakve skole da decu upisem, vrtice? Gde se može sa decom? Kakvi su parkovi? Gde se kupuju namirnice.. gde ima pijaca, neki veliki shoping centar.Da li imaju neke igraonice ili nešto zabavno za decu velika ankcioznost me hvata i nervoza radi te selidbe ali Amerika postaje sve groznija i groznija. Ako nekome nije mrsko pa da napise bio bi zahvalan.
marijamhlc
13. септембар 2014. у 06.23
Evo ja da se javim, kao neko ko je dosao pre godinu i po dana u Nemacku :)

Nemacka je zemlja za sebe, ja sam isto kao i ti živela 15 godina u inostranstvu, posle sam se vratila za Srbiju, tamo provela par godina, i evo nas sada u Nemackoj. Nemci su specifican narod, ili ih volis ili ih ne volis, dosta su bahati kao nacija, ali sve je to zato što im se može, veliki su, ekonomski jako stabilni i bogati... Moj suprug je iz IT struke, mesovito preduzece Francusko- Nemacka firma, iskreno, rekli smo ako mu ikada ponude da predje za iole dobre pare za Francusku, odmah se selimo

Najbitnije je nemoj da se nerviras, jel su uzasno spori oko svega, da uvedes internet to je jedno 10-ak dana, dok sredis papire i za to treba vremena i t.d

Shoping centri, zaboravi, toga nema ovde, barem nema u Köln-u oni su zadrzali tradiciju robnih kuca, a iskreno sve kupujemo on line, izbor je veci, sve što ne odgovara može da se vrati, a i dosta toga je jeftinije nego u prodavnici.
Prodavnice videces i sam za nabavku hrane, mi kupujemo iskljucivo u Rewe centru, jeste skuplje od ostalih, ali zato je i mnogo bolje snadbeveno i kvalitet hrane je bolji. Pijaca, kod nas je dva puta nedeljno, tako da samo subotom kupujemo na pijaci, opet, sve sto je na pijaci, isto to možeš da kupis u Rewe Centru, kvalitet je isti. Nedeljom ne radi ništa, sto znaci sve moras da zavrsis u subotu. Čak ni buka u zgradi nije dozvoljena nedeljom, buka mislim da nešto busis, kuckas i t.d.

Pošto dolazite porodicno, moj savet iznajmi kucu, jer se nadju uvek neki drndosi u zgradi kojima će da smeta buka dece, i veruj mi, postoje i slučajevi da neće da iznajmljuju stanove porodici sa decom. Imaš kucu, svoj mir, mogu da galame koliko god hoće unutra, da trce, nikom ne smetas. Provalices već da vecina porodica sa decom ne žive u zgradama nego kucama.

Mi nemamo decu, tako da ne mogu da ti odgovorim na pitanja o deci. Znam od prijatelja da deca moraju da idu u obdaniste, znaci ne postoji varijanta da je dete kod kuce, socijalizacija je jako bitna. E sad, mislim da će ti biti malo problem da upises decu u obdaniste posto se to ovde u martu radi, a u skolu neće moći da krene dok ne nauci dovoljno dobro jezik da bi moglo da pohadja nastavu. Tako da će te prve godine sa starijim detetom imati ludilo, posto će morati osim u obdaniste, neko da ga vodi u skolu jezika da bi se pripremilo za skolu

Verovatno imate Americke pasose, tako da te ne ceka onaj problem polaganja vozackog i gnjavaže oko polaganja ispita za Nemacki jezik, pored US pasosa, sigurno ti ne treba Nemacki :) ali ne znam kakva je politika između US-a i Nemacke što se tiče boravka ovde, da li dobijas na određeno ili neodređeno, to se raspitajte

Eto, nadam se da ti je ova informacija malo pomogla :)
eperson72
(lekar)
13. септембар 2014. у 08.29
krle76
(pravnik)
13. септембар 2014. у 15.50
Što se dece tiče ja imam bebu 1o meseci,upisala sam je u obdaniste sa njenih 5 meseci i navodno zakasnila posto su mi prijemni formular poslalli već u njenom 2 mesecu, sada sam na listi cekanja, moraces to odmah da uradis mada možda u vecem gradu budes i imao sreće.
A,što se tiče dece bez jezika bas sam u utorak na casu jezika slusala uciteljicu kako nam prica da ima problem sa nekom decom dvoje njih iz ex jugoslavije mi je bas rekla, kako su jedno u 6 klasi, drugo u 8 klasi upisana i nemaju ni reč poznavanja nemackog, znaci možda gresim opet sse raspitaj.
Pazi se nemaca jedes pijes sa njima dobijes noz u ledjima od njih, a od naših se takođe cuvaj nema gorih od srba u nemackoj drzi se svoje familije i svog posla biće ti lepse moj prijateljski savet.
15. септембар 2014. у 10.46
hvala vam puno svima na odgovorima. sa našim ljudima je uvek oprezno to sam i ovde u Americi učinio. niko te više ne zna zeznuti kao nas covek.. ne važno koje vere. ako se još neko seti nečeg neka kaže..

hvala!
Jaga
(1Q84)
15. септембар 2014. у 11.56
Zdravo

Frankfurt će vam se svideti. Kažu da je najinternacionalniji grad u Nemackoj. Pošto je istovremeno bankarski centar Nemacke i EU, u samom gradu je sve prilično skupo.

Mi isto živimo u „okolini Frankfurt-a”, barem ovdasnjim shvatanjima, posto imam dosta njih u nasem mestu, koji svakodnevno idu u Frankfurt na posao (oko 60 km).

Pošto je u Frankfurtu sve tako skupo, onda mlade porodice begaju u okolinu Frankfurta, tako da i u okrugu od 60 km oko grada rastu cene, pogotovu nekretnina, u poslednjih par godina.

Jednoporodicnu kucu u okolini Frankfurta možeš kupiti za 450K Evra, a u samom gradu teško da možeš naći stan za te pare.

U nasem mestu, interno ga uvek zovem selo, ima 19K stanovnika, puno zelenila, nekoliko zabavista, dve osnovne skole, jedna gimnazija, cela paleta sportskih klubova, mir i cist vazduh.

U gradu imaš koncerte, muzuje, sajmove, unirverzitet, robne kuce, restorane.

Da bi otisao npr. na neki koncert tih 60 km rastojanja nije ništa.

Tako da vam je moj savet u vezi potrage za stanom/kucom da gledate u tom sirem okrugu oko Frankfurta.

Pozdrav,
Jaga

Jaga
(1Q84)
15. септембар 2014. у 12.04
Evo ti npr 75 stanova u okrugu 20 km oko Frankfurta, stanovi sa 4 ili vise soba, sa kirijom do 800 Evra:

http://www.immobilienscout24.de/Suche/S-T/Wohnung-Miete/Umkreissuche/Frankfurt_20am_20Main/-/-95994/2244895... 276007004/20/4,00-/-/EURO--800,00?enteredFrom=one_step_search

Pozdrav,
Jaga
Jaga
(1Q84)
15. септембар 2014. у 12.06
Pošto gornji link ne radi, evo skraecnog linka na istu stranu:

http://goo.gl/c5MBka

Pozdrav,
Jaga
Jaga
(1Q84)
15. септембар 2014. у 12.08
Vidim da ni skraceni link ne radi.

Ali ukucaj u www.immobilienscout24.de mesto Frankfurt, Mietwohung, 4+ sobe, limit 800 Evra, okrug 20 km, i dobices tih 75 stanova.

Jaga
markom
21. септембар 2014. у 14.23
Perice da li bi mogao dobiti tvoj email da te pitam par pitanja u vezi posla posto sam i ja imao u planu da zapocnem zivot u Njemacoj..ako ništa evo moj email pa se javi [email protected] unaprijed
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.