Дискусије : Немачка

 Коментар
Posao za medicinske sestre u Nemackoj
msestra
29. мај 2013. у 05.42
Konacno je moguće zaposljavanje medicinskih sestara iz Srbije u Nemackoj. Izvesna gospodja Kobler, poreklom iz Vojvodine, ima firmu u Berlinu i potpuno besplatno posreduje u zaposljavanju kao i kompletnom procese integracije. Svi zainteresovani joj se mogu javiti na e-mai [email protected]. Potrebna je srednja medicinska skola-opsti smer, polozen državni ispit i izvesno znanje nemackog jezika. Ona će objasniti detalje. Zvanicni centri za polaganje nemackoj jezika su u Srbiji su:
http://www.osd.at/default.aspx?SIid=64&LAid=1
http://www.goethe.de/ins/cs/bel/srindex.htm?wt_sc=belgrad

Iskreno se nadam da će uspeti svi oni koji to godinama pokusavaju. Srećno :)
Gojko
29. мај 2013. у 06.56
Posao kao medicinska sestra u nekom starackom domu u Nemackoj skoro niko neće da radi,a većinom to obavljaju lica iz Poljske,Portugalije i drugih siromasnih zemalja.Posao je vrlo naporan i malo placen.
Uslovi u bolnicama za radnike medicinske struke su znatno bolji.
Nisam do sada čuo da je između Srbije i Nemacke tako nešto dogovoreno.
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
31. мај 2013. у 06.22
Da neke stvari stavimo na svoja mesta:
- Srednja medicinska škola završena u Srbiji se kao takva ne priznaje u Nemačkoj - to znam iz iskustva mojih poznanika.

- I njima su rekli, radiće kao „medicinske sestre”, no istina je da rade kao „Pflegerin” (nisam pronašao pravu srpsku reč za to zanimanje). Uglavnom, reč je o brizi o starim i bolesnim osobama (uglavnom u staračkim domovima), kupanje, menjanje „pelene”, itd.., mnema veze sa medicinskim sestrama u bolnicama ili ambulantama. Za posao „Pfleger(in)”-a nisu potrebne kvalifikacije medicinske sestre (možda čak nisu potrebne nikakve posebne kvalifikacije), težak je po samoj prirodi posla a istovremeno još i loše plaćen.

- Da stvar bude gora, najčešće se ne dobija „pravi” ugovor sa nekim konkretnim staračkim domom, već sa agencijom koja „izdaje” radnike („Leiharbeiter”), što znači stalne promene mest aposla, navikavanje, nesigurnost (kad nema posla nema ni plate) i mnogo manje plate nego kolege „starosedeoci” koje su direktno zaposlene u staračkom domu i rade isti posao. Čisto iskorišćavanje situacije (agencija naravno dobro zarađuje) i naivnosti.

- Realno je očekivati neto platu do oko 600-700€ mesečno („puno” radno vreme, rad i nedeljom, pod uslovima da te svaki tren mogu nazvati i odmah moraš da ideš da radiš, a ponekad sediš kući danima i nema posla a ni para). Moji poznanici su se sa tim nekako pomirili i gledaju na posao čak pozitivno (nakon prvih šokova, molbe za priznavanje i zatim odluke savezne države Hessen o nepriznavanju srednjoškolske diplome, veliko odstupanje realne zarade od obećane itd. itd.). Jeste plata je redovna, postoji neki red, Nemačka je ipak uređenija država od Srbije. Ali ne treba imati suviše iluzija. Iskorišćavanje ljudi je ovde na mnogo „višem” nivou, u Srbiji je to očigledna stvar a ovde treba dobro obratiti pažnju i pročitati tekst napisan najmanjim slovima gde su bitne stvari sakrivene između redova.

- Za posao „prave” medicinske sestre školovanje u Nemačkoj traje 5-6 godina. Poznajem ljude koji su u Sbiji završili i srednju i višu medicinsku, a posle su ovde morali da uče još dve godine i da polažu dopunske ispite da bi im se kvalifikacija konačno priznala. jasno, posao u bolnici sa kvalifikacijom „prave” medicinske sestre je mnogo bolje plaćen, ali dotle je težak put za naše medicinare.
Leon01
(ekonomista)
31. мај 2013. у 07.21
ne znam možda o cemu je reč, samo mediicnska sestra ili ti na nemackom Krankenschwester traje skolovanje najviše 3 g .
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
31. мај 2013. у 08.06
OK, te 3 godine idu posle 10 ili 12 razreda školovanja.

http://www.krankenschwesterausbildung.org/krankenschwester-ausbildung-voraussetzung/

Ali svejedno ne priznaju naše škloe. Ja sam lično video odluku o nepriznavanju za moju poznanicu koja je završila srednju medicinsku i odradila već godinu dana u Srbiji. Dozvolili su joj da radi kao „Pflegekraft” (ili „Pflegehelferin”) ali ne i kao „Krankenschwester”. I zarađuje 600-700€ (neto) mesečno a radi za te pare jako puno.

A da su joj priznali diplomu, mogla je znatno više zaraditi:

http://www.krankenschwesterausbildung.org/krankenschwester-gehalt/

Ali nisu, a pozivali su se na razlike u fondovima časova, godina školovanja, itd., itd.. A ja lično mislim da je pravi razlog da im treba jeftina radna snaga za neprijatne poslove.

***
Und wie viel verdiene ich nun genau als Krankenschwester?

Das hängt zuerst davon ab, in welche Entgeltgruppe Du einsortiert wirst. Hier spielt Dein Bildungsgrad eine wichtige Rolle. Eine Krankenpflegehelferin kommt zum Beispiel eher in die Gruppe E3 oder E4 und eine voll ausgebildete Krankenschwester in die Gruppe E7 oder E8. Für die Entgeltstufe E9 und darüber hinaus brauchst Du oft schon einen abgeschlossenen Bachelor- oder Master-Studiengang.

Als frisch ausgebildete Krankenschwester kannst Du also mit einem Anfangsgehalt von 2.105€ bis 2.249€ rechnen.
Leon01
(ekonomista)
31. мај 2013. у 08.24
dobro znaci realschule koja traje 10 razreda, al osnovna im traje 9 tako da ta jedna godina vise nije ovde ništa neuobicajno za nemacku jer svako ko živi ovde zna da vecina skolovanja idu samo sa Realschule, neuobocajno je za nas jer kod nas osnovna traje 8 a ides onda na skolovanje za medicinsku.
Gojko
31. мај 2013. у 08.26
Lazlo,
lepo si sve objasnio i nadam se da će nekima ovo biti od velike koristi nego, postavljacici teme je bio cilj reklamiranje skole...ali sad to nije toliko bitno,bitno je da si profesionalno objasnio sa kojim se trikovima sluzi mafija.
Leon01
(ekonomista)
31. мај 2013. у 08.28
Ali nisu, a pozivali su se na razlike u fondovima časova, godina školovanja, itd., itd.. A ja lično mislim da je pravi razlog da im treba jeftina radna snaga za neprijatne poslove.
>>

du hast es erfast.

i po nasem, bas to je poenta. radije im je da se njihova deca skoluju i da rade nego da dolaze stranci i da im se prizna sve a plate su im dobre.
msestra
02. јун 2013. у 03.26
Zao mi je ako je moj post ikoga doveo u zabunu. Nije mi bila namera da ikog reklamiram, već da sa ljudima poput mene, podelim lepu novost. Dve godine sam pokusavala da odem, ucila nemaki, bila tamo i mislim da dovoljno znam o celoj proceduri. Mnogi agenti su mi se javljali ali se meni čini, da samo doticna osoba nudi nešto konkretno. Nasa medicinska skola ima manje prakticnih casova. U Evropi je potrebno 2100 sati teorije i 2500 sati prakse.Već sam slala dokumenta na nostrifikaciju sa svim brojem asova, licencom, spiskom seminara koje se posecuju, godine staza, preporuke, bukvalno SVE sto mi je palo na pamet. Dobila uverenje za Krankenpflegerhelfera ( tačno je da u Nemackoj za to treba samo kurs od par meseci) a da za diplomiranu m. sestru trebam izaci na ispit, sličan nasem državnom ispitu, u nekoj od medicinskih skola koje takav ispit organizuju a koje su u blizini zeljenog posla. Ugovor za takav posao je po zakonu Nemacke oko 1880e bruto,( ja taj ugovor imam) a posle dobijanja licence, naravno veca. U sto skorijem roku, treba se izaci na ispit. Do sada je bilo skoro nemoguće otici jer nije bilo sporazuma između Srbije i Nemacke. Sada je moguće, a od 1.7.će moći da se ide mimo ZAV-a i našeg Zavoda za zaposljavanje. Radni ugovor će se predavati direktno u Nemackoj, i tamo će se traziti boravisna/radna dozvola. Ako ne bude tako, naravno da ću iskustvo podeliti na forumu. U svakom slučaju, nadam se da će se moj trud isplatiti.
msestra2
20. јун 2013. у 13.33
Najpre hvala na informacijama i dobrim namerama. Molim te da mi odgovoris nisam razumela iz tvoje poruke, da li si nostrifikaciju diplome pokrenula iz Srbije ili si u Nemackoj već pocela da radis. Ako si to uradila iz Srbije koji je način.
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
27. јун 2013. у 17.07
Da, i kada budeš položila taj ispit napiši nam nešto više o tome. Kako je bilo, šta se sve tražilo, koliko košta, itd.,

Ono što sam ja pročitao iz zvanične dokumentacije (država Hessen) o tom ispitu uopšte nije bilo naivno. I bilo je skupo, ne sećam se tačne sume ali više od 200 evra. Čak su u pismo savetovali dodatno školovanje u Nemačkoj (košta ponovo dosta $$$ jer to rade samo privatne škole) samo kao pripremu za taj ispit. Pa je kandidatkinja - koja već radi u Nemačkoj više od godinu dana - izgubila hrabrost i odustala.

Pa me stvarno interesuje gde je tu istina.

msestra
30. јун 2013. у 08.47
Msestra2, na ovom sajtu su adrese za sve republike u Nemackoj gde se dokumenta mogu poslati
http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/anerkennungs-und-beratungsstellen-in-deutschland.html
oni će, ukoliko je u pitanj srednja medicinska, poslati uverenje da se može raditi kao bolnicar a da je potreban dodatni ispit za diplomiranu medicinsku sestru. to se može uraditi tek kada pocnem da radim 01.08. u pokrajini u kojoj ću raditi. sve oko ispita i nostrifikacija, sređuje Paola. Od radnog iskustva zavisi kakav će biti ispit i da li će ga uopste biti. Mislim da nije neophodno slati dokumenta iz Srbije već sve uraditi po potpisivanju ugovora. Pogledaj na Facebook-u profil, Paola Kobler i slobodno je pitaj sve sto hoćeš. Tamo su blize info. Kada ja prođem kroz sve, obavezno ću pisati.pozz
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.