Дискусије : Ниш

 Коментар
Ako te Grize savest, pa ti opet obrisi!
techich
(IT)
18. јануар 2011. у 05.15
Objavih ovo pre nekoliko dana, ali je NEKO pogodjen istinom obrisao.
grize savest. Dobre familije misle dobro Srbiji. zaboravite na ovo (ako mozete):

Za razliku od svih postkomunističkih zemalja jugoistočne Evrope Srbija još uvek prebrojava žrtve komunističkog režima, a državna komisija zadužena za ovaj posao traga za knjigom Ozne – spiskom streljanih u Beogradu, koja je u međuvremenu nestala.

Istoričar Srđan Cvetković, član Komisije za otkrivanje tajnihi masovnih grobnica žrtava komunističkog terora od 1944. do 1946. godine kaže da su došli do miliona stranica knjiga Ozne, koje je od 2004. godine BIA u više navrata dostavljala arhivima.

„Ozninu knjigu za Beograd nismo našli. Za njom tragamo. Ona postoji, tako nam je bar rečeno, ali nije u arhivu Srbije”, rekao je Cvetković za „Blic”.

Nakon pregledanih trećine materijala Komisija je identifikovala oko 20.000 likvidiranih građana Srbije, a Cvetković ne želi da proceni konačan broj žrtava komunističkog režima.

Žrtve i članovi njihovih porodica prikupljaju imena žrtava komunističke represije od 1944. do 1948. godine. Spisak žrtava će predate međunarodnom Udruženju žrtava totalitarnih režima u Strazburu i državnim organima Srbije od kojih će tražiti rehabilitaciju i novčanu nadoknadu za preživljenu torturu.

U Srpskom liberalnom savetu kažu da je akciju podržala i Komisija Saveta Evrope, koja se bavi žrtvama totalitarnih režima i da njen predsednik krajem aprila dolazi u Beograd.

Oni kažu da knjige streljanja Ozne nisu dovoljne da bi se utvrdila istina o žrtvama, već je neophodno da se otvore doijei koji daju mnogo detaljnije informacije.

Komisiji su kroz knjige dostupne samo najopštije informacije: ime i prezime žrtve, godište, lokalitet. Najčešće obrazloženje za likvidacije su „narodni neprijatelj”, „četnički jatak”, a veliki je broj bez presude streljanih i maloletnih učenika, uz čije ime bi pisalo „kurir četničkih jedinica”.

Tek jedan odsto od 20.000 likvidiranih, što je do sada utvrđena brojka, imao je suđenje. Svi ostali su streljani po hitnom postupku, a Ozna je uredno vodila dokumentaciju o tome.

Ministar za dijasporu Srbije i potpredsednik SPO Srđan Srećković izrazio je uverenje da će ove godine biti donete važne odluke i usvojeni zakoni kojima će biti ispravljena nepravda naneta protivnicima komunističkog režima posle Drugog svetskog rata.

„Ukoliko želimo da se vrati poverenje u institucije sistema, važno je da država stavi tačku na prošlost”, rekao je on agenciji Beta Srećković, ističući da je krajnje vreme da se donošenjem zakona o restituciji, kao i zakona o otvaranju tajnih dosijea isprave neke nepravde iz prošlosti.

Svi preživeli politički zatvorenici kao i porodice umrlih mogu da se jave na telefon 011- 621-134. Svi koji žele da se prijave moraju imati dokument o političkom stradanju.

jelisaveta
(plavusa)
18. јануар 2011. у 13.15
a ima li posebna knjiga za nis ili je to sve bilo djuture
strashen stvari
mada mene lično mnogo vise interesuje danasnjica ( o proslosti treba razgovarati i resavati te nedoumice) ali od ovih sto nam sad izedose ushi treba sad da se odbranimo
vocko
19. јануар 2011. у 02.38
moje mislhljenje (zabole nekog tu-ki za isto)
- dok se ne reshi proshlost - nema pomaka u budutjnost. da se sudi roditeljima ovih shto su na vlasti sada.
jelisaveta
(plavusa)
19. јануар 2011. у 14.05
previse se energije trosi na to
treba li prioritet mora da bude sadasnjost i buducnost

od proslosti i pizme se ne živi
vocko
20. јануар 2011. у 02.46
aha. ali hcim se proshlost zaboravi padamo na ispitu budutjnosti. eto ti ochiti primer nas i jevreja. gledaj shta oni napravishe od svoje proshlosti i gde su sada. a gledaj gde smo mi
bash zato shto živimo danas. da ne kažem od danas do sutra
techich
(IT)
27. јануар 2011. у 03.18
Dragi moj fruktivoje, ti si jedan redak slučaj ovdena s kim se absolutno slazem.
Ovako, da se razumemo, iz bliske familije nemam nikoga ko je stradao i bio zvanicno kulak, ili zaglavio Goli.
Ali sve one koji su tamo zaglavili dozivljavam kao bliskije od ovih drugih koje mi je Bog dao.
Zato dajem za molitvu za pokoj dusi i pomenem ih sve kada palim svece. Barabar sa kaplari od proboj na solunski - jer ih kao žrtve postujem, sve one - za mene bezimene.
Mislim da treba svi u Srbiji da prvo sami sa sobom rascistimo. A i svi među nama.
Eto ja sa Moderatorkom nikako da rascistim, jer je ona iz jedne ugledne partizanske familije.
I pazi vraga pre godinu dana cuh pricu od moje najstarije tetke koju NIKADA do sada nisam čuo. I od tada mi se u stomaku kuva.
Zabranjeno mi je da pominjem imena, radi se o imenu naselja severozapadnog kraja grada. Oni ga drže za heroja, moja tetka kao savremenik i ocevidac rece da je nistarija.
Ja bih objektivno da damo neki naziv, aj ne mora „nevinih rodoljuba” nek bude IDI Amin ili neko srpsko nesvrstano ime. Mada bi bilo najbolje da se zove „Neutralnih istrazitelja zločina nad srpskim žrtvama svetskih ratova a i posle”. Ili poimenicno ispod auto puta Arcibald Rajs, a iznad Dik Marti.
Ajd da glasamo!
JednaTanjaBeliZmaj
29. јануар 2011. у 07.20
techich

Hajde da te malo poducim, iako nisam moderator- kao sto bi ti voleo- pa da imaš sa kim ovde da trosis dane, lajes na karavane i dodvoravas se Tachiju i UCK.

Beg iz logora Crveni Krst je organizovao Branko Bjegovic. A ne moj deda Ratko Jovic - koji nije bio zarobljen:). To zna svako ko je zavrsio 4 razreda u osnovnoj skoli. U Srbiji:). Ti izgleda nisi kao ni ta tvoja tetka.

Ratko Jovic je poginuo u leto 1944 godine, tako da nije sa Rankovicem osnovao Oznu. Prema tome ni u tome nije ucestvovao.

Nego nemoj da te zbune ove cinjenice.

Ako te još nešto interesuje - samo pitaj. Možeš da mi ostavis i ime i adresu, br, lične karte, pa da pokrenmo peticiju za Martija zajedno:).
Marti bas trazi neke ljude... raspituje se...:)
jelisaveta
(plavusa)
29. јануар 2011. у 21.39
tanja, pa znaci mi smo rodjaci
posto sam detinjstvo i mladost provela u nr jovic
;-))

šta to njemu tech spocitava?
ispricajte nam te price , da i mi nešto osim onog u skoli naucimo.

vocko
31. јануар 2011. у 03.27
moj pozdrav techichu i naklon damama
techich
(IT)
02. фебруар 2011. у 04.18
Unuko komuniste poginulog u ratu
To sto je poginuo 44 ga ne pere da je bezveze pucao na Zandarma - mucki, i ne pere ga da je bio NISTARIJA - a od tog pucnja je poginulo dosta postenog sveta. Jer da nije pucao - ne bi svaba pokupio mladu Srbiju u logor. Nisu logorasi pobijeni jer se bezalo iz klogora, oni su saMIM DOVODJENJEM U LOGOR DOSLI U LATENTNU ZIVOTNU OPASNOST A ZA TO JE BIO KRIV nistarija Jovic.
Da je bio Nistarija čuo sam iz objektivnih usta, žene koja je bila u to vreme gimnazijalka. Niti je bila iz kulacke - reakcionarne porodice, naprotiv iz seljacke porodice koja je dala bas toj KOMUNISHICKOJ partiji najbolje sto je imala - Videna Djordjevica, koji je bio 45 juren od strane OZNE i titica koji su ga tražili da ga ubiju.
Elem digresija, ali samo u cilju objašnjenja da ta Jovanka nije imala ama bas nikakvog razloga te 42 godine da nešto mrzi tvog Dedu Ratka Jovica, niti je imala ama bas nikakvog licnog interesa da mi prilikom evociranja secanja na tu 1942 prošlog februara, znaci 12. i 13. februara 2009 ovo i isprica.
U Pomen Cedomiru Djordjevicu, na pravdi Boga streljanom u Logoru crveni krst. Boze oprosti i njegovim potomcima koji nisu bili dovoljno glasni u secanju na njega.
techich
(IT)
02. фебруар 2011. у 04.21
Preporucujem svakom dobronamernom srbinu da malo procita o tome ko je bio Arcibald rajs, šta je radio u Srbiji tokom prvog svetskog rata i zašto je dozivljavao Srbiju kao svoju i tražio da tamo ostane.
Da se zna evo dela njegovog politickog testamenta koji je ostavio Srbima:
U Političkom testamentu „Čujte Srbi”, koji je objavio je 1928. godine, Arčibald Rajs je zapisao:
- Političari su vam iskvarili zemlju. Oni su kod vas svemoćni. Politika se meša u sve i svuda upravlja. Funkcioneri su bez morala, bez časti, lični interes je u prvom planu. Junaci su zaboravljeni, omladina zapostavljena, radnih navika skoro i da nemate. Govorim vam ovo kao prijatelj naroda i plašim se, da ako nešto ne promenite, sve ovo može skupo da vas košta.
techich
(IT)
02. фебруар 2011. у 04.25
A ti unuko bas me ubaci u pravo drustvo, u UCK i kod zmije Tacija.
Zašto ako mogu da te pitam?
Možda zato što sam s Kosova i pomazem moje na Kosovu? Hajde da se nađemoove godine na Kosovu, da odemo u Pristinu, Gracanicu i Badovac. Pa da pitamo srbe tamo ko je ko. Pa onda reci njima da se ja uvlacim taciju i UCK.
Zato jer sam pomenuo Dika Martija? Možda zato jer je objavio ono sto niko nije hteo pre njega? Zar je to loše po nas (srbe sa Kosova)?
Da li si izgleda resila sve svoje lične probleme i ostalo ti je da uredjujes SC diskusije!?
Molim. samo nastavi. Neko to odozgore sve vidi i pozlati.
jelisaveta
(plavusa)
03. фебруар 2011. у 01.52
ti ga bas pretera - mrtvog coveka nazivas nistarijom!? boze me sakloni prozivas ženu ovde ni krivu ni duznu!
pa da si hitlerov unuk ne bi te pljuvala - to je bio on a ovo si ti
nemam nameru naravno da pravim nikakvu paralelu između ovog naciste i tog nesrecnog ratka jovica koji kao sto cusmo ovde nije stigo bas da se nazivi

ko ni mnogi za vreme rata.
sto si se opizmio bas na njega- ne znam

ali moj je savet da se taj dozivljaj malo smanji - ne rasteruj goste po kafani i ne nazivaj kummiim te bogom njihove mrtve pretke nistarijama

to što ti radis sad meni je u istoj ravni sa tom navodnom pucnjavom na zandara! ako se bunis zbog toga, sto svoju sunarodjnjakinju i sugradjanku ovako nasamara ni krivu ni duznu - na javnom mestu!
ako neko tamo nekad nije bio covek ( mada je verujem svako pokusavao i pokusava da bude sto bolji može) sto ti nisi malo covecniji
pretera ga vala sa tom mrznjom - stvarno -
ne mogu da podnesem kad srbin pocne da trubi kako je pripadnik bozanskog naroda i hrišćanin a čim neko iole drugacije misli od njega to se na hrišćansku svaku vrlinu zaboravi i odma za kamu!
idi bre! ajd odatle breeee

da vidimo od šta će se sutra rucak gotvi
vocko
03. фебруар 2011. у 06.23
evo velikih ljudi nashe krvi. ne znam kojoj su partiji pripadali ali njih tje istorija pamtiti vo vjeki vjekova shto se ono kaže

Stevan Sinđelić (1770 — 19. maj(j. k.)//31. maj 1809) bio je srpski vojskovođa u Prvom srpskom ustanku. Poginuo je u boju na Čegru, digavši u vazduh šanac pun Turaka.

Мајор Драгутин Гавриловић
i njegov govor svojim vojnicima/braniocima beograda

Vojnici, tačno u 15 časova neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem,
razneti vašim bombama i bajonetima.
Obraz Beograda, naše prestonice, mora da bude svetao.
Vojnici!
Junaci!
Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja.
Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine.
Vi nemate dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.
Zato napred, u slavu! Za kralja i Otadžbinu! Živeo kralj, živeo Beograd!

zoltan dani

miodrag stojkovic

vocko
03. фебруар 2011. у 06.25
ovi svi gore su vojnici, osim ovog zadnjeg.
techich
(IT)
03. фебруар 2011. у 10.27
Kalifornijska nislijko
zao mi je sto moj doprinos ovim zivahnim diskusijama dozivljavas u ravni proglasavanja mrtvog coveka nistarijom i rasterivanjem gostiju.

Prvo gde ti živis? gde ja živim i gde živi ( ne znam zašto dozivljavas moj jed kao smaranje) isamarana od mene zemljakinja?

Ja ću napisati ono sto znaju i oni koji nas ne poznaju: Živimo u beli svet.

A zašto živimo u beli svet?
Ukljuci mozak, procitaj tekst od početka. Sve dok svaki srbin bude gledao samo svoj licni ali ne i naše opste i zajdenicke interese - a to je pre svega zdrava država koja se gradi na nečemu sto su svi zaboravili a to su principi univerzalnih pozitivnih vrednosti - ali cisto i iskreno - e do tad će srpcad živeti u „dijaspori” = kako to gordo zvuci!

A za to nam je potrebno da se okrenemo istini i ikoni. A sve dok se bude zmurilo i cutalo i JOS GORE o proslosti idealizovalo (nemoj neko da je o mom dedi rekao nešto ruzno! - jer ću da ga odma obrisem) nema nam pomaka sa mrtve tacke.

Što se rasterivanja tiče, tu prihvatam samo kritike kad vidim da ste i vas dvoje rasterani. Odavde su se svi odavno rasterali.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.