Дискусије : Ниш

 Коментар
Geotermalne puteve tople vode
medianka
14. јул 2010. у 11.39
Ceo grad Niš na jezeru tople vode

Topla voda je, prema rečima dr Mihaila Milivojevića sa Rudarsko-tehnološkog fakulteta u Beogradu, jedno od najvrednijih prirodnih bogatstava koje Srbija može da ponudi stranim ulagačima

Ne samo Niška Banja, i grad Niš, već i čitava niška kotlina leže na velikom jezeru tople vode, koja se nalazi na dubini od 350 do 800 metara, a temperatura vode je do 50 stepeni Celzijusovih.

Ispod čitave niške kotline prostire podzemno jezero tople vode, tačnije od Niške Banje do banje „Topilo” kod sela Kravlja, široko preko trideset kilometara. Geolozi su tada utvrdili i da bi, kad bi se bušenjem probio glineni „poklopac” koji pokriva podzemno jezero, kroz metalnu cev šiknulo po sto litara vrele vode u sekundi. I dokazali su da bi voda iz ovog „podzemnog mora” mogla da se koristi decenijama, a da prirodna ravnoteža ne bude
poremećena.

Gejziri - na kom je bio na niškom „malom ribniku”, poseban tip vrelih izvora, koji periodski izbacuju mlazeve vrele vode i pare. Javljaju se u oblastima gdje je vulkanska aktivnost prestala.

Voda iz podzemnog jezera pod Nišom, a takvih ima više širom Srbije, mogla bi da se koristi za zagrevanje stanova i drugih objekata.

Video klip prikazuje tesnu vezu podzemne tople vode od Niške banje do Soko banje preko Svrljiške planine.

http://www.youtube.com/watch?v=YgjvVw39Wdk
jelisaveta
(plavusa)
15. јул 2010. у 11.49
wow, zamisli! ovo treba da se pametno iskoristi
stvarno bi mogli stanovi da se zagrevaju i da uvek bude tople vode u slavinama - samo kad se setim kad treba da se situsiram a nema tople vode u bojleru - smuci mi se! pa i oni bojleri ogromni - pola kupatila koje je i inače minijaturno zauzimaju -- dodatna usteda za gradjane i na struji bi mnogo pomogla kucnom budzetu
šta treba da se uradi da se taj projekat pogura?
vocko
16. јул 2010. у 01.05
ala ste bre vi naivne. ovo je poznato vise decenija. rudnik u jelasnici kod nisa navodno je zatvoren zbog toga sto nema uglja. u stvari su ga komunjare zatvorile jer su se plasili (chuj - plasili) da ne probiju upravo taj poklopac pa da ne shikne vrutja voda napolje. (inache procene su neke shto se rudnika tica da bi tu josh naredni sto godine i jache og'o dobar ugalj da se vadi)a shta bi mi onda radili s tolku toplu vodu. ako može na neki laksi nachin da se zaradi para - onda može. a ovo kopanje/rilljanje - to brre mnogo teshko.
inache cela nishka kotlina može lako biti u stvari grtolo jednog super-vulkana. ko u chemerici tamo u jeloustounu
medianka
16. јул 2010. у 04.15
Voćko, nije lepo što si rekao da smo naivne, jednostavno ta informacija nije doprla do naše uši, verujem da većina ne znaju za to.Hvala na informaciji, a od čega je taj poklopac?

Nemoj da zaplašiš ljude kao neka bajka, da je htelo pre da pukne i izađe voda, mi ne bi postojali u Nišu. Zato, Nišlije i Nišlijke, MIRNO SPAVAJTE.
Babino_Bonbonche
16. јул 2010. у 05.50
Ne dirajte „poklopac” da ne bude posle ko s' ovu naftu
u Meksickom zalivu mada je to ipak samo voda malo vruca ...
vocko
16. јул 2010. у 06.31
ma bre komshiche! nije mi bila namera da se vredjamo. ovaj epitet naivne sam smisleo k'o kontinent vishe. poklopac je od kamen valjda. ne razumem se u tija visoke geologije. a pokojni deda mi je dochekao penziju u isti taj rudnik kao rudar-miner pa poneshto i znadem o istoriji rudnika i zakulisnim radnjama koje su radili s njega tadasnje vlasti. vlast-ko vlast. misli da moz' do vek da jashi zbunjeni narod. e kad se taj isti narod osvesti - obichno je kasno. mislim, za dotadasnju vlast. do sad nikad narod nije zakasnio tol'ko mnogo.
kad putujete prema n. banji i sitjevu bacite pogled kroz staklo vozila pa pogledajte okolna uzvisenja. lepo se vidi da je iznad n.banje nekad bio vulkan. krater je dodushe malko nazubljen. isto tako i dalje, prema jug isto. nisam siguran koja je planina (slab sam i s geografiju - tjah. ne moz' svako da bude mladi izvidjach) ali isto tako je vulkanskog porekla. vidi se da je vrh krater
medianka
16. јул 2010. у 07.26
@Babino_Bonbonche

Ne dirajte „poklopac” da ne bude posle ko s' ovu naftu
u Meksickom zalivu mada je to ipak samo voda malo vruca ...
-----------------------

Nisam za to da cackaju zemlju tamo gde ne treba, ali su zatvorili desetine prirodne izvore koji nisu trebali da zatvore, jer podzemni kanali traže da izduvaju da ne bude pod pritiskom, a ovako će samo da nakupi energiju onda boooom a mi bismo se cudili.

@vocko
a pokojni deda mi je dochekao penziju u isti taj rudnik kao rudar-miner pa poneshto i znadem o istoriji rudnika i zakulisnim radnjama koje su radili s njega tadasnje vlasti. vlast-ko vlast. misli da moz' do vek da jashi zbunjeni narod. e kad se taj isti narod osvesti - obichno je kasno. mislim, za dotadasnju vlast. do sad nikad narod nije zakasnio tol'ko mnogo.
kad putujete prema n. banji i sitjevu bacite pogled kroz staklo vozila pa pogledajte okolna uzvisenja. lepo se vidi da je iznad n.banje nekad bio vulkan. krater je dodushe malko nazubljen. isto tako i dalje, prema jug isto. nisam siguran koja je planina (slab sam i s geografiju - tjah. ne moz' svako da bude mladi izvidjach) ali isto tako je vulkanskog porekla. vidi se da je vrh krater
-------------------------

Vocko,e možeš li reci vise o aleksinackim rudnicima zašto su obustavili isto što se pricalo da na Kosovu lezala nafta pa zbog toga frka u bivšoj Jugoslaviji da bi amerika legalizovala svoju 52. državu da bi izvukli naftu iz Kosova?
Znam samo za Koritnik nad banjom da je vulkanskog porekla, skoro me je pitala jedna žena da li ispod Suve planine kljuca vulkan ali nema nikakve tragove vulkanskog porekla bilo od talozenja ili sedimentacije,a dalje na jug, moras malo jasnije odredis lokaciju.

Vlast je vlast, šta mi tu možemo...

vocko
16. јул 2010. у 07.56
pa možemo motku u ruke da uznemo. i to onu gomnjivu. kad smo mogli s onoga cobeta - shta su ovi? nedodirljivi? to se samo oni teshe. nu dosta je zezanja. za aleksinachki rudnici nemam pojma ali ne bi me chudilo da je i to neko po direktivi vlasti odradeo pos'o. uglavnom - shto se bogatstva nashe srbijice tica - tu smo u ogromnoj prednosti na neke zapadne leshinare koji se otimaju o nashu 'sirotinjku'
pa ovdena samo zemlja plodna do u pichku materinu. bacish bilo shta i ono nikne. gde to josh ima? chitao nekad davno po neki chasopisi da je shesetih godina radjena neka studija/prouchavanje kosovskog tla i onog shto je ispod. i da su ti koji su to radili videli da celo kosovo pliva na nafti i josh nekim rudnim bogatstvima. znachi ako je nish na jezeru vrutje vode, celo kosovo je na moru od nafte.
znash ima jedna bajka. lepa. koja kaže da je adam hodao edenom (u bibliji) upravo na podruchju danashnje srbije. srbija - raj na zemlji.
lepo zvuchi, zar ne?
a onda su doshli raznorazni pljachkashi, narod starostaavni se izmesha s njima i iskvario i eto shta ispade. zmija nam uvali jabuku i od edena nastade chistilishte...
medianka
16. јул 2010. у 08.59
E pa još malo pa će Niška Republika doći i videćemo kakve su im glave, hoće li nama bude bolje ili gore. A Kosovo bi nam bilo „mali Teksas”, pa uživali bi kao ovi iz Saudijske Arabije.
vocko
17. јул 2010. у 06.42
e mori komsike. teško da će to da bidne pre će ne okupiraju bugari
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.