Дискусије : Торонто

 Коментар
Теслин парк на Нијагари
who_cares
28. јун 2016. у 16.50
У суботу, 25 јуна, на Нијагариним водопадима отворен је Теслин парк. Реч је, практично, о уређењу комплекса око споменика Николи Тесли који је, средствима српске заједнице у Канади и уз помоћ државе Србије отворен тачно пре 10 година.

Око величанствене скулптуре, који многи сматрају најлепшим Теслиним спомеником (аутор канадски вајар Лес Дрејсдел) израђене су стазе за приступ споменику са обе стране а на почетку сваке постављен је рустични камен са Теслиним именом. Те плоче су видљиве са пута који пролази испод споменика а и са пешачке променаде дуж Нијагаре тако да хиљадама туриста на Нијагариним водопадима неће бити непознаница у чију част је овај споменик подигнут, јавља наш дописник из Канаде Бранка Дикановић Трбојевић.

Теслин лик је окренут ка водопадима и првој хидроцентрали која је производила наизменичну струју, а смештен је у централном делу Викторијиног парка.

Комисија за паркове Нијагаре, без чијег се одобрења у овом комплексу не сме померити ни најмањи камен, изашла је у сусрет захтевима овдашње српске заједнице па је на уређеном платоу постављено остветљење за скулптуру, а иза споменика три бронзане плоче. Прва подсећа на Теслино дело, на другој су донатори који су пре десет година даривали по 50.000 долара за изградњу споменика (Црква Св.Ђорђа у Нијагари, Српска народна одбрана у Канади и Република Србија), а на трећој имена донатора за уређење и изградњу парка. Не по први пут, међу донаторима су Миломир Главчић, Милан Лешић, Ђорђе Јерић, фамилија Прица и СНО.

Миломир Главчић већ деценијама даљној родбини у родном селу крај Краљева шаље новчану помоћ, изградио је пут и цркву, а самом Краљеву поклонио је магнетну резонанцу и изградио мост.

Милан Лешић, иако из Киченера, новчано помаже цркве у Канади и сваку значајнију акцију широм Онтарија баш као и породица Прица. Фамилија Јерић власник је хотела и Скајлон торња на Нијагариним водопадима, учествовали су у изградњи овдашњих цркава, а у Канади стасава већ четврта генерација Јерића.

Сви они били су присутни и на отварању Теслиног парка а свечани део програма, као и пре десет година на отварању споменика, водила је Драга Драгашевић. Међу угледним званицама била је и директорка националног парка Нијагариних водопада, аутор споменика, дизајнер платоа , један од тројице градоначелника за чијих мандата су добијане дозволе за Теслин дан (2003.) споменик ( 2006.) и парк ( 2016.).

Државу Србију представљали су амбасадор Михајло Папазоглу и конзул у Торонту Спасоје Милићевић. Поздрављајући присутне амбасадор Папазоглу је подсетио на прошлогодишње братимљење Краљева и Нијагариних водопада и чињеницу да се ове године навршава 75 година дипломатских односа Србије и Канаде које су биле савезници у оба светска рата.

Дениз Мировић-Матеик, председница црквено школске општине Св. Ђорђа, захвалила се канадским званичницима на разумевању, донаторима на прилозима а све присутне на чињеницу да је српска заједница учествовала у изградњи Нијагариних водопадима, а и да данас даје значајан допринос за развој овог огромног туристичког комплекса.

Александар Пантелић, председник Српске народне одбране Канаде, поручује да ће ова огранизација у наредним месецима и годинама тражити да бар једна школа на Нијагариним водопадима понесе Теслино име. Тек тада, каже Пантелић, српска заједница из Нијагаре и СНО Канаде заокружиће причу коју су покренули још пре петнаест година.

Свечаност са Нијагаре настављена је на великом имању цркве Светог Ђорђа наступом фолклорних ансамбала Калемегдан из Лос Анђелеса, Опленца и Академије Српске Народне игре Бата Марчетић из Торонта. И, док је игранка трајала до дубоко у ноћ, погледа упртог у осветљене Нијагарине водопаде стајао је, светлошћу рефлектора, окупан Теслин споменик.
sashin
(diskutant)
29. јун 2016. у 06.15
CTEBA
(penzioner)
29. јун 2016. у 15.12
10 Јула 2016, Burlington ave, излаз са QEW, биће званично преименован у Nikola Tesla Boulevard.
Још један успех српске емиграције у Канади.

July 10, 2016 – Noon - Nikola Tesla Boulevard
Ribbon Cutting featuring the Burlington Teen Tour Band. Join NTEC as we share the stage with political and major sponsors as we cut the ribbon. This is the culmination of the Fundraising campaign. Tesla will be officially on the Map July 10th, 2016.
boaz
(neradnik)
29. јун 2016. у 23.56
Da nije bilo Nikole Tesle danas bi televiziju gledali u mraku!
Tesla je bio veliki genije jer se nikada nije zenio!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.