Дискусије : Електроника

 Коментар
Li-Fi tehnologiju
coolloov
28. новембар 2015. у 11.11
Pogledajte Li-Fi tehnologiju, 100 puta bržu od Wi-Fija

November 28, 2015 Tehnologija, Zanimator No comments
Li-Fi-technology
LI-FI, superbrza alternativa WiFi-ju dokazano može prenositi 1 gigabajt podataka u sekundi. To znači da bi pri toj brzini, koja je sto puta brža od one na WiFiju, film mogli skinuti u svega nekoliko sekundi. Pilot projekt testiranja Li-Fija odradila je estonska kompanija Velmenni u uredima i industrijskom okruženju glavnog grada te zemlje, Talinnu.

Li-Fi za prijenos podataka koristi LED svjetla, koja se pale i gase u razmacima od nanosekunde pa su zbog toga neprimjetna ljudskom oku, piše Mashable.
Li-Fi se razvija od 2011. godine, a naučnici su u laboratorijskim uslovima dostigli brzinu prijenosa od 224 GB u sekundi.

To znači da bi pri takvoj brzini mogli skinuti 18 filmova od 1,5 GB u samo jednoj sekundi.
Mana Li-Fija leži u tome što za razliku od WiFi signala ne može prolaziti kroz zidove jer je baziran na svjetlu pa ima ograničen domet. S druge je strane zbog svog ograničenog dometa mnogo sigurnija od hakerskih napada.

Pored Velmennija, još nekoliko kompanija radi na tome da ovu tehnologiju ponude korisnicima, poput Oledcomma i pureLi-Fija, kojeg je osnovao sam začetnik Li-Fija Harald Haas. O njemu je prvi govorio 2011. godine.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.