Дискусије : Заштита

 Коментар
NATO: Hakeri su u sajber ratu legitimna meta
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
27. март 2013. у 15.39
NATO: Hakeri su u sajber ratu legitimna meta

Priručnik NATO centra za sajber odbranu (Co-operative Cyber Defence Centre of Excellence) koji je napisan u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i američkom Sajber komandom predstavlja prvi pokušaj da se definišu pravila o sajber ratu. Dvadeset stručnjaka je na zahtev NATO-a analiziralo pravila konvencionalnog rata koja bi trebalo da se, u nešto izmenjenom obliku, primenjuju i na sajber napade sponzorisane od strane država.

Prema pravilima koje je definisala radna grupa, sajber napadi u organizaciji država koji bi u budućnosti prema predviđanjima NATO-a mogli biti okidač vojnih sukoba, ne smeju da budu usmereni protiv civilnih meta kao što su bolnice, škole, brane, nasipi ili nuklearne elektrane.

Priručnik predviđa mogućnost da države koje pretrpe značajnu štetu ili ljudske gubitke kao posledicu sajber napada druge države, takav napad tretiraju kao upotrebu sile i na njega odgovore konvencionalnim oružjem.

Prema predloženim pravilima, takozvani „haktivisti” koji učestvuju u sajber napadima tokom rata mogu se smatrati legitimnim metama čak i u slučaju da je reč o civilima.

Jedno od pravila u priručniku kaže da međunarodni oružani sukob postoji svuda gde ima neprijateljstva, koje može uključiti ili biti ograničeno samo na sajber operacije između dve ili vise država.

Uputstvom su predložene „srazmerne kontramere” kao odgovor na sajber napade u organizaciji jedne države protiv druge. Takve mere ne podrazumevaju upotrebu sile, osim u slučaju da je sajber napad rezultirao značajnom materijalnom štetom ili ljudskim gubicima.

Često je veoma teško otkriti odakle dolaze sajber napadi. Dokazi da napadi dolaze iz određene zemlje ne znače da iza tih napada stoji država, ali mogu biti znak da je ta država povezana sa sajber napadima. Stoga se mora dokazati da je je reč o napadu iza kojeg stoji država pre nego što se preduzmu adekvatne mere protiv te države.

Mislim da bi ostale male države trebalo da izglasaju da je svaki NATO vojnik i njegova porodica legitimna meta u ratu a i miru.
brodarac
(Marinero)
08. мај 2013. у 00.22
Ali Baba, ne znam ko si šta si i odakle sve ovo znaš , ali te molim da mi pomognes, kako da nabavim taj prirucnik o kome pišes? Veoma mi je važno.
brodarac
(Marinero)
08. мај 2013. у 00.30
Ako se neko optuzi za neopravdan sajber napad (ulaz u web) etc. Koje dokaze sudovi prihvataju kao legitimne, ????? posto nije moguće dokazati sa 100 % sigurnosti ko je pisao ili radio na Computeru iako je moguće dokazati sa kojeg Computera je to radjeno??????????
Molim ko zna ista o ovome, da mi se javi prvo ovde a moguće je na e mail koji ću dostaviti.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
09. мај 2013. у 14.41
Nemam nikkav prirucnik to je vest koja je prepisana sa neta.
Ako akas po netu ima dokaza koliko hoćeš, prvo provajderi loguju tvoje konekcije, kod nas koliko loguju ne znam ali suska se da to uveliko rade, čitaju ti postu, prate tvoje navike koje stranice posecujes.
U EU i USA provajderi obavezno sve loguju. Dokazi? Tvoja IP iz loga provajdera ili iz loga napadnutog, tvoje hardverske komponente koje imaju unikatne oznake, softwer na tvom racunaru koji možeš obrisati ali će oni to vratiti ako nisi primenio visestruko totalno brisanje.
Svasta se može lazirati ali uvek negde napravis previd i puknes, ima i ono moram nekom da se pohvalim šta sam uradio.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
09. мај 2013. у 15.13
brodarac
(Marinero)
11. мај 2013. у 22.52
Mnogo hvala, ne bavim se ja tim stvarima, nastradao je neko moj, podmetnuli su mu sto jeste i sto nije. Dali si ti u Srbiji? Imaš li neki mail koji je siguran da ti malo vise opisem slučaj, treba mi pomoć iz ovih stvari da bih razumeo šta me snadje.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
12. мај 2013. у 07.19
Idi na ovaj www
http://piratska.org/privatnost-postupanja-internet-provajdera/
Registruj se i pitaj ljude da ti pomognu, imaju ekipu koja ti sigurno može pruziti pomoć.
brodarac
(Marinero)
14. мај 2013. у 01.43
Hvala ti pokusacu da komuniciram sa njima. Ako imaš još neki web iz sličnih oblasti dobro će mi doći.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.