Дискусије : Хардвер

 Коментар
Stariji računari
cyberbot
(nema)
01. јул 2015. у 09.41
Prijatelj me zamolio da mu dam neke smernice oko starijih računara, odprlike 3-4 godine, ja sam skroz zabovio šta je tad bilo aktuelno, on će ga koristiti uglavnom za net, znači okvirno grafike, matične, pretpostavljam da su procesori bili kvadro na 2.4-2.5 GHz, a RAM 4-6 GB minimum, za HDD nije toliko bitno, ako neko može malo samo da me usmeri oko matične i grafičke.

Hvala unapred.
ludikure
(ofr)
13. јул 2015. у 23.54
Intel svake godine izbaci novu generaciju procesora. Trenutno su na petoj generaciji „i” procesora (i3, i5, i7) mada mislim da još uvek nisu izbacili „desktop” Brodwell procesore pete generacije (postoje Broadwell procesori za laptopove).

Hard drive je stvar proslosti. Solid state drive (SSD) su jako jeftini i koriste se već niz godina. Ja na primer sam ga koristio još dok sam imao Core 2 Duo processor koji je bio serija pre „i” procesora. Znaci pre jedno 6 godina.

Kod maticne ploce bitan je koji socket ima. To određuje da li će maticna ploca i procesor biti komaptibilni jedno s drugim. Manje vise svaka generacija procesora barem kod Intela koristi drugi socket. Haswell koristi 1150, Ivi Bridge pre toga je koristio 1155 koji je takođe koristio i Sandy Bridge. Prva „i” serija je mislim koristila 1156.

Što se tiče memorije (RAM), u zadnjih par godina DDR3 se najviše koristi. Koju frekvenciju i kapacitet ćeš izabrati zavisi od maticne ploce i procesora. Prevashodno od maticne ploce zavisi, s tim sto da bi pojedini modeli memorije radili na reklamiranoj frekvenciji potrebno je imati i odgovarajuci procesor. Ovo zadnje se odnosi na RAM koji mora da se overklokuje sto vecina ljudi i ne radi. Većinom DDR3 RAM radi na 1333 MHz, s tim sto uglavnom može da se overklokuje na 1600 ako imate odgovarajuci procesor i maticnu plocu.

Nadam se da nisam omasio temu.
ludikure
(ofr)
13. јул 2015. у 23.58
I da dodam što se tiče graficke, integrisana grafika od Sandy Bridge pa nadalje je dovoljna za najosnovnije delatnosti kao sto su pretrazivanje interneta i gledanje filmova na 1080p.

Međutim maticna ploca mora imati podrsku za integrisanu grafiku.

Graficke karte koriste PCI-E 16x 2.0 slot (Novije graficke koriste 3.0 ali rade i sa 2.0).

dojcin2000
17. октобар 2016. у 11.33
Novije ploce podržavaju DDR4, tako da bih ja isao sa tom memorijom
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.