Дискусије : Зона сумрака

 Коментар
Zna li iko nešto o ovome??
prenaturus
30. јул 2013. у 12.52
Da li iko zna ista o salivanju straha olovom kod dece i odraslih ljudi? Može li da pomogne?
Dedal
(Capt.)
30. јул 2013. у 13.27
SALIVANJE STRAVE: U našem narodu veoma rasprostranjen obicaj je i „salivanje strave”. Neupucenost u posledice ovog obreda uzima strašan danak. Za izvodenje obreda koristi se istopljeno olovo koje se baca u vodu. Olovo je, inače, mek, sivi metal, koji se topi na 327 stepeni C. Pri topljenju olova nastaje olovni oksid, koji je veoma toksican, pa su trovanja moguća već tada. Posle, rastopljeno olovo reaguje sa vodom i nastaje olovni hidroksid. Kada se ova voda unese u organizam (gatare preporucuju da se ova voda pije), olovo u jonizovanom obliku putuje kroz organizam i zatim se deponuje u kostima, gde se ugraduje umesto kalcijuma. Poseban problem predstavlja što se u izvesnim stanjima (stres), olovo može pokrenuti iz kostiju i ponovo ugrožavati organizam. Zatim se olovo ugraduje u molekul hemoglobina umesto gvožda i nastaju teške hemoliticke, „olovne” anemije, i pad hemoglobina u perifernoj krvi. Inače, olovo u jonizovanom obliku predstavlja metabolicki aktivan centar čitave kolicine olova u organizmu i odgovoran je za toksicne efekte.

Akutna trovanja olovom su uglavnom profesionalna (rede se javljaju), dok su navedeni toksicni efekti karakteristicni za hronicna trovanja olova, kada se mogu javiti i promene na desnima – olovni rub, kao i teška oštecenja centralnog nervog sistema (CNS). Olovo se iz organizma eleminiše preko jetre i bubrega što dovodi do teških oštecenja ovih organa. Ako se u posudi u kojoj se topi olovo nalaze masnoce u tragovima tada se olovo rastvara u njima i putuje u CNS gde dovodi do olovne encefalopatije (oštecenja mozga), ali i do pareza i paraliza eksremiteta („viseca šaka” i „visece stopalo”).
Simptomi trovanja mogu biti i atipicni (neprepoznatljivi i teški za dijagnozu) kao npr. hronicni umor, glavobolje, nemir, poremecaj sna, bol u kuku itd. Na polnim organima zbog toksicnih oštecenja nastaje steralitet, kod žena dolazi do pobacaja.
Dijagnoza trovanja olovom se postavlja odredivanjem kolicine olova u kostima, dok ostale laboratorijske analize nisu pouzdane.
Terapija: akutnog trovanja podrazumeva urgentnu hospitalizaciju, a lecenje je simptomatsko. U zakasnelim stadijumima, lecenje je bez uspeha.

http://tinyurl.com/mrp5xn2
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.