Дискусије : Кућни љубимци

 Коментар
Maca iz Srbije
Simba
(...)
17. април 2013. у 10.37
Da li neko ima iskustvo i zna koja je procedura da si uzmem macku i povedem sa sobom za Skandinaviju?
hoću jedno mace od 12-14 sedmica staro i to da je ono naše ulično,znaci bez pedigrea već običnu macu ulicarku. Šta mi treba od papira iz Srbije? veterinarska potvrda,cjepivo i šta još? Hvala!
baxuz
(φεμμινα™)
18. април 2013. у 17.11
Mislim da najbolju informaciju možeš dobiti od same Svedske. Kada sam ja putovala za Stokholm pre mnogo godina, moj pas iz Italije nije mogao sa mnom jer je Svedska tražila da prvo ide u karantin. Meni to nije odgovaralo pa je nisam ni vodila. Ne znam da li se nešto promenilo.
Možda to i nije problem kad je maca mala jer neće doziveti veliku traumu ali moj pas je bio odrastao i nisam zelela da je traumiram.
marijamhlc
18. април 2013. у 18.00
koliko je meni poznato, samo još Velika Britanija trazi da zivotinje prodju deo sa karantinom, ali proveri za svaki slučaj.

treba da u pasosu maca ima sve vakcine, da primi vakcinu protiv besnila, ali mora da se uradi i titar test, to se radi mesec dana po primanju injekcije protiv besnila, i posle toga maca ne sme da napusti zemlju u sledeća 3 meseca. tako da ako planiras odlazak, za zivotunju moras početi pripreme barem 6 meseci unapred.

pre puta, ides kod veterinara da primi i da se upise u pasos da je ciscena od parazita, i da joj stave sredstvo protiv buva i krpelja i to se upisuje sve u pasos.

eto, to ti je „kratka” procedura!:)
Simba
(...)
19. април 2013. у 05.36
Hej,Hvala vam za odgovor.
Pošto sam mislila ovako...normalno to sve da nabavim kod veterinara kod nas. Imam i transport lodu ali posto se vracam busom jer će da mi prime macku(pitala sam već) kontala sam da ovdje sa svedima ništa ne petljam jer onda mogu macka da i adoptiram odavde a to je procedura i ne dami se to a na kraju kosta i bla bla...već hoću nasu macu sa naših prostora i tako malu. Znaci najvazniji su mi papiri dole od veterinara i puno mi treba sreće da maca prezivi toliki put što se nadam?!
p.s.valjda će mi to ispisati na engleskom sve te potvrde?...nadam se.
Ok. do augsta imam još vremena. Ako ima još nešto a da se sjetite dobro dosle sa svakom informacijom,Hvala!

Bax,jel taj tvoj cuko još ziv? sjecam odavno još spominjala si ga
Simba
(...)
19. април 2013. у 05.51
Još samo jedno pitanje...a gdje se to upisuje u pasos? odnosno ko to radi? nemam to iskustvo prevoza sa zivotinjama,pozzzzz
marijamhlc
19. април 2013. у 13.19
imaš varijantu da uzmes bas malu macu, e sad ja znam da stenci do 3msc ne moraju da prolaze istu proceduru kao i odrasli psi. mi imamo odraslog psa, i pre 4 meseca smo ga uvezli u nemacku, a procedura je ova gore sto sam ti napisala.

sve pecate ti udaraju veterinari i sve ti oni pišu. e sad, posto ides autobusom, to može biti problem, posto maca mora negde da vrsi nuzdu, i mora da jede, i da pije, a ti moras da je transportujes u kavezu. ali imaš i drugi problem, kada maca kreće na put, ti vadis dan pred put potvrdu od vet-a da je zdrava, i sa tom potvrdom imaš fore samo 48h da predjes sve granice u EU. takođe, posto prenosis macku, zadržavanje na svakoj granici zbog te mace može biti mnogooooo duže nego za ljude, tako da možeš imati neprijatnosti sa strane ljudi u autobusu. posto macu moraju da proveravaju ako se staje na granicama, na svakoj granici...

tako da ti ipak razmisli da ipak usvojis neku macu tu, nego da je vuces sa naših prostora, jer je to autobusom jako veliki i naporan put za macu, kao i za tebe, pogotovu zbog ciscenja tog kaveza, gde će mala maca da piski ko blesava i kaki!:)

Simba
(...)
19. април 2013. у 14.02
marijamhlc,Puuuuuuno ti Hvala na ovim informacijama,stvarno su mi od značaja. Upravo kao sto ti kažeš isto mi je i rekla jedna moja drugarica iz Srbije. Najvjerovatnije da ću i odustati jer nisam bas ni razmišljala o svim tim detaljima kako si mi napisala a i ona sto mi je rekla. Iskreno sam zeljela onu nasu macku sa naših prostora ali ako je to tako i ako bi to tako moglo i biti onda bolje je da odustanem jer i put je ogroman i sve bi ja to nekako lako i sredila ali ko sto kažeš nedaj boze zastoja ili madjari da nas zadrže pa onda ono gundjanje putnika i ostalo možda je i bolje da ne pokusavam ništa ili eventualno avionom ali razmisliti ću?. Iskreno se još jednom zahvaljujem i svako dobro ti želim:)))
baxuz
(φεμμινα™)
19. април 2013. у 15.53
Nije mi to kuce vise zivo, simba...bila je patuljasta pudla. Inače mi smo kolima isli za Swe i na granicama nas niko nije ni pogledao, mogla sam psa i da prosvercujem da je ni ne vide. Iskreno, ja da sam na tvom mestu ja bih macku pod noge i pravila se luda. Dam joj kapi za spavanje, dzonja ko mrtva i pravac Swe. Doduse autobusom je to rizicna varijanta a put dug.

Nešto drugo kvarno mi pade na pamet. Da nemas neke prijatelje koji imaju macku sa skandinavskim pasosem. Pozajmis pasos, macku uzmes u Srbiji i na granicama se pravis luda. Ko će da zagleda jednu macku. Nije ris pa da posumnjaju.

Moj maltezer je isao van zemlje sa pasosem moje pokojne pudle, niko me pogledao nije. A carinici nemaju pojma i ne razlikuju maltezera od pudle.

Ne znam samo da li imaš mooda za takvu sitnu prevaru. :-)
Simba
(...)
19. април 2013. у 16.21
Draga Bax,joooj pa ne da imam m... već?:) prošla sam ja lično granice na laznajaka kad je rat bio početkom devedesetih pa sam prezivjela :)
Usudila bi se je ja macku iz Srbije povesti ali ludi madzari ako budu nešto seruckali kao sto i znaju da drže ljude na prelazu,pa šta ću onda? ali sam prisiljena ovaj put ići busom iz nekih razloga a inače idem samo avionom.
To bi bilo lično meni najlakse ali onda nebi mogla smuvat na laznjaka svedjane na ulazu na pass kontrolu na ulasku u Svedsku na aerodromu:(

Joj pa sjecam se ja da si ti pisala za svoga cuku i vidis da me memorija sluzi a davno je to bilo,eh bas steta sto je umro a znam da si puno ga spominjala i sigurno ti falio a možda i dan danas još?!
Da si znala pa svrnuti na kafu u prolazu za Stockholm jer garant si prošla pored moga grada:)

p.s.nevezano za temu,jesu zavrsili i ponovo otvorili Hotel Postu kod zeleznicke stanice? kad stignes napisi
baxuz
(φεμμινα™)
20. април 2013. у 13.32
u planu mi je da ponovo idem za stokholm ove godine ali ovaj put avionom jer se ne isplati kolima... tako ću da ti nadletim preko grada :))

za hotel postu stvarno ne znam, da ga nisi pomenula ne bi ni znala da postoji :)

toliko o mom poznavanju beograda :)
Simba
(...)
20. април 2013. у 14.52
oki doki,ali saljem pozdrav begisu,uvjek mi je tamo super:)

ako ides koji put kolima ,javi se:)
i ja idem samo avionom ali eto ovaj put moram busom a inače samo wizzair. Fino se provedi!
avlijanerka
21. април 2013. у 07.46
Joj, od Srbije do Skandinavije autobusom, koliko to ima? Dva dana? Suvise je to dugacak put za malo mace, oni moraju često da jedu i piju vodu (pa shodno tome često i vrse nuzdu). Sva ta buka i vibracije od autobusa, naročito ako je držiš na podu, je uzasan stres za zivotinju. U ponekim slučajevima oni to čak ni ne prezive. Pa onda, kako mislis da vrsi nuzdu? Ne mogu oni to da rade po narudzbi, još naročito ako su uplaseni od zvukova i mirisa.
Lepo je sto hoćeš da joj pomognes, ali ako Boga znaš, nemoj da je izlazes takvom stresu. Ako možeš da putujes avionom i ako može da bude sa tobom u kabini, to je još i izvodljivo (sjajna je ideja sa tudjim pasosem, samo pazi da li traže i broj cipa).
Simba
(...)
21. април 2013. у 09.13
avlijanerka,ma odustala sam. Drage volje sam zeljela i mislila jednu nasu macu ali izgleda nema od toga ništa. Ma to bi bilo malo mace od 12-14 sedmica i za piskit i ostalo nije problem ako se nešto hoće i želi ali kad vecina kaže da je bolje da to neuradim onda i neću,zao mi je ali eventualno avionom ako do tada nenabavim ovdje, sto mi se to ne radi jer sam zeljela bas onu nasu macku sa ulice,nadam se da me razumijes:)
bolje da ti ni ne govorim koliko se putuje ali sam prisiljena ovaj put ići busom,vuci,nosi,teglji...:((( ali vecina je to prošla i prezivjeti ću:)) pozzz...

avlijanerka
21. април 2013. у 10.20
Ma razumem Simba, moj je macak isto sa ulice (doduse kanadske)i sjajno je sto bi jedan zivot spasila.

Samo nemoj da se zavaravas da bi bilo lako to sa jelom, vodom i piskenjem ta dva dana. Ne možeš ti njoj da objasnis da je vodis tamo gde će joj biti bolje i da se samo malo strpi i izdrzi. Moj macak se recimo ziv isprepada od grmljavine, usisivaca i sirena automobila. Voznju kolima izdrzi 15 minuta, nabije se u najdalji cosak torbe i posle toga kreće neprekidno kukanje. Sad zamisli da takvu buku mora da slusa neprestano dva dana, velike su sanse da ne bi izdrzao, mogu i oni da capnu od srcke zbog prevelikog stresa. Da ne pominjem da bi te ostali putnici lincovali zbog 20 sati mjaukanja (ako te vozac ne izbaci).

Zatim, moj macak ni kao mali a ni sada neće da jede (i sto je još vaznije pije vodu), ako se neko nalazi u blizini. Ovi mali moraju da jedu i piju svaka 3-4 sata, inače dehidriraju, onda nastaje još milion komplikacija. Pa nagomilavanje urina u bubrezima ako neće da piske, a to isto može da bude opasno (mackama su inače bubrezi slaba tacka).

Autobus bi bas bila uzasna varijanta, pa ako bas želiš da to nekako uradis, gledaj ako možeš da to izvedes avionom ili barem kolima.
Simba
(...)
21. април 2013. у 11.31
Ma nema problema,znam šta mislis. Ma neću macu izlagati stresu,ako mi se ukaze prilika (a da nenabavim ovdje) onda ću jedino avionom i to je ok. . Nema da brines za macu:) zao mi je jedino sto nije i neće možda biti ta sa naših prostora ali boze moj...Hvala vam svima na dobrim i iskrenim savjetima,pozdrav svima!!!
baxuz
(φεμμινα™)
21. април 2013. у 17.20
E ja nisam znala da su macke tako problematične za put, pogotovo male mace. Moja keva uspava dogu kapima za spavanje i prevali 1200km (12-14h puta) a da ova hrce na zadnjem sedistu i ne pomeri se. Kad stignu još 6 sati ne zna gde je.
avlijanerka
21. април 2013. у 22.36
To je doga od 80 kila, a mace od pola kile je skroz druga prica, mnogo su osetljivi.
baxuz
(φεμμινα™)
22. април 2013. у 04.10
nema 80, ima skoro 40, nije cista doga već mesanac sa pticarom... zbog lakseg objašnjavanja zovemo je doga... sve je povukla na mama dogu izgledom ali je na tatu pticara velicinu... :)

inače je „drogirana” godinama jer je jako teško podnosila put, povracala bi od italije do beograda... u dogovoru sa veterinarom nadjena je idealna solucija, uspavali bi je 10 minuta pred polazak na put i tako bi moji roditelji sa dva psa (druga je patuljasta pudla) uspesno putovali kolima i ne bi bili ispovracani od glave do pete (kad povrati 40 kila nije ni malo simpaticno)...

tek pre 2 godine pocela je dobro da podnosi put i vise je ne uspavljuju, mirna je i sa lakocom putuje...

avlijanerka
22. април 2013. у 07.48
Doga pticarka:)
To sa kolima je već prihvatljivija varijanta, možeš da stanes kada hoćeš, manje je bucno, možeš zivotinju da držiš u narucju... Autobus je najgora varijanta.
marijamhlc
22. април 2013. у 09.30
da, avlijanerka je skroz u pravu, nije problem put, nego kako se ide na taj put i sa čim.
mi smo dovozili našeg psa, putovao je oko 18h kolima, ali su zato stajali svakih 2h da se popije vode, i protegnu sape, na po 20-30min.
nama kada su dovozili psa, bilo je kao da on dovozi još par pasa, na šta sam ja rekla nema sanse, koliko god treba placamo samo da mi dovezu psa posebno, neću da maltretiam svog psa, koji je generalno strasno mirno stvorenje, da mu uvale neke koji kukaju ceo put... ovaj nas bi poludeo od buke...

da maca ide kolima sa gazdaricom, nije problem, posto bi onda stali da spavaju negde, maca bi se lepo odmorila i ne bi bila istraumirana svom bukom oko nje. mogli bi da naprave nešto na zadnjem sedistu da maca može i da se proseta, nuzdu da vrsi, a ovako sirota u kavezu ni da mrdne...

kada budes isla avionom, to je 5h ukupan put, mislim da možeš i u kabinu da je stavis, da joj vet nešto za smirenje, i nema problema, ali ipak 48h put, nikako...
baxuz
(φεμμινα™)
22. април 2013. у 09.55
kako da je covek ne voli i ako nije bas uspesna mesavina... :)

http://i35.tinypic.com/30xfn6w.jpg

ovo je najrazmazeniji pas... totalni kreten... :)

http://i38.tinypic.com/2gvtz54.jpg
avlijanerka
23. април 2013. у 13.25
Hahahaha, puno krilo kuceta, preslatka je!
avlijanerka
23. април 2013. у 13.27
Marija, jesi li sigurna da Velika Britanija zahteva karantin za zivotinje? Meni se možda desi da predjem u Englesku, ali ako zivotinje prolaze kroz karantin, ta varijanta onda otpada. Ja sam nešto gledala po internetu, nisam to nigde videla.
Simba
(...)
23. април 2013. у 14.27
Bax,jel to tvoj dogan? hebote pa taj je tezak skoro ko i ja:))
izgleda da je neka veeelika maza:)
baxuz
(φεμμινα™)
24. април 2013. у 14.13
avlijanerka ja ti tvrdim 200% da zivotinja mora u karantin u UK...

zvala sam ambasadu da pitam kad sam htela maltezerku da vodim u london pa sam od istog odustala..
pored toga novaku djokovicu nisu dozvolili englezi bez karantina da svoju pudlu unese za vreme vimbldona a zamisli koje on tek privilegije ima...

nije ovo moja doga, kevina je... meni ne bi sela u krilo nema tih para :)) nisam ja tako elasticna ko moja keva kojoj doga spava u krevetu, pokrivaju je cebetom da ne nazebe i titraju joj ko da mi je rođena sestra a ne kucni ljubimac...

kod mene ti ekstremni sportovi nisu dozvoljeni na tu velicinu :))

imam ja još tako ludih slika nego me sramota da pokazujem, mislice neko da su mi roditelji ludaci (i jesu doduse kad su psi u pitanju, meni nisu dozvoljavali da im se penjem na glavu) :)))
avlijanerka
24. април 2013. у 23.26
Ma prepadoste me, ne treba! Evo sad sam citala, Kanadjani ne moraju u karantin. Od 2012-te UK je znatno olabavila svoja pravila, pa je sada karantin samo za odredjene zemlje. Ako Novak ima samo srpski pasos, onda i njegov kucova mora u karantin, po obicaju, Srbija je na listi zabranjenih i nepozeljnih zemalja.
Simba
(...)
25. април 2013. у 02.36
ne nazebe i titraju joj ko da mi je rođena sestra a ne kucni ljubimac...

ha ha haaaaaaa...:)))))
pa nakon tvoje male pudle ili šta si već imala prije slika nepase tebi:))
baxuz
(φεμμινα™)
25. април 2013. у 03.50
o kanadjanima nisam razmišljala, moja maltezerka je zabarka i ne može u london...
avlijanerka
25. април 2013. у 07.22
Ovo je novi zakon, od prošle godine, proveri kako je sada za Italijanke.
marijamhlc
25. април 2013. у 07.25
moguće je Avlijanerka, za srpski pasos sto ti kažeš, ali raspitaj se naravno. Znam kada je moj suprug gledao za posao, da smo odmah odpisali UK bas zbog karantina od 6 msc, gde smo rekli da nema sanse da ostavimo psa ni u Beogradu, a nikako ni u karantinu.

Ma ti Englezi su bre nenormalni, koja im je to fora da ne pustaju pse koji su zdravi u zemlju, uostalom mogu i sami da uzmu krv i provere svaku zivotinju koja udje u zemlju, nego glume ludilo.
Da mi je samo znati cemu onda sluzi vakcina na besnilo, pa onda još karantin kod njih, koji naravno mora vlasnik da placa. Ali ima fora, to sam gledala na Tv-u, ako kupis kucu, sa ogromnim imanjem, onda ne mora pas da bude u karantinu, zašto, to niko ne zna. Bas sam se zacudila, naravno u pitanju je bila visemilionska kuca sa imanjem, i vlasnici su pricali kako su isto imali problem sa uvozom zivotinje, i da bi to izbegli kupili su celo imanje...

sve je to ludo da vam ja kažem!:)

avlijanerka
26. април 2013. у 08.19
A kucice i macice ne treba pokrivati da ne nazebu???? Ko bi rekao...
:)))
A i ti si vala nasla na kojoj diskusiji da se zalis o svojim ludim roditeljima koji titraju svojim zivotinjama:) Ovde smo svi polu-normalni.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.