Дискусије : Кућни љубимци

 Коментар
Da pricamo o zubima
baxuz
(φεμμινα™)
05. фебруар 2013. у 18.04
I tako prođe vreme a moje kuce napunilo 6 godina. Ceo zivot jela krekere i ima poprilično zdrave zube. Pre skoro mesec dana primetim da se na nekim hvata plak i tartar. Nekako ne mogu da kupim cetkicu i operem joj zube (a možda bi ipak trebala, a?) pa mi mama preporuci ovaj proizvod http://tinyurl.com/aown3ye koji ona već mesecima daje svojim psima od kojih je pudli prestalo da smrdi iz usta a dogi se zubi bele ko biseri...

Kupim ja ovaj svedski preparat i evo već 10 dana dajem psu kroz hranu. Još je rano da vidim efekte, kaže moja mama tek posle 2-3 meseca se primecuje.

Da li je neko već koristio ovaj ili sličan proizvod ili nešto drugo sto daje dobar rezultat?

Kod pokojne pudle sam ogresila dusu, nisam vodila racuna o njenim zubima pa kad sam shvatila da sam pogresila, već su bili zuti i par komada je ispalo pri ciscenju kod vet-a.

Zato sam rešena da maltezerki sto je moguće duže obezbedim zdrave i bele zube i da stvarno povedem racuna o njoj.

Kako vi održavate higijenu zuBaLa vasih pasa i macaka i imate li neki savet?
avlijanerka
13. фебруар 2013. у 21.54
Nije valjda da ničiji ljubimci nemaju probleme sa zubima? :)

Ja sam dosadila i Bogu i ljudima sa problemima sa zubima (macecim). I shvatila sam da mi se zalomio jedan kiloster, koji je već sa godinu dana imao gingivitis. A macak moje drugarice ima bele zube kao filmske, a ona mu ih u zivotu nije nikada pregledala niti pazi šta mu daje. Jednostavno mu je genetska kombinacija takva da mu zubi nisu slaba tacka. Šta može da se uradi? To opet zavisi od gena. U nasem slučaju - skoro pa ništa. Ranije sam mu religiozno prala zube onom specijalnom pastom, pa je sada poceo da me izbegava. Imaš i tecnosti koje se dodaju u vodu, pa to kao isto pomaze. Možeš da koristis specijalnu hranu za problematične zube, ali to je djubre koje jednu stvar popravi a drugu pokvari. Pošto kuca za sada ima samo naslage, mislim da bi joj pomoglo da jede hranu koja struze te naslage sa zuba, znaci cvrstu hranu. Ako voli da jede (a malo koji pas nije prozdrljiv), onda joj daj sto vise hrane kojom će da struze zube. Ili možeš da joj kuvas domaću hranu, moj prijatelj se kune da mu je kuca imala super zube dok je samo to jela.

Dok god je tartar, sve je to relativno bezazleno, jednom ili dva puta u zivotu kucu odnesi na ciscenje pod anestezijom i to bi bilo dovoljno. Problem nastaje kada se razvije gingivitis, to onda može da u ozbiljnim slučajevima dovede do bakterijske infekcije koja napada i unutrasnje organe. Ja se borim da do toga ne dodje, ali bih rekla da nas za koju godinicu ceka vadjenje molarnih zuba.
avlijanerka
13. фебруар 2013. у 21.58
E da, kako im prati zube? Imam samo jedan savet - strpljenje i to mnooogo strpljenja. Udahnes duboko vazduh, pa polako cistis zube dok ne pocne da se meskolji i otima, sve uz puno tihe price, ceskanja i ljubljenja. Nama je trebalo pa jedno godinu dana da se navikne i da mi ne bezi. Sada je naucio da treba da mi sedi na nogama i da mu cistim zube i kada ga coknem u glavudzu blesavu zna da je gotovo i da može da zbrise.
baxuz
(φεμμινα™)
15. фебруар 2013. у 07.10
moje kuce i jede samo vrstu hranu iliti krekere, i to intestinal low fat, jer ima probleme sa varenjem a ima i paranalku...

da bi se sve to izbeglo, jede jednu te istu hranu i ok je... ima biserno bele zube ali i pomalo naslaga kao sto već rekoh...

nemam srca da joj zavucem cetkicu i operem zube, prosto ne mogu... da bar imam nekog da vidim kako to radi pa onda ja da probam i nekako... ali ja sama, ne mogu da me ubijes...

avlijanerka
15. фебруар 2013. у 08.49
Zašto nemas srca? Mislis da je to boli? To im jeste drugaciji osecaj, ali nikako nije bolan. Ja ti obecavam da vremenom, uz puno poljubaca to njima postane kao tretman u nekom spa centru :) Naravno, moras da izaberes trenutak kada ona nije hiperaktivna pa bi samo da jurca za nekom loptom, nego kada se namesti za neku dremku.
Psima je mnogo lakse prati zube nego mackama, jer su im veca usta i lakse ti je da zavuces cetkicu ili prst unutra. Macke su po prirodi plasljivije i nepoverljivije, pa se obično lakse prepadnu. A i psi su prozdrljiviji, pa obično vole ukus te paste.

Prvo pocnes da je navikavas da joj neko dzabulja po ustima, bez ciscenja i obavezno izbljubis posle toga:) Evo ti nekoliko video snimaka koji pokazuju kako se to radi:
http://www.youtube.com/watch?v=PsNlLLSBWLU
onda
http://www.youtube.com/watch?v=u0E1tzaNd4k

U ovom drugom kažu da prvo treba nekoliko dana da na vrh prsta kucovu das da olize pastu (naravno, probaš koji ukus joj se dopada - riba, piletina, sir, ne pasta za ljude naravno:). Pa onda nekoliko dana svojim prstom samo blago predjes preko zuba sa tom pastom, da se navikne da joj neko/nešto dodiruje zube. Sledeći korak je da nekoliko dana ona sama lize pastu za cetkice za zube. I na kraju pocnes ti da joj cistis zube prvo prstom obmotanim gazom, pa onda pomoću cetkice. U početku neka to bude samo nekoliko sekundi, pa postepeno povecavas. Kljuc uspeha je strpljenje, sve raditi polako i postepeno povecavati trajanje, tako da im to nikada ne bude loše i neprijatno iskustvo.

Cetkicu držiš pod uglom od 45 stepeni i cistis samo spoljasnju stranu zuba, jer se tu nalazi 90% tartara.

Nemoj da se bojis, ma ja sam tako naucila svog macka i da mu cistim zube i da mu secem nokte, a bio je divljak nad divljacima koga nije covek mogao ni da dodirne. Sada ponekad uhvatim pa mu detaljno pregledam zube, čak se ni za to ne buni i dozvoljava i veterinarki da mu to radi. Samo strpljenje, tvoja smirenost, tihi i veseo glas, iskljucen televizor i bez nekih jakih glasova i naglih pokreta u blizini i polako se navikavajte. I posle puno poljubaca i pohvala kako je dobra devojka :)

Ovako kako sam ispisala zvuci kao da je komplikovan proces, ali stvarno nije, sve bude godovo za dva minuta.
baxuz
(φεμμινα™)
15. фебруар 2013. у 16.52
dobro, ubedila si me, kupicu pastu za zube kad budem isla da joj kupim hranu :)

jel treba da joj isperem usta na kraju ili se ta pasta ne ispire?
avlijanerka
16. фебруар 2013. у 16.08
Ne ispire se. Namazi samo sa prednje strane zuba, a pas će to jezikom razmuljati po ustima. I mazi joj zube posle jela:)
Ma nije problem, videces, samo nemoj da budes nervozna, ne možeš da je povredis.
Mexicana
(knjizevnik)
17. фебруар 2013. у 01.57
A koliko se kuce naguta hemije posle toga to se niko ne pita.
Šta ima u toj pasti kad pas može da jede?
bela
21. фебруар 2013. у 17.44
Nasem decaku se zubi peru cetkicom i pastom jednom u...Zahvat podrazumeva da nas je dvoje i da ga navatamo pre nego sto vidi pribor...Muž mu drzi usta - ja mlataram cetkicom koliko uspem da odradim pre nego što se izmigolji...Žena koja ga sisa ima tri zenke u poodmaklom zivotnom dobu i sa savrsenim zubima. Njena tajna je govedja supena koska koju ispece u rerni (pola sata)i onda im je da...Ja se za sada pridržavam cvrste hrane (granulica) posto mi je nekako logicno da one i ciste zube...
avlijanerka
27. фебруар 2013. у 23.27
Mexicana, pitamo se, i te kako se pitamo šta sve jedu i čega sve ima, ne samo u tim pastama za zube, nego u hrani koju im dajemo. Barem se ja stalno pitam. Ali ja nisam imala drugu opciju, u nasem slučaju je mnogo veca opasnost od gingivitisa i od ulaska tih bakterija u krvotok. Moj macak neće da jede sirovo meso (neće on da jede mnogo toga), a da hoće, svaki dan bih mu bez problema spremala nešto zdravo i prirodno.
MAKPO
(косингас)
07. мај 2013. у 22.21
Kakvo bre crno pranje, pa koliko je prozdrljiv pojeo bi i cetkicu ;o)

Vise se hrane na domaćoj hrani, a za zube im možda jednom mesecno dam Pedigree Dentastix. E problem s ovim je sto obojca ne zvacu, nego progutaju!

Pozdrav
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.