Дискусије : Кућни љубимци

 Коментар
Kornjaca kao prvi ljubimac?
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
27. децембар 2012. у 05.40
Zdravo svima!

Moj, tj nas sin puni godinu dana sada u januaru i plan mi je da se od početka nauci zivjeti sa kucnim ljubimcem i starati se o njemu. Normalno, dok je mali taj posao ću da obavljam ja ali ustvari ono sto želim je da se nauci odgovornost a ujedno i da mu priustim kucnog ljubimca jer sam ga i ja uvijek imao.
Pošto živimo u stanu, a oboje radimo, pas automatski otpada, macke ne volimo, ptice su malo komplikovane, a ribice zahtijevaju mnogo vode i aparature.
Guglajuci po netu, skontao sam da bi kornjaca mogla da bude pravo rešenje. Kad sam bio klinac imao sam dvije male sa crvenim usima ali su uginule posle nekih godinu dana, vjerovatno zbog loše „infrastrukture” ili previse hrane. Sada se dvoumim da li kupiti kornjacu i ako da, koju - vodenu ili ovu sto živi na tlu. Imamo i malo dvoristance uz stan od nekih 50-ak kvadrata, tako da bi ova kopnena mogla tu da bude ljeti preko dana i da jede maslacak. Stavio bih je u neki mobilni kavez bez dna. Vodene su isto zanimljive ali tu opet imam problem sa vodom i akvarijumom - biće mnogo posla. Vidio sam na netu da su grcke najprilagodjenije za nasu (evropsku) klimu.

Šta vi mislite? Imate li neku ideju? Ili je bolje samo kupiti jednu zlatnu ribicu da se vrti u kugli?
marijamhlc
28. децембар 2012. у 05.51
Hrcak, morsko prase, zec? možda nešto sto dete može ipak da oseti pod rukama da je zivo i da se pokrece?

ja iskreno znam par ljudi koji su uzeli morske male kornjacice, ali sve do jedne su uginule bas kao sto si i ti napisao, najviše za godinu dana!:(

u svakom slučaju odgovornost pada na vas starije
Mexicana
(knjizevnik)
28. децембар 2012. у 14.20
Dete od godinu dana je svakako malo za kucnog ljubimca.
Mislim da bi toplokrvnija zivotinja mu vise odgovarala kao morkso prase ali tako malo dete nema još uvek osecaja za interakciju sa zivotinjama i bilo kornjaca ili nešto drugo može vrlo lako da zgazi, stisne, baci kao igracku.
Izbor je vas ali mi se čini da je bolje pricekati.
baxuz
(φεμμινα™)
28. децембар 2012. у 17.30
cerka naših prijatelja od sreće sto su joj mama i tata kupili morsko prase za rođendan je toliko stisnula zivotinjicu da je samo ugusila a da toga nije bila ni svesna...

osim toga, morsko prase smrdi... imala sam ga i poklonila dalje jer vise nisam mogla da se izborim sa svakodnevnim ciscenjem... hrckOvi su blaza varijanta ali ništa bolji (i njih sam imala, kao i ruske medvedice) + su super naporni tokom noći..

za dete od godinu dana je zlatna ribica u tegli i ništa vise... nit dete ima osecaja za zivotinju, nit zna šta da radi sa njom... kad poraste, kupite joj nešto drugo...

to je moje skromno mišljenje :)

PERISTERI
(NEMAM MOTO)
29. децембар 2012. у 01.45


Velika je zabluda da su ribice zahtevnije od vodenih kornjaca. Da ne bi uginula za godinu dana,što se vecini desava,ona mora da ima sve uslove kao i ribice.To znaci i grejac,lampu koja zamenjuje sunce,filter za vodu...i naravno akvarijum treba da bude veliki i uredjen tako da ona može da bude i na suvom kada želi da se sunca.Po meni,kornjaca je velika obaveza a lično smatram da je greota drzati je u akvarijumu.
Imala sam kornjacu,koja je zbog dobih uslova porasla 20-ak cm,bila je preslatka ali sam shvatila da ću na kraju morati da kupim akvarijum od 2 metra da bi ona mogla da pliva.One rastu do 35 cm.Imala sam sreće i saznala za jedno vestacko jezerce,u jednom parku,koje je napravljeno bas za njih.Ostavila sam je tamo gde joj je bilo mnogo bolje.O smradu da ne pricam,na kraju sam morala da menjam vodu dva puta dnevno,a bilo je mnooogo vode.Po meni je bolja kopnena,iako smatram da jedino pas i macka mogu da provedu lepo zivot u kucnoj varijanti,naravno ko ima vremena,ljubavi i uslova za njih.
avlijanerka
29. децембар 2012. у 13.35
Iako podržavam ideju da svako dete treba da odrasta pored zivotinja, ne bih vam savetovala da tako nešto sada uradite, zbog vise razloga:
- dete je suvise malo i ne može da proceni svoju snagu, svaka zivotinja koja je slabija od njega može da bude slučajno ugusena/zgazena/prikljestena
- vece zivotinje su jače od tako malog deteta i mogu da ga povrede kada im prorade instinkti
- tako malo dete ne može da ostvari nikakvu emocionalnu konekciju sa zivotinjom, pa vasa ideja gubi svoju originalnu svrhu
- kornjace su poznati nosioci salmonele, ja ih ne bih imala pored malog deteta koje sve zivo stavlja u usta i ne razume ni kako ni zašto se ruke peru.

Sacekajte još 4-5 godina i onda ćete moći da uzivate u drustvu neke zivotinje bez straha i dodatnih problema.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
14. јануар 2013. у 09.00
Ovako, na kraju kupismo mali akvarijum od 25 litara, koji smo stavili u dnevnu. U njemu ćemo vjerovatno da imamo dvije ribice (dwarf puffers) i par racica (red cherry shrimps) posto ne želim da ga zatrpamo sa previse živih bica jer je relativno mali.
Akvarijum je trenutno u fazi sazrijevanja (cycle) ili kako se već kaže na nasem, no, uprkos tome sto je prazan mali stoji ispred njega i pelji kao „tele u sarena vrata” :) Mislim da će mu biti još zanimljivije kada ubacimo nešto zivo u njega.
baxuz
(φεμμινα™)
18. јануар 2013. у 12.40
to vam je najpametniji izbor... kad dete malo poraste onda mu kupite bilo šta :)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.