Дискусије : Аутомото

 Коментар
Ode i Opel...
Starac_Foco
(--)
04. март 2017. у 21.26
Ode i Opel...

http://www.cnbc.com/2017/03/03/psa-agrees-to-buy-opel-from-gm-wins-board-approval-sources.html

Doduse on je otisao prije skoro 90 godina otkako je 100% u vlasnistvu GMa, ali su imali neki veci stepen nezavisnosti nego neke druge GM naljepnice kao Chevrolet, Buick, Oldsmobile i Pontiac (zadnja dva su ukinuta i kao naljepnice).

Synyster
(ddd)
05. март 2017. у 20.43
3 kompanije pod PSA, sve 3 proizvode aute za kupce sa istim dzepom ...
Malo cudna odluka za obe strane, nisam siguran koju korist PSA ima od Opela, a onda opet nije mi ni jasno zašto se GM tako lako odrekao Opela koji mu je razvijao većinu auta na globalnim trzistima.
Starac_Foco
(--)
05. март 2017. у 23.02
Ko zna, PSA je izgleda u nekoj ekpsanziji je su nedavno kupili i indijski Ambasador, malezijski Proton (sa kojim je dosao i britanski Lotus), i sad Opel i Vauxhall.

S druge strane ovo je konacni kraj GM Europe poslije skoro 100 godina. Ali pravili su gubitke već 15 godina, pa nije ni cudo sto je dosao kraj. A umjesto Opela, GM vozila će valjda da dizajniraju oni u Koreji, Kini i Indiji. Možda čak i u Americi.

A to što će svi da prave ista vozila, pa tako je nekako i VW, Seat i Skoda, svi prave manje vise isto.

Zanimljivo je takođe kako će se taj razvod odvijati. Opel, ako bude nastavio da postoji (pretpostavljam da ga nisu kopili da ga zatvore) će vjerovatno još godinama proizvoditi vozila na GM platformama i sa GM dijelovima dok se od Peugeot-a ne pocnu razlikovati samo po naljepnici. Npr, Ampera koja je ista kao Chevy Bolt se tek pojavila.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
06. март 2017. у 08.48
Ni meni ništa nije jasno, pred ocima mi je totalni kanibalizam, osim ako npr Opel ne postane totalno elektrifikovan. Ali i sami Pezo i Citroen su kopije, potpuno identicni automobili, sa malo razlicitim dizajnom.
Starac_Foco
(--)
06. март 2017. у 11.03
Ako sam dobro zapamtio sto sam nekad procitao, GM Europe je za zadnjih 15 godina napravio nekih 10 milijardi dolara gubitaka. Ako je tako, cudo je da ih nisu odavno prodali. Opel je u stvari bio skoro prodat kad je GM bankrotirao 2009 ali onda je zbog intervencije njemacke vlade prezivio.

Ocigledno da GM-u u Kini ide dobro, a to je sad mnogo vece trziste od evropskog, pa izgleda da im je fokus tamo, ili sličnim marketima kao juzna Amerika, Afrika, Indija, itd.

Što se tiče istih automobila pod raznim markama i naljepnicama, to je izgleda sad u modi. Kao sto rekoh GM je bio prvak svijeta u tome, i jedno vrijeme bilo je malih razlika između pojedinih modela Chevrolet, Saturn, Pontiac, Oldsmobile, Buick pa donekle i nekih modela Opel-a i Cadillac-a i Daewoo. A nije ni VW-nu „mane” po tom pitanju, jer neki Seat i Skoda modeli su vrlo slični golfu ili nečemu drugom iz VW ergele, dok ni Audi A3 nije bas razlicit ko nebo i zemlja od golfa.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
10. март 2017. у 02.56
Foco,

Trend je u stvari suprotan. Honda i Toyota su tu davno postavile standard za efikasan odnos raznovrsnosti i troskova da se ta raznovrsnost održava. I vidljivo je da Ford i GM prate taj trend gaseci Mercury, Pontiac,
Razlog je sto održavanje dilera, i cijelih razvojnih grupa da se na isti auto stavi druga naljepnica se pokazalo preskupo.

Balans je izgleda u dvije divizije: Luksuzna i „za nas obične”. Izleti u „specializovana trzista”, poput Scion-a, su se pokazali neefikasnim i gase se. Na platformama gdje je trziste malo, poput „malog sportskog auta za mase” kao sto je Subaru BRZ, nije problem da dva velika OEM-a podijele troskove razvoja.

Prva divizija razvija i uvodi novitete. Koji se koriste u luksuznim vozilima nekoliko godina (do povrata investicije u razvoj) i onda prebacuju u diviziju za mase da se poveca konkurentnost te divizije.

Lexus/Toyota
Acura/Honda
Cadillac/Chevrolet Buick i Oldsmobille su izuzeci koji potvrdjuju pravilo :)
itd.

A što se tiče Opela... teško je predvidjeti. Evropsko trzoste voli raznovrsnost čak i po nešto vecoj cijeni. Ali mislim da to nije dovoljno i da je naslov tačan: „Ode Opel..u istoriju”
Starac_Foco
(--)
10. март 2017. у 21.14
Možda je jeste tako, ali Opel je bio u „istoriji” već 90 godina. Nije iskljuceno da će nastaviti da bude na sličan način. Kao sto su i ranije pravili sto im GM kaže ili razvijali ono sto je GMu trebalo, tako će možda biti i pod PSA. Isto kao i sto su sva preostala imena pod GM kapom „istorija” već 100 godina. To su manje vise samo naljepnice koje čak možda nemaju ni neke posebne upravne zgrade. Ne zam da li možeš uopste da odes u npr, Buick? Ili samo možeš da odes u GM?
slani
(I\'m too sexy for my car)
12. март 2017. у 23.46
Od svih evropskih automobila srednje klase Opel je najgori.
Ko god da ga je kupio, neće se usreciti.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. март 2017. у 19.16
Jutros kažu na radiju možda se udruže VW i Fiat-Chrysler.
batoloco
(vozac)
18. март 2017. у 20.53
Peugeot je veoma jasno rekao da želi prisustvo na americkom trzistu,ali,takođe,kaže da mu je sasvim jasno da je Amerikancima nemoguće nametnuti francuski automobil.Moja licna opaska je da je to Renault davno shvatio i da je upravo zato postao vlasnik 45% kapitala Nissan-a.
Dakle,Opel(po Peugeot-ovoj zamisli)treba da bude marka koja će se prodavati u SAD-u jer je to marka koju amerikanci percipiraju kao njemacku pa se u toliko Peugeot nada da će imati olaksan pristup americkom trzistu.U clanku u kome sam procitao u Market Watch-u se ne iskljucuje mogućnost da pored Opelovih modela u ponudi budu i pojedini Peugeot ili Citroen modeli.
Bilo kako bilo,do realizacije ovih planova će proteci još mnogo vremena.
A,ovo,za eventualni brak između VW i Fiat-a sam čuo davno,ali koliko znam taj plan je propao,izuzev ako nije aktuelizovan ponovo ovih dana.
Synyster
(ddd)
20. март 2017. у 23.24
Ranije je bila aktuelna prica da bi DS brend mogao da stigne u Ameriku do 2020. godine, ali se od tada ništa ne spominje.

Ne verujem da PSA ima planove za Ameriku sa Opelom, barem ne u skorijoj buducnosti, iz nekoliko razloga.

Glavni razlog je taj sto je GM platio razvoj svih sadasnjih Opelovih modela pa samim tim GM i dalje zadržava patent na njih (verujem u narednih 10-ak godina kako sam citao). Opel Mokka i Antara će nastaviti da se prodaju kao Buick, a i sledeća Insignia je potvrdjena u Americi kao Buick i u Australiji kao Holden. Buick u Kini prodaje i Astru, a postoje price da bi i Adam mogao da stigne u Ameriku.

Drugi razlog je taj sto PSA jednostavno nema finansije jer dolazak u Ameriku zahteva velika ulaganja - u prodajne salone, servisnu mrezu. PSA je poslovao solidno zadnjih par godina zahvaljujuci uspesima u Kini, ali pre svega par godina su dobijali finansijsku pomoć države i čak se nudili GM-u da ih besplatno preuzme.

I ono najbitnije - Opel je u zadnjih 10-ak godina dva puta pukao u Americi, prvo kao Saturn, a posle i kao Buick. Doduse ne mogu reći da je pukao kao Buick, ali se prodaje izuzetno loše. Opel jednostavno nema modele koje Amerikanci vole. Recimo zadnja sedista na Insigniji su smesno mala za državu gde se sve kupuje na metar. Čak ni Volkswagen nema uspeh u Americi iako je on razvio neke modele specificno za Amerikance. Amerikanci vole „cool” svabe, znaci Mercedes, BMW, Porsche i slične.

A što se tiče FCA i Volkswagena - slično kao i Fiatu, i Volkswagenu je Chrysler najzanimljiviji zboga Jeepa, Rama i minivanova, koji se prodaju jako uspesno. U Evropi Fiat zaista nema šta da ponudi šta Volkswagen već nema - možda jedino 500, mada i on pokazuje godine (Panda se isto solidno prodaje). Ferrari je samostalan sto znači da VW nebi mogao njemu prici, a Volkswagen nema neke koristi ni da zadrzi Alfu i Lanciju.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. март 2017. у 06.24
Jedini razlog za kupovinu Opela koji ja vidim je da menadzment uzme pare za „uspjesno proširenje biznisa”. ;)
Synister je vrlo dobro obrazlozio ostalo
- Opel ne može biti koristen za prodor na USA trziste jer nemaju prakticno ništa u USA - ni ime ni prodajnu mrezu - ništa.


Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. март 2017. у 18.13
A Chrysler i VW da se udruže je nemoguće. Možda VW „kupi” neki od Jeep/Dodge modela krene da pravi u Europi.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.